Bardzo kiepskie wyniki nasienia a happyend :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej, podczytuję wątek od dłuższego czasu a akurat wracam na forum po przerwie więc stwierdziłam że warto dołączyć a nie tak podglądać zza krzaka 😜
Nasza sytuacja w pigułce:
- pierwszy seminogram w listopadzie:
koncentracja 10,61 mln/ml 🙄
całkowita liczba 65,78 mln
odsetek żywych plemników 61%
ruch a 0,75 🫠
ruch b 12,75
ruch c 9,50
nieruchome 77
morfologia 0% 😑
fragmentacja:
DFI 15,06
HDS 48,12
HBA, MAR w porządku
z tymi wynikami poszedł do urologa, na USG wyszedł spory żylak powrózka nasiennego - wtedy lekarz określił II stopień. Mąż dostał pentohexal, zalecenie kontynuowania suplementacji + powtórkę seminogramu za 3 miesiące.
- drugi seminogram koniec lutego:
koncentracja 8,07 mln/ml ⬇️
całkowita liczba 41,96 mln (mniejsza próbka)
odsetek żywych plemników 70% ⬆️
ruch a 0,94...
ruch b 10...
ruch c 10...
nieruchome 79
morfologia 1% ⬆️
fragmentacja bez zmian
Hormony w porządku, testosteron w połowie widełek - dostał proviron na lekkie podbicie.
Po tych wynikach ponowne USG i padła decyzja o wycięciu żylaka.
Mąż miał zabieg metodą laparoskopową tydzień temu, powoli dochodzi do siebie i za 3 miesiące znów powtórka seminogramu której boję się jak cholera 🫠 lekarz po operacji powiedział że żylak był naprawdę spory i wszedł już w stopień III, bo przepływu było tylko 3 mm więc trochę dał nam nadzieję, że to możliwa przyczyna tak kiepskich wyników. Tak bardzo bym chciała ten tytułowy happy end ale zobaczymy czy będzie nam dany
Jeśli macie jakieś doświadczenia z wynikami po operacji to chętnie poczytam. A poza tym trzymam za wszystkich kciuki 😊
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia, 22:05
magnife, cukrzyk1991 lubią tę wiadomość
👫 30 & 30
starania naturalne od 01.2024
z pomocą medyczną od 08.2024
👩🏻PCOS + IO + niedoczynność (ogarnięta)
💊 Euthyrox + Glucophage + dieta z niskim IG + suple
▪️naturalne cykle b. długie - 60-70 dni, częsty brak owulacji
▪️prawy jajowód niedrożny
🧬 PAI1 hetero, V R2 hetero; zespół antyfosfolipidowy
🧔🏼obniżone parametry nasienia listopad 2024 ➡️ luty 2025 pogorszenie wyników
▪️Żylaki powrózka III st.
📆 koniec kwietnia operacja - regeneracja w toku; seminogram kontrolny - koniec lipca
🔹4 cs - bezowulacyjny + badania
🔹styczeń - torbiel, przesunięty cykl + drożność
🔹luty - 5 cs - podwójna owulacja ❌
🔹obecnie - przerwa - regeneracja po operacji żpn ⏳ -
Sikoreczkaaa wrote:My mieliśmy mikrochirurgie i jak żylaki były tak są dalej.
wydaliśmy 7 tys.
Czasami mam wrażenie że po wdrożeniu supli i/lub leków to jest tylko gorzej i gorzej..Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia, 06:36
Lena93 lubi tę wiadomość
🙍🏾♀️28 🧔🏽♂️34
starania od 2022
ja: niedoczynność tarczycy TSH 2,0, AMH 3,6, kariotyp ✔️
06.2024 hsg - jajowody drożne ✔️
on: morfologia 2022 - 4%, 2024- 0%
SCDA - 28%, HbA - 92%, kariotyp ✔️
2025 - suplementacja, wg protokołu Ben Tells’a, test MAR - prawidłowy ✔️ 04.2025 - zmiana suplementacji
10.2024-02.2025 - stymulacja letrozolem bez efektów
04.2025 - I IVF, ICSI - nie wykonano planowanego FertileChip’a, pobrano 9, zapłodniono 6, 3 dobra - 6 zarodków, 6 doba - zatrzymane ze względu na klasy 4cc, 2x 3cc, 4dd -> 0 ❄️
??? -
Sikoreczkaaa wrote:My mieliśmy mikrochirurgie i jak żylaki były tak są dalej.
wydaliśmy 7 tys.
Czasami mam wrażenie że po wdrożeniu supli i/lub leków to jest tylko gorzej i gorzej..
Tego się obawiam 🙈 sporo takich historii tu na forum czytałam. Ale na razie nie mamy innego pomysłu👫 30 & 30
📆 koniec kwietnia operacja - regeneracja w toku; seminogram kontrolny - koniec lipca
Dziewczyny, potrzebuje rady. U męża w wynikach wyszły bakterie beztlenowe:
1) peptoniphilus species,
2) finegoldia magna.
Czy możecie podpowiedzieć, czy to poważna sprawa, czy skoro nie robiłam wymazów to też powinnam na cito zrobić i się przeleczyć? Właśnie szukamy na cito urologa✨ Starania od 09/24 (10 cs)
#rodzęw2026 🌷
👩 31
✔ USG, cytologia, MUCHa, owulacja
✔ TSH, FT3, FT4, ATPO
✔ LH, FSH, estradiol, progesteron, prolaktyna
⬆️ testosteron 0,54 ng/ml (norma do 0,48)
👨 36
⬆️ TSH, prolaktyna, progesteron, estradiol
✔ USG
✔ koncentracja 45 mln/1 ml
⬇️ A i B = 30 %, morfologia 2 % -
Sikoreczkaaa wrote:Cysterka niekiedy ten zabieg pomagał wiec może będzie w tej szczęśliwej części
Marzycielka każde patogenne bakterie należy wyleczyc. Warto zrobić posiew.✨ Starania od 09/24 (10 cs)
#rodzęw2026 🌷
👩 31
✔ TSH, FT3, FT4, ATPO
👨 36
✔ USG
Sikoreczkaaa wrote:Ja to bardziej ze względu na specyfikę jestem "ekspertem" w męskich sprawach. Ale wydaje mi się że jest to obojętne byle nie w okresie @.
Mam nadzieję, że te bakterie i rozregulowane hormony to nasz brakujący element i lada moment poprawimy parametry nasienia 🥹Sikoreczkaaa, Pustynia lubią tę wiadomość
✨ Starania od 09/24 (10 cs)
#rodzęw2026 🌷
👩 31
✔ TSH, FT3, FT4, ATPO
👨 36
✔ USG
Dziewczyny, a czy przed badaniem należy się kąpać czy nie? Jak mąż się umawiał na posiew pani z bociana powiedziała, że w dniu badania nie wolno się kąpać i 2 h przed badaniem nie wolno korzystać z WC. Z kolei na miejscu pani powiedziała, że jak najbardziej może skorzystać z WC, więc mąż skoczył na siusiu.
Czytałam, że te bakterie bytują na skórze, w jelitach czy w pochwie, Ale niekiedy stają się patogenne… myślicie, że wynik jest wiarygodny, skoro kąpał się dzień wcześniej wieczorem?✨ Starania od 09/24 (10 cs)
#rodzęw2026 🌷
👩 31
✔ TSH, FT3, FT4, ATPO
👨 36
✔ USG
cysterka95 wrote:Tego się obawiam 🙈 sporo takich historii tu na forum czytałam. Ale na razie nie mamy innego pomysłu
U nas była laparoskopia żylaka II/III st. na lewym jądrze i I st. na prawym (wykryty tuż przed zabiegiem). Po 4 msc od zabiegu - bez żadnej różnicy, po 10 msc po zabiegu podwojona liczba plemników - acz wciąż marna i w grę tylko invitro wchodziło (z 0.7-0.9 mln na 2.5 mln/ml), trochę lepszy ruch i morfologia. U nas lekarz powtarzał, że raczej trzeba min. 6 msc, aby zauważyć poprawę w seminogramie.👩🏼 91’ (34)
Amh-1.6 (07.2024); hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ hipoglikemia reaktywna ❌ ; MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy cytokiny❓ immunofenotyp ✅ komórki NK ✅ przewlekłe EBV ❌ trombofilia❌ ; CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅
🧔🏻♂️ 89’ (36)
usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; ciężki czynnik męski
1 IVF - Oviklinika Waw
08.2024 3 🥚 -> 2 ❄️
27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
27.12.2024 transfer, blastka 3.2.2 EG + AH + Neoparin + Hydroxychlorquine
6dpt-36; 8dpt-91; 12 dpt-361; 14 dpt-905; 20 dpt GS 1,11 YS 0,22 22 dpt-13901; 27 dpt-33512; 28 dpt-CRL 5mm i ❤️ 8tc+3-CRL 1,9cm; 9tc+3 CRL 2,7 cm; 12tc+3 prenatalne ok CRL 5,8 cm 🩵
-
Valie05 wrote:U nas była laparoskopia żylaka II/III st. na lewym jądrze i I st. na prawym (wykryty tuż przed zabiegiem). Po 4 msc od zabiegu - bez żadnej różnicy, po 10 msc po zabiegu podwojona liczba plemników - acz wciąż marna i w grę tylko invitro wchodziło (z 0.7-0.9 mln na 2.5 mln/ml), trochę lepszy ruch i morfologia. U nas lekarz powtarzał, że raczej trzeba min. 6 msc, aby zauważyć poprawę w seminogramie.
O, dzięki za to info. Nam powiedział właśnie żeby zrobić badanie 3 miesiące po, ale żeby się nie nastawiać bo parametry mogą się wtedy jeszcze nie poprawićehh
👫 30 & 30
Marzycielka94 wrote:Dziewczyny, a czy przed badaniem należy się kąpać czy nie? Jak mąż się umawiał na posiew pani z bociana powiedziała, że w dniu badania nie wolno się kąpać i 2 h przed badaniem nie wolno korzystać z WC. Z kolei na miejscu pani powiedziała, że jak najbardziej może skorzystać z WC, więc mąż skoczył na siusiu.
Czytałam, że te bakterie bytują na skórze, w jelitach czy w pochwie, Ale niekiedy stają się patogenne… myślicie, że wynik jest wiarygodny, skoro kąpał się dzień wcześniej wieczorem?
Hej Marzycielka, mój od swojego androloga usłyszał wlasnie, że dlatego najlepiej robić komplet wymazów, czyli z cewki + nasienia. Bo często jak w nasieniu coś znajdują, to czesto bywa ze to gdzieś tam przeniesione z cewki. Ale u nas była sytuacja, że wymaz z cewki wyszedł czysty, a w nasieniu bakteria.
Swoją drogą nam nikt o kąpieli ani o siku nie powiedział jeśli chodzi o przygotowanie… 🙃Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja, 11:30
Marzycielka94 lubi tę wiadomość
💃 '95 🕺'91, starania od 04.2024
Ona:
długie cykle, PCOS ❌
histeroskopia - wycięty polip, nie wykazano stanu zapalnego ✅
jajowody drożne ✅
MUCHa - czysto ✅
On: wrzesień ➡️ marzec ➡️ maj
koncentracja: 7,76 ➡️ 12,59 ➡️ 18,18 mln/ml
Całkowita liczba 27,94 ➡️ 41,55 ➡️ 69,08 mln
Ruch postępowy (A+B ) 13% ➡️ 1,4% ➡️ 3,5 %
Plemniki żywe 55% ➡️ 66% ➡️ 70%
Morfologia 2% ➡️ 1% ➡️ 1%
Fragmentacja DNA (DFI) 40% ➡️ 34%
hormony w normie ✅
Powtórka posiewu czysta ✅
kariotyp OK ✅
✨rodzę w 2026 🍀 ✨ -
Pustynia wrote:Hej Marzycielka, mój od swojego androloga usłyszał wlasnie, że dlatego najlepiej robić komplet wymazów, czyli z cewki + nasienia. Bo często jak w nasieniu coś znajdują, to czesto bywa ze to gdzieś tam przeniesione z cewki. Ale u nas była sytuacja, że wymaz z cewki wyszedł czysty, a w nasieniu bakteria.
Swoją drogą nam nikt o kąpieli ani o siku nie powiedział jeśli chodzi o przygotowanie… 🙃✨ Starania od 09/24 (10 cs)
#rodzęw2026 🌷
👩 31
✔ TSH, FT3, FT4, ATPO
👨 36
✔ USG
Marzycielka94 wrote:Kurczę teraz to już mi w ogóle dałaś do myślenia, bo nie wiedzieliśmy o wymazie z cewki… może faktycznie trzeba powtórzyć posiewy z nasienia + zrobić wymaz z cewki, żeby wiedzieć konkretnie, gdzie i czy ta bakteria na pewno jest. Te męskie sprawy to jest czarna magia, przysięgam 🙈
Ale Wam z nasienia wyszła bakteria czy nie? Bo nie mogę znaleźć 😂
Jeśli nie, to może nie ma co robić wymazu z cewki, to jest podobno okropne, mój powiedział że już nigdy więcej tego nie zrobi 😂😂😂💃 '95 🕺'91, starania od 04.2024
Ona:
długie cykle, PCOS ❌
jajowody drożne ✅
MUCHa - czysto ✅
Fragmentacja DNA (DFI) 40% ➡️ 34%
hormony w normie ✅
Powtórka posiewu czysta ✅
kariotyp OK ✅
✨rodzę w 2026 🍀 ✨ -
Pustynia wrote:Ale Wam z nasienia wyszła bakteria czy nie? Bo nie mogę znaleźć 😂
Jeśli nie, to może nie ma co robić wymazu z cewki, to jest podobno okropne, mój powiedział że już nigdy więcej tego nie zrobi 😂😂😂✨ Starania od 09/24 (10 cs)
#rodzęw2026 🌷
👩 31
✔ TSH, FT3, FT4, ATPO
👨 36
✔ USG
Hej laski - wracam z updatem - mamy wyniki i sama nie wiem jak na nie zareagowac 😊
Objętość próbki - było : 4,5 ml ➡️ jest : 4ml
Koncentracja - było : 33 mln/ml ➡️ jest : 13,5 mln/ml😭
Ilość w ejakulacie - było : 148 mln ➡️ jest : 54 mln 😭
Ruch szybki a - było : 0% ➡️ jest : 22% 💪
Ruch szybki b - było : 5% ➡️ jest : 13%
Ruch niepostępowy - było 13% ➡️ jest : 16%
Nieruchome - było 82% ➡️ jest : 48%
Morfologia - było : 3% ➡️ jest : 4%
Reszta praktycznie bez zmian : pH, lepkosci, aglutynacja ok, żywotność 65%, HOS 65%
Stres oksydacyjny badany tylko za pierwszym razem i był OK.
Sama nie wiem co o tym myśleć - wiem że nie są tragiczne te wyniki, ale nie bardzo rozumiem jak mogła tak mocno polecieć ilość - ze 150 mln na 54. Okres abstynencji to były 3 dni. Zazwyczaj widziałam tutaj na forum że koncentrację i ilość najtrudniej poprawić. I teraz znowu będę się zastanawiać czy tabcin brany na 2 tygodnie przed badaniem namieszał coś w wynikach ... Eh.
nie ok ❌️ cukrzyca t.1, hashi, endo III stopnia, podejrzenie adenomiozy ,THFR 667tc, PAI (hetero), AMH 0,52
ok ✅️ FSH/LH, jajowody drożne, potwierdzone owulacje, zespół antyfosf, regularne cykle, MUCHa, czynnik V i protrombina
Starania o pierwsze dziecko :
5cs - cb 🩸
7cs - naturals -⏸️
2.10.19 - Antoś jest z nami 👶
lipiec 2024 - laparoskopia 🩺 (usunięcie torbieli) i potwierdzenie endometriozy
🤞 11 cykl starań o drugie dziecko ! (z lamettą 💉)
👩34 lata
🧔♂️34 lata (a+b = 5/36 %, morfo 3/4%, il. 148 /55 mln/ejakulat)
💊 Leki: insulina (OPI), letrox 150, wit. D3, wit.C/B6, selen, resweratrol, ubichinol, Mg, Zn, pqq, NAC, tardyferon, omega 3, colon C, DHEA, l-arginina -
cukrzyk1991 wrote:Hej laski - wracam z updatem - mamy wyniki i sama nie wiem jak na nie zareagowac 😊
Objętość próbki - było : 4,5 ml ➡️ jest : 4ml
Koncentracja - było : 33 mln/ml ➡️ jest : 13,5 mln/ml😭
Ilość w ejakulacie - było : 148 mln ➡️ jest : 54 mln 😭
Ruch szybki a - było : 0% ➡️ jest : 22% 💪
Ruch szybki b - było : 5% ➡️ jest : 13%
Ruch niepostępowy - było 13% ➡️ jest : 16%
Nieruchome - było 82% ➡️ jest : 48%
Morfologia - było : 3% ➡️ jest : 4%
Reszta praktycznie bez zmian : pH, lepkosci, aglutynacja ok, żywotność 65%, HOS 65%
Stres oksydacyjny badany tylko za pierwszym razem i był OK.
Sama nie wiem co o tym myśleć - wiem że nie są tragiczne te wyniki, ale nie bardzo rozumiem jak mogła tak mocno polecieć ilość - ze 150 mln na 54. Okres abstynencji to były 3 dni. Zazwyczaj widziałam tutaj na forum że koncentrację i ilość najtrudniej poprawić. I teraz znowu będę się zastanawiać czy tabcin brany na 2 tygodnie przed badaniem namieszał coś w wynikach ... Eh.
Cukrzyku, już odpisywałam na wątku miesięcznym, ale czy mogłabyś tutaj podrzucić listę supli, które stosowaliście? 🙏Marzycielka94 lubi tę wiadomość
💃 '95 🕺'91, starania od 04.2024
Ona:
długie cykle, PCOS ❌
jajowody drożne ✅
MUCHa - czysto ✅