Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
Odpowiedz

Bezplemnikowcy - TESE/mTESE

Oceń ten wątek:
  • Wyobraźnia87 Przyjaciółka

Wysłany: 23 grudnia 2024, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Walczędokońca wrote:
    Na 7 badań 3 razy wyszła azoospermia i jeden w normlanie wynik a za tydzień od normy azoospermia
    Zadziwiające gdzie te plemniki się chowają. Oby zakończenie było pozytywne :) ja nie dopuszczam do siebie myśli, że nic nie znajdą w mtese. Musi się znaleźć odpowiednia ilość.

👩🏻 37 lat 👦🩵2011 AMH 0,72 💊QTEN, kwas foliowy, witamina D. 👨🏻38 lat Azoospermia. 💊TENfertil On 👩🏻👨🏻listopad 2024 kwalifikacja do IVF
  • Walczędokońca Przyjaciółka

Wysłany: 23 grudnia 2024, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyobraźnia87 wrote:
    Zadziwiające gdzie te plemniki się chowają. Oby zakończenie było pozytywne :) ja nie dopuszczam do siebie myśli, że nic nie znajdą w mtese. Musi się znaleźć odpowiednia ilość.
    Najgorsze jest to że ma się nadzieje i się odbija od ściany później ale trzeba żyć z dobra myślą

Wysłany: 23 grudnia 2024, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Walczędokońca wrote:
    Najgorsze jest to że ma się nadzieje i się odbija od ściany później ale trzeba żyć z dobra myślą
    To prawda. Nie zrozumie ten, kto tego nie przeszedł. Ale tyle tu pozytywnych zakończeń, że ja cały czas mam nadzieję.

👩🏻 37 lat 👦🩵2011 AMH 0,72 💊QTEN, kwas foliowy, witamina D. 👨🏻38 lat Azoospermia. 💊TENfertil On 👩🏻👨🏻listopad 2024 kwalifikacja do IVF
  • Weronika_93 Znajoma

Wysłany: 23 grudnia 2024, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Walczędokońca wrote:
    Tak, to dokładnie mój przypadek... Tyle nadziei i tyle rozczarowań. Nie mam już na to siły

• Walczędokońca Przyjaciółka

Wysłany: 23 grudnia 2024, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weronika_93 wrote:
    Tak, to dokładnie mój przypadek... Tyle nadziei i tyle rozczarowań. Nie mam już na to siły
    Brak sił do życia nie ma motywacji do niczego na prawdę trzeba być pechowcem aby mieć 0 bo nawet nie ma jak działać z invitro dramat

Wysłany: 24 grudnia 2024, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochani musimy myśleć pozytywnie. Nie zmienimy już diagnozy, ale bezplemnikowcy też mają dzieci i historie na tym forum są na to dowodem. Chciałabym żeby to forum trochę odżyło. Przeczytałam je od samego początku, a czytając trzymałam kciuki za każdą osobę która walczyła. Myślę że to niezwykle wspierające.

• Uslyszec_tato Koleżanka

Wysłany: 25 grudnia 2024, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Walczędokońca wrote:
    Brak sił do życia nie ma motywacji do niczego na prawdę trzeba być pechowcem aby mieć 0 bo nawet nie ma jak działać z invitro dramat
    Pozwolę się wtrącić. Też jestem pechowcem po dwóch mTese u dr Wolskiego, w których miałem 0 plemników. I wiece co? Wczoraj na świat przyszła moja córeczka. Co prawda, korzystaliśmy z dawcy nasienia, ponieważ jestem pechowcem z zerowymi plemnikami..

Nigdy, ale to nigdy nie mówcie, że jesteście pechowcami! Też tak wcześniej o sobie myślałem. I zgadzam się, jest to cholernie trudne. Nadal tego nie rozumiem dlaczego tak jest. Ale na pewne wyniki nie mamy wpływu. To nie jest wasza wina, że tak jest.
    Istnieje kilka możliwości, w których można zawalczyć by zostać rodzicem, nawet będąc pechowcem..
    My poszliśmy w dawstwo nasienia. Co prawda była to bardzo trudna decyzja, ale gdybyśmy się na nią nie zdecydowali to myślę, że do dnia dzisiejszego nie tuliłbym w ramionach swojej córeczki.
    Nie poddawajcie się!

kamilja, Hello123, Krysia23, LokaDesigner lubią tę wiadomość

IG: uslyszec_tato
    🔹Starania o dziecko od 2019 r.
    🔹XII.2021 IVF ❄️
    🔹II.2022 FET❌
    🔹III.2022 IVF 0❄️
    🔹VI.2022 mTese (azoospermia)
    🔹X.2022-II.2023-terapia hormonalna
    🔹II.2023 mTese
    🔹V.2023 IVF ❄️
    🔹X.2023 FET❌
    🔹III.2024 IVF ❄️
    🔹IV.2024 pozytywna beta ✅
    🔹V.2024 bijące serduszko ❤️
    🔹24.12.2024 Helenka 👧🍼

Wysłany: 26 grudnia 2024, 07:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uslyszec_tato wrote:
    Pozwolę się wtrącić. Też jestem pechowcem po dwóch mTese u dr Wolskiego, w których miałem 0 plemników. I wiece co? Wczoraj na świat przyszła moja córeczka. Co prawda, korzystaliśmy z dawcy nasienia, ponieważ jestem pechowcem z zerowymi plemnikami..

Nigdy, ale to nigdy nie mówcie, że jesteście pechowcami! Też tak wcześniej o sobie myślałem. I zgadzam się, jest to cholernie trudne. Nadal tego nie rozumiem dlaczego tak jest. Ale na pewne wyniki nie mamy wpływu. To nie jest wasza wina, że tak jest.
    Istnieje kilka możliwości, w których można zawalczyć by zostać rodzicem, nawet będąc pechowcem..
    My poszliśmy w dawstwo nasienia. Co prawda była to bardzo trudna decyzja, ale gdybyśmy się na nią nie zdecydowali to myślę, że do dnia dzisiejszego nie tuliłbym w ramionach swojej córeczki.
    Nie poddawajcie się!
    Gratulacje! 🥳 Zgadzam się, nie ma co wrzucać sobie winy za coś na co nie mamy wpływu. My do mtese będziemy podchodzić raz, a później nie wiem. Ja jestem gotowa na dawstwo, ale mój narzeczony na razie ma bardzo dużo wątpliwości, które musi sobie poukładać w głowie ( ja to rozumiem). Natomiast Wam jeszcze raz gratuluję tej decyzji i córeczki 🙂

• Weronika_93 Znajoma

Wysłany: 26 grudnia 2024, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje! Wiem, obserwuję Twój profil na instragramie.
    Ja nie obwiniam ani siebie, ani partnera. Ale mam cholerne pretensje do losu i właśnie uważam nas za mega pechowców. Jestem rozgoryczona tą niesprawiedliwością. Ludzie mają dzieci, to jest takie normalne dla wszystkich, a dla nas nieosiągalne.
    Wracam właśnie ze świąt i jestem wykończona psychicznie. Mój brat właśnie został ojcem. To był temat numer jeden w rodzinie i ma piękne święta.A mi tak strasznie przykro.
    Ja nie chce dawstwa, mój mąż też nie. Chcielibyśmy swoje dziecko.

• kamilja Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2024, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie się z wami zgadzam. Nam razem z mężem zajęło to dwa lata żeby pogodzić się z myślą o dawstwie. Na początku była walka, robienie badań, jeżdżenie po lekarzach i nadzieja że to jednak jakiś błąd i zły sen. Każda spóźniona miesiączka dawała nadzieję że może cuda się zdarzają. Ale nie w naszym przypadku. Wprawdzie nie zdecydowaliśmy się na biopsję powodów było całe mnóstwo. Też uważam to za mega niesprawiedliwości że ludzie którzy nie raz nie chcą mieć dzieci mają je nawet się nie starając. A Ci którzy by całe życie oddali za choćby jedno dziecko nie mogą ich mieć.
    Jednak dążę do tego że możemy tylko dziękować że w takich czasach żyjemy, że ta możliwość posiadania dzieci nie jest nam raz na zawsze odebrana. Można podchodzić do biopsji, można korzystać z dawstwa od tego roku nawet darmowego. W tym całym nieszczęściu jest to w pewien sposób pocieszające. Pocieszający jest również fakt że tak naprawdę dotyka to również innych osób a nie tylko nas. Nie jesteśmy w tym sami.
    Ja też przez dwa lata zadawałam sobie pytanie dlaczego właśnie to nas spotkało?. No cóż widocznie właśnie taka droga do rodzicielstwa była nam pisana.

Krysia23 lubi tę wiadomość

Starania od 2021
    👨‍🦱 27 l. Azoospermia, wysokie FSH
    👩🏼 29 l. wszystkie wyniki w normie

Decyzja o dawcy

12.2024- kwalifikacja do rządowego IVF
    15.01 poczatek stymulacji
    17.01 I monitoring (lewy jajnik 6 🥚, prawy 2🥚)
    20.01 II monitoring 6l🥚, 5p🥚
    23.01 III monitoring
    25.01 punkcja: pobrano 13🥚

Wysłany: 27 grudnia 2024, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamilja wrote:
    Dokładnie się z wami zgadzam. Nam razem z mężem zajęło to dwa lata żeby pogodzić się z myślą o dawstwie. Na początku była walka, robienie badań, jeżdżenie po lekarzach i nadzieja że to jednak jakiś błąd i zły sen. Każda spóźniona miesiączka dawała nadzieję że może cuda się zdarzają. Ale nie w naszym przypadku. Wprawdzie nie zdecydowaliśmy się na biopsję powodów było całe mnóstwo. Też uważam to za mega niesprawiedliwości że ludzie którzy nie raz nie chcą mieć dzieci mają je nawet się nie starając. A Ci którzy by całe życie oddali za choćby jedno dziecko nie mogą ich mieć.
    Jednak dążę do tego że możemy tylko dziękować że w takich czasach żyjemy, że ta możliwość posiadania dzieci nie jest nam raz na zawsze odebrana. Można podchodzić do biopsji, można korzystać z dawstwa od tego roku nawet darmowego. W tym całym nieszczęściu jest to w pewien sposób pocieszające. Pocieszający jest również fakt że tak naprawdę dotyka to również innych osób a nie tylko nas. Nie jesteśmy w tym sami.
    Ja też przez dwa lata zadawałam sobie pytanie dlaczego właśnie to nas spotkało?. No cóż widocznie właśnie taka droga do rodzicielstwa była nam pisana.
    Życzę powodzenia🙂my podchodzimy do mtese jakos maj/ czerwiec i liczymy ze znajdą sie plemniki, ale jesli nie- będziemy rozmawiać o dawcy. Ja jestem gotowa, dla mnie ojcem zawsze będzie mój facet. Ale on musi to sobie poukładać w głowie, na razie cały czas liczy że plemniki się znajdą i nie będzie musiał podejmować tej decyzji.

• kamilja Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2024, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyobraźnia87 wrote:
    Życzę powodzenia🙂my podchodzimy do mtese jakos maj/ czerwiec i liczymy ze znajdą sie plemniki, ale jesli nie- będziemy rozmawiać o dawcy. Ja jestem gotowa, dla mnie ojcem zawsze będzie mój facet. Ale on musi to sobie poukładać w głowie, na razie cały czas liczy że plemniki się znajdą i nie będzie musiał podejmować tej decyzji.
    Fajnie że macie jakiś plan B. Myślę że warto go mieć. Chociaż historie tutaj z forum pokazują że nie zawsze jest on potrzebny ☺️ bo udaje się znaleźć plemniki. Tego wam również życzę i wszystkim tutaj mocno kibicuję. Bo właśnie historie z tego forum podtrzymywały mnie na duchu w najtrudniejszych dla mnie momentach.

Wyobraźnia87 lubi tę wiadomość

Starania od 2021
    👨‍🦱 27 l. Azoospermia, wysokie FSH
    👩🏼 29 l. wszystkie wyniki w normie

Decyzja o dawcy

12.2024- kwalifikacja do rządowego IVF
    15.01 poczatek stymulacji
    17.01 I monitoring (lewy jajnik 6 🥚, prawy 2🥚)
    20.01 II monitoring 6l🥚, 5p🥚
    23.01 III monitoring
    25.01 punkcja: pobrano 13🥚
  • Nadzieja Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2024, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety nas nikt nie zrozumie póki nie będzie w takiej sytuacji jak my. Ta droga jest trudna i różnie może się skończyć.

Nam niestety nie udało się znaleźć plemnikow w mtese. Chcieliśmy wykorzystać każdą szansę zanim pójdziemy dalej.

Kolejna decyzja to dawstwo. Nam się udało się mieć dwójkę wspaniałych dzieci. Synka 4 latka i 3 letnia dziewczynkę. Mamy dzieci rok po roku.

Teraz po tym czasie nie żałujemy tej decyzji. Jesteśmy mega szczęśliwy że mamy te nasze cudowne szkraby 🥰

Nikt za was tej decyzji nie podejmie. Jest ona bardzo trudna ale każdy musi do niej dojrzeć, bo ty musicie być gotowi

Mu możemy tylko pisać jak to jest u nas

Krysia23, kamilja lubią tę wiadomość

860ix1hp6806789i.png

147a8caae8.png

qq87io4phvumny7i.png

35 lata
    Starania od 2018
    29.03.2019 -nadżerka
    05.04.2019 usunięcie nadżerki
    15.10.2019 start I iv protokół krotki
    26.10.2019 punkcja 10 oocytow, 8 komorek, 6zaplodnionych i 6 zarodkow, do 5-doby zostaly 4
    31.10.2019 transfer 1 blastki ⛄
    12dpt 476,5, 14dpt 888,2
    18.11.2019-18dpt (5+2) pęcherzyk i ciałko żółte 🎉
    27.11.2019 -27dpt ❤️

10.07.2020 godz.19.45 Synek 3580g szczęścia 😍 38tc 5dzien

02.2021 wracamy po rodzeństwo
    20.02.2021 transfer 1blastki ⛄
    03.03.2021 - 11dpt - 600
    05.03.2021 - 13dpt - 1443
    26.03.2021- ❤️
    Zostań z nami ....🍀🍀🍀

29.10.2021 godz. 8.55 córeczka 3460g szczęścia 😍38tc 3dzien
  • Karola1992 Debiutantka

Wysłany: 30 grudnia 2024, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, pisze na tym wątku, bo sama jeszcze kilka miesięcy temu szukałam jakichkolwiek informacji w zakresie biopsji i możliwości uzyskania plemników, które pozwolą na dokonanie procedury invitro, bo byliśmy przekonani że to jest żeński problem a nie męski (niedrożność jajowodów), więc zostawiam tu naszą historię.

W na początku roku usłyszeliśmy ten wyrok jakim jest azoospermia, kompletnie żadnych plemników nic zero w jednym, drugim, trzecim badaniu (prawdopodobnie po nieudolnie wykonanych operacjach wodniaków obu jąder). Od razu zaproponowano nam invitro z dawstwem lub baaaardzo szczegółową diagnostykę przed kwalifikacją do biopsji. Zrobiliśmy badania genetyczne, badania hormonów i ogólne krwi, USG, które wykazało dodatkowo torbiele w jednym z jąder na co androlog „kręcił nosem” w zakresie wykonania biopsji, a poza tym wszystkie wyniki prawidłowe.

Po ponad pół roku badań została wykonana biopsja otwarta z której udało się uzyskać dwie słomki plemników (prawdopodobnie przyczyną azoospermii jest niedrożność nasieniowodów).

W pierwszej procedurze invitro zostało zapłodnionych 9 komórek, z czego zapłodniło się niestety wyłącznie 5 komórek, finalnie uzyskaliśmy 3 blastocysty, dwie 4aa i jedna 4ab. Pierwszy świeży transfer blastki 4aa okazał się udany i obecnie mamy 15tc.

Wyobraźnia87, utd lubią tę wiadomość

Wysłany: 30 grudnia 2024, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola1992 wrote:
    Hej, pisze na tym wątku, bo sama jeszcze kilka miesięcy temu szukałam jakichkolwiek informacji w zakresie biopsji i możliwości uzyskania plemników, które pozwolą na dokonanie procedury invitro, bo byliśmy przekonani że to jest żeński problem a nie męski (niedrożność jajowodów), więc zostawiam tu naszą historię.

W na początku roku usłyszeliśmy ten wyrok jakim jest azoospermia, kompletnie żadnych plemników nic zero w jednym, drugim, trzecim badaniu (prawdopodobnie po nieudolnie wykonanych operacjach wodniaków obu jąder). Od razu zaproponowano nam invitro z dawstwem lub baaaardzo szczegółową diagnostykę przed kwalifikacją do biopsji. Zrobiliśmy badania genetyczne, badania hormonów i ogólne krwi, USG, które wykazało dodatkowo torbiele w jednym z jąder na co androlog „kręcił nosem” w zakresie wykonania biopsji, a poza tym wszystkie wyniki prawidłowe.

Po ponad pół roku badań została wykonana biopsja otwarta z której udało się uzyskać dwie słomki plemników (prawdopodobnie przyczyną azoospermii jest niedrożność nasieniowodów).

W pierwszej procedurze invitro zostało zapłodnionych 9 komórek, z czego zapłodniło się niestety wyłącznie 5 komórek, finalnie uzyskaliśmy 3 blastocysty, dwie 4aa i jedna 4ab. Pierwszy świeży transfer blastki 4aa okazał się udany i obecnie mamy 15tc.
    Super! Gratulacje! My też się nie poddajemy i dzięki takim historia mamy nadzieję, że zakończy to się wszystko happy endem :)

Karola1992 lubi tę wiadomość

• Weronika_93 Znajoma

Wysłany: 1 stycznia, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czy biopsja jader jest dofinansowywana w ramach rzadowego programu invitro?
    Wiem, że na poczatku mówili, że nie, ale pózniej były jakieś dyskusje i słyszałam, że jednak tak, ale nie mogę znaleźć żadnych informacji na ten temat.
    Może ktoś z Was, wie więcej na ten temat?

Wysłany: 1 stycznia, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weronika_93 wrote:
    czy biopsja jader jest dofinansowywana w ramach rzadowego programu invitro?
    Wiem, że na poczatku mówili, że nie, ale pózniej były jakieś dyskusje i słyszałam, że jednak tak, ale nie mogę znaleźć żadnych informacji na ten temat.
    Może ktoś z Was, wie więcej na ten temat?
    Niestety nie jest. Tak nam powiedział lekarz jak nas kwalifikował do programu.

• Weronika_93 Znajoma

Wysłany: 2 stycznia, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyobraźnia87 wrote:
    Niestety nie jest. Tak nam powiedział lekarz jak nas kwalifikował do programu.
    o niee :( szkoda, to znowu niesprawiedliwe.
    Ale tak, dzwoniłam do Novum i potwierdzili, że niestety musi to zostać zrobione przed kwalifikacją do programu we własnym zakresie.
    Bez sensu, program w założeniu miał pomagać ludziom, którzy nie mogą mieć dziecka ,,naturalnie" a tu jakieś wykluczenia i oczywiście padło na nas.

@Wyobraznia87 A Wy już jestescie zakwalifikowani, tak? Czyli udało się pozyskać plemniki w biopsji?

Wysłany: 2 stycznia, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weronika_93 wrote:
    o niee :( szkoda, to znowu niesprawiedliwe.
    Ale tak, dzwoniłam do Novum i potwierdzili, że niestety musi to zostać zrobione przed kwalifikacją do programu we własnym zakresie.
    Bez sensu, program w założeniu miał pomagać ludziom, którzy nie mogą mieć dziecka ,,naturalnie" a tu jakieś wykluczenia i oczywiście padło na nas.

@Wyobraznia87 A Wy już jestescie zakwalifikowani, tak? Czyli udało się pozyskać plemniki w biopsji?
    No właśnie w novum kwalifikacja jest dopiero po biopsji, ale mój lekarz ( nie z novum ) zakwalifikował mnie wcześniej, biorąc pod uwagę czynnik męski i moje niskie AMH. W biopsji igłowej nie udało się niestety uzyskać plemników. Pod koniec lutego mamy wizytę u dr. W. będzie stymulacja 3 miesięczna i mtese. Więc co z tego że jesteśmy już w programie jeśli i tak musimy czekac i za wszystkie biopsje płacić 🤨

Wysłany: 2 stycznia, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam pytanie do osób które były stymulowane przed mtese: czy te leki, które się przyjmuje jakoś wpływają na samopoczucie ?

Weronika_93 lubi tę wiadomość

‹‹ 673 674 675 676 677 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ