Bardzo kiepskie wyniki nasienia a happyend :)
-
WIADOMOŚĆ
-
magnife wrote:A jak z kwasem foliowym (folianami) u Waszych panów? Czy lekarze brali to pod uwagę?
U nas zalecał doktor suplementację kwasem foliowym i witaminami z grupy B.
Widzę po stopce, że mamy trochę podobną historie z pierwszym podejściem do ICSI. U nas na 6 komórek - zapłodniono się 4 - 1 zarodek 5cb. Reszta zatrzymana w po 5 dobie.
Po transferze cisza biochemiczna 💔
Jestemy właśnie przed startem drugiej procedury i suplementujemy się czym możemy + jutro dokładnie badanie i rozmowa z kierownikiem embirologow o doborze selekcji plemników do kolejnego podejściaStarania od 2023 czerwiec
👩🏻 27|
✅ amh 4,60
✅ drożność jajowodów
⛔️ hiperprolaktynemia
⛔️ kir BX: brak 4 implementacyjnych
⛔️ cytokiny: obniżona interkulina 10
🧔🏻♂️ 28|
⛔️ słabe parametry nasienia
16mln/ml
35 mln całość
50% ruch
2% morfologii
24% DFI
74% HBA
Wysokie stres oksydacyjny
Wysokie FSH
6 cykli stymulacji owulacji
2024 grudzień IUI - nieudana
2025 kwiecień IVF: 14 komórek/ 6 zapładnianych/ 4 zapłodnione/ 1x5CB
15.04.2025: FET 5CB: cykl naturalny/cyklogest/accofil/ prograf
7dpt: 7,7 / 8dpt: 11,1 / 9dpt: 12,1/ 11dtp: 13 💔 -
Nina27 wrote:U nas zalecał doktor suplementację kwasem foliowym i witaminami z grupy B.
Widzę po stopce, że mamy trochę podobną historie z pierwszym podejściem do ICSI. U nas na 6 komórek - zapłodniono się 4 - 1 zarodek 5cb. Reszta zatrzymana w po 5 dobie.
Po transferze ciaza biochemiczna 💔
Jestemy właśnie przed startem drugiej procedury i suplementujemy się czym możemy + jutro dokładnie badanie i rozmowa z kierownikiem embirologow o doborze selekcji plemników do kolejnego podejściaStarania od 2023 czerwiec
👩🏻 27|
✅ amh 4,60
✅ drożność jajowodów
⛔️ hiperprolaktynemia
🧔🏻♂️ 28|
16mln/ml
35 mln całość
50% ruch
2% morfologii
24% DFI
74% HBA
Wysokie FSH
Nina27 wrote:U nas zalecał doktor suplementację kwasem foliowym i witaminami z grupy B.
Po transferze cisza biochemiczna 💔
Jestemy właśnie przed startem drugiej procedury i suplementujemy się czym możemy + jutro dokładnie badanie i rozmowa z kierownikiem embirologow o doborze selekcji plemników do kolejnego podejściaNina27 lubi tę wiadomość
🙍🏾♀️28 🧔🏽♂️34
starania od 2022
ja: niedoczynność tarczycy TSH 2,0, AMH 3,6, kariotyp ✔️
06.2024 hsg - jajowody drożne ✔️
on: morfologia 2022 - 4%, 2024- 0%
SCDA - 28%, HbA - 92%, kariotyp ✔️
2025 - suplementacja, wg protokołu Ben Tells’a, test MAR - prawidłowy ✔️ 04.2025 - zmiana suplementacji
10.2024-02.2025 - stymulacja letrozolem bez efektów
04.2025 - I IVF, ICSI - nie wykonano planowanego FertileChip’a, pobrano 9, zapłodniono 6, 3 dobra - 6 zarodków, 6 doba - zatrzymane ze względu na klasy 4cc, 2x 3cc, 4dd -> 0 ❄️
??? -
magnife wrote:Tulę Cię mocno 🫂 Rzeczywiście historie bardzo podobne do siebie. Mąż od maja zaczął suplementację od lekarza. 1/3 tego, co suplementował wcześniej. Lekarz kładzie teraz nacisk na foliany u męża, dostał nawet lek na receptę i dużo metyfolowanego kompleksu witamin B. Z racji, że wg analizy zarodków był to czynnik męski, przesunięto w czasie podejście nr 2. Mąż wybiera się niedługo do naszego lekarza na wizytę andrologiczną, powtórzyć USG. Lekarz zalecił wykonanie testu MAR, może to głupie, ale myślałam, że w tym leży przyczyna, ale wyniki wyszły prawidłowe.
U nas właśnie przed podejściem do pierwszej procedury wyniki się mocno poprawiły - konferencja wysoka jak nigdy. Myśleliśmy, że to dobry znak, ale wyszło jak wyszłocieszyłam się strasznie z tego zarodka i mimo jego średniej jakości myślałam, że może to będzie ten jedyny, jednak nasze szczęście trwało krótko
Nam zaproponowali dodatkową selekcję pod kątem małych główek bo podobno z tym jest największy problem.
Dodatkowo naciskam lekarkę na zapłodnienie wszystkich komórek, może wtedy statystka będzie łaskawsza dla nas. Bo tak miałam 15 komórek z czego 14 dojrzałych i zapłodnili tylko 6, a to nawet nie połowa i reszta poszła na zmarnowanie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja, 19:26
Starania od 2023 czerwiec
👩🏻 27|
✅ amh 4,60
✅ drożność jajowodów
⛔️ hiperprolaktynemia
🧔🏻♂️ 28|
16mln/ml
35 mln całość
50% ruch
2% morfologii
24% DFI
74% HBA
Wysokie FSH
Nina27 wrote:U nas właśnie przed podejściem do pierwszej procedury wyniki się mocno poprawiły - konferencja wysoka jak nigdy. Myśleliśmy, że to dobry znak, ale wyszło jak wyszło
cieszyłam się strasznie z tego zarodka i mimo jego średniej jakości myślałam, że może to będzie ten jedyny, jednak nasze szczęście trwało krótko
Nam zaproponowali dodatkową selekcję pod kątem małych główek bo podobno z tym jest największy problem.
Dodatkowo naciskam lekarkę na zapłodnienie wszystkich komórek, może wtedy statystka będzie łaskawsza dla nas. Bo tak miałam 15 komórek z czego 14 dojrzałych i zapłodnili tylko 6, a to nawet nie połowa i reszta poszła na zmarnowanie.🙍🏾♀️28 🧔🏽♂️34
starania od 2022
2025 - suplementacja, wg protokołu Ben Tells’a, test MAR - prawidłowy ✔️ 04.2025 - zmiana suplementacji
04.2025 - I IVF, ICSI - nie wykonano planowanego FertileChip’a, pobrano 9, zapłodniono 6, 3 dobra - 6 zarodków, 6 doba - zatrzymane ze względu na klasy 4cc, 2x 3cc, 4dd -> 0 ❄️
??? -
magnife wrote:Być może trzymają się przy początkowych podejściach do ivf tym, że w świetle prawa można zapłodnić 6 komórek, chyba, że są wskazania medyczne do większej ilości. U nas miało być wykonane FertileChip, ale na wizycie po punkcji to było zderzenie się ze ścianą, że nie skupiłam się na tym, że zapłodniono 6, ale na tym, że nasienie było za słabe, aby wykonać selekcję. Później dostałam lepę na twarz w święta, kiedy byłam pewna, że jakieś zarodki będą zamrożone, bo w 3 dobie przetrwały wszystkie. Trzymam kciuki za następne podejście 🍀
Również mocno trzymam w kciuki ! Oby kolejna runda IVF okazała się dla nas łaskawsza ❤️🍀
Co do selekcji jeszcze - było za słabe, to znaczy była za mała koncentracja nasienia? .
Z tego co się orientuję selekcję IMSI wykonają nawet przy bardzo słabych parametrach nasienia, możecie spróbować zapytać jeszcze o taką metodą lekarza.magnife lubi tę wiadomość
Starania od 2023 czerwiec
👩🏻 27|
✅ amh 4,60
✅ drożność jajowodów
⛔️ hiperprolaktynemia
🧔🏻♂️ 28|
16mln/ml
35 mln całość
50% ruch
2% morfologii
24% DFI
74% HBA
Wysokie FSH
Nina27 wrote:Również mocno trzymam w kciuki ! Oby kolejna runda IVF okazała się dla nas łaskawsza ❤️🍀
Co do selekcji jeszcze - było za słabe, to znaczy była za mała koncentracja nasienia? .
Z tego co się orientuję selekcję IMSI wykonają nawet przy bardzo słabych parametrach nasienia, możecie spróbować zapytać jeszcze o taką metodą lekarza.🙍🏾♀️28 🧔🏽♂️34
starania od 2022
??? -
magnife wrote:🤞🏽🤞🏽 Mieliśmy ICSI. Problemem jest słaby ruch, pomimo bardzo dobrej koncentracji. Przez słaby ruch nie został wykonany FertileChip, który miał „przesiać” i zostawić te o najlepszych parametrach. Przez słaby ruch nie byłyby w stanie te plemniki przejść przez membranę, co mogłoby też wpłynąć niekorzystnie na sam proces zapłodnienia. W naszym przypadku słaby ruch też wynika z wysokiej fragmentacji DNA, stresu oksydacyjnego, który ma prawdopodobnie podłoże w niedoborze kwasu foliowego. Takie błędne koło
Rozumiem, u nas też problem ze stresem oksydacyjnym, którego niczym nie idzie zbić.
Fragmentacja również nie najlepsza - startowaliśmy z 30% udało się zbić na 24%.
My od lekarza na to mieliśmy zalecone jeszcze suplementy antyoksydacyjne: Wit E, L-Glutathione, Kwas AlfaLipomowy, NAC. Możecie jeszcze z nimi spróbowaćStarania od 2023 czerwiec
👩🏻 27|
✅ amh 4,60
✅ drożność jajowodów
⛔️ hiperprolaktynemia
🧔🏻♂️ 28|
16mln/ml
35 mln całość
50% ruch
2% morfologii
24% DFI
74% HBA
Wysokie FSH
Nina27 wrote:Rozumiem, u nas też problem ze stresem oksydacyjnym, którego niczym nie idzie zbić.
Fragmentacja również nie najlepsza - startowaliśmy z 30% udało się zbić na 24%.
My od lekarza na to mieliśmy zalecone jeszcze suplementy antyoksydacyjne: Wit E, L-Glutathione, Kwas AlfaLipomowy, NAC. Możecie jeszcze z nimi spróbować
Od maja: spermidyna, kwas foliowy lek, witamina d, koenzym q10, likopen, complex B metylowany, resweratrol, selen, cynk
Mąż niektóre suplementy brał od wielu lat. Poza tym dietę trzyma, używki od lat wykluczone, treningi siłowe, boks a i tak to wszystko grochem o ścianę. Być może wysiłek fizyczny też działa na niekorzyść, bo może zwiększać hormony, które wpływają na degradację plemników 🫠Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja, 13:59
🙍🏾♀️28 🧔🏽♂️34
starania od 2022
??? -
Sikoreczkaaa wrote:Koncentracja znów poszla w dół.. mamy 0,7mln. Zamrozilismy 6 słomek.. niby więcej nie mogliśmy i niby ma starczyć na 3-6 procedur. Ciężka ta niepłodność męska..
O matko, masakra…. Z czego to wynika 🤯🤯🤯
Ja ostatnio wkleiłam wszystkie wyniki i całą historię leczenia do czat gpt i sam stwierdził, że wyniki badań wskazują, że powinna być odpowiedź na leczenie , ale może być ciężki przypadek idiopatyczny xd
Ech, ale dobrze; że chociaż to 0.7 jest i udało się zamrozić 🥹👩30l.
👱♂️33l.
👩🏻🤝👨🏼od 2015r.
👰🤵2021r.
Starania od 06.2023
12cs
Ona: hormony, usg- wszystko w normie
On: kiepskie wyniki nasienia (morfologia, ilość i ruchliwość)
Walczymy dalej! -
Sikoreczka, przykro mi, że wyniki poszły w dół 😞 ale z drugiej strony super, że idziecie do przodu 😀
Dokładnie, „idiopatyczna” coś się dzieje a niewiadomo co 🙄 ale no jest tyle powódow… ja już nie mam siły czytać o tym wszystkim 😅 ostatnio wyświetlały mi się na IG już takie rzeczy że np. u kobiety może być słaby przepływ krwi w okolicach miednicy czy inne takie rzeczy i wtedy sobie myślę że może u mnie też coś jest nie tak ale później patrzę po znajomych i ich stylu życia i wtedy się dziwie że im się od razu udało 😅Chmurka21 lubi tę wiadomość
Starania od 11.2023
👩🏼 jeden niedrożny jajowód
Amh 1.9
🧔🏻♂️5.2024 operacja żpn
Przed operacją
Koncentracja 2mln/ml
Całkowita ilość 4,7 mln
Po 7 msc od operacji
Koncentracja 5,2 mln
Całkowita ilość 13 mln
Po 11 msc od operacji
Koncentracja 4,4 mln
Całkowita ilość 14,3 mln -
Sikoreczkaaa wrote:Trochę się tego wszystkiego boję, bo nowe, bo jak to z robotą zepnę itd. itp.
Wiem też że to nasza ostatnia deska ratunku..
Trzymam kciuki.
Mam te same obawy, ale my jeszcze nawet nie zaczęliśmy. Nie wiem, może po urlopie zaczniemy coś ogarniać.
Fler
Ja też w sobie szukam problemów… ogółem mam jakieś przeczucia, że ze mną coś nie tak 😬 i też patrzę na ludzi dookoła, że jak to możliwe, że zachodzą bez problemu :o
Boję się właśnie; że podczas in vitro wyjdą dodatkowe kwiatki, jakieś problemy z implantacją czy inne. Ale dobra dość smęcenia, muszę się nakręcać pozytywnie 🤩Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja, 10:43
Fler lubi tę wiadomość
👩30l.
👱♂️33l.
👩🏻🤝👨🏼od 2015r.
👰🤵2021r.
Starania od 06.2023
12cs
Walczymy dalej! -
Dokładnie tak 😀 już nie szukajmy u siebie, a jak już to niech lekarze się tym zajmą 😀
No z robotą to też się boję.. bo oczywiście jeszcze mamy na tyle przerąbane, że musimy się jeszcze ze wszystkim ukrywać 🤦♀️ przecież nie powiesz pracodawcy, że się przygotowujesz do procedury 😅tak to właśnie jest z tym wspieraniem dzietności 🥲Chmurka21 lubi tę wiadomość
Starania od 11.2023
👩🏼 jeden niedrożny jajowód
Amh 1.9
🧔🏻♂️5.2024 operacja żpn
Przed operacją
Koncentracja 2mln/ml
Całkowita ilość 4,7 mln
Po 7 msc od operacji
Koncentracja 5,2 mln
Całkowita ilość 13 mln
Po 11 msc od operacji
Koncentracja 4,4 mln
Całkowita ilość 14,3 mln -
Sikoreczkaaa wrote:Koncentracja znów poszla w dół.. mamy 0,7mln. Zamrozilismy 6 słomek.. niby więcej nie mogliśmy i niby ma starczyć na 3-6 procedur. Ciężka ta niepłodność męska..
Kochana 0,7 mln/ml to wciąż jest ok na invitro. Może nie uda się zastosować dodatkowych metod selekcji jak fertile chip czy pICSI (do nich rekomenduje się min. 5 mln/ml żeby przypadkiem nie zostać z niczym), ale do ICSI to jest więcej niż potrzeba zawodników
Dodatkowo mocno robiłam research na temat czynników powodzenia hodowli zarodków. Mimo utartego mitu, że plemniki ogrywają rolę od 3 dnia hodowli to mimo wszystko liczy się dużo bardziej jakość komórek jajowych. Świetny wpis na ten temat miała insta embriolog na blogu kliniki Parens. Mogę ci podesłać link.
Doskonale Was rozumiem. Ja przed procedurą miałam w głowie, że nie może być tak pięknie, że tylko nasienie jest słabe. Na bank musi być ze mną coś nie tak też. Podczas oczekiwania na wejście refundacji i wyników operacji ŻPN męża machnęłam tonę badań i histeroskopie. Lekarz jak na wizycie kwalifikacyjnej zobaczył mój segregator z badaniami to się za głowę złapał 🤪
Czy badania były konieczne? Mi pomogły na głowę bardzo plus mogliśmy sobie na nie finansowo pozwolić. Nie znalazłam czegoś bardzo złego ale wciąż udało się wyciąć polipa i odkryć trombofilie. Lekkie problemy immunologiczne wciąż nie wiem czy grały rolę.Sikoreczkaaa lubi tę wiadomość
👩🏼 91’ (33)
Amh-1.6 (07.2024); hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ hipoglikemia reaktywna ❌ ; MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy cytokiny❓ immunofenotyp ✅ komórki NK ✅ przewlekłe EBV ❌ trombofilia❌ ; CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅
🧔🏻♂️ 89’ (35 lat)
usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; ciężki czynnik męski
1 IVF - Oviklinika Waw
08.2024 3 🥚 -> 2 ❄️
27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
27.12.2024 transfer, blastka 3.2.2 EG + AH + Neoparin + Hydroxychlorquine
6dpt-36; 8dpt-91; 12 dpt-361; 14 dpt-905; 20 dpt GS 1,11 YS 0,22 22 dpt-13901; 27 dpt-33512; 28 dpt-CRL 5mm i ❤️ 8tc+3-CRL 1,9cm; 9tc+3 CRL 2,7 cm; 12tc+3 prenatalne ok CRL 5,8 cm 🩵
-
Żeby było wesoło to:
a) Angelius wstrzymał kwalifikacje do in vitro bo nie ma kasy, więc nie wiadomo co z nami
b) wyszły mi przeciwciała dodatnie na Cytomegalie IGM natomiast IGG ujemne wiec tez nie wiem co z tym dziadostwem..
Moje życie to cyrk 😜.
Valie! Dziękuję!Jak patrzę na Twój suwaczek to aż nie możliwe że jesteś tak daleko
poszukam sobie tego wpisu bo obserwuje ją na insta.
-
Sikoreczkaaa wrote:Żeby było wesoło to:
a) Angelius wstrzymał kwalifikacje do in vitro bo nie ma kasy, więc nie wiadomo co z nami
b) wyszły mi przeciwciała dodatnie na Cytomegalie IGM natomiast IGG ujemne wiec tez nie wiem co z tym dziadostwem..
Moje życie to cyrk 😜.
Valie! Dziękuję!Jak patrzę na Twój suwaczek to aż nie możliwe że jesteś tak daleko
poszukam sobie tego wpisu bo obserwuje ją na insta.
O Kurde, to moj kolejny strach, że jak już się zdecyduje to środków już nie będzie… (swoją drogą uważam, że też za łatwo tych ludzi kwalifikują, jednak my się bujamy z próbą poprawy sytuacji; a są i tacy co od razu startują do procedury)
Dodatkowo od 3-4 miesięcy coś mi się z cyklem odwala grubo. Np teraz plamiłam od 25dc dziś 30 dc i przestałam plamić; nie wiem taki słaby okres czy co👩30l.
👱♂️33l.
👩🏻🤝👨🏼od 2015r.
👰🤵2021r.
Starania od 06.2023
12cs
Walczymy dalej!