X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
Odpowiedz

Bezplemnikowcy - TESE/mTESE

Oceń ten wątek:
  • Wyobraźnia87 Przyjaciółka

Wysłany: 12 listopada 2024, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dr. Wolski nie zaproponował nawet mtese mówiąc że w naszym przypadku jest szansa na znalezienie w igłowej. No i chyba tak zrobimy ale kolejna to mtese jak się tu nie uda bo też chcemy skrócić ten czas „ poszukiwań” .

👩🏻 37 lat 👦🩵2011 AMH 0,72 💊QTEN, kwas foliowy, witamina D. 👨🏻38 lat Azoospermia. 💊TENfertil On 👩🏻👨🏻listopad 2024 kwalifikacja do IVF
  • patrycja234 Nowa

Wysłany: 22 listopada 2024, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!
    Mąż ma stwierdzoną azospermie.
    W maju tego roku miał micro TESE w Rzgowie, plemniki znaleziono.
    W październiku próba IVF, do zapłodnienia było gotowe 13 komórek, 2 się zapolodnily, żadna nie przetrwała do 3 doby. Zużyto wszystkie 3 słomki z nasieniem pobrane podczas tese. W słomkach znaleziono pojedyncze ruchliwe plemniki.
    Chcemy podejść do drugiego tese u dr Wolskiego, tym bardziej, że przed pierwszą TESE w Łodzi mąż nie miał żadnej terapii hormonalnej, brał tylko Ten Fertil on. Dr Wolski zalecił m. in. wykonanie badania genetycznego WES - czy ktoś z Was miał to badanie? Po konsultacji sprawdziliśmy cenę i koszt to między 5k a 7k. Nie wiemy czy jest sens robić to badanie, skoro jeśli będzie prawidłowy wynik to nic nam to więcej nie daje, a do tese chcemy podejść i tak. Czy ktoś z Was miał robione WES i czy widzicie jakieś uzasadnione przesłanki, żeby to robić?

Wysłany: 24 listopada 2024, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patrycja234 wrote:
    Hej!
    Mąż ma stwierdzoną azospermie.
    W maju tego roku miał micro TESE w Rzgowie, plemniki znaleziono.
    W październiku próba IVF, do zapłodnienia było gotowe 13 komórek, 2 się zapolodnily, żadna nie przetrwała do 3 doby. Zużyto wszystkie 3 słomki z nasieniem pobrane podczas tese. W słomkach znaleziono pojedyncze ruchliwe plemniki.
    Chcemy podejść do drugiego tese u dr Wolskiego, tym bardziej, że przed pierwszą TESE w Łodzi mąż nie miał żadnej terapii hormonalnej, brał tylko Ten Fertil on. Dr Wolski zalecił m. in. wykonanie badania genetycznego WES - czy ktoś z Was miał to badanie? Po konsultacji sprawdziliśmy cenę i koszt to między 5k a 7k. Nie wiemy czy jest sens robić to badanie, skoro jeśli będzie prawidłowy wynik to nic nam to więcej nie daje, a do tese chcemy podejść i tak. Czy ktoś z Was miał robione WES i czy widzicie jakieś uzasadnione przesłanki, żeby to robić?
    Nie mieliśmy zlecanego WES, więc się nie wypowiem niestety na ten temat. Ale mam pytanie: czy przed Micro Tese mieliście biopsję igłowa czy od razu otwarta ?

👩🏻 37 lat 👦🩵2011 AMH 0,72 💊QTEN, kwas foliowy, witamina D. 👨🏻38 lat Azoospermia. 💊TENfertil On 👩🏻👨🏻listopad 2024 kwalifikacja do IVF

Wysłany: 27 listopada 2024, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może jeszcze ktoś tu zagląda ? :) w każdym razie my wczoraj byliśmy na biopsji igłowej, niestety nic nie znaleziono :( mamy czekać na dokładne wyniki 3 tygodnie, ale jakoś straciłam nadzieję. Jeszcze do wczoraj łudziłam się, że podczas biopsji coś znajdą i będziemy mogli startować z in vitro, a tu kompletnie nic :(

• Walczędokońca Przyjaciółka

Wysłany: 27 listopada 2024, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyobraźnia87 wrote:
    Może jeszcze ktoś tu zagląda ? :) w każdym razie my wczoraj byliśmy na biopsji igłowej, niestety nic nie znaleziono :( mamy czekać na dokładne wyniki 3 tygodnie, ale jakoś straciłam nadzieję. Jeszcze do wczoraj łudziłam się, że podczas biopsji coś znajdą i będziemy mogli startować z in vitro, a tu kompletnie nic :(
    Współczuję przechodzimy to samo w biopsji zero pp 3 tygodnia informacja że spermatogeneza stoi na 7 poziomie spermatyd.

Wysłany: 27 listopada 2024, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Walczędokońca wrote:
    Współczuję przechodzimy to samo w biopsji zero pp 3 tygodnia informacja że spermatogeneza stoi na 7 poziomie spermatyd.
    I co dalej ? Rozumiem że u dr. W. była biopsja ?

Wysłany: 27 listopada 2024, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyobraźnia87 wrote:
    Tak stymlacja hormonalna i metse następny krok

Wysłany: 27 listopada 2024, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyobraźnia87 wrote:
    My zrezygnowaliśmy z mtese bo się pojawia co jakiś czas w nasieniu prawidłowa ilość i morfologia nie znamy przyczyny tego stanu że 3 razy są a potem długi czas 0

Wysłany: 27 listopada 2024, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Walczędokońca wrote:
    My zrezygnowaliśmy z mtese bo się pojawia co jakiś czas w nasieniu prawidłowa ilość i morfologia nie znamy przyczyny tego stanu że 3 razy są a potem długi czas 0
    No tak pamiętam. My też co jakiś czas badamy bo zawsze sobie myślę że może akurat ale niestety same 0 jak narazie.

Wysłany: 27 listopada 2024, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyobraźnia87 wrote:
    No tak pamiętam. My też co jakiś czas badamy bo zawsze sobie myślę że może akurat ale niestety same 0 jak narazie.
    U nas już nie pamiętam ile tych badań ale koło 7 to 3 razy wyszło 0

Wysłany: 28 listopada 2024, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Walczędokońca wrote:
    U nas już nie pamiętam ile tych badań ale koło 7 to 3 razy wyszło 0
    A jak się okazywało, że są to nie mrozili ?

• Marta Mrozowicz-Wrońska Nowa

Wysłany: 28 listopada 2024, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry,

za zgodą adminek chciałabym serdecznie zaprosić do udziału w badaniu mężczyzn, którzy przechodzą lub przechodzili w przeszłości leczenie metodą in vitro oraz poprosić forumowe Staraczki o przekazanie swoim mężom i partnerom informacji o badaniu i zachęcenie ich do udziału.

Badanie prowadzę na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Składa się ono z wywiadu online (ok. 90 minut) i wypełnienia krótkiej ankiety. Każda osoba, która weźmie w nim udział otrzyma kod prezentowy do salonu Empik o wartości 200 złotych.

Wciąż niewiele jest badań nad tym, jak tę procedurę przeżywają mężczyźni i bardzo chciałabym wypełnić tę lukę. Do zakończenia projektu potrzebuję porozmawiać z ok. 20 mężczyznami, tak więc każda taka rozmowa będzie dla mnie bardzo wartościowa.
    Aby wziąć udział w badaniu na początek wystarczy wypełnić formularz zgłoszeniowy pod linkiem:

https://forms.office.com/e/XyKftvzbmz

Link do strony FB poświęconej badaniom:

https://www.facebook.com/profile.php?id=61566907542810&notif_id=1731671156649610&notif_t=page_user_activity&ref=notif

Można stamtąd udostępnić ogłoszenie o badaniu.
    Będę bardzo, bardzo wdzięczna za wszelką pomoc!

dr Marta Mrozowicz-Wrońska
    adiunkt na Wydziale Psychologii i Kognitywistyki
    Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu

Jest psycholożką-badaczką. Pracuję na UAM w Poznaniu. Prowadzę projekt naukowy poświęcony psychologicznym aspektom doświadczenia leczenia metodą in vitro.

Wysłany: 28 listopada 2024, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyobraźnia87 wrote:
    A jak się okazywało, że są to nie mrozili ?
    Tak właśnie jest wtedy się pojawiają co jest dziwne ze nie mogą tego zamrozić tylko badania potrzebę to jest chore ze zrobią posiew i w następnym badaniu do mrożenia jest 0

Wysłany: 28 listopada 2024, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Walczędokońca wrote:
    Tak właśnie jest wtedy się pojawiają co jest dziwne ze nie mogą tego zamrozić tylko badania potrzebę to jest chore ze zrobią posiew i w następnym badaniu do mrożenia jest 0
    Masakra 🤦🏻‍♀️ z jednej strony fajnie, że się pojawiają bo to jest jakaś nadzieja ale z drugiej taka bezradność wobec tych procedur i poczucie że nie została wykorzystana szansa kiedy się pojawiły. My wyjeżdżamy teraz na urlop i mam nadzieję że trochę zresetujemy głowy, bo to czekanie na wyniki tej biopsji też jest obciążające. Ja mam 37 lat, nie mam czasu na długą walkę.

• Natoszka Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2024, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo:) potrzebuję dobrego androloga dla męża
    , zespół klinefeltera, mam umówioną wizytę do Rabijewskiego w Warszawie ale sama nie wiem.

17.02.2025- Ovitrelle
    18.02.2025- Inseminacja I
    03.03.2025- beta HCG 124 <3
    05.03.2025 - beta HCG 298 <3
    10.03.2025- beta HCG 3098🥹
    15.03.2025- beta HCG 18783
    01.04.2025- Pierwsze USG

Wysłany: 4 grudnia 2024, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natoszka wrote:
    , zespół klinefeltera, mam umówioną wizytę do Rabijewskiego w Warszawie ale sama nie wiem.
    Ciężko tutaj uzyskać odpowiedź

Wysłany: 5 grudnia 2024, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natoszka wrote:
    Dr. Wolski Novum Warszawa. Tutaj prawie kazdy go polecał. My też po wizytach u innych w końcu do niego trafiliśmy.

• utd Przyjaciółka

Wysłany: 6 grudnia 2024, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natoszka wrote:

Cześć,

ja też polecam doktora Wolskiego.

👩33, 🧔 33
    08.2020 - azospermia
    10.2021 - m-TESE, Novum - mamy plemniki
    11.2021 - pierwsza wizyta IVF - torbiel,
    02.2022 - punkcja torbieli
    04.2022 - I IVF, Novum, (AMH 3.16) 2 komórki, 2 zarodki, 1 podany, 2 zostawiony do 5 doby ❌04.2022 - beta 0 ❌
    06.2022 - histeroskopia, usunięcie polipa, stany zapalne w endo, amotaks
    09.2022 - II IVF (AMH 2.74) 16 komórek, 8 zarodków, 1 ❌,❄️❄️(M2, M3), ❄️❄️❄️❄️(4.1.1., 4.1.2, 4.2.2, 4.2.3)
    10.2022 - puste jajo ❌
    01.2023 - krio - cykl naturalny, ovitrele, niepękające pęcherzyki, torbiel krwotoczna, torbiel surowicza - transfer odwołany, 02.2023 - krio - cykl sztuczny, słabe endo 7mm - transfer odwołany
    03.2023 - krio - cykl naturalny, ovitrele, transfer bl. 4.1.1 - beta 0 ❌
    04.2023 - krio - cykl sztuczny, transfer M2
    ~ 10 dpt - II ~ 11 dpt - 500~ 13 dpt - 3 370~ 17 dpt - 10 192 ~ 25 dpt - jest ❤️
    06.2023 Pappa - Niskie ryzyka, 80-90% syn 💙
    27.12.2023 - synek na świecie ❤️
  • Weronika_93 Znajoma

Wysłany: 6 grudnia 2024, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyobraźnia87 wrote:

Bardzo Wam współczuję i przytulam. Przechodziłam niedawno przez to samo. Tez miałam wielkie nadzieję, że biopsja się uda, tak zreszta przepowiadali lekarze, a tu nic...
    A teraz jeszcze święta, co roku jest mi ciężko w tym okresie. A w tym roku będzie jeszcze gorzej, sa w rodzinie dwa noworodki. Każdy będzie przytulał swoje maleństwo, tylko ja jak zwykle nie

Wysłany: 8 grudnia 2024, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weronika_93 wrote:
    Bardzo Wam współczuję i przytulam. Przechodziłam niedawno przez to samo. Tez miałam wielkie nadzieję, że biopsja się uda, tak zreszta przepowiadali lekarze, a tu nic...
    A teraz jeszcze święta, co roku jest mi ciężko w tym okresie. A w tym roku będzie jeszcze gorzej, sa w rodzinie dwa noworodki. Każdy będzie przytulał swoje maleństwo, tylko ja jak zwykle nie
    Dobrze ze jest takie forum jak tutaj że można popisać z kimś co ma taki sam problem dokładnie to samo przeżywamy każdy ma tylko nie my i każdy w rodzinie zdziwiony jak to możliwe przecież takie problemy nie istnieją nikt nie miał takich chorób w rodzinie.

‹‹ 671 672 673 674 675 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ