Bardzo kiepskie wyniki nasienia a happyend :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Pustynia wrote:Cukrzyku, już odpisywałam na wątku miesięcznym, ale czy mogłabyś tutaj podrzucić listę supli, które stosowaliście? 🙏✨ Starania od 09/24 (10 cs)
#rodzęw2026 🌷
👩 31
✔ USG, cytologia, potwierdzona owulacja
✔ TSH, FT3, FT4, ATPO
✔ LH, FSH, estradiol, progesteron, prolaktyna
⬆️ testosteron 0,54 ng/ml (norma do 0,48)
👨 36
⬆️ TSH, prolaktyna, progesteron, estradiol
✔ koncentracja 45 mln/1 ml
⬇️ A i B = 30 %
⬇️ Morfologia 2 % -
jasne laski 😁😊
Generalnie to moje wytyczne połączone z zaleceniami androloga z imvimedu. Let's go :
1. wit. D3 - 4 tys.
2. Wit. C - 1000 mg
3. Magnez w jakiejs formie chelatowanej
4. Do magnezu wit. B6 osobno ze swansona (nazywana wit. płodnosci - zwieksza tez wchlanianie magnezu)
5. Selen 200
6. ubichinOL swanson zelowe kapsulki 200mg
7. l-karnityne 2000 (ostatnie 3 tygodnie robie tez eksperyment i daje po 1000-2000 l- karnityny i 1000 acetyl-l-karnityny)
8. l-arginine (rozne dawki, ostatnio jakies wieksze = 1000mg)
9. cynk (taki polaczony z miedzią)
10. kwas foliowy (taki na recepte od gin)
11. czasem dawalam tez NAC 600 mg
12. Wieczorem pił fertistim meski (androlog zalecił inozytol)
13. maca (na libido)
Nie dawałam mu tego wszystkiego na raz xD Tylko podzielilam na 3 dawki tak zeby suple sie wzajemnie nie wykluczaly i w miare spoko wchlanialy. Podesle zaraz fotke.
Ogolnie to czytalam tez duzo pozytywnego o pqq i tez chetnie bym zaczela mu dawac.
Marzycielka94, Fler lubią tę wiadomość
🥺 cukrzyca t.1, hashi, endo III stopnia, podejrzenie adenomiozy
MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
Starania o pierwsze dziecko :
5cs - cb 🩸
7cs - naturals -⏸️
2.10.19 - Antoś jest z nami 👶
lipiec 2024 - laparoskopia 🩺 (usunięcie torbieli) i potwierdzenie endometriozy
💪 starania o drugie dziecko - od sierpnia 2024
❌️ 1-6 cs
❌️ 7, 8, 9,10 cs z lamettą 💉
🤞 11cs !
✅️ FSH/LH ; oba jajowody drożne
👩34 lata, niskie AMH : 0,52 (sierpień/grudzień 2024)
🧔♂️34 lata (a+b = 5/36 %, morfo 3/4%, il. 148 /55 mln/ejakulat)
💊 Leki: insulina (OPI), letrox 150, wit. D3, wit.C/B6, selen, resweratrol, ubichinol, Mg, Zn, pqq, NAC, tardyferon, omega 3, colon C, DHEA, l-arginina -
Marzycielka94 lubi tę wiadomość
5cs - cb 🩸
7cs - naturals -⏸️
❌️ 1-6 cs
🤞 11cs !
💊 Leki: insulina (OPI), letrox 150, wit. D3, wit.C/B6, selen, resweratrol, ubichinol, Mg, Zn, pqq, NAC, tardyferon, omega 3, colon C, DHEA, l-arginina -
Ej cukrzyk, pełna profeska, naprawdę!!!! Muszę też nam zamówić takie pudelkeczka 😍
Chmurka21, cukrzyk1991 lubią tę wiadomość
✨ Starania od 09/24 (10 cs)
#rodzęw2026 🌷
👩 31
✔ USG, cytologia, potwierdzona owulacja
✔ TSH, FT3, FT4, ATPO
✔ LH, FSH, estradiol, progesteron, prolaktyna
⬆️ testosteron 0,54 ng/ml (norma do 0,48)
👨 36
⬆️ TSH, prolaktyna, progesteron, estradiol
✔ koncentracja 45 mln/1 ml
⬇️ A i B = 30 %
⬇️ Morfologia 2 % -
Hej. Wracam z update. U nas niestety wyniki znów gorsze. Kończymy leczenie.👩30l.
👱♂️33l.
👩🏻🤝👨🏼od 2015r.
👰🤵2021r.
Starania od 06.2023
12cs
Ona: hormony, usg- wszystko w normie
On: kiepskie wyniki nasienia (morfologia, ilość i ruchliwość)
Walczymy dalej! -
Chmurka21 wrote:Hej. Wracam z update. U nas niestety wyniki znów gorsze. Kończymy leczenie.
Chmurka21 lubi tę wiadomość
👩🏻 29 👦🏻 33
ANA1 (dodatni) , ANA3 - Centromer B + ---> Centromer B ++🔺😰
TSH 1,33❇️(Euthyrox 25),Ferrytyna 18,9 ---> 25,9 (po 4 miesiącach suplementacji żelaza) ,Kwas foliowy 4,29 ---> 17,10 ng/ml ❇️
(2dc): Estriadol 19,0 pg/ml ❇️, FSH 3,3 mUl/ml ❇️, LH 3,3 mUl/ml ❇️, Prolaktyna 125,9 ng/ml --> 13,53 ❇️, Prolaktyna po obciążeniu metoclopramidem 394,62🔺, Kortyzol 6,9 ug/d ❇️
Witamina D 135 ng/ml (>100 - stężenie potencjalnie toksyczne)🔺
Zobacz wykres
👦🏻
🚑2009r. - skręt jądra -> amputacja lewego jądra ✂️
🔻ilość - 37.27 mln
🔻koncentracja: 13.31 mln/ml
🔻ruch postępowy (a+b) - 13.7%
🔻ruch całkowity (a+b+c) - 26%
🔆żywotność - 78%
🔻morfologia - 0% (100% nieprawidłowych główek)
TSH 4,539 µIU/ml 🔺(Euthyrox 25), reszta hormonów ok ❇️ -
Chmurka21 wrote:Hej. Wracam z update. U nas niestety wyniki znów gorsze. Kończymy leczenie.
Chmurko a jakie wy mieliście wyniki bez leczenia hormonami? Na saaamym początku.
Tule Was mocno, nie wiem czemu los akurat tak wybrał że musimy się zmagać z czymś na oślep..Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja, 16:50
-
Sikoreczkaaa wrote:Chmurko a jakie wy mieliście wyniki bez leczenia hormonami? Na saaamym początku.
Tule Was mocno, nie wiem czemu los akurat tak wybrał że musimy się zmagać z czymś na oślep..
Pierwsze badanie było najlepsze. Koncentracja 7mln, w całości 16mln. Ruch i morfologia też poniżej normy. Drugie badanie po miesiącu, bez żadnego leczenia już spadło na 3.5mln oraz 7mln. Każde kolejne (już z wdrożonym leczeniem) to koncentracja w okolicach 2mln.
Nawet biorąc pod uwagę różnice między pierwszym a drugim badaniem, wydaje mi się, że dużo robi tutaj stres. Od początku tych słabych wyników mąż mówi, że jest w permanentnym stresie, a ja nie wiem jak mu pomóc.
Mąż chyba jeszcze nie wie o wynikach, bo baliśmy się rano sprawdzić.
We mnie mieszają sie uczucia- rozczarowanie i ulga, bo z jednej strony cieszę się, że już nie będzie tych zastrzyków.
👩30l.
👱♂️33l.
👩🏻🤝👨🏼od 2015r.
👰🤵2021r.
Starania od 06.2023
12cs
Walczymy dalej! -
Może dajcie sobie czas? Jakiś urlop, odpoczynek bo wiem jak jest ciężko jak człowiek jest wiecznie w trybie przetrwania..
Ciężko odpuścić starania na jakiś czas ale czasami daje to lepsze wyniki niż ciagle wizyty u lekarzy i związany z tym stres.
Ja sama zapisałam się do psychologa. Chcę to przegadać z kimś kto może mi pomóc bo sama widzę jak bardzo przez ten rok się zmieniłam, chciałabym wrócić do dawnej siebie.
-
Cześć Dziewczyny 🙂 u nas sytuacja wygląda tak, że oczywiście inseminacja się nie udała 🙃 ale no w zasadzie spodziewaliśmy się tego… szkoda tylko, że rzeczywiście chyba gorzej się to przeżywa niż w przypadku naturalnych starań, bo to tyle zachodu, tyle wydanej kasy i nic… w każdym razie ja miałam od dawna na maj umówiony termin na wyrywanie ósemki, także wiedzieliśmy że odpuścimy starania i powiem Wam, że no jak na razie czuję że głowa mi mocno odpoczywa… mam AZS i w końcu mogę się przeleczyc maściami ze sterydami nie martwiąc się o to że a to teraz owulacja i nie powinnam, po owulacji to może jestem w ciąży więc też nie będę stosować a później i tak przychodziła @ i byłam podwójnie wkurzona 🙃
Nawet w majówkę jakieś drinki wleciały i jakoś tak ogólnie chyba mogę powiedzieć że naprawdę polecam zrobić sobie jakąś przerwę bo to wszystko jest tak dołujące… z innej strony dowiedziałam się o kolejnych dwóch ciążach w rodzinie 😊 jak teściowa nam o nich mówiła to wiem, że czekała na jakąś odpowiedź a co z nami 🙄 (nie mówimy jej o staraniach bo wiemy że wszystkim by wygadała)
Cukrzyku, fajnie Wam ruch wzrósł 😊 masz jakieś podejrzenia od czego? 🤔
Chmurko, moja ginekolog też przypisała teraz mężowi ovitrelle i mam mieszane uczucia.. konsultowałam to dotychczas z chatem 😁 (mąż dopiero 20 maja idzie do androloga) i chat odradzał, bo mówił że skoro testosteron jest ok to to nie pomoże, bo u nas raczej jest problem z FSH i że na to raczej polecany jest bardziej menopur także no wiem, boję się pogorszenia wyników przez to że ktoś go traktuje jak królika doświadczalnego… a z innej strony (wiem że to głupie) ale nie chce żeby moja ginekolog nam później wyrzucała że nie stosujemy się do jej zaleceń a ona pracuje w klinice i ma nas przygotowywać pod invitro, dlatego też mówiła że właśnie przed procedurą dobrze by było podciągnąć wyniki męża. Nie wiem co o tym myśleć bo serio boję się pogorszenia 🙄Starania od 11.2023
👩🏼 jeden niedrożny jajowód
Amh 1.9
🧔🏻♂️5.2024 operacja żpn
Przed operacją
Koncentracja 2mln/ml
Całkowita ilość 4,7 mln
Po 7 msc od operacji
Koncentracja 5,2 mln
Całkowita ilość 13 mln
Po 11 msc od operacji
Koncentracja 4,4 mln
Całkowita ilość 14,3 mln -
Plus jeżeli chodzi o reset głowy to dla mnie takie podjęcie decyzji o in vitro zmieniło wszystko. Czekamy na mrożenie nasienia i jak się uda to będziemy podchodzić
już po 2 latach wyszukiwania mam serdecznie dość odmawiania sobie wszystkiego a bo jak coś zjem to może będzie źle
-
Sikoreczkaaa wrote:Hej Fler też mam AZS i dla mnie największą rewolucją w kondycji skory okazała się czarnuszka. Pije razem z mężem jak pojawia mi się nowe wykwity i schodzą odrazu
wcześniej to nawet maści nie pomagały.
A wiesz że dla mnie też? 😀 tylko teraz mi się skończyła i od 2 tygodni nie piję i od razu zaczęło się coś pojawiać 😮 fakt faktem że zawsze najgorsze objawy mam w okresie jesienno- zimowym to czarnuszka to był prawdziwy game changer 😀
A kiedy podchodzicie do invitro? 🤔 my chyba jakoś we wrześniu, mam tylko nadzieję że nie podejmuje złej decyzji bo może być tak że invitro też nam nie wyjdzie i będę sobie pluć w brodę że nie podeszliśmy wcześniej 🙄 po prostu teraz, tak jak już gdzieś tu chyba pisałam to chce swobodnie wyjeżdżać na urlopy itd i nie musieć się co chwilę w klinice stawiacStarania od 11.2023
Amh 1.9
🧔🏻♂️5.2024 operacja żpn
Przed operacją
Koncentracja 2mln/ml
Całkowita ilość 4,7 mln
Po 7 msc od operacji
Koncentracja 5,2 mln
Całkowita ilość 13 mln
Po 11 msc od operacji
Koncentracja 4,4 mln
Wszystko zależy, kiedy zamrozimy nasienie
pierwsza próbę mamy teraz w środę. A potem moje badania wiec najwcześniej w czerwcu w co wątpię. Chciałabym jak najszybciej ale skończyłam sobie robić presję więc będzie co będzie.
Niestety in vitro też nie jest pewniaczkiem. Jest większe prawdopodobieństwo że się uda ale nigdy nie jest to 100%. Najgorzej się w tym wszystkim pogubić i stracić życie. Ja próbuje ulokować głowę w pracy i planuje remonty mieszkania -
Ale co to znaczy próbę? 🤔 jeszcze nie do końca się w tym wszystkim orientuję.. celujecie by zamrozić najlepsze nasienie tak? 🤔
No jak tak samo.. ja z kolei poświęcę teraz energię na ogródek i będę się tam wyżywać 😅 człowiek zawsze musi mieć do czytać, czym się interesować. Ostatnio już nawet reaguje alergicznie na wszystkie posty plodnosciowe na instagramie i od razu przechodzę do czegoś innego bo już mi się wyczerpały siły na czytanie tego co na pewno robię źle lub że na pewno powinnam zbadać jeszcze jakiś niedobór czegos tam 🙄Starania od 11.2023
Amh 1.9
🧔🏻♂️5.2024 operacja żpn
Przed operacją
Koncentracja 2mln/ml
Całkowita ilość 4,7 mln
Po 7 msc od operacji
Koncentracja 5,2 mln
Całkowita ilość 13 mln
Po 11 msc od operacji
Koncentracja 4,4 mln
Fler nie wiem co Ci doradzić 🫣 mój w dwóch różnych kuracjach miał ovitrelle przepisany, brał też menopur, wyniki coraz gorsze 😬 ani razu nie było lepiej
Ogółem to powiem Wam, że ja też mam nagle taka ulgę. Mąż już nie bierze nic; nawet supli. Ja w sumie też 🫣 po dwóch latach jakoś mam dość/
Też powoli w głowie kiełkuje temat in vitro, ale na razie jeszcze go nie podjęliśmy oficjalnie: chyba musimy się zresetować po tym roku nieudanych prób poprawy nasienia.
Sikoreczka a dlaczego musicie mrozić nasienie do in vitro?👩30l.
👱♂️33l.
👩🏻🤝👨🏼od 2015r.
👰🤵2021r.
Starania od 06.2023
12cs
Walczymy dalej! -
Bo ostatnio przed clo mieliśmy pojedyncze w polu widzenia. Ale mieliśmy straszny życiowo czas wiec może dlatego plus grypa. Ostatnio było kilka milionów.
Przy in vitro chcemy mieć pewność, że jak by się okazało, że w dzień punkcji jest mega słabo to, że mamy depozyt. Lżej dla głowy a nie wychodzi to też jakoś tragicznie cenowo.. choć w sumie już chyba nie liczymy kasy w tym wszystkimChmurka21, Fler lubią tę wiadomość
-
Fler wrote:
Cukrzyku, fajnie Wam ruch wzrósł 😊 masz jakieś podejrzenia od czego? 🤔
Szczerze to nie mam pojęciaMam kilka pomysłów :
1. Przy pierwszym badaniu mąż brał furaginę a ona ponoć wpływa na ruchliwość... ? ale przy większych dawkach (i długotrwałym braniu) a mąż brał tylko 3 dni (w tym w dzień badania też).
2. Możliwe że to inozytol (fertistim) - androlog zalecił
3. Możliwe że to karnityna (androlog kazał 2000mg dziennie aż !)
Na pewno dieta odpada - bo mój je co popadnie. I często to fastfood. Eh. Pomimo tego że nie jest jakiś gruby czy coś.
Jeśli o gatki chodzi to też odpada bo nosi bokserki, ale nie takie luźne.
Ruchu miał tyle co zawsze. Więc albo to suple albo niewiarygodne pierwsze badanie przez furaginę.
Drugie badanie z kolei było 10-12 dni od tabcinu i gorączki.
Ale i tak chyba parametry się poprawiły ? Bo wcześniej miał 148mln, ale z tego ruchliwość a+b = 5% co daje 7,4 mln plemników zdolnych do zapłodnienia. A teraz licząc w ten sposób to z 55mln byłoby 19,8 mln. Nie wiem na ile to dobre wyniki, na ile przeciętne lub może nadal złe ?
5cs - cb 🩸
7cs - naturals -⏸️
❌️ 1-6 cs
🤞 11cs !
A jak z kwasem foliowym (folianami) u Waszych panów? Czy lekarze brali to pod uwagę?🙍🏾♀️28 🧔🏽♂️34
starania od 2022
ja: niedoczynność tarczycy TSH 2,0, AMH 3,6, kariotyp ✔️
06.2024 hsg - jajowody drożne ✔️
on: morfologia 2022 - 4%, 2024- 0%
SCDA - 28%, HbA - 92%, kariotyp ✔️
2025 - suplementacja, wg protokołu Ben Tells’a, test MAR - prawidłowy ✔️ 04.2025 - zmiana suplementacji
10.2024-02.2025 - stymulacja letrozolem bez efektów
04.2025 - I IVF, ICSI - nie wykonano planowanego FertileChip’a, pobrano 9, zapłodniono 6, 3 dobra - 6 zarodków, 6 doba - zatrzymane ze względu na klasy 4cc, 2x 3cc, 4dd -> 0 ❄️
???