Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
-
WIADOMOŚĆ
-
Necia124 wrote:Do dziewczyn których mężowie mają azo i nuta je CFTR. U nas plemniki się znalazły. Po rozłożeniu daly radę zaplodnic 3 komórki. W ten pon miałam podany jeden a 2 zamrozili. Co prawda Z 8 komórek zostało 3 zarodki ale na tym etapie mogła być i słaba jakoś plemników i słaba jakość komórek. Na ostateczne efekty czekamy.
Nelcia świetna wiadomość. Mamy więc jakąs nadzieje. Niestety moje wyniki się pogorszyły. Trzymamy kciuki i czekamy razem z wami<3Necia124, klamka lubią tę wiadomość
26 lat, starania od 2016
11.2017- dowiedzieliśmy się o azospermii
03.2018- mąż mutacja delF508 w CFTR
03.2018- ja mutacja MTHFR
05.2018- brak plemników w biopsji igłowej, czekamy na wynik hispatologiczny
06.2018- wynik hispatologiczny same komórki sertoliego -
luuap wrote:Cześć dziewczyny, odebrałam dziś już niektóre wyniki. Prolaktyna- wartość referencyjna >500 a u mnie oczywiście prawie 1300 dodatkowo TSH na poziomie 4,77. Nie wiem czy szukać endokrynologa czy czekać na wiyzę wstępną do novum i tam mnie pokierują. Przez ostatnie 6 miesiecy przytyłam i byłam bardziej senna, ale nie myślałam, że to może mieć coś wspolnego z tarczycą. Byłam pewna, że to stres bo mniej wiecej w równym czasie dowiedzieliśmy się o azo. Co robić?????
-
Zastnawiam się czy to nie za szybko podskoczył mi wynik TSH do 4,77 i prolaktyny ( ok 6 miesiecy). W przyszłym tygodniu mam wizytę wstępna u dr Obuchowskiej, ciekawe czy skieruje mnie do endokrynologa.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2018, 17:50
26 lat, starania od 2016
luuap wrote:Zastnawiam się czy to nie za szybko podskoczył mi wynik TSH do 4,77 i prolaktyny ( ok 6 miesiecy). W przyszłym tygodniu mam wizytę wstępna u dr Obuchowskiej, ciekawe czy skieruje mnie do endokrynologa.
Widzę, że mamy tą samą Doktor prowadzącą
TSH niestety się zmienia i taka różnica w wynikach jest możliwa. -
Zizu87 wrote:Widzę, że mamy tą samą Doktor prowadzącą
TSH niestety się zmienia i taka różnica w wynikach jest możliwa.26 lat, starania od 2016
luuap wrote:Tak:) pamiętłam że wspominałaś ze ją masz, dlatego też się na nią zdecydowałam, ale nie tylko. Kontaktowałam się z NOVUM i jest to jedna z kilku lekarzy, która wykonuję również punkcję, na tym też opierałam swój wybór. Dodatkowo na moje szczęście zwolnił się termin w dniu biopsji męża i nie będziemy musili kilka razy jeżdzić do Warszawy. Mam nadzieję, że jakoś się to potoczy.
Akurat co do punkcji to nie zawsze robi ją lekarz prowadzący. Każdy z lekarzy ma swój dzień punkcji i np. Dr Obuchowska robi je w poniedziałki. Mi robił za pierwszym razem Dr Zamora bo miałam w piątek a to akurat jego dzień. -
Dokładnie. Ja też miałam w pt i punkcje robil mi dr Zamora. A moja dr też robi ale akurat w inny dzień.
Jeżeli chodzi o prolaktyne to u mnie ona rośnie bardzo szybko na skutek stresu. Podejrzewam ze po diagnozie azo stresu było od groma. Wcześniej miałam mega stresująca pracę i bez leków prolaktyna rosła. A po zmianie pracy bez leków była na odpowiednim poziomie. Teraz znów nieco wzrosła ale to in vitro stresuje mnie różnie bardzo jak poprzednia praca.
-
Necia124 wrote:Dokładnie. Ja też miałam w pt i punkcje robil mi dr Zamora. A moja dr też robi ale akurat w inny dzień.
Jeżeli chodzi o prolaktyne to u mnie ona rośnie bardzo szybko na skutek stresu. Podejrzewam ze po diagnozie azo stresu było od groma. Wcześniej miałam mega stresująca pracę i bez leków prolaktyna rosła. A po zmianie pracy bez leków była na odpowiednim poziomie. Teraz znów nieco wzrosła ale to in vitro stresuje mnie różnie bardzo jak poprzednia praca.
W moim przypadku chyba również stres gra tu głowne skrzypce. Od czasu kiedy się dowiedziałam o azo pogorszyły mi się wyniki. Robiłam badania przed biopsją męża a tym również się stresuje.26 lat, starania od 2016
Malinowa5 wrote:Ami Gartuluję synka... powiedz inseminacja czy in vitro? I za którym razem ?
Malinowa5 lubi tę wiadomość
Jesteśmy rodzicami cudownego synka
Wracamy i walczymy dalej... -
Witajcie,
Jestem tutaj nowa, niestety u nas też azoospermia przeczytałam cały wątek i wiem że będzie to bardzo ciężka droga do szczęścia.. ehh ale cóż, od zawsze nam mówiono że oby dwoje jesteśmy typem wojownika
O azoospermi dowiedzieliśmy się w marcu, od razu była wizyta u androloga urologa dr. Pietrusy w Angelius Provita w Katowicach. Na wizycie doktor zbadał męża, na pierwszy rzut oka zauważył żylaki i stwierdził że mąż ma bardzo duże zdrowo wyglądające jądra. USG potwierdziło żylaki. Dostaliśmy skierowanie i czekamy na zabieg, chcemy zrobić na NFZ więc termin mamy dopiero na 30 lipca... Zlecił też zbadanie hormonów oraz badania genetyczne. Hormony o dziwo są wszystkie w normie (nie badaliśmy tylko inhibini).. nie mniej jednak doczytałam że na forum tutaj były już osoby gdzie wyniki w normie a plemników i tak nie ma więc to że hormony u nas wyszły w normie jakoś w ogóle mnie nie uspokaja. Czekamy na wyniki badań genetycznych... Robiliśmy 10 kwietnia ale niestety nadal nie ma wyników, tłumacza się majówka..
Dziewczyny powiedzcie mi czy ktos już przechodził operacje żylaków powrózka nasiennego? Jakie badania/szczepienia maz ma zrobić przed zabiegiem? Mówili mu w poradni ale niestety ta pierdolka niczego nie zapamiętała
Zna ktoś przypadek że po operacji żylaków pojawiały się plemniki w nasieniu? Pisałam z doktorem Wolskim na bocianie i twierdzi że to może być przyczyna azoospermi.. ale czy są szanse na wyleczenie to już w nie
i wspomniał chcemyy będziemy mieć komplet wyników.03.18 - wyrok azoospermia
04.18 - wyniki hormonów w normie
05.18 - inhibina B 283,65 ( 11,5-368 )
06.18 - mutacja CFTR
07.18 - zabieg ZPN - bez poprawy
11.08 - biopsja TESE - kilka plemników znalezionych po odwirowaniu, sprawdzane tylko prawe jądro
01.19 - zmiana kliniki na nOvum
03.19 - kuracja przed biopsją
07.19 Biopsja igłowa, multum plemników dobrej jakości!!
16.07 transfer trzydniowego zarodka 😍
26.07 beta 92,01 prog 163,70 - 10dpt 😍
12.08 mamy 💓😍 - 27 dpt
Mamy ⛄⛄
Mój wniosek: Nie traćcie czasu na pseudoandrologów!
-
Sesil wrote:Witajcie,
Jestem tutaj nowa, niestety u nas też azoospermia przeczytałam cały wątek i wiem że będzie to bardzo ciężka droga do szczęścia.. ehh ale cóż, od zawsze nam mówiono że oby dwoje jesteśmy typem wojownika
O azoospermi dowiedzieliśmy się w marcu, od razu była wizyta u androloga urologa dr. Pietrusy w Angelius Provita w Katowicach. Na wizycie doktor zbadał męża, na pierwszy rzut oka zauważył żylaki i stwierdził że mąż ma bardzo duże zdrowo wyglądające jądra. USG potwierdziło żylaki. Dostaliśmy skierowanie i czekamy na zabieg, chcemy zrobić na NFZ więc termin mamy dopiero na 30 lipca... Zlecił też zbadanie hormonów oraz badania genetyczne. Hormony o dziwo są wszystkie w normie (nie badaliśmy tylko inhibini).. nie mniej jednak doczytałam że na forum tutaj były już osoby gdzie wyniki w normie a plemników i tak nie ma więc to że hormony u nas wyszły w normie jakoś w ogóle mnie nie uspokaja. Czekamy na wyniki badań genetycznych... Robiliśmy 10 kwietnia ale niestety nadal nie ma wyników, tłumacza się majówka..
Dziewczyny powiedzcie mi czy ktos już przechodził operacje żylaków powrózka nasiennego? Jakie badania/szczepienia maz ma zrobić przed zabiegiem? Mówili mu w poradni ale niestety ta pierdolka niczego nie zapamiętała
Zna ktoś przypadek że po operacji żylaków pojawiały się plemniki w nasieniu? Pisałam z doktorem Wolskim na bocianie i twierdzi że to może być przyczyna azoospermi.. ale czy są szanse na wyleczenie to już w nie
i wspomniał chcemyy będziemy mieć komplet wyników. -
angelwings wrote:Mój m miał operację żpn właśnie w Katowicach i dokładnie taki sam przypadek, badania w normie łącznie z genetyką, jądra też prawidłowej wielkości. Mimo przeprowadzonego zabiegu plemników nie znaleziono, mało tego w kwietniu mąż miał biopsję jąder i również plemników nie znaleziono - przyczyna nieznana. Gdybym miała cofnąć czas to odradzałabym mężowi operację, ale wtedy wydawało nam się że może to coś da, zresztą dr Wolski też tak zalecał. Jak potrzebujesz więcej informacji to zapraszam na priv
Dlaczego odradzalabys operacje? Po jakim czasie od zabiegu podchodziliscie do biopsji?03.18 - wyrok azoospermia
06.18 - mutacja CFTR
11.08 - biopsja TESE - kilka plemników znalezionych po odwirowaniu, sprawdzane tylko prawe jądro
12.08 mamy 💓😍 - 27 dpt
Mamy ⛄⛄
-
Bo w naszym przypadku to była tylko strata czasu - operację mąż miał w październiku 2017, biopsję w kwietniu 2018. Mój m bardzo źle zniósł okres regeneracji po operacji, chociaż z tego co czytałam różnie mężczyźni odczuwają skutki zabiegu także to indywidualna kwestia.
-
angelwings wrote:Bo w naszym przypadku to była tylko strata czasu - operację mąż miał w październiku 2017, biopsję w kwietniu 2018. Mój m bardzo źle zniósł okres regeneracji po operacji, chociaż z tego co czytałam różnie mężczyźni odczuwają skutki zabiegu także to indywidualna kwestia.
Hmm.. przynajmniej masz czyste sumienie że sprobowaliscie wszystkiego. Ja bym nie żałowała na Twoim miejscu, a noz widelec mogło pomóc.Róża88 lubi tę wiadomość
03.18 - wyrok azoospermia
06.18 - mutacja CFTR
12.08 mamy 💓😍 - 27 dpt
Mamy ⛄⛄
-
Cześć dziewczyny, my po biopsji i niestety plemniki się nie znalazły. Powiedzcie proszę czego możemy dowiedzieć się w badaniu hispatologocznym? CZy mamy mieć nadzieje?26 lat, starania od 2016
luuap wrote:Cześć dziewczyny, my po biopsji i niestety plemniki się nie znalazły. Powiedzcie proszę czego możemy dowiedzieć się w badaniu hispatologocznym? CZy mamy mieć nadzieje?
Przykro mi mieliście biopsję mtese?03.18 - wyrok azoospermia
06.18 - mutacja CFTR
12.08 mamy 💓😍 - 27 dpt
Mamy ⛄⛄
-
Strasznie mi przykro luuap:( mam nadzieję, że jeszcze w tym badaniu histopatologicznym się znajda zolnierzyki.. trzymam kciuki. U nas taka sama sytuacja co Was - hormony w porządku, lekarz dał 80% szans i też mutacja w CFTR u męża a biopsja dopiero w lipcu, chyba zwariuje do tej pory.Starania od 2013
Czynnik męski - Azoospermia
25.07.18 punkcja ❄️❄️❄️
7.09.18 bhcg 9dpt 279, 11dpt 799, 17dpt 10954 -
Sesil wrote:Przykro mi mieliście biopsję mtese?26 lat, starania od 2016
06.2018- wynik hispatologiczny same komórki sertoliego