Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
-
WIADOMOŚĆ
-
aga_m wrote:Baniusia, a czemu jeszcze druga biopsja Was czeka? Nie mrozili tego co w tej znaleźli? I ta biopsja była zwykła igłowa, a ta kolejka jaka będzie?
Tak ustaliliśmy z lekarzem. Plemniki są , ale pierwszej jakości to one nie są. Dlatego teraz wykonaliśmy biopsję a plemniki zarozilismy. Czekają w zapasie.
Faktycznie w dniu mojej punkcji przeprowadzimy drugą biopsję też igłowa, aby mieć świeże, nie mrożone plemniki i nimi zaplodnimi komórki jajowe.
Mrożone plemniki są nieco gorsze, minimalnie, ale jednak. Dlatego będziemy robili zarodki że świeżych komórek jajowych i swieżych plemników.
Jeśli by poszło coś nie tak pod koniec mojej stymulacji tj. mój M zachorował, umarł 😊 czy nie zneziono nowych plemników, to wtedy korzystamy z zamrożonego zapasu. Tak aby całą procedurą nie poszła na straty. Bo 🥚 się nie mrozi. Znaczy mrozi, ale one już tracą około 50% na jakości i nie ma sensu.Starania od 2020. Ovi
1 procedura: transfer 2x3 dniowce - beta 0
2 procedura: transfer 1 x 3 dniowiec - beta 0
3 procedura: transfer moruli z 5 dnia - beta 0
4 procedura: transfer 7BC - beta 0
Zmiana kliniki na Invicta.
5 procedura: transfer 04.05.2022 2BB + Encorton + Neoparin + Relanium + 1/2 Ovitrelle
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Nifty pro - Niskie ryzyka.
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
02.01.2023. Jesteś już na świecie ❤️ -
lindalia wrote:Baniusia, a jak oceniasz biopsję w Ovi, a w Invikcie ?
Czy przy Twojej stymulacji zastosują te same leki, co tamtą klinika ? Pamiętam, że miałaś juz dobra receptę na jajeczka.
Trudno orzec.
W Ovi na pewno było taniej i kŕocej. 25 minut biopsja, godzinka leżenia i cześć. Po biopsji lekarz przyszedł i pogadał co tam znaleziono, jak poszła biopsja, co zrobił a czego nie. Milesmy swój pokoik, gdzie przebywaliśmy razem.
W invi to M zabrali na oddział szpitalny a ja czekałam. O niczym nie wiedziałam, o niczym mi nie mówiono czy informowano. Wszystko mówiono mężowi na oddziale. Byłam całkowicie wyłączona z tego procesu. Udało mi się tylko zamienić kilka słów z lekarzem przed biopsją i zrobił na mnie dobre wrażenie.
Ostatecznie nie ważne jak, czy razem czy osobno ważne że skutecznie. W ovi za 1 razem było skutecznie. Za 2 sama wiesz. Tu za 1 razem też było skutecznie.
Z rozmowy z lekarzem wiem, że ovi zastosowało w moim przypadku maksymalne, wręcz zaporowe ilości zastrzyków do stymulacji. Dlatego ta ostatnia punkcją tak dobrze poszła. Ilościowo.
W invi skupimy się nie na ilości, bo mi 16 nie trzeba. Chcemy wychodowac 6-8 to max, ale pierwszej jakości. Dlatego myślę, że zastosujemy tutaj inne leczenie i inne zastrzyki niż ovi.Starania od 2020. Ovi
5 procedura: transfer 04.05.2022 2BB + Encorton + Neoparin + Relanium + 1/2 Ovitrelle
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
Gmagda wrote:dziś odebrałam estradiol z poniedziałku to 4700
Ja przy ostatniej procedurze miałam jakoś podobny 4200 chyba. 16 🥚 wtedy pobrali.
Miałam hiperkę, ale w miarę lekko ją przeszłam. Przez dobę czy 2 waliłam gazami jak Oświęcim. Mąż chciał rozwód już że mną brać, mówił że z komorą gazową to on się żenić nie chciał. 😊. Czasem tyle gazów się nazbierało, że aż bolało, ale do przeżycia.
Starania od 2020. Ovi
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
nick nieaktualnyDziś nawet nie wiem czy mi robili badanie estradiolu, bo było kilka innych i nawet nie zwróciłam uwagi, ale wiesz co dwa dni mi badali i rósł praktycznie drugie tyle ? Bo był 2000 dziś 4700 to obawiam się, ze dziś jakby zbadali to by był kosmos już.
Nie wiesz jak jest z tymi plemnikami ile wcześniej je rozmrażają ?
Ja mam punkcję o 8:30 oni je rozmrożą rano czy dzień wcześniej ?
Wiem, ze może jestem głupia, ale oni co chwile jakby zapominali, ze my mamy plemniki z biopsji i mam głupie myśli, ze nie zdążą ich rozmrozić , bo znowu coś zapomną.
I my dalej się zastanawiamy co robić z nadliczbowymi komórkami… czy to mrozić czy nie .Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2022, 18:43
-
Gmagda wrote:Dziś nawet nie wiem czy mi robili badanie estradiolu, bo było kilka innych i nawet nie zwróciłam uwagi, ale wiesz co dwa dni mi badali i rósł praktycznie drugie tyle ? Bo był 2000 dziś 4700 to obawiam się, ze dziś jakby zbadali to by był kosmos już.
Nie wiesz jak jest z tymi plemnikami ile wcześniej je rozmrażają ?
Ja mam punkcję o 8:30 oni je rozmrożą rano czy dzień wcześniej ?
Wiem, ze może jestem głupia, ale oni co chwile jakby zapominali, ze my mamy plemniki z biopsji i mam głupie myśli, ze nie zdążą ich rozmrozić , bo znowu coś zapomną.
I my dalej się zastanawiamy co robić z nadliczbowymi komórkami… czy to mrozić czy nie .
No ja 4000 to miałam już na sam koniec. W ostatnimbadaniu mi tak wyszło
Zarodki rozmrazają najczęściej dzień wcześniej. To może i z plemnikami tak jest, ale nie wiem. Nie mam pojęcia.
Chyba jednak nie. Wyczytałam na Novum, że jak wykorzystywane mrożone jajeczka i mrożone plemniki to najpierw rozmraża się 🥚 i weryfikuje ich stan. Odkłada i rozmraża plemniki.
Także wynika z tego, że najpierw jest punkcja, ocena 🥚 a później rozmrazane są plemniki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2022, 19:22
Starania od 2020. Ovi
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
nick nieaktualnyBaniusia wrote:No ja 4000 to miałam już na sam koniec. W ostatnimbadaniu mi tak wyszło
Zarodki rozmrazają najczęściej dzień wcześniej. To może i z plemnikami tak jest, ale nie wiem. Nie mam pojęcia.
Chyba jednak nie. Wyczytałam na Novum, że jak wykorzystywane mrożone jajeczka i mrożone plemniki to najpierw rozmraża się 🥚 i weryfikuje ich stan. Odkłada i rozmraża plemniki.
Także wynika z tego, że najpierw jest punkcja, ocena 🥚 a później rozmrazane są plemniki.
Aaa. Czaje może tak jest…
My sobie chyba w piątek zdecydujemy czy mrozimy te komórki czy nie, może się uda jak nam powiedzą ile jest dobrej jakości i ile zostaje do ewentualnego zamrożenia, czy się bawić w to czy nie.
Masakra ja za godzinę mam dwa zastrzyki jeszcze przyjąć.
Już mam tak obolały brzuch..
Edit: cholera ten gonapeptyl to nic przyjemnego, taka tępa igła, ze ciężko się przebić duża ilość jeszcze dwa zastrzyki:/ całe szczęście, ze mam sposób i schładzam żelem miejsce kłucia .Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2022, 21:07
-
nick nieaktualnyDziewczyny mam prośbę do was.
Napiszcie mi jak radzić sobie z tą hiperstymulacją ?
Wiem, że muszę pic dużo wody, żeby to wypłukać.
Ale szczerze patrząc na to co się dzieje u mnie w jajnikach, to zajebiscie się boje, ze będę to ciezko przechodzić, pielęgniarki tez nie ukrywały, ze ryzyko jest duże, sama punkcja mnie tak nie stresuje jak ta hiperka.
Dziś nawet nie wstaje z łóżka, jest mi tak ciężko, że nie mogę się przekręcić na bok bez bólu. -
Gmagda wrote:Dziewczyny mam prośbę do was.
Napiszcie mi jak radzić sobie z tą hiperstymulacją ?
Wiem, że muszę pic dużo wody, żeby to .
Ja za wiele nie podpowiem, bo lekko przechodziłam. Dostałam na to proszki - Provera, albo jakoś tak. Na 10 dni. Myślę, że Tobie też coś dadzą.
Poza tym obserwowałam się. Obadalam sobie szpital i czekałam. Czułam jak to wszystko mi narasta, osiąga apogeum i odchodzi. Nigdy nie doszło do żadnego punktu krytycznego.
Starania od 2020. Ovi
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
nick nieaktualnyBaniusia wrote:Ja za wiele nie podpowiem, bo lekko przechodziłam. Dostałam na to proszki - Provera, albo jakoś tak. Na 10 dni. Myślę, że Tobie też coś dadzą.
Poza tym obserwowałam się. Obadalam sobie szpital i czekałam. Czułam jak to wszystko mi narasta, osiąga apogeum i odchodzi. Nigdy nie doszło do żadnego punktu krytycznego.
Ja dostałam receptę na leki po punkcji.
Dostinex i 10 sztuk neoparinu , dopiero jutro mi powiedzą jak to przyjmować.
Z tego co czytałam to ten dostinex ma zapobiegać hiperstymulacji, ale przy moich 40 komórkach nie chce sobie robić nadziei, ze mnie ominie . -
@Gmagda,
O której punkcja?Starania od 2020. Ovi
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
nick nieaktualnyBaniusia wrote:@Gmagda,
O której punkcja?
Już po
Trochę cierpię, przeciwbólowe wjechały, leżę pod kroplówką.
Pobrali 58 … tak 58
Poszło do sprawdzenia: prawdopodobnie 15 zapładniamy i z 15 zamrozimy. Zależnie od tego ile będzie ładnych u dojrzałych . -
Gmagda wrote:Już po
Trochę cierpię, przeciwbólowe wjechały, leżę pod kroplówką.
Pobrali 58 … tak 58
Poszło do sprawdzenia: prawdopodobnie 15 zapładniamy i z 15 zamrozimy. Zależnie od tego ile będzie ładnych u dojrzałych .
Super. Bardzo dużo.
A co zrobicie jak Wam wyjdzie 15 blastek?
No albo chociaż 10 to też ogromna liczba 🙂Starania od 2020. Ovi
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
Boże gmagda... 58 jajeczek! Oszczędzaj się teraz dziewczyno i obserwuj się bardzo dokładnie. W razie czego (problemy z oddychaniem, mocne bóle brzucha) leć do szpitala, bo naprawdę grozi Ci mocna hiperka.
Nie myślę, że wyhodujecie tyle blastek. Z naszych 20 jajeczek powstały 3, a trzeba wziąć pod uwagę, że pcosowe jajeczka + biopsjowe plemniki, to nie jest towar najlepszej klasy. Tylko u Was naprawdę jest w czym wybierać i będziecie mieli premium nad premiumami. ✊✊
Zaopatrz się w wodę WYSOKOZMINERALIZOWANĄ tj Muszyna, Muszynianka itd. Pij jej dużo, nawet na siłę, aby jak najszybciej wypłukać estradiol.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2022, 12:20
-
nick nieaktualnyTez mi się nie wydaje żebyśmy mieli dużo tych blastek, biopsja , pcos.
W razie czego kazaliśmy zamrozić 15 komórek jeszcze .
Pije na sile Muszyniankę.
Wzięłam ketonal teraz i odpoczywam, nawet dobrze się teraz czuje, jedynie lewy jajnik mnie boli, prawy w porządku. w drodze do domu mnie tak męczyło, ze masakra, zwieńczyłam to pawiem w samochodzie.
Jutro i w poniedziałek mam się pojawić na kroplówkę , zostawili mi wenflon.
A jeżeli chodzi o poziom estradiolu : 13500 … sama jestem w szoku.
Boje się jak cholera, co będzie…
Znowu wymiotuje, samą wodą…Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2022, 13:44
-
@Gmagda
To estradiol potężny!!! Pierwszy raz czytam o takim wyniku.
Miej Ty pod ręką spokowaną torbę do szpitala pod ręką.
U mnie najgorsze przyszło dzień po punkcji.
Dawaj znać jak się czujesz.
Też myślę że 10 nie będzie. Najwięcej to o chyba o 8 czytałam. Ale @Gmagda nam tu rekordy bije🙂
Ja byłam dziś u lekarza. Startuję od 2 dnia cyklu czyli pewnie od przyszłego czwartku. Planujemy podwójną stymulację ze świeżym materiałem.Starania od 2020. Ovi
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
nick nieaktualnyBaniusia wrote:@Gmagda
To estradiol potężny!!! Pierwszy raz czytam o takim wyniku.
Miej Ty pod ręką spokowaną torbę do szpitala pod ręką.
U mnie najgorsze przyszło dzień po punkcji.
Dawaj znać jak się czujesz.
Też myślę że 10 nie będzie. Najwięcej to o chyba o 8 czytałam. Ale @Gmagda nam tu rekordy bije🙂
Ja byłam dziś u lekarza. Startuję od 2 dnia cyklu czyli pewnie od przyszłego czwartku. Planujemy podwójną stymulację ze świeżym materiałem.
Ech te moje rekordy … jest mi tak źle, ledwo żyje. Chyba po tej narkozie mi tak źle, oby mi to przeszło , bo sie wykończę , nic nie jadłam, trzepie mnie , mdli … miałyście tak ?
To pięknie wam poszło i szybciutkoja już mojemu zapowiedziałam, ze to pierwsza i ostatnia procedura, więcej nie dam rady tego przechodzić . Wy pewnie nie bedziecie tak źle tego wspominać … ale w moim przypadku 58 komórek …. Jak do tego doszlo …
Na wizycie z lekarzem coś wspomniał o tym, ze podawaliśmy gonapeptyl zamiast ovitrelle, ale czemu nie wiem, może z ovitrelle jest większe ryzyko hiperki ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2022, 18:22
-
Gmagda, ja miałam Ovitrelle, dwa zastrzyki. Ten lek powoduje uwolnienie jajek, czyli owulacje oraz to, że to co niedojrzałe dojrzewa szybciej i jest tego więcej, czyli miałabyś z tych 58 bardzo dużo dojrzałych. To byłoby ogromne ryzyko dla Ciebie. Gonapeptyl powoduje, ze niektore tylko pęcherzyki jeszcze minimalnie dojrzeja (a nie wszystkie, czyli delikatniej zadziala), a jego zadanie to uwolnienie wszystkich czyli owulacja.
Fajnie, że klinika tak dba, dostaniesz kroplówki i w ogóle. A wiadomo już ile pęcherzyków było dojrzałych z tych 58? Jesteś mega rekordem, serio...Ale reaguj jak będziesz się źle czuła. Dobrze Ci się oddycha, nie czujesz wody koło płuc?
Baniusia, czyli lada chwila zaczynasz. A jaki masz protokół?Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2022, 19:06
-
nick nieaktualnylindalia wrote:Gmagda, ja miałam Ovitrelle, dwa zastrzyki. Ten lek powoduje uwolnienie jajek, czyli owulacje oraz to, że to co niedojrzałe dojrzewa szybciej i jest tego więcej, czyli miałabyś z tych 58 bardzo dużo dojrzałych. To byłoby ogromne ryzyko dla Ciebie. Gonapeptyl powoduje, ze niektore tylko pęcherzyki jeszcze minimalnie dojrzeja (a nie wszystkie, czyli delikatniej zadziala), a jego zadanie to uwolnienie wszystkich czyli owulacja.
Fajnie, że klinika tak dba, dostaniesz kroplówki i w ogóle. A wiadomo już ile pęcherzyków było dojrzałych z tych 58? Jesteś mega rekordem, serio...Ale reaguj jak będziesz się źle czuła. Dobrze Ci się oddycha, nie czujesz wody koło płuc?
Baniusia, czyli lada chwila zaczynasz. A jaki masz protokół?
Nie wiemy nic jeszcze ile dojrzałych ani nic, była u nas Pani embriolog na sali, ustaliliśmy tylko, ze 15 zapładniamy i 15 zamrozimy, mówiła, ze tyle dojrzałych być powinno, boje się jak to wyjdzie jutro rano lecimy na kroplówkę, pewnie będzie wiadomo ile się zapłodniło
Boje się jak cholera ile się zapłodni tego i czy w ogóle…
Jeżeli chodzi o samopoczucie moje to jest teraz dobrze, w końcu zjadłam coś i nie zwróciłam, brzuch wydaje się być normalnych rozmiarów:)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2022, 06:39
-
lindalia wrote:
Baniusia, czyli lada chwila zaczynasz. A jaki masz protokół?
Bardzo nietopowy. Bo ani długi ani krótki. Taki raczej baaaardzo długi. Lekarz nie chce powielać tego co już było.
Teraz będziemy robić stymulację gonalem, punkcję i zapłodnienie. To co zaczęło rosnąć jeszcze dostymulujemy i zrobimy drugą punkcję. No chyba że nam kilka zarodków wyjdzie to wtedy nie będzie 2 stymulacji. Dr powiedział, że komórki z dostymulowania są jakościowo najlepsze.
Wogole dzisiaj byłam pod wrażeniem lekarza. Znał całą naszą historię, był po konsultacjach z embriologami. Na prawdę bardzo się przygotował do tej wizyty. Trwała z godzinę, bez pośpiechu rozważaliśmy jeszcze mnóstwo różnych wariantów. Poczułam, że jestem na serio w dobrych rękach i nadzieja się zatliła.Starania od 2020. Ovi
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
Baniusia wrote:Bardzo nietopowy. Bo ani długi ani krótki. Taki raczej baaaardzo długi. Lekarz nie chce powielać tego co już było.
Teraz będziemy robić stymulację gonalem, punkcję i zapłodnienie. To co zaczęło rosnąć jeszcze dostymulujemy i zrobimy drugą punkcję. No chyba że nam kilka zarodków wyjdzie to wtedy nie będzie 2 stymulacji. Dr powiedział, że komórki z dostymulowania są jakościowo najlepsze.
Wogole dzisiaj byłam pod wrażeniem lekarza. Znał całą naszą historię, był po konsultacjach z embriologami. Na prawdę bardzo się przygotował do tej wizyty. Trwała z godzinę, bez pośpiechu rozważaliśmy jeszcze mnóstwo różnych wariantów. Poczułam, że jestem na serio w dobrych rękach i nadzieja się zatliła.
Także znam przypadek, ze faktycznie ta podwójna stymulacja daje radę.
A doktor super, ze taki przygotowany. Myślę, że przykladaja się do rzeczy, tym bardziej, że "przechwycili " pacjentów od konkurencji.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2022, 23:03