Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
-
WIADOMOŚĆ
-
W moim wypadku nie odczuwałem żadnych zmian, a dość długo u mnie trwała stymulacja. U dr Wolskiego pamiętam miałem jakoś pierwszą wizytę koniec grudnia, początek stycznia (gdy już miałem komplet badań włącznie z genetyką). Biopsja natomiast była dopiero w październiku.
Wyobraźnia87 lubi tę wiadomość
👩33, 🧔 33
08.2020 - azospermia
10.2021 - m-TESE, Novum - mamy plemniki
11.2021 - pierwsza wizyta IVF - torbiel,
02.2022 - punkcja torbieli
04.2022 - I IVF, Novum, (AMH 3.16) 2 komórki, 2 zarodki, 1 podany, 2 zostawiony do 5 doby ❌04.2022 - beta 0 ❌
06.2022 - histeroskopia, usunięcie polipa, stany zapalne w endo, amotaks
09.2022 - II IVF (AMH 2.74) 16 komórek, 8 zarodków, 1 ❌,❄️❄️(M2, M3), ❄️❄️❄️❄️(4.1.1., 4.1.2, 4.2.2, 4.2.3)
10.2022 - puste jajo ❌
01.2023 - krio - cykl naturalny, ovitrele, niepękające pęcherzyki, torbiel krwotoczna, torbiel surowicza - transfer odwołany, 02.2023 - krio - cykl sztuczny, słabe endo 7mm - transfer odwołany
03.2023 - krio - cykl naturalny, ovitrele, transfer bl. 4.1.1 - beta 0 ❌
04.2023 - krio - cykl sztuczny, transfer M2
~ 10 dpt - II ~ 11 dpt - 500~ 13 dpt - 3 370~ 17 dpt - 10 192 ~ 25 dpt - jest ❤️
06.2023 Pappa - Niskie ryzyka, 80-90% syn 💙
27.12.2023 - synek na świecie ❤️ -
utd wrote:W moim wypadku nie odczuwałem żadnych zmian, a dość długo u mnie trwała stymulacja. U dr Wolskiego pamiętam miałem jakoś pierwszą wizytę koniec grudnia, początek stycznia (gdy już miałem komplet badań włącznie z genetyką). Biopsja natomiast była dopiero w październiku.👩🏻 37 lat 👦🩵2011 AMH 0,72 💊QTEN, kwas foliowy, witamina D. 👨🏻38 lat Azoospermia. 💊TENfertil On 👩🏻👨🏻listopad 2024 kwalifikacja do IVF
-
Wyobraźnia87 wrote:A ja mam pytanie do osób które były stymulowane przed mtese: czy te leki, które się przyjmuje jakoś wpływają na samopoczucie ?
-
Wyobraźnia87 wrote:A ja mam pytanie do osób które były stymulowane przed mtese: czy te leki, które się przyjmuje jakoś wpływają na samopoczucie ?
brałem bemfole i Ovi. Teraz jakąś nowość w tabletkach. Zero dolegliwości. Stymulacja od dr. W
-
Terten wrote:Niee, wręcz przeciwnie
brałem bemfole i Ovi. Teraz jakąś nowość w tabletkach. Zero dolegliwości. Stymulacja od dr. W
👩🏻 37 lat 👦🩵2011 AMH 0,72 💊QTEN, kwas foliowy, witamina D. 👨🏻38 lat Azoospermia. 💊TENfertil On 👩🏻👨🏻listopad 2024 kwalifikacja do IVF -
Terten wrote:Po mtese? Jeśli tak, to jeszcze nie miałem. Luty/marzec prawdopodobnie. Na razie stymulacja 4ty miesiąc.👩🏻 37 lat 👦🩵2011 AMH 0,72 💊QTEN, kwas foliowy, witamina D. 👨🏻38 lat Azoospermia. 💊TENfertil On 👩🏻👨🏻listopad 2024 kwalifikacja do IVF
-
Terten wrote:Niestety nie. Próba co miesiąc, badanie fsh, lh, testosteron, inhibina b i w zależności od wyniku dalej zmiany/utrzymanie.👩🏻 37 lat 👦🩵2011 AMH 0,72 💊QTEN, kwas foliowy, witamina D. 👨🏻38 lat Azoospermia. 💊TENfertil On 👩🏻👨🏻listopad 2024 kwalifikacja do IVF
-
Z tą stymulacją to wszystko zależy od wyników hormonów, u mnie pierwsza reakcja była oczekiwana, ale później wszystkie hormony się mocno porozjeżdżały i stąd tak się u mnie przedłużyło.👩33, 🧔 33
08.2020 - azospermia
10.2021 - m-TESE, Novum - mamy plemniki
11.2021 - pierwsza wizyta IVF - torbiel,
02.2022 - punkcja torbieli
04.2022 - I IVF, Novum, (AMH 3.16) 2 komórki, 2 zarodki, 1 podany, 2 zostawiony do 5 doby ❌04.2022 - beta 0 ❌
06.2022 - histeroskopia, usunięcie polipa, stany zapalne w endo, amotaks
09.2022 - II IVF (AMH 2.74) 16 komórek, 8 zarodków, 1 ❌,❄️❄️(M2, M3), ❄️❄️❄️❄️(4.1.1., 4.1.2, 4.2.2, 4.2.3)
10.2022 - puste jajo ❌
01.2023 - krio - cykl naturalny, ovitrele, niepękające pęcherzyki, torbiel krwotoczna, torbiel surowicza - transfer odwołany, 02.2023 - krio - cykl sztuczny, słabe endo 7mm - transfer odwołany
03.2023 - krio - cykl naturalny, ovitrele, transfer bl. 4.1.1 - beta 0 ❌
04.2023 - krio - cykl sztuczny, transfer M2
~ 10 dpt - II ~ 11 dpt - 500~ 13 dpt - 3 370~ 17 dpt - 10 192 ~ 25 dpt - jest ❤️
06.2023 Pappa - Niskie ryzyka, 80-90% syn 💙
27.12.2023 - synek na świecie ❤️ -
utd wrote:Z tą stymulacją to wszystko zależy od wyników hormonów, u mnie pierwsza reakcja była oczekiwana, ale później wszystkie hormony się mocno porozjeżdżały i stąd tak się u mnie przedłużyło.👩🏻 37 lat 👦🩵2011 AMH 0,72 💊QTEN, kwas foliowy, witamina D. 👨🏻38 lat Azoospermia. 💊TENfertil On 👩🏻👨🏻listopad 2024 kwalifikacja do IVF
-
a czy zdarza się, że po tej stymulacji hormonalnej plemniki pojawią się z nasieniu i nie ma potrzeby robienia biopsji?
To było by piękne...
Porównałam też ceny biopsji mTese w Novum i w kilku klinikach w Łodzi i różnica jest kolosoalna. Według cennika Novum koszt mTese to 18500 zł (bez mrożenia materiału) w łodzkich klinikach to 8-9 tysięcy, połowa ceny, zastanawiam się z czego wynika, aż taka różnica. -
Weronika_93 wrote:a czy zdarza się, że po tej stymulacji hormonalnej plemniki pojawią się z nasieniu i nie ma potrzeby robienia biopsji?
To było by piękne...
Porównałam też ceny biopsji mTese w Novum i w kilku klinikach w Łodzi i różnica jest kolosoalna. Według cennika Novum koszt mTese to 18500 zł (bez mrożenia materiału) w łodzkich klinikach to 8-9 tysięcy, połowa ceny, zastanawiam się z czego wynika, aż taka różnica.👩🏻 37 lat 👦🩵2011 AMH 0,72 💊QTEN, kwas foliowy, witamina D. 👨🏻38 lat Azoospermia. 💊TENfertil On 👩🏻👨🏻listopad 2024 kwalifikacja do IVF -
Weronika_93 wrote:a czy zdarza się, że po tej stymulacji hormonalnej plemniki pojawią się z nasieniu i nie ma potrzeby robienia biopsji?
To było by piękne...
Porównałam też ceny biopsji mTese w Novum i w kilku klinikach w Łodzi i różnica jest kolosoalna. Według cennika Novum koszt mTese to 18500 zł (bez mrożenia materiału) w łodzkich klinikach to 8-9 tysięcy, połowa ceny, zastanawiam się z czego wynika, aż taka różnica. -
Hej, mój mąż dostał diagnozę azoospermii. Klinika sugeruje nam biopsje mTese, ale przed rozważa terapie hormonalną, aby obniżyć FSH i zwiększyć szansę na znalezienie plemników. Byliśmy na konsultacji u androloga spoza kliniki, który złapał się za głowę i powiedział ,że nie spotkał się jeszcze z czymś takim i żeby od razu robić biopsję. Konsultował się także ze swoim kolegą, który miał podobne zdanie. Powiem szczerze, że trochę się w tym zagubiliśmy. Klinika mówi jedno, inni lekarze drugie. Może możecie nam coś doradzić, kogo słuchać? W klinice dostaliśmy także suplementy, mąż ma brać FertilMan Plus na zmianę z Nucleox.
Poniżej wyniki męża:
Estradiol: 30,20 pg/mL
TSH 2,388 mlU/L
Testosteron 327,8 ng/dl
FSH 19,88 mlU/ml
LH 7,10 mlU/ml
Robiliśmy także badania genetyczne, które są prawidłowe, urolog nic nie znalazł, na usg wszystko prawidłowo. -
P0lina01 wrote:Hej, mój mąż dostał diagnozę azoospermii. Klinika sugeruje nam biopsje mTese, ale przed rozważa terapie hormonalną, aby obniżyć FSH i zwiększyć szansę na znalezienie plemników. Byliśmy na konsultacji u androloga spoza kliniki, który złapał się za głowę i powiedział ,że nie spotkał się jeszcze z czymś takim i żeby od razu robić biopsję. Konsultował się także ze swoim kolegą, który miał podobne zdanie. Powiem szczerze, że trochę się w tym zagubiliśmy. Klinika mówi jedno, inni lekarze drugie. Może możecie nam coś doradzić, kogo słuchać? W klinice dostaliśmy także suplementy, mąż ma brać FertilMan Plus na zmianę z Nucleox.
Poniżej wyniki męża:
TSH 2,388 mlU/L
Testosteron 327,8 ng/dl
FSH 19,88 mlU/ml
LH 7,10 mlU/ml
Robiliśmy także badania genetyczne, które są prawidłowe, urolog nic nie znalazł, na usg wszystko prawidłowo.
Jak geny ? -
P0lina01 wrote:Hej, mój mąż dostał diagnozę azoospermii. Klinika sugeruje nam biopsje mTese, ale przed rozważa terapie hormonalną, aby obniżyć FSH i zwiększyć szansę na znalezienie plemników. Byliśmy na konsultacji u androloga spoza kliniki, który złapał się za głowę i powiedział ,że nie spotkał się jeszcze z czymś takim i żeby od razu robić biopsję. Konsultował się także ze swoim kolegą, który miał podobne zdanie. Powiem szczerze, że trochę się w tym zagubiliśmy. Klinika mówi jedno, inni lekarze drugie. Może możecie nam coś doradzić, kogo słuchać? W klinice dostaliśmy także suplementy, mąż ma brać FertilMan Plus na zmianę z Nucleox.
Poniżej wyniki męża:
TSH 2,388 mlU/L
Testosteron 327,8 ng/dl
FSH 19,88 mlU/ml
LH 7,10 mlU/ml
Robiliśmy także badania genetyczne, które są prawidłowe, urolog nic nie znalazł, na usg wszystko prawidłowo.
Z tego co rozumiem, przy takich wynikach FSH raczej ciężko znaleźć plemniki w biopsji - najpierw reguluje się hormony. Biopsje bez stymulacji hormonalnej stosuje się kiedy wyniki hormonów są w normie lub kiedy poziom FSH jest delikatnie podwyższony. U mojego męża FSH było na poziomie 25 i przechodził on prawie 8 miesięczna kuracje przed biopsja
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia, 22:11
👫87’ i 88’
01. 2023: diagnoza azoospermia
04. 2023: terapia hormonalna
01. 2024: udana biopsja M-Tese, start IVf
03.2024: ET ❌
05.2024: FET 🤰
01.2025: 👶❤️ -
Wyobraźnia87 wrote:Novum ma renomę dzięki Wolskiemu. Wiedzą że mogą sobie pozwolić na taką cenę bo ludzie w naszej sytuacji zrobią wszystko żeby uzyskać pożądane rezultaty a Wolski bądź co bądź jako pierwszy w Polsce wykonywał mtese i ma największe doświadczenie.
Podam na moim przykładzie. Tu nie tylko chodzi o renomę ale podejście do prowadzenia leczenia.
Najpierw leczenie w 3city i tam biopsja - o połowę taniej niż w Novum. Ale z perspektywy czasu wiem że to była strata czasu i kasy. W Novum też nic nie znaleziono, ale cała kuracja i diagnostyka przed, w trakcie i po, samopoczucie po zabiegu to ogromna różnica.
W 3city zależy od lekarza - patrzy na wyniki i chce zapisać na biopsję za 2 tygodnie….inny robi kurację 2 miesiące bez weryfikacji przed i po. I cyk biopsja.
Może gdybym będąc o te 2 lata młodszy poszedł od razu do Novum, wówczas byłyby większe szanse na znalezienie.
Może to gdybanie, ale niech innym da do myślenia.