Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
-
WIADOMOŚĆ
-
jhej kohane już opowiadam pryjeli mnie na oddział , dali końska dawke przeciwbólowych w dupsko plus glupiego jasia zakłądanie kuloiagu takie sobie uszczypniecie a pzniej nic, nastepnie płukanie jakimis plynami .. to troche zułam jak mini okresowe bole pozniej kontrast którego wogole nie czulam az dr sie d=zdziwila zrobili zdj mówia ze kontras przeszedl,ale podali jeszcze raz bo nie byłą pewna i w tym momencie juz zabolało jak okres ale dosłownie minuta nawet nie drugie foto i jajowody drożne wszytsko ok
-
mysle ze tak zobaczymy jutr bede chciałą się dodzwonic na konsultaje tel do moejj gin i chcialabym sprawdzic czy wsiojest ok no i hyba bede musiala posiew powtórzyc
Lianna lubi tę wiadomość
-
ciekawa87 wrote:Aniu strasznie się cieszę że wszystko jest ok. Jesteś już po wiec teraz zbieraj siły do drugiej IUI i ruszaj z kopyta
ciekawa87 lubi tę wiadomość
-
Emma tak szykujemy się do mTese (chyba nas to nie ominie skoro w ostatnim badaniu zero plemników). Mieliśmy kurację - 6tyg. lekami, ale się okazało, że mąż ma nadwrażliwość na leki i np.testosteron podskoczył z 330 na 1300 (a celem było ponad 400), tak samo bardzo w górę poszybowało fsh i lh. W tym momencie były jednak pojedyncze plemniki. Później dr zalecił 6 tyg. przerwy w kuracji - hormony (fsh i lh) wróciły prawie do poziomu sprzed kuracji a testosteron jest 490. Jednak mimo, że hormony spadły w ejakulacie nie było pojedynczych plemników. Teraz mamy wizytę w tym tygodniu i Pana Doktora i zobaczymy co powie
Mąż miał biopsję cienkoigłową, która polega na nakłuwaniu "na ślepo" jąder - u nas nie było plemników. Natomiast mTese tzw. biopsja ostatniej szansy jest przede wszystkim b.droga (10tys.) i polega na to, że rozcinają worek mosznowy i oglądają jądra pod mikroskopem fragment po fragmencie. Dłużej trwa też znieczulenie ogólne. Prawda jednak jest taka, że jak w mTese nic się nie znajdzie to chyba nie ma już sensu robić drugiej mTese, my chyba wtedy już się poddamy, bo to jest walka z wiatrakami. Poza tym przy drugiej mTese szanse na znalezienie plemników jest też znacznie niższa. I tego się boję, że zamkną się za nami ostatnie drzwi na posiadanie biologicznego dziecka ...
Joaszo za wizytę!!!
Aniu - z Twojego opisu wnioskuję, że nie jest najgorzej- badanie do przeżycia i przynajmniej wiesz, że wszystko jest okJesteśmy rodzicami cudownego synka
Wracamy i walczymy dalej... -
Wszystko rozumiem Ami, kurcze trzymam kciuki by się udało w mTese coś znależć. Czytałam ze dr W przeprowadził pomyslnie ten zabieg w 2012 bodajże, oby wszystko się udało.a skąd ta ndwrazliwośc sie wzieła? dr coś Wam wyjasnił?Nam mówił, ze jak hormony spadną to i plemniki powinny byc a tu widzę, że jednak teoria teoria a w praktyce jest inaczej:-(
Macie już wyznaczony termin a mTese czy kasę zbieracie? To jest chyba najdroższy zabie g w Nowum...
3 maj sie kochana, myslami jestem z Tobą cały czas!!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2016, 13:50
ami87 lubi tę wiadomość
-
Hej Dziewczyny My już po wizycie u dr W....stwierdził, że nie ma nic do leczenia, bo wyniki są książkowe (oprócz fsh, no i nasienia), czyli jakieś uszkodzenie mechaniczne, albo wada rozwojowa. Potwierdzi to genetyka, ale na nią jeszcze czekamy. Jeśli u mnie będzie wszystko ok to mamy szansę na ivf
PS muszę rozeznać się w kosztach ;pami87 lubi tę wiadomość
2015 r. - Rozpoczęcie starań, oligozoospermia ekstremalna - Novum, od 2019 Macierzyństwo,
17.12.2019 r. ICSI, punkcja
16.01.2020 r. Crio Blastusia 3.1.1.
6 dpt - bhcg 16,2
25 dpt jest ♥️
Mamy jeszcze❄️❄️❄️ 3.1.2., 4.1.1., 4.2.3. -
objętość 1,5
upłynnienie 40
pH 7,9
liczba < 1
ruchliwość A+B < 1
po odwirowaniu znaleziono pojedyncze ruchome plemniki co kilka pól widzenia
Jeśli chodzi o hormony:
TSH 3,000 mlU/L
FSH 31, 86
PRL 11, 98
LH 10, 34
Estradiol 33,4
Testosteron 790,9
AFP,TSH3, FT3, FT4, bHCG, PSA, CEA w normie
Czekamy na wyniki, kolejnego nasienia. M. twierdzi, że czuje, że będą lepsze..to typowy optymista
2015 r. - Rozpoczęcie starań, oligozoospermia ekstremalna - Novum, od 2019 Macierzyństwo,
6 dpt - bhcg 16,2
25 dpt jest ♥️
Kochane witam się w sobotni poranek! My też po wizycie u dr W i wracamy do kuracji - nadal agapurin i tamoxifen, ale undestor (testosteron) teraz 1 tabletka, wcześniej 2 były. Chodzi o to, aby testosteron nie zaczął spadać i utrzymał się na poziomie, który teraz jest, czyli ok 490. Skoro wcześniej pojawiały się pojedyncze plemniki w nasieniu to dr uznał, że mogły doznać szoku jak testosteron poszybował do 1300 a następnie spadł do 490.
Dodatkowo w posiewie pojawiły się u męża jakieś pojedyncze kolonie bakterii, dr stwierdził, że to pewnie z napletka, bo leukocyty są na właściwym poziomie, więc nie ma stanu zapalnego i zasugerował, abym ja też zrobiła sobie badania czy przypadkiem te bakterie nie ode mnie;)
Sylwia wczoraj byliście w Novum? Może się widziałyśmy Chciałabym, aby u mojego męża były te plemniki co kilka pól widzenia ach
Emma to prawda jak spadają hormony plemniki powinny być, tylko że u nas w trakcie brania leków hormony (fsh i lh) wzrastały a nie spadały, a testosteron podskoczył do 1300 - dlatego nadwrażliwość na leki. Nie mamy jeszcze terminu mTese, wszystko zależy od tego jak będzie mąż teraz reagował na leki (zmniejszone dawki). Najprawdopodobniej będzie to w maju. Pieniądze mamy już uzbierane, bo odpuściliśmy sobie wakacje, większe wydatki, w zasadzie oszczędzamy na wszystkim. Najważniejsze teraz jest leczenie i zanim wydam przysłowiową złotówkę to się zastanawiam kilka razy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2016, 10:45
Jesteśmy rodzicami cudownego synka
Sylwia Sylwia wrote:
Czekamy na wyniki, kolejnego nasienia. M. twierdzi, że czuje, że będą lepsze..to typowy optymista
napisz koniecznie jak będziecie mieć wynikiWiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2016, 10:48
Babyboom lubi tę wiadomość
Jesteśmy rodzicami cudownego synka
my byliśmy w czwartek wyniki będziemy mieć prawdopodobnie w środę, więc na pewno odezwę się
6 dpt - bhcg 16,2
25 dpt jest ♥️
Dziewczyny, mam podobny problem i już nic z tego nie rozumiem:( Im więcej czytam, tym bardziej się denerwuję i coraz mniej wiem
Wyniki męża są następujące:
- 2 razy badanie nasienia - same "0" azoospermia
w jednym z badań w uwagach jest adnotacja: obecne komórki okrągłe
- testosteron 0,27 (norma 2,8-8,0)
- prolaktyna 412,3 (norma 86-324)
- FSH 3,16 (norma 1,5-12,4)
- LH 2,71 (norma 1,7-8,6)
Jeździmy na wizyty do androloga do Torunia, ale żadnych konkretów, stwierdził, że mąż ma małe jądra, że szanse na dzidzie są bardzo małe. Kazał mężowi przyjechać za miesiąc i powtórzyć badania krwi. Ale nic nie przepisał.
Moje wyniki są takie:
- TSH 1,56 (norma 0,27-4,2)
- prolaktyna 22,97 (norma 4,79-23,3)
- testosteron 0,06 (norma 0,06-0,82)
- estradiol 221 (norma w fazie owulacji 112-443)
- FSH 6,35 (norma w fazie folikularnej 3-20)
Więcej badań nie mieliśmy. Możecie coś doradzić, podpowiedzieć, przetłumaczyć mi normalnym językiem co powinniśmy dalej? Bo ja z tych artykułów już naprawdę nic nie rozumiem.
Zamykam oczy, by czuć
Odpuszczam wszystkim nerwom
Bo nie ma sensu się truć
I się gotować wewnątrz
W podróży znaki bez słów
Przedzierają ciemność
Zamykam oczy, by czuć... -
testosteron jest bardzo niski az dziwne ze przy tak niskim test FSH i LH jest nisko .. powinno skoczyc w momencie spadku tetosteronu .
na pewno wazne zebyscie zrobili genetyke dzwine tylko ze nie przepisał testosteronu awet ze wzgle du na zdrowie .. -
zrobić genetykę to znaczy co? coś z krwi? ja naprawdę jestem zielona w tym temacie
mi też wydało to się dziwne, bo skoro wyszło z badań jedno powyżej normy, drugie poniżej to myślałam, że jakaś receptę na uregulowanie tych hormonów przepisze, a tu nic... tylko za miesiąc jeszcze raz te same badania, ale tak logicznie myśląc, jak niby te wyniki mają się poprawić, jak nie dostał leków...
możecie polecić jakiegoś dobrego lekarza, do którego moglibyśmy się zapisać na wizytę na NFZ?Ania_84 lubi tę wiadomość
Zamykam oczy, by czuć
Odpuszczam wszystkim nerwom
Bo nie ma sensu się truć
I się gotować wewnątrz
W podróży znaki bez słów
Przedzierają ciemność
Zamykam oczy, by czuć... -
Na NFZ z tego co wiem to jedynie Łódź dr Hiczer lub Kula
co do badań przy azoospermii
powtórka badań z posiewem,
USG jader
Hormony ; FSH,LH, Test prl estradiol
Marekery AFP, PSA, beta HCG
Genetyka : Kariotyp - z krwi , mutacje CFTR, delatacje AZF - możan z krwi i ze śliny ,
Genetykę mozecie zrobić na NFZ bierzeie skierowanie nawet od lekarza pierwszego kontaktu do poradni genetycznej osobno ty osobno maz
na skierowniu u meza niech pisze niepłodność meska - może napisać rozpoznanie z badania nasienia Azoospermia
u ciebie niech napisze po porstu niepłodnosc
z takim skierownim udajecie sie do poradni genetycznej posiadającej kontrakt z NFZ i tam robia wam na NFZ te badania
http://kolejki.nfz.gov.pl/
tu mozesz znależć poradnie w waszym województwie
my robilismy w Łodzi w poradni Geneos - dr Kepczyński - ale tam chyba juz duze kolejki
natomiast ja ostatnio robiłam genetyczne w poradni w Kielcach czekałam jeden dzien na wizyte wyniki miałam po 2,5 tyg
mozesz spróbowac
http://www.genmedic.pl/