X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
Odpowiedz

Bezplemnikowcy - TESE/mTESE

Oceń ten wątek:
  • Wyobraźnia87 Przyjaciółka

Wysłany: 12 listopada 2024, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dr. Wolski nie zaproponował nawet mtese mówiąc że w naszym przypadku jest szansa na znalezienie w igłowej. No i chyba tak zrobimy ale kolejna to mtese jak się tu nie uda bo też chcemy skrócić ten czas „ poszukiwań” .

👩🏻 37 lat 👦🩵2011 AMH 0,72 💊QTEN, kwas foliowy, witamina D. 👨🏻38 lat Azoospermia. 💊TENfertil On 👩🏻👨🏻listopad 2024 kwalifikacja do IVF
  • patrycja234 Nowa

Wysłany: 22 listopada 2024, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!
    Mąż ma stwierdzoną azospermie.
    W maju tego roku miał micro TESE w Rzgowie, plemniki znaleziono.
    W październiku próba IVF, do zapłodnienia było gotowe 13 komórek, 2 się zapolodnily, żadna nie przetrwała do 3 doby. Zużyto wszystkie 3 słomki z nasieniem pobrane podczas tese. W słomkach znaleziono pojedyncze ruchliwe plemniki.
    Chcemy podejść do drugiego tese u dr Wolskiego, tym bardziej, że przed pierwszą TESE w Łodzi mąż nie miał żadnej terapii hormonalnej, brał tylko Ten Fertil on. Dr Wolski zalecił m. in. wykonanie badania genetycznego WES - czy ktoś z Was miał to badanie? Po konsultacji sprawdziliśmy cenę i koszt to między 5k a 7k. Nie wiemy czy jest sens robić to badanie, skoro jeśli będzie prawidłowy wynik to nic nam to więcej nie daje, a do tese chcemy podejść i tak. Czy ktoś z Was miał robione WES i czy widzicie jakieś uzasadnione przesłanki, żeby to robić?

Wysłany: 24 listopada 2024, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patrycja234 wrote:
    Hej!
    Mąż ma stwierdzoną azospermie.
    W maju tego roku miał micro TESE w Rzgowie, plemniki znaleziono.
    W październiku próba IVF, do zapłodnienia było gotowe 13 komórek, 2 się zapolodnily, żadna nie przetrwała do 3 doby. Zużyto wszystkie 3 słomki z nasieniem pobrane podczas tese. W słomkach znaleziono pojedyncze ruchliwe plemniki.
    Chcemy podejść do drugiego tese u dr Wolskiego, tym bardziej, że przed pierwszą TESE w Łodzi mąż nie miał żadnej terapii hormonalnej, brał tylko Ten Fertil on. Dr Wolski zalecił m. in. wykonanie badania genetycznego WES - czy ktoś z Was miał to badanie? Po konsultacji sprawdziliśmy cenę i koszt to między 5k a 7k. Nie wiemy czy jest sens robić to badanie, skoro jeśli będzie prawidłowy wynik to nic nam to więcej nie daje, a do tese chcemy podejść i tak. Czy ktoś z Was miał robione WES i czy widzicie jakieś uzasadnione przesłanki, żeby to robić?
    Nie mieliśmy zlecanego WES, więc się nie wypowiem niestety na ten temat. Ale mam pytanie: czy przed Micro Tese mieliście biopsję igłowa czy od razu otwarta ?

👩🏻 37 lat 👦🩵2011 AMH 0,72 💊QTEN, kwas foliowy, witamina D. 👨🏻38 lat Azoospermia. 💊TENfertil On 👩🏻👨🏻listopad 2024 kwalifikacja do IVF

Wysłany: 27 listopada 2024, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może jeszcze ktoś tu zagląda ? :) w każdym razie my wczoraj byliśmy na biopsji igłowej, niestety nic nie znaleziono :( mamy czekać na dokładne wyniki 3 tygodnie, ale jakoś straciłam nadzieję. Jeszcze do wczoraj łudziłam się, że podczas biopsji coś znajdą i będziemy mogli startować z in vitro, a tu kompletnie nic :(

• Walczędokońca Przyjaciółka

Wysłany: 27 listopada 2024, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyobraźnia87 wrote:
    Może jeszcze ktoś tu zagląda ? :) w każdym razie my wczoraj byliśmy na biopsji igłowej, niestety nic nie znaleziono :( mamy czekać na dokładne wyniki 3 tygodnie, ale jakoś straciłam nadzieję. Jeszcze do wczoraj łudziłam się, że podczas biopsji coś znajdą i będziemy mogli startować z in vitro, a tu kompletnie nic :(
    Współczuję przechodzimy to samo w biopsji zero pp 3 tygodnia informacja że spermatogeneza stoi na 7 poziomie spermatyd.

Wysłany: 27 listopada 2024, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Walczędokońca wrote:
    Współczuję przechodzimy to samo w biopsji zero pp 3 tygodnia informacja że spermatogeneza stoi na 7 poziomie spermatyd.
    I co dalej ? Rozumiem że u dr. W. była biopsja ?

Wysłany: 27 listopada 2024, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyobraźnia87 wrote:
    Tak stymlacja hormonalna i metse następny krok

Wysłany: 27 listopada 2024, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyobraźnia87 wrote:
    My zrezygnowaliśmy z mtese bo się pojawia co jakiś czas w nasieniu prawidłowa ilość i morfologia nie znamy przyczyny tego stanu że 3 razy są a potem długi czas 0

Wysłany: 27 listopada 2024, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Walczędokońca wrote:
    My zrezygnowaliśmy z mtese bo się pojawia co jakiś czas w nasieniu prawidłowa ilość i morfologia nie znamy przyczyny tego stanu że 3 razy są a potem długi czas 0
    No tak pamiętam. My też co jakiś czas badamy bo zawsze sobie myślę że może akurat ale niestety same 0 jak narazie.

Wysłany: 27 listopada 2024, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyobraźnia87 wrote:
    No tak pamiętam. My też co jakiś czas badamy bo zawsze sobie myślę że może akurat ale niestety same 0 jak narazie.
    U nas już nie pamiętam ile tych badań ale koło 7 to 3 razy wyszło 0

Wysłany: 28 listopada 2024, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Walczędokońca wrote:
    U nas już nie pamiętam ile tych badań ale koło 7 to 3 razy wyszło 0
    A jak się okazywało, że są to nie mrozili ?

• Marta Mrozowicz-Wrońska Nowa

Wysłany: 28 listopada 2024, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry,

za zgodą adminek chciałabym serdecznie zaprosić do udziału w badaniu mężczyzn, którzy przechodzą lub przechodzili w przeszłości leczenie metodą in vitro oraz poprosić forumowe Staraczki o przekazanie swoim mężom i partnerom informacji o badaniu i zachęcenie ich do udziału.

Badanie prowadzę na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Składa się ono z wywiadu online (ok. 90 minut) i wypełnienia krótkiej ankiety. Każda osoba, która weźmie w nim udział otrzyma kod prezentowy do salonu Empik o wartości 200 złotych.

Wciąż niewiele jest badań nad tym, jak tę procedurę przeżywają mężczyźni i bardzo chciałabym wypełnić tę lukę. Do zakończenia projektu potrzebuję porozmawiać z ok. 20 mężczyznami, tak więc każda taka rozmowa będzie dla mnie bardzo wartościowa.
    Aby wziąć udział w badaniu na początek wystarczy wypełnić formularz zgłoszeniowy pod linkiem:

https://forms.office.com/e/XyKftvzbmz

Link do strony FB poświęconej badaniom:

https://www.facebook.com/profile.php?id=61566907542810&notif_id=1731671156649610&notif_t=page_user_activity&ref=notif

Można stamtąd udostępnić ogłoszenie o badaniu.
    Będę bardzo, bardzo wdzięczna za wszelką pomoc!

dr Marta Mrozowicz-Wrońska
    adiunkt na Wydziale Psychologii i Kognitywistyki
    Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu

Jest psycholożką-badaczką. Pracuję na UAM w Poznaniu. Prowadzę projekt naukowy poświęcony psychologicznym aspektom doświadczenia leczenia metodą in vitro.

Wysłany: 28 listopada 2024, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyobraźnia87 wrote:
    A jak się okazywało, że są to nie mrozili ?
    Tak właśnie jest wtedy się pojawiają co jest dziwne ze nie mogą tego zamrozić tylko badania potrzebę to jest chore ze zrobią posiew i w następnym badaniu do mrożenia jest 0

Wysłany: 28 listopada 2024, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Walczędokońca wrote:
    Tak właśnie jest wtedy się pojawiają co jest dziwne ze nie mogą tego zamrozić tylko badania potrzebę to jest chore ze zrobią posiew i w następnym badaniu do mrożenia jest 0
    Masakra 🤦🏻‍♀️ z jednej strony fajnie, że się pojawiają bo to jest jakaś nadzieja ale z drugiej taka bezradność wobec tych procedur i poczucie że nie została wykorzystana szansa kiedy się pojawiły. My wyjeżdżamy teraz na urlop i mam nadzieję że trochę zresetujemy głowy, bo to czekanie na wyniki tej biopsji też jest obciążające. Ja mam 37 lat, nie mam czasu na długą walkę.

• Natoszka Koleżanka

Wysłany: 4 grudnia 2024, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo:) potrzebuję dobrego androloga dla męża
    , zespół klinefeltera, mam umówioną wizytę do Rabijewskiego w Warszawie ale sama nie wiem.

Wysłany: 4 grudnia 2024, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natoszka wrote:
    , zespół klinefeltera, mam umówioną wizytę do Rabijewskiego w Warszawie ale sama nie wiem.
    Ciężko tutaj uzyskać odpowiedź

Wysłany: 5 grudnia 2024, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natoszka wrote:
    Dr. Wolski Novum Warszawa. Tutaj prawie kazdy go polecał. My też po wizytach u innych w końcu do niego trafiliśmy.

• utd Przyjaciółka

Wysłany: 6 grudnia 2024, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natoszka wrote:

Cześć,

ja też polecam doktora Wolskiego.

👩33, 🧔 33
    08.2020 - azospermia
    10.2021 - m-TESE, Novum - mamy plemniki
    11.2021 - pierwsza wizyta IVF - torbiel,
    02.2022 - punkcja torbieli
    04.2022 - I IVF, Novum, (AMH 3.16) 2 komórki, 2 zarodki, 1 podany, 2 zostawiony do 5 doby ❌04.2022 - beta 0 ❌
    06.2022 - histeroskopia, usunięcie polipa, stany zapalne w endo, amotaks
    09.2022 - II IVF (AMH 2.74) 16 komórek, 8 zarodków, 1 ❌,❄️❄️(M2, M3), ❄️❄️❄️❄️(4.1.1., 4.1.2, 4.2.2, 4.2.3)
    10.2022 - puste jajo ❌
    01.2023 - krio - cykl naturalny, ovitrele, niepękające pęcherzyki, torbiel krwotoczna, torbiel surowicza - transfer odwołany, 02.2023 - krio - cykl sztuczny, słabe endo 7mm - transfer odwołany
    03.2023 - krio - cykl naturalny, ovitrele, transfer bl. 4.1.1 - beta 0 ❌
    04.2023 - krio - cykl sztuczny, transfer M2
    ~ 10 dpt - II ~ 11 dpt - 500~ 13 dpt - 3 370~ 17 dpt - 10 192 ~ 25 dpt - jest ❤️
    06.2023 Pappa - Niskie ryzyka, 80-90% syn 💙
    27.12.2023 - synek na świecie ❤️
  • Weronika_93 Znajoma

Wysłany: 6 grudnia 2024, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyobraźnia87 wrote:

Bardzo Wam współczuję i przytulam. Przechodziłam niedawno przez to samo. Tez miałam wielkie nadzieję, że biopsja się uda, tak zreszta przepowiadali lekarze, a tu nic...
    A teraz jeszcze święta, co roku jest mi ciężko w tym okresie. A w tym roku będzie jeszcze gorzej, sa w rodzinie dwa noworodki. Każdy będzie przytulał swoje maleństwo, tylko ja jak zwykle nie

Wysłany: 8 grudnia 2024, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weronika_93 wrote:
    Bardzo Wam współczuję i przytulam. Przechodziłam niedawno przez to samo. Tez miałam wielkie nadzieję, że biopsja się uda, tak zreszta przepowiadali lekarze, a tu nic...
    A teraz jeszcze święta, co roku jest mi ciężko w tym okresie. A w tym roku będzie jeszcze gorzej, sa w rodzinie dwa noworodki. Każdy będzie przytulał swoje maleństwo, tylko ja jak zwykle nie
    Dobrze ze jest takie forum jak tutaj że można popisać z kimś co ma taki sam problem dokładnie to samo przeżywamy każdy ma tylko nie my i każdy w rodzinie zdziwiony jak to możliwe przecież takie problemy nie istnieją nikt nie miał takich chorób w rodzinie.

‹‹ 671 672 673 674 675 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ