Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej! Byliśmy dzisiaj z partnerem na konsultacji w klinice i od słowa do słowa, lekarz doszedł do wniosku, że przyczyną azoospermii u partnera MOGĄ być jego leki na obniżenie kwasu moczowego - substancja czynna to Allopurinolum. Partner odstawia te leki i wszelkie inne suplementy (poza wit. D) i za 2 miesiące zobaczymy czy teoria się potwierdzi. Poczytałam trochę i rzeczywiście jednym ze skutków ubocznych leku jest niepłodność męska, a najgorsze jest to, że lekarka która te leki przypisała wiedziała o staraniach
Trzymam kciuki za Was, odezwę się pewnie przy aktualizacji wynikówRezygnacja z antykoncepcji 11.2022
Starania od początku 2023
Październik 2023 - wizyta w klinice Gameta Bydgoszcz
Czynnik męski - azoospermia
--> odstawienie leku (Milurit - Allopurinolum)
--> Pojawiły się pojedyncze plemniki bez oznak ruchu (nieznana przyczyna)
--> badania genetyczne - inwersja pericentryczna (brak wpływu na płodność) wskazanie do in vitro
Czynnik żeński - Hashimoto i niedoczynność tarczycy; regulujemy hormony i niedobory pod okiem endokrynologa i dietetyk klinicznej.
Pierwsza próba grudzień 2024 -
nick nieaktualnyAdirella wrote:Hej! Byliśmy dzisiaj z partnerem na konsultacji w klinice i od słowa do słowa, lekarz doszedł do wniosku, że przyczyną azoospermii u partnera MOGĄ być jego leki na obniżenie kwasu moczowego - substancja czynna to Allopurinolum. Partner odstawia te leki i wszelkie inne suplementy (poza wit. D) i za 2 miesiące zobaczymy czy teoria się potwierdzi. Poczytałam trochę i rzeczywiście jednym ze skutków ubocznych leku jest niepłodność męska, a najgorsze jest to, że lekarka która te leki przypisała wiedziała o staraniach
Trzymam kciuki za Was, odezwę się pewnie przy aktualizacji wynikówAdirella lubi tę wiadomość
-
Cześć,
wszystkiego dobrego w Nowym Roku
Mam prośbę - w styczniu mąż będzie miał biopsje m-TESE w Novum. Jak możemy się przygotować, oprócz oczywiście tych standardów które są wysyłane przez Novum w mailu?
Z góry dzięki!👫87’ i 88’
01. 2023: diagnoza azoospermia
04. 2023: terapia hormonalna
01. 2024: udana biopsja M-Tese, start IVf
03.2024: ET ❌
05.2024: FET 🤰 -
nick nieaktualnyHello123 wrote:Cześć,
Mam prośbę - w styczniu mąż będzie miał biopsje m-TESE w Novum. Jak możemy się przygotować, oprócz oczywiście tych standardów które są wysyłane przez Novum w mailu?
Z góry dzięki! -
Qwerty186 wrote:Nie proponował igłowej tylko odrazu mtese?
Zobaczymy, po takim czasie oczekiwania chcemy odpowiedzi… pierwsze badanie było w lutym zeszłego roku…👫87’ i 88’
nick nieaktualnyHello123 wrote:U nas tak, FSH było ok. 26 początkowo o ile dobrze pamietam. kuracja hormonalna trwa już od lipca, lekarz miał nadzieje ze może po kuracji uda sie coś znaleźć w nasieniu. Gdy tak sie nie stało, skierował nas do Novum i powiedział, ze to najlepsza i najnowsza metoda.
Zobaczymy, po takim czasie oczekiwania chcemy odpowiedzi… pierwsze badanie było w lutym zeszłego roku… -
Hello123 wrote:Cześć,
Z góry dzięki!Hello123 lubi tę wiadomość
IG: uslyszec_tato
🔹Starania o dziecko od 2019 r.
🔹XII.2021 IVF ❄️
🔹II.2022 FET❌
🔹III.2022 IVF 0❄️
🔹VI.2022 mTese (azoospermia)
🔹X.2022-II.2023-terapia hormonalna
🔹II.2023 mTese
🔹V.2023 IVF ❄️
🔹X.2023 FET❌
🔹III.2024 IVF ❄️
🔹IV.2024 pozytywna beta ✅
🔹V.2024 bijące serduszko ❤️ -
Hello123 wrote:Cześć,
Z góry dzięki!
Nie pamiętam czy piszą tam coś o suchym lodzie, ale przyda się na pewno. I tak jak „usłuszeć tato” pisze, dobre nastawienie to pod stawa. Musicie wierzyć, że coś znajdą. My wierzyliśmy nawet jak po zabiegu nie było nic. Dopiero szczegółowe przeszukanie w histo dało dobry wynik. Trzymam kciuki!Hello123 lubi tę wiadomość
-
lifestyle wrote:Nie pamiętam czy piszą tam coś o suchym lodzie, ale przyda się na pewno.👫87’ i 88’
Hello123 wrote:Czy ten suchy lod to taki bardziej opatrunek do lamania czy w sprayu?
Hello123 lubi tę wiadomość
IG: uslyszec_tato
🔹Starania o dziecko od 2019 r.
🔹XII.2021 IVF ❄️
🔹II.2022 FET❌
🔹III.2022 IVF 0❄️
🔹VI.2022 mTese (azoospermia)
🔹X.2022-II.2023-terapia hormonalna
🔹II.2023 mTese
🔹V.2023 IVF ❄️
🔹X.2023 FET❌
🔹III.2024 IVF ❄️
🔹IV.2024 pozytywna beta ✅
🔹V.2024 bijące serduszko ❤️ -
Uslyszec_tato wrote:Zapomniałem o tym napisać. W aptece można kupić. To się nazywa żelowy okład chłodzący. Kładzie się na jajka i po paru godzinach wkłada się do lodówki i po 4 godzinach znów jest do użycia.
Ja miałem trochę inny, taki jednorazowy. Łamało się aktywator w środku worka i robił się chłodny. Wystarczy wpisać w Google suchy lód, ja zamawiałem przez internet bo dużo taniej wychodziło niż w aptece.Hello123 lubi tę wiadomość
-
Może to komuś pomoże, mąż kiedy mieliśmy problemy samemu sporo czytał i zrobił sobie taki mix preparatów, jak ktoś nie chce tracić czasu to tutaj preparaty które zażywał, raz/dwa razy dziennie
- Cynk
- Slen
- L-karnityna
- L-arganina
- Likopen
- Wit C
- Wit E
- Koenzym Q10
- Glutation
- KWAS ALFA LIPONOWY R-ALA
- magnez
- Astaksantyna
- komplet minerałów
- Codziennie orzechy włoskie
-wyciąg z głogu na poprawę krążenia
dodatkowo
- zaczął się odchudzać i wprowadził więcej ruchu
- przestał pic piwo
- Sen (zaczął brać leki nasenne ) - sen jest ważny
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego, 11:06
-
nick nieaktualnyAsia441 wrote:Może to komuś pomoże, mąż kiedy mieliśmy problemy samemu sporo czytał i zrobił sobie taki mix preparatów, jak ktoś nie chce tracić czasu to tutaj preparaty które zażywał, raz/dwa razy dziennie
- Cynk
- Slen
- L-karnityna
- L-arganina
- Likopen
- Wit C
- Wit E
- Koenzym Q10
- Glutation
- KWAS ALFA LIPONOWY R-ALA
- magnez
- Astaksantyna
- komplet minerałów
- Codziennie orzechy włoskie
-wyciąg z głogu na poprawę krążenia
dodatkowo
- chłodził sobie jadra przed spaniem, po kąpieli w zimnej wodzie w toalecie wlewał zimna wodę do kubka ( tak trzymał 5-10 minut ) w ciągu dnia jak miał okazje to również.
- zaczął się odchudzać i wprowadził więcej ruchu
- przestał pic piwo
- Sen (zaczął brać leki nasenne ) - sen jest ważny -
może te witaminy działają tylko u facetów co mają pogorszone wyniki bo faktycznie brakuje im jakiejś witaminy
ja od wiosny zacznę pielgrzymkę po klinikach może w którejś się podejmą invitro przy pojedynczych plemnikach jakby jeszcze się załapać na refundacje to już w ogóle byłby cudkryptozoospermia
1 procedura 08/24 uzyskano jeden zarodek 4BA
transfer 4BA 9/24 beta 9dpt 112 12dpt 611
28dpt jest serduszko -
nick nieaktualnynowyyy wrote:może te witaminy działają tylko u facetów co mają pogorszone wyniki bo faktycznie brakuje im jakiejś witaminy
ja od wiosny zacznę pielgrzymkę po klinikach może w którejś się podejmą invitro przy pojedynczych plemnikach jakby jeszcze się załapać na refundacje to już w ogóle byłby cud -
nick nieaktualny