Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
-
WIADOMOŚĆ
-
Zizu87 wrote:Bardzo mi przykro Ja przeżyłam to samo przy pierwszym podejściu- nie było zarodków.
U nas akurat były plemniki z m-tese. Po rozmrożeniu okazało się, że plemniki nie przetrwały mrożenia. Liczyliśmy się z tym i zdecydowaliśmy o zapłodnieniu nasieniem dawcy. Mimo to zarodków nie było. Ja się kompletnie załamałam. Bo wydawało mi się, że to oznacza złą jakoś komórek i nawet z dawcą nie mamy szansy. Potem były AID też bez powodzenia. Ale podeszliśmy do kolejnego in vitro. Tym razem zmieniono protokół z długiego na krótki, dostałam dużo wyższe dawki leków. Miałam tylko o 2 komórki więcej ale dużo lepsze. Embriolodzy zadziałali i udało się zapłodnić 100% dojrzałych komórek. Udał się pierwszy transfer.
Leczycie się w nOvum u dr W? Wiesz zawsze można podejść do m-tese, ale już tu kiedyś rozmawiałyśmy, że nie ma zbyt wielu ciąż po tej biopsji. Wszystko zależy od Waszej determinacji no i niestety możliwości finansowych. Poza tym nie wiem jakie jest Wasze podejście do tematu dawcy, czy rozmawialiście o tym?
To są trudne decyzje, godziny rozmów, miliony wątpliwości...
Ja nie zrzucała bym winy na Twoje komórki, bo czasem zmiana stymulacji wystarczy, żeby było trochę lepiej. U Was jest niestety poważny problem z plemnikami i chyba tu trzeba szukać przyczyny.
Porozmawiajcie z lekarzami. Daj znać co Wam powiedzą.
Narazie nie podejmujemy tematu dawcy, walczymy aż nie bedzie dla nas szans, mamy to szczescie, że koszty nie są dla nas przeszkodą.
Zabieramy się więc za siebie i za trzy miesiące ponawiamy próbę.
Kryptozoospermia
7.2018 I ICSI
2.2019 II ICSI
5.11.2019 💙 -
Odebrałam dzisiaj wyniki inhibini od męża... Na całe szczęście w normie 286 przy referacji 350 także jestem pełna nadziei! A jechałam po nie taka zdolowana że pewnie będą źle..
Trzymam za was wszystkie kciuki! :*Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2018, 22:13
Natuśka123 lubi tę wiadomość
03.18 - wyrok azoospermia
04.18 - wyniki hormonów w normie
05.18 - inhibina B 283,65 ( 11,5-368 )
06.18 - mutacja CFTR
07.18 - zabieg ZPN - bez poprawy
11.08 - biopsja TESE - kilka plemników znalezionych po odwirowaniu, sprawdzane tylko prawe jądro
01.19 - zmiana kliniki na nOvum
03.19 - kuracja przed biopsją
07.19 Biopsja igłowa, multum plemników dobrej jakości!!
16.07 transfer trzydniowego zarodka 😍
26.07 beta 92,01 prog 163,70 - 10dpt 😍
12.08 mamy 💓😍 - 27 dpt
Mamy ⛄⛄
Mój wniosek: Nie traćcie czasu na pseudoandrologów!
-
juz po wizycie z 6 pobranych komórek 2 były ok... 2 zaplodnili z czego dobrze rozwijająca się została tylko 1 (aż jedna) embriolog powiedziała ze jest dobrej jakości i jesli w poniedziałek będzie wszystko dobrze to w poniedziałek będziemy mieli transfer. Powiedziała ze jest 40-50% szans ze ten transfer się odbedzie w poniedziałek. Jestem dobrej pomysli! chciałabym żeby było dobrze...
-
Dziewczyny, gdy straciliśmy wiarę to z tą ostatnią komóreczką z wtorku zaczęło się coś dziać! A ja już nawet nie zadzwoniłam dziś do nich, oni się do mnie dodzwaniali od rana, a ja jeszcze telefon wyciszony miałam... Nadziei zbytnich nie mamy, ale wstępnie mnie umówili na transfer w poniedziałek... Dopiero wtedy będziemy wiedzieć czy jest co transferować. Wracam do leków i zaczynam się modlić...Kryptozoospermia
7.2018 I ICSI
2.2019 II ICSI
5.11.2019 💙 -
Hej dziewczyny
Proszę o pomoc w interpretacji wyników mojego męża:
Ilość: 2,6 ml
Barwa: mleczno-szara
Oddziaływanie: zasadowe
Konsystencja: silnie galaretowata
Czas upłynnienia: >1h
Nabłonki: pojedyncze w polu widzenia
Leukocyty: 0-1 w polu widzenia
Erytrocyty: świeże pojedyncze w polu widzenia
śluz obfity
Ilość plemników w polu widzenia: 80-100
Ruchomych 50% Nieruchomych 50%
Wśród plemników ruchomych 10% wykazuje szybki ruch postępowy.
Ilość plemników w 1 ml: 46.800.000
W preparacie barwionym: form atypowych nie znaleziono. -
nick nieaktualny
-
Cytrynowa wrote:Dziewczyny, gdy straciliśmy wiarę to z tą ostatnią komóreczką z wtorku zaczęło się coś dziać! A ja już nawet nie zadzwoniłam dziś do nich, oni się do mnie dodzwaniali od rana, a ja jeszcze telefon wyciszony miałam... Nadziei zbytnich nie mamy, ale wstępnie mnie umówili na transfer w poniedziałek... Dopiero wtedy będziemy wiedzieć czy jest co transferować. Wracam do leków i zaczynam się modlić...
To trzymam kciuki za tą jedną komórkę! -
Dzięki dziewczyny
Miałam telefon z laboratorium, tak naprawdę chyba nasz zarodek nie zachowuje się „książkowo” i sami nie wiedzą co z nim dalej będzie... Może się rozwija a może też się rozpada? Jutro wieczorem ma ktoś dzwonić jeszcze i dać ostateczną odpowiedź co do transferu.Kryptozoospermia
7.2018 I ICSI
2.2019 II ICSI
5.11.2019 💙 -
Monikaa89 wrote:Cytrynowa a która to doba po punkcji?. Trzymam mocno kciuki żeby ten jeden okazał się siłaczem.
Basia92 lubi tę wiadomość
Kryptozoospermia
7.2018 I ICSI
2.2019 II ICSI
5.11.2019 💙 -
Trzymam więc kciuki za Wasze zarodeczki
U nas niestety zle wieści, koniec nadziei - zarodek (o ile to był zarodek) całkowicie się pofragmentował...
Dziewczyny, których mężowie musieli mieć biopsje - w jakich jeszcze klinikach poza Novum się leczycie? Jakich andrologów tam polecacie? Kolejne podejście narazie też w Novum, ale jeżeli historia się powtórzy bedziemy szukać innej kliniki, czasami zmiana dobrze robi...
Zabieg biopsji jest powtarzalny, nie? Czy któryś z Waszych mężów miał go więcej niż raz? Strasznie się boję, że podejdziemy kilka razy do ICSI i nic z tego nie bedzie i bedzie za pozno już nawet na dawcę Ale chcę walczyć o nasze własne dziecko aż nam powoedzą, że nie ma już nadziei.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2018, 11:24
Kryptozoospermia
7.2018 I ICSI
2.2019 II ICSI
5.11.2019 💙 -
Cytrynowa wrote:Trzymam więc kciuki za Wasze zarodeczki
U nas niestety zle wieści, koniec nadziei - zarodek (o ile to był zarodek) całkowicie się pofragmentował...
Dziewczyny, których mężowie musieli mieć biopsje - w jakich jeszcze klinikach poza Novum się leczycie? Jakich andrologów tam polecacie? Kolejne podejście narazie też w Novum, ale jeżeli historia się powtórzy bedziemy szukać innej kliniki, czasami zmiana dobrze robi...
Zabieg biopsji jest powtarzalny, nie? Czy któryś z Waszych mężów miał go więcej niż raz? Strasznie się boję, że podejdziemy kilka razy do ICSI i nic z tego nie bedzie i bedzie za pozno już nawet na dawcę Ale chcę walczyć o nasze własne dziecko aż nam powoedzą, że nie ma już nadziei.
Przykro mi -
Basia92 wrote:dzisiaj rano dzwonili ze szpitala z informacja że nasz zarodek sie zablokował ( cokolwiek by to znaczylo) i ze czekaja do jutra i jutro dadza znać co dalej ...
są jeszcze jakieś nadzieje ;(??
Basiu to chyba oznacza, że zatrzymał się jego rozwój i czekają czy będzie się dalej dzielił. Nigdy nie można tracić nadziei... Daj znać jutro po informacji z kliniki. -
nick nieaktualnyCytrynowa, my z mężem wybraliśmy Artvimed w Krakowie. Cieszę się, że tu jesteśmy bo na początku lekarz nam powiedzoał, że powalczy aby to dzieciątko było naszym biologicznym dzieckiem. U nas czynnik męski. Mąż miał biopsię i zrobili rozcięcie na 1 cm aby zwiększyć szanse znalezienia plemników. I się dzięki Bogu znalazły mamy 4 słomki, jedną na próbę mają rozmrozić jak pod koniec sierpnia u nich będę ze swoimi wynikami. Gdyby nie przeżyły to biopsję robimy raz jeszcze aby mieć świeże plemniki. Zobaczymy jak to wszystko się potoczy.
Cytrynowa lubi tę wiadomość
-
Basia92 wrote:dzisiaj rano dzwonili ze szpitala z informacja że nasz zarodek sie zablokował ( cokolwiek by to znaczylo) i ze czekaja do jutra i jutro dadza znać co dalej ...
są jeszcze jakieś nadzieje ;(??Kryptozoospermia
7.2018 I ICSI
2.2019 II ICSI
5.11.2019 💙