Forum Męskie sprawy Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
Odpowiedz

Bezplemnikowcy - TESE/mTESE

Oceń ten wątek:
  • Marti. Przyjaciółka
    Postów: 125 23

    Wysłany: 22 maja 2019, 18:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytaj śmiało :)

  • Aniula86 Debiutantka
    Postów: 8 0

    Wysłany: 22 maja 2019, 20:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To mamy pierwsze wyniki, co myślicie? Fsh-14,98, estradiol 53, 84 i prolaktyna 20, 02. Reszta wyników typu LH, testosteron, tsh i ft4 w normie. Ma ktoś coś podobnego?

  • angelwings Koleżanka
    Postów: 153 17

    Wysłany: 22 maja 2019, 21:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniula86 wrote:
    To mamy pierwsze wyniki, co myślicie? Fsh-14,98, estradiol 53, 84 i prolaktyna 20, 02. Reszta wyników typu LH, testosteron, tsh i ft4 w normie. Ma ktoś coś podobnego?
    Szkoda, że nie podałaś zakresu referencyjnego poszczególnych badań, łatwiej byłoby się odnieść. Na pierwszy rzut oka jest podniesione FSH, które w przypadku mężczyzn wskazuje na zaburzenia produkcji plemników. Czy robiliście już badania genetyczne i usg jąder??U kogo się leczycie?

  • Krąsi Autorytet
    Postów: 1212 726

    Wysłany: 22 maja 2019, 22:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniula86 wrote:
    Fsh-14,98

    Nawet jeśli FSH macie w normie laboratoryjnej, to i tak jest zdecydowanie za wysokie. U mężczyzn FSH powyżej 9,00 wskazuje na zaburzenia spermatogenezy, a powyżej 20,00 mówi się o tym, że nie będzie plemników w nasieniu - aczkolwiek nie takie rzeczy internet widział. Koniecznie trzeba się tym zająć, nawet jak testosteron jest ok. Estradiol zdecydowanie za wysoki, prolaktyna - jakie to było badanie? Na czczo? Czy było zrobione zgodnie z referencjami dotyczącymi wykonywania badania prolaktyny (czyli do godz. 8:00, około 2 godziny po przebudzeniu, doba wcześniej brak aktywności fizycznej, brak współżycia, brak podniecenia, lekka kolacja do godz. 20:00, brak alkoholu, brak stresu)? Jest w górnej granicy normy, trzeba pilnować.

    rfxggywlo00cjtpm.png

    ona: schorzenia reumatoidalne, p/c p-plemnikowe 1:10, hiperprolakt. czynnościowa, MTHFR A1298C - homo, PAI 4G/5G - hetero, KIR Bx, brak: 2DS2, 2DS3, HLA-C - C1, IL 10 poniżej normy, IL 4 w dolnych granicach normy, po szczepieniach limfocytami Męża
    musi mieć plan działania, inaczej wpada w depresję, póki ma plan - ma siłę walczyć dalej;

    on: p/c p-plemnikowe 1:100, obniżone parametry nasienia, hipogonadyzm hipogonadotropowy, CTFR: F508del - hetero, HLA-C - C1/C2;
    leniwiec, przyparty do muru - walczy;

    1. ICSI - nieudane;
    2. PICSI:
    17.04.2020 - Mały Człowiek ma 6,52 cm, serce jak dzwon - 156 uderzeń i jest prawdopodobnie Dziewczynką 🎀🍏💕
    19.05.2020 - Mały Człowiek ma 13,6 cm, 201 gram i jest prawdopodobnie Dziewczynką 🎀🍏💗
    23.06.2020 - Mały Człowiek ma 465 g i jest Dziewczynką 🎀🍏❤️️
  • Marti. Przyjaciółka
    Postów: 125 23

    Wysłany: 22 maja 2019, 23:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniula86 wrote:
    To mamy pierwsze wyniki, co myślicie? Fsh-14,98, estradiol 53, 84 i prolaktyna 20, 02. Reszta wyników typu LH, testosteron, tsh i ft4 w normie. Ma ktoś coś podobnego?

    Podaj fsh,lh i testosteron wraz z zakresami norm bo samo słowo "w normie" nic nie mówi. Testosteron 250 jest niby w normie ale jest za mały do starań o dziecko. Z kolei 700 tew normie a za wysoki. Tak samo fsh 10 jest w normie ale jest za duże. Bedzie nam łatwiej Ci pomoc.

    Narazie sytuacja nie wygląda na dramatyczną ale oczywiście problem jest. Koniecznie musicie mieć genetyke i usg jąder. Można też wykonać inhibine b z krwi która wskazuje czy jest produkcja plemników. Bo że nie ma w nasieniu nie znaczy że nie ma w jądrach.

    Czeka Was kuracja i zapewne biopsja. Chyba że plemniki pojawią się po kuracji, co się zdarza

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2019, 23:05

  • Aniula86 Debiutantka
    Postów: 8 0

    Wysłany: 23 maja 2019, 07:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No widzicie jaka ja nie ogarnięta ;-) Jesteśmy jeszcze przed pierwszą wizytą lekarską (zaplanowana na środę), wyniki zrobiliśmy na własną rękę żeby przyspieszyć trochę czas, tym bardziej, że do lekarza i tak się najeździmy.
    Wyniki przedstawiają się tak:

    TSH 3,14 N 0,270 - 4,220
    FT4 15,18 N 12,00-22,00
    FSH 14,98 mlU/ml N 1,50 - 12,40
    LH 6,58 mlU/ml N 1,70 - 8,60
    Estradiol 53,84 pg/ml N 7,63 -42,60
    Prolaktyna 20,02 ng/ml N 4,04 - 15, 20
    Testosteron 463,90 ng/dl N 280,00 - 800,00

    Czekamy na wyniki testosteronu wolnego. Prolaktyna badana tak jak powinna może z pominięciem stresu bo teraz się nie da...

  • Krąsi Autorytet
    Postów: 1212 726

    Wysłany: 23 maja 2019, 08:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniula86 wrote:
    Prolaktyna 20,02 ng/ml N 4,04 - 15, 20
    Prolaktyna badana tak jak powinna może z pominięciem stresu bo teraz się nie da...

    Ale i tak nawet na czczo macie za wysoką.
    Tak, jak Marti. napisał możecie zrobić inhibinę B.
    Od siebie dodam SHBG (wiąże hormony płciowe), wit. D3 (która w najnowszej literaturze postrzegana jest jako hormon i ma wpływ na regulację układu hormonalnego), androstedion, cholesterol (z niego produkowana jest większość hormonów i stosunek złego do dobrego ma znaczenie), DHEA-S. Do tego, ale to już w ramach świętego spokoju PSA oraz ASA (p/ciała przeciwplemnikowe).

    Wyszło Wam coś w posiewach, czy je w ogóle robiliście?

    rfxggywlo00cjtpm.png

    ona: schorzenia reumatoidalne, p/c p-plemnikowe 1:10, hiperprolakt. czynnościowa, MTHFR A1298C - homo, PAI 4G/5G - hetero, KIR Bx, brak: 2DS2, 2DS3, HLA-C - C1, IL 10 poniżej normy, IL 4 w dolnych granicach normy, po szczepieniach limfocytami Męża
    musi mieć plan działania, inaczej wpada w depresję, póki ma plan - ma siłę walczyć dalej;

    on: p/c p-plemnikowe 1:100, obniżone parametry nasienia, hipogonadyzm hipogonadotropowy, CTFR: F508del - hetero, HLA-C - C1/C2;
    leniwiec, przyparty do muru - walczy;

    1. ICSI - nieudane;
    2. PICSI:
    17.04.2020 - Mały Człowiek ma 6,52 cm, serce jak dzwon - 156 uderzeń i jest prawdopodobnie Dziewczynką 🎀🍏💕
    19.05.2020 - Mały Człowiek ma 13,6 cm, 201 gram i jest prawdopodobnie Dziewczynką 🎀🍏💗
    23.06.2020 - Mały Człowiek ma 465 g i jest Dziewczynką 🎀🍏❤️️
  • Aniula86 Debiutantka
    Postów: 8 0

    Wysłany: 23 maja 2019, 08:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na razie tylko te hormony i analizę nasienia. Nic więcej. My 17 maja poznaliśmy wyniki badania nasienia więc jesteśmy raczkujący.

  • Krąsi Autorytet
    Postów: 1212 726

    Wysłany: 23 maja 2019, 09:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniula86 wrote:
    Na razie tylko te hormony i analizę nasienia.

    To możecie jeszcze zrobić posiewy z nasienia, czeka się trochę na wynik, ale jakbyście dali zrobić jutro, to być może przed Waszą wizytą w przyszłą środę wynik już będzie. W zależności od posiadanych środków finansowych albo robicie genetykę już (mutacje CTFR, kariotyp, AZF) albo szorujecie do internisty po skierowanie do genetyka. I jeszcze - jak Wam wyjdą p/ciała przeciwplemnikowe, to zróbcie badanie w kierunku helicobacter pylori, dlatego, że bakteria ta, u kilku procent populacji ma skutek w postaci p/ciał przeciwplemnikowych.

    rfxggywlo00cjtpm.png

    ona: schorzenia reumatoidalne, p/c p-plemnikowe 1:10, hiperprolakt. czynnościowa, MTHFR A1298C - homo, PAI 4G/5G - hetero, KIR Bx, brak: 2DS2, 2DS3, HLA-C - C1, IL 10 poniżej normy, IL 4 w dolnych granicach normy, po szczepieniach limfocytami Męża
    musi mieć plan działania, inaczej wpada w depresję, póki ma plan - ma siłę walczyć dalej;

    on: p/c p-plemnikowe 1:100, obniżone parametry nasienia, hipogonadyzm hipogonadotropowy, CTFR: F508del - hetero, HLA-C - C1/C2;
    leniwiec, przyparty do muru - walczy;

    1. ICSI - nieudane;
    2. PICSI:
    17.04.2020 - Mały Człowiek ma 6,52 cm, serce jak dzwon - 156 uderzeń i jest prawdopodobnie Dziewczynką 🎀🍏💕
    19.05.2020 - Mały Człowiek ma 13,6 cm, 201 gram i jest prawdopodobnie Dziewczynką 🎀🍏💗
    23.06.2020 - Mały Człowiek ma 465 g i jest Dziewczynką 🎀🍏❤️️
  • Aniula86 Debiutantka
    Postów: 8 0

    Wysłany: 23 maja 2019, 09:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, na razie chyba z tym posiewem to poczekamy bo u nas w mieście nam nie zrobią, musimy jechać ok. 70km i tam będziemy w środę więc ewentualnie wtedy. A z genetykiem to rzeczywiście może pójdziemy już po skierowanie.

  • Marti. Przyjaciółka
    Postów: 125 23

    Wysłany: 23 maja 2019, 11:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje wnioski:
    1. Testosteron dobry, nie ma co ruszać
    1. Za wysokie FSH ktore świadczy o problemie ( ale nie jest to jakis astronomiczny wynik więc daje nadzieje)
    3. Niby w normie ale za wysokie tsh. Najlepiej by było koło 1. Zrobilbym antyTPO z krwi żeby wykluczyć HASHIMOTO.
    4. Teraz koniecznie usg jąder u dobrego radiologa (najlepiej speca od usg męskiego) bo może są żylaki które blokują plemniki? ( paradoksalnie to by była dobra wiadomość)
    5. Rozwazyc genetyke (tak jak koleżnka pisala) ale to duży koszt i kilka tygodni czekania
    6. Leczyć sie u dobrego specjalisty!!! Podstawa!. Te forum zna juz przypadki totalnych medycznych porażek. Lekarzom brakuje wiedzy o andrologii i bardzo czesto sie mylą. Jest tylko kilku fachowców w Polsce którym można zaufac. Bo inaczej kuracja może przynieść odwrotny skutek. Wiem cos o tym.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2019, 11:18

  • angelwings Koleżanka
    Postów: 153 17

    Wysłany: 23 maja 2019, 21:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti. wrote:
    6. Leczyć sie u dobrego specjalisty!!! Podstawa!. Te forum zna juz przypadki totalnych medycznych porażek. Lekarzom brakuje wiedzy o andrologii i bardzo czesto sie mylą. Jest tylko kilku fachowców w Polsce którym można zaufac. Bo inaczej kuracja może przynieść odwrotny skutek. Wiem cos o tym.

    Potwierdzam, nie traćcie czasu na wizyty u pseudo specjalistów. Nie wiem skąd jesteście, ale jeśli macie możliwość to zbierzcie jak najwięcej wyników (o których powyżej już pisano) i zapisujcie się do dr. Wolskiego. My straciliśmy bardzo dużo czasu na leczenie u innego lekarza (kiedyś pojedyncze plemniki były), a do dr. Wolskiego trafiliśmy za późno i nawet po długotrwałej terapii i mTese plemników nie znaleziono. My czasu nie cofniemy, ale Wy macie jeszcze wszystko w swoich rękach.

  • Marti. Przyjaciółka
    Postów: 125 23

    Wysłany: 24 maja 2019, 12:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Potwierdzam. Mi całkiem znany lekarz "zapomniał" dać najistotniejszego leku, zrobił biopsje i powiedział że nie ma i nie będzie plemników. Po 4 miesiącach terapii u dr Wolskiego udana biopsja i plemniki. Także jedźcie do Warszawy bo sytuacja nie jest dobra ale nie tragiczna i może macie szanse to opanować. Tylko jak już jechać to z kompletem albo chociaż większością badań. To co macie plus usg jader plus ew. genetyka bo dr i tak ją zleci (to u niego standard)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2019, 12:14

  • Aniula86 Debiutantka
    Postów: 8 0

    Wysłany: 24 maja 2019, 21:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za porady, zobaczymy co nas czeka w Olsztynie na pierwszej wizycie. Jak zrobią usg i będziemy mieć inne wyniki to może rzeczywiście wybierzemy się do Warszawy.

  • Doriska29 Koleżanka
    Postów: 73 7

    Wysłany: 26 maja 2019, 09:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkich! Napiszcie mi proszę jak się to odbywa, bo cały czas piszemy o przypadkach naszych mężczyzn, a przecież w tym czasie my (kobiety) musimy też się zbadać, czy wszystko w porządku. Czy polecacie kogoś z novum, jakiś ginekolog-endokrynolog? Czy to bez znaczenia, może być lekarz w każdej innej przychodni? I jakie badania należy zrobić? Napiszę, że miałam już badania genetyczne i drożność jajowodów, co powinnam robić może we własnym zakresie?

  • Krąsi Autorytet
    Postów: 1212 726

    Wysłany: 26 maja 2019, 10:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doriska29 wrote:
    Czy to bez znaczenia, może być lekarz w każdej innej przychodni? I jakie badania należy zrobić? Napiszę, że miałam już badania genetyczne i drożność jajowodów, co powinnam robić może we własnym zakresie?
    Może być zwykły gin, ale niech to będzie lekarz, któremu ufasz.
    Badania w zależności od tego, co Ci wyjdzie. Przede wszystkim hormony: FSH, LH, hormony tarczycowe, estradiol na początku cyklu, estradiol 7dpo, progesteron 7dpo, AMH.
    Posiewy, czystość pochwy.
    Ogólnie badań jest cała masa, tylko nie wiadomo, czy akurat u Ciebie jest sens ich robienia.

    rfxggywlo00cjtpm.png

    ona: schorzenia reumatoidalne, p/c p-plemnikowe 1:10, hiperprolakt. czynnościowa, MTHFR A1298C - homo, PAI 4G/5G - hetero, KIR Bx, brak: 2DS2, 2DS3, HLA-C - C1, IL 10 poniżej normy, IL 4 w dolnych granicach normy, po szczepieniach limfocytami Męża
    musi mieć plan działania, inaczej wpada w depresję, póki ma plan - ma siłę walczyć dalej;

    on: p/c p-plemnikowe 1:100, obniżone parametry nasienia, hipogonadyzm hipogonadotropowy, CTFR: F508del - hetero, HLA-C - C1/C2;
    leniwiec, przyparty do muru - walczy;

    1. ICSI - nieudane;
    2. PICSI:
    17.04.2020 - Mały Człowiek ma 6,52 cm, serce jak dzwon - 156 uderzeń i jest prawdopodobnie Dziewczynką 🎀🍏💕
    19.05.2020 - Mały Człowiek ma 13,6 cm, 201 gram i jest prawdopodobnie Dziewczynką 🎀🍏💗
    23.06.2020 - Mały Człowiek ma 465 g i jest Dziewczynką 🎀🍏❤️️
  • Doriska29 Koleżanka
    Postów: 73 7

    Wysłany: 27 maja 2019, 09:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krąsi wrote:
    Może być zwykły gin, ale niech to będzie lekarz, któremu ufasz.
    Badania w zależności od tego, co Ci wyjdzie. Przede wszystkim hormony: FSH, LH, hormony tarczycowe, estradiol na początku cyklu, estradiol 7dpo, progesteron 7dpo, AMH.
    Posiewy, czystość pochwy.
    Ogólnie badań jest cała masa, tylko nie wiadomo, czy akurat u Ciebie jest sens ich robienia.

    Krąsi dzięki za odpowiedź, pójdę do mojego gina i zobaczymy jak mnie pokieruje dalej.
    Mam jeszcze pytanie odnośnie przygotowania do biopsji, czy wasi mężczyzni brali podczas kuracji pregnylem, czy belfolmą jakieś suplementy? U nas lekarz na samym początku zlecił dla męża profertil MEN i właściwie bierze go cały czas, czy te witaminy są aż tak istotne?
    I ostatnia kwestia która bardzo nas nurtuje od pewnego czasu... Jak to się jest, że podczas biopsji znajdą jakiegoś plemnika zamrozą go, a później właśnie ten będzie użyty do mojego zapłodnienia. Nie zastanawialiście się nigdy nad tym skąd pewność, że akurat biorą plemnika od waszego męża, a nie kogoś innego(np przez pomyłkę) ?

  • Sesil Autorytet
    Postów: 776 467

    Wysłany: 27 maja 2019, 09:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doriska29 wrote:
    Krąsi dzięki za odpowiedź, pójdę do mojego gina i zobaczymy jak mnie pokieruje dalej.
    Mam jeszcze pytanie odnośnie przygotowania do biopsji, czy wasi mężczyzni brali podczas kuracji pregnylem, czy belfolmą jakieś suplementy? U nas lekarz na samym początku zlecił dla męża profertil MEN i właściwie bierze go cały czas, czy te witaminy są aż tak istotne?
    I ostatnia kwestia która bardzo nas nurtuje od pewnego czasu... Jak to się jest, że podczas biopsji znajdą jakiegoś plemnika zamrozą go, a później właśnie ten będzie użyty do mojego zapłodnienia. Nie zastanawialiście się nigdy nad tym skąd pewność, że akurat biorą plemnika od waszego męża, a nie kogoś innego(np przez pomyłkę) ?

    W ksiązce Małgorzaty Rozenek o invitro wypowiada się załozyciel kliniki nOvum i opowiada on ze w ich klinice jest zastosowany system RI Witness, czyli dodatkowe zewnętrzne zabezpieczenie w postaci elektronicznego świadka. Przypisują wówczas gametom podczas pobierania kody kreskowe które kontrolują proces az do połączenia komórek, w razie pomyłki wszczyna się alarm. Ponoc wprowadzili taki system jako pierwsi w Polsce :) więc raczej o pomyłkę bym się nie bała ;)

    tuonela lubi tę wiadomość

    03.18 - wyrok azoospermia
    04.18 - wyniki hormonów w normie
    05.18 - inhibina B 283,65 ( 11,5-368 )
    06.18 - mutacja CFTR
    07.18 - zabieg ZPN - bez poprawy
    11.08 - biopsja TESE - kilka plemników znalezionych po odwirowaniu, sprawdzane tylko prawe jądro
    01.19 - zmiana kliniki na nOvum
    03.19 - kuracja przed biopsją
    07.19 Biopsja igłowa, multum plemników dobrej jakości!! :)
    16.07 transfer trzydniowego zarodka 😍
    26.07 beta 92,01 prog 163,70 - 10dpt 😍
    12.08 mamy 💓😍 - 27 dpt
    Mamy ⛄⛄
    Mój wniosek: Nie traćcie czasu na pseudoandrologów!
    Sesil,suwaczek.png
  • Marti. Przyjaciółka
    Postów: 125 23

    Wysłany: 27 maja 2019, 10:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Novum funkcjonuje komputerowy system bezpieczeństwa który kontroluje prace personelu. Uniemożliwia on pomylenie materiału pobieranego do procedury. Przykładowo gdyby embriolog wyjął pojemnik z zamrożonym nasieniem innej osoby niż Twojego męża/partnera i próbował użyć go do procedury z Tobą to system nie pozwoli mu nic zrobić i zaalarmuje o błędzie. Opiera się to na kodach kreskowych z dodatkowym zapisem peselu, imienia i nazwiska. To supernowoczesny system. W innych klinikach w których go nie ma trzeba liczyć na profesjonalizm pracowników

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2019, 10:27

    tuonela lubi tę wiadomość

  • Sesil Autorytet
    Postów: 776 467

    Wysłany: 27 maja 2019, 20:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy dr. Wolski reagował na Wasze sms'y? Wiem że dzisiaj był w klinice dlatego w południe napisałam do niego smsa z zapytaniem co robimy dalej, by podjąć jakąś decyzję ale cisza :( zero reakcji.. Nie chciałam dzwonić bo nie wiem kiedy może rozmawiać, miałam nadzieję że na spokojnie przejrzy nasza teczkę i da znać co uważa ale się przeliczylam. Czuję się trochę olana.. A z drugiej strony tłumacze sobie SMS przecież nie jest najlepsza forma kontaktu...
    Nie mam pomysłu co dalej.. Dziwne się czuje bo mam wrażenie że to my mamy podjąć decyzję jaka biopsje robimy a nie lekarz prowadzący.

    03.18 - wyrok azoospermia
    04.18 - wyniki hormonów w normie
    05.18 - inhibina B 283,65 ( 11,5-368 )
    06.18 - mutacja CFTR
    07.18 - zabieg ZPN - bez poprawy
    11.08 - biopsja TESE - kilka plemników znalezionych po odwirowaniu, sprawdzane tylko prawe jądro
    01.19 - zmiana kliniki na nOvum
    03.19 - kuracja przed biopsją
    07.19 Biopsja igłowa, multum plemników dobrej jakości!! :)
    16.07 transfer trzydniowego zarodka 😍
    26.07 beta 92,01 prog 163,70 - 10dpt 😍
    12.08 mamy 💓😍 - 27 dpt
    Mamy ⛄⛄
    Mój wniosek: Nie traćcie czasu na pseudoandrologów!
    Sesil,suwaczek.png
‹‹ 288 289 290 291 292 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego