Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
-
WIADOMOŚĆ
-
luuap wrote:Zastanawiamy się nad dawca ale boimy się pytań o podobieństwo itp. Podczas wyboru dawcy najlepiej na co zwalać uwagę ? Jesteśmy z mężem zupełnie inni, inne karnację, kolory oczu czy włosy.
Dawca ma taką grupę jak ja, więc istnieje ryzyko, że synek może mieć gr jaka nie wyszlaby z połączenia mojego i męża. Szczerze natomiast nawet nie wiem jaka gr ma synek. U nas czasami są pytania "do kogo on podobny", a czasami mówią "do kogo on podobny, chyba cały tata". Natomiast do mnie chyba nie jest podobny.
Jesteśmy rodzicami cudownego synka
Wracamy i walczymy dalej... -
ami87 wrote:my nie wybieralismy po grupie krwi, bo mąż ma rzadka i nawet w Cryosie dawców było jak na lekarstwo z tą grupa i w każdym nam coś nie pasowało. Niby taka duża baza a żaden nam nie podpasowal, nawet z inną grupą.
Dawca ma taką grupę jak ja, więc istnieje ryzyko, że synek może mieć gr jaka nie wyszlaby z połączenia mojego i męża. Szczerze natomiast nawet nie wiem jaka gr ma synek. U nas czasami są pytania "do kogo on podobny", a czasami mówią "do kogo on podobny, chyba cały tata". Natomiast do mnie chyba nie jest podobny.
-
Dziewczyny odebrałam wynik badań genetycznych mojego męża są dwie mutacje ale nie mam pojęcia co oznaczają... Pomożecie?
Gen CFTR mutacja F508del oraz D443Y.
AZF prawidłowy, kariotypu jeszcze nie ma.
Co to oznacza??03.18 - wyrok azoospermia
04.18 - wyniki hormonów w normie
05.18 - inhibina B 283,65 ( 11,5-368 )
06.18 - mutacja CFTR
07.18 - zabieg ZPN - bez poprawy
11.08 - biopsja TESE - kilka plemników znalezionych po odwirowaniu, sprawdzane tylko prawe jądro
01.19 - zmiana kliniki na nOvum
03.19 - kuracja przed biopsją
07.19 Biopsja igłowa, multum plemników dobrej jakości!!
16.07 transfer trzydniowego zarodka 😍
26.07 beta 92,01 prog 163,70 - 10dpt 😍
12.08 mamy 💓😍 - 27 dpt
Mamy ⛄⛄
Mój wniosek: Nie traćcie czasu na pseudoandrologów!
-
Sesil wrote:Dziewczyny odebrałam wynik badań genetycznych mojego męża są dwie mutacje ale nie mam pojęcia co oznaczają... Pomożecie?
Gen CFTR mutacja F508del oraz D443Y.
AZF prawidłowy, kariotypu jeszcze nie ma.
Co to oznacza??
Oznacza to, że u Twojego Męża wykryto 2 mutacje w genie CFTR.
Z tego powodu Ty musisz również zrobić to badanie. Bo jeżeli u Ciebie również wyjdzie mutacja jest ryzyko przekazania dziecku mukowiscydozy.
A powiedz Twój Mąż ma dobre wyniki hormonów? Bo jeżeli hormony są w normie jest duża szansa na znalezienie plemników w biopsji. Mutacja CFTR jest częstą przyczyną azoospermii. -
nick nieaktualny
-
Zizu87 wrote:Oznacza to, że u Twojego Męża wykryto 2 mutacje w genie CFTR.
Z tego powodu Ty musisz również zrobić to badanie. Bo jeżeli u Ciebie również wyjdzie mutacja jest ryzyko przekazania dziecku mukowiscydozy.
A powiedz Twój Mąż ma dobre wyniki hormonów? Bo jeżeli hormony są w normie jest duża szansa na znalezienie plemników w biopsji. Mutacja CFTR jest częstą przyczyną azoospermii.
Tak, hormony ma wszystkie w normie. Prócz inhibini bo nie badał.
Czy to ten gen odpowiedzialny za brak nasieniowodów?
Kariotyp też muszę zrobić?03.18 - wyrok azoospermia
06.18 - mutacja CFTR
11.08 - biopsja TESE - kilka plemników znalezionych po odwirowaniu, sprawdzane tylko prawe jądro
12.08 mamy 💓😍 - 27 dpt
Mamy ⛄⛄
-
Sesil wrote:Tak, hormony ma wszystkie w normie. Prócz inhibini bo nie badał.
Kariotyp też muszę zrobić?
Udało się znaleźć plemniki i podejść do ICSI obecnie mam podany jeden zarodek i dwa zamrożone. Nie trać wiary. Tak jak pisze Zizu musisz zrobić u siebie mutacje i u nas w klinice od obojgu partnerów wymagane były kariotypu by podejść do in vitro.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2018, 18:18
-
Necia124 wrote:Mój mąż też miał mutacje CFTR delf508 i hormomy w normie
Udało się znaleźć plemniki i podejść do ICSI obecnie mam podany jeden zarodek i dwa zamrożone. Nie trać wiary. Tak jak pisze Zizu musisz zrobić u siebie mutacje i u nas w klinice od obojgu partnerów wymagane były kariotypu by podejść do in vitro.
Od początku gdy się dowiedzieliśmy o azoospermi podejrzewałam że to coś z genetyka bo siostra męża też nie może mieć dzieci... Oby chociaż w jądrach coś było. Z ta druga mutacja też się spotkaliście? Ta D443Y03.18 - wyrok azoospermia
06.18 - mutacja CFTR
12.08 mamy 💓😍 - 27 dpt
Mamy ⛄⛄
-
Sesil wrote:Tak, hormony ma wszystkie w normie. Prócz inhibini bo nie badał.
Kariotyp też muszę zrobić?
Kariotyp u Ciebie również trzeba zrobić.
Ta mutacja może odpowiadać za niedrożność nasieniowodów i stąd brak plemników w nasieniu.
Tą drugą mutację widzę pierwszy raz, może to jest jeden z rzadszych wariantów? Bo najczęściej jest del508.
Macie dużą szanse na sukces, Wasza sytuacja jest bardzo podobna do historii Neci. -
Sesil wrote:Od początku gdy się dowiedzieliśmy o azoospermi podejrzewałam że to coś z genetyka bo siostra męża też nie może mieć dzieci... Oby chociaż w jądrach coś było. Z ta druga mutacja też się spotkaliście? Ta D443Y
Trzeba wierzyć że będą plemniki -
nick nieaktualnyklamka wrote:My punkcji nie robilismy, tylko od razu otwarta i u meza tez znalezli nawet ruchliwe. Mamy teraz 3 blastocysty zamrozone i za tydzien zaczynam przygotowania do transferu.
Anomalia trzymam kciuki, bo troche mi wasza sytuacja przypomina moja
Super! Teraz tylko zostaje nam pozytywne myślenie.Ja po transferze przespałam cały dzień, to chyba przez to ciągłe napięcie. Nam udało się zamrozić jeden zarodeczek 4CC. Mam nadzieje, że we mnie też już coś rośnie, testuje się w środę
Gdzie robiliście biopsje ? -
nick nieaktualny
-
on___ wrote:A skąd mieliście dawce? i gdzie robiliście inseminacje i za którym razem się udało?Jesteśmy rodzicami cudownego synka
Wracamy i walczymy dalej... -
nick nieaktualnyWitam,
Piszę tutaj wiadomość, bo jest tu dużo osób z podobnymi problemami.
Leczymy się od kilku lat, bo mąż nie może mieć dzieci.
Mieliśmy 5 nieudanych inseminacji nasieniem dawcy w klinice.
Dlatego chciałam zapytać się, czy któraś z Pań korzystała z dawcy nasienia poza kliniką? Najlepiej proszę o kontakt na priv.Jdz lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny orientujecie się może gdzie na Śląsku mogę zrobić badania genetyczne CFTR i kariotyp na NFZ? Nie zależy mi za bardzo na czasie bo do biopsji będziemy podchodzić dopiero w listopadzie.. i dopiero potem ewentualne invitro o ile będzie z czym..03.18 - wyrok azoospermia
06.18 - mutacja CFTR
12.08 mamy 💓😍 - 27 dpt
Mamy ⛄⛄
-
anettak* wrote:Witam,
Piszę tutaj wiadomość, bo jest tu dużo osób z podobnymi problemami.
Leczymy się od kilku lat, bo mąż nie może mieć dzieci.
Mieliśmy 5 nieudanych inseminacji nasieniem dawcy w klinice.
Dlatego chciałam zapytać się, czy któraś z Pań korzystała z dawcy nasienia poza kliniką? Najlepiej proszę o kontakt na priv.1.07.2017 początek
1.10.17 wyrok- azoospermia
1.01.2018 - decyzja AID
ona- badania ok, tylko podwyższona prolaktyna
17.02.18.- I AID
15.03.18- II AID - ale dlaczego??
14.05.18- III AID -
5.07.18 - in vitro- 2 maluchy podane
-
nick nieaktualnyMalinowa dięki za odpowiedź. Wysłałam Ci zaproszenie. Mam endometriozę, a wszystko pozostałe jest u mnie wszystko w normie. Endometrioza utrudnia zajście w ciążę i stąd niepowodzenia. Myślę, że potrzeba więcej prób, aby udało się. Mam już dosyć leczenia w klinice. Chcę znaleźć dawcę w taki sposób i na spokojnie próbować. Wiem, że jedna kobieta miała nieudane inseminacje w klinice. Potem znała sobie sama dawcę i zaszła w ciążę. Szukam informacji jak to przybiega.
-
Sesil wrote:Dziewczyny orientujecie się może gdzie na Śląsku mogę zrobić badania genetyczne CFTR i kariotyp na NFZ? Nie zależy mi za bardzo na czasie bo do biopsji będziemy podchodzić dopiero w listopadzie.. i dopiero potem ewentualne invitro o ile będzie z czym..