X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
Odpowiedz

Bezplemnikowcy - TESE/mTESE

Oceń ten wątek:
  • utd Przyjaciółka

Wysłany: 2 stycznia, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W moim wypadku nie odczuwałem żadnych zmian, a dość długo u mnie trwała stymulacja. U dr Wolskiego pamiętam miałem jakoś pierwszą wizytę koniec grudnia, początek stycznia (gdy już miałem komplet badań włącznie z genetyką). Biopsja natomiast była dopiero w październiku.

Wyobraźnia87 lubi tę wiadomość

👩33, 🧔 33
    08.2020 - azospermia
    10.2021 - m-TESE, Novum - mamy plemniki
    11.2021 - pierwsza wizyta IVF - torbiel,
    02.2022 - punkcja torbieli
    04.2022 - I IVF, Novum, (AMH 3.16) 2 komórki, 2 zarodki, 1 podany, 2 zostawiony do 5 doby ❌04.2022 - beta 0 ❌
    06.2022 - histeroskopia, usunięcie polipa, stany zapalne w endo, amotaks
    09.2022 - II IVF (AMH 2.74) 16 komórek, 8 zarodków, 1 ❌,❄️❄️(M2, M3), ❄️❄️❄️❄️(4.1.1., 4.1.2, 4.2.2, 4.2.3)
    10.2022 - puste jajo ❌
    01.2023 - krio - cykl naturalny, ovitrele, niepękające pęcherzyki, torbiel krwotoczna, torbiel surowicza - transfer odwołany, 02.2023 - krio - cykl sztuczny, słabe endo 7mm - transfer odwołany
    03.2023 - krio - cykl naturalny, ovitrele, transfer bl. 4.1.1 - beta 0 ❌
    04.2023 - krio - cykl sztuczny, transfer M2
    ~ 10 dpt - II ~ 11 dpt - 500~ 13 dpt - 3 370~ 17 dpt - 10 192 ~ 25 dpt - jest ❤️
    06.2023 Pappa - Niskie ryzyka, 80-90% syn 💙
    27.12.2023 - synek na świecie ❤️
  • Wyobraźnia87 Przyjaciółka

Wysłany: 2 stycznia, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    utd wrote:
    W moim wypadku nie odczuwałem żadnych zmian, a dość długo u mnie trwała stymulacja. U dr Wolskiego pamiętam miałem jakoś pierwszą wizytę koniec grudnia, początek stycznia (gdy już miałem komplet badań włącznie z genetyką). Biopsja natomiast była dopiero w październiku.
    Dzięki! My w między czasie mamy ślub i dlatego sie zastanawiam czy to wpływa jakoś na samopoczucie.

👩🏻 37 lat 👦🩵2011 AMH 0,72 💊QTEN, kwas foliowy, witamina D. 👨🏻38 lat Azoospermia. 💊TENfertil On 👩🏻👨🏻listopad 2024 kwalifikacja do IVF
  • Walczędokońca Przyjaciółka

Wysłany: 2 stycznia, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyobraźnia87 wrote:
    A ja mam pytanie do osób które były stymulowane przed mtese: czy te leki, które się przyjmuje jakoś wpływają na samopoczucie ?
    Chyba wydaje mi się lepsza wydolność była i samopoczucie testosteron wyżej był

• Terten Znajoma

Wysłany: 2 stycznia, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyobraźnia87 wrote:
    A ja mam pytanie do osób które były stymulowane przed mtese: czy te leki, które się przyjmuje jakoś wpływają na samopoczucie ?
    Niee, wręcz przeciwnie :) brałem bemfole i Ovi. Teraz jakąś nowość w tabletkach. Zero dolegliwości. Stymulacja od dr. W

Wysłany: 2 stycznia, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Terten wrote:
    Niee, wręcz przeciwnie :) brałem bemfole i Ovi. Teraz jakąś nowość w tabletkach. Zero dolegliwości. Stymulacja od dr. W
    A jaki okres regeneracji po ? W sensie ból itp.

👩🏻 37 lat 👦🩵2011 AMH 0,72 💊QTEN, kwas foliowy, witamina D. 👨🏻38 lat Azoospermia. 💊TENfertil On 👩🏻👨🏻listopad 2024 kwalifikacja do IVF
  • Terten Znajoma

Wysłany: 3 stycznia, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyobraźnia87 wrote:
    A jaki okres regeneracji po ? W sensie ból itp.
    Po mtese? Jeśli tak, to jeszcze nie miałem. Luty/marzec prawdopodobnie. Na razie stymulacja 4ty miesiąc.

Wysłany: 3 stycznia, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Terten wrote:
    Po mtese? Jeśli tak, to jeszcze nie miałem. Luty/marzec prawdopodobnie. Na razie stymulacja 4ty miesiąc.
    Aaa ok. A czy od początku dr mówił ile będzie trwała stymulacja czy sprawdza wyniki i wtedy decyduje ? U nas powiedział że 3 miesiące ale zastanawiamy się czy rzeczywiście tak się nastawiać czy może to się przedłużać.

• Terten Znajoma

Wysłany: 3 stycznia, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety nie. Próba co miesiąc, badanie fsh, lh, testosteron, inhibina b i w zależności od wyniku dalej zmiany/utrzymanie.

Wysłany: 3 stycznia, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Terten wrote:
    Niestety nie. Próba co miesiąc, badanie fsh, lh, testosteron, inhibina b i w zależności od wyniku dalej zmiany/utrzymanie.
    A jakie miałeś wyniki przed stymulacją ?

• utd Przyjaciółka

Wysłany: 3 stycznia, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tą stymulacją to wszystko zależy od wyników hormonów, u mnie pierwsza reakcja była oczekiwana, ale później wszystkie hormony się mocno porozjeżdżały i stąd tak się u mnie przedłużyło.

👩33, 🧔 33
    08.2020 - azospermia
    10.2021 - m-TESE, Novum - mamy plemniki
    11.2021 - pierwsza wizyta IVF - torbiel,
    02.2022 - punkcja torbieli
    04.2022 - I IVF, Novum, (AMH 3.16) 2 komórki, 2 zarodki, 1 podany, 2 zostawiony do 5 doby ❌04.2022 - beta 0 ❌
    06.2022 - histeroskopia, usunięcie polipa, stany zapalne w endo, amotaks
    09.2022 - II IVF (AMH 2.74) 16 komórek, 8 zarodków, 1 ❌,❄️❄️(M2, M3), ❄️❄️❄️❄️(4.1.1., 4.1.2, 4.2.2, 4.2.3)
    10.2022 - puste jajo ❌
    01.2023 - krio - cykl naturalny, ovitrele, niepękające pęcherzyki, torbiel krwotoczna, torbiel surowicza - transfer odwołany, 02.2023 - krio - cykl sztuczny, słabe endo 7mm - transfer odwołany
    03.2023 - krio - cykl naturalny, ovitrele, transfer bl. 4.1.1 - beta 0 ❌
    04.2023 - krio - cykl sztuczny, transfer M2
    ~ 10 dpt - II ~ 11 dpt - 500~ 13 dpt - 3 370~ 17 dpt - 10 192 ~ 25 dpt - jest ❤️
    06.2023 Pappa - Niskie ryzyka, 80-90% syn 💙
    27.12.2023 - synek na świecie ❤️

Wysłany: 3 stycznia, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    utd wrote:
    Z tą stymulacją to wszystko zależy od wyników hormonów, u mnie pierwsza reakcja była oczekiwana, ale później wszystkie hormony się mocno porozjeżdżały i stąd tak się u mnie przedłużyło.
    U nas jest tak, że w sumie oprócz Fsh które jest na poziomie 14,7 to wszystkie inne hormony w normie. Natomiast spermatogeneza dochodzi do 7 stopnia i lekarz chce postymulowac żeby siódemki staly się chociaż ósemkami 😉

• Terten Znajoma

Wysłany: 3 stycznia, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    utd wrote:
    Mam podobnie :(

• Weronika_93 Znajoma

Wysłany: 6 stycznia, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a czy zdarza się, że po tej stymulacji hormonalnej plemniki pojawią się z nasieniu i nie ma potrzeby robienia biopsji?
    To było by piękne...
    Porównałam też ceny biopsji mTese w Novum i w kilku klinikach w Łodzi i różnica jest kolosoalna. Według cennika Novum koszt mTese to 18500 zł (bez mrożenia materiału) w łodzkich klinikach to 8-9 tysięcy, połowa ceny, zastanawiam się z czego wynika, aż taka różnica.

Wysłany: 6 stycznia, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weronika_93 wrote:
    a czy zdarza się, że po tej stymulacji hormonalnej plemniki pojawią się z nasieniu i nie ma potrzeby robienia biopsji?
    To było by piękne...
    Porównałam też ceny biopsji mTese w Novum i w kilku klinikach w Łodzi i różnica jest kolosoalna. Według cennika Novum koszt mTese to 18500 zł (bez mrożenia materiału) w łodzkich klinikach to 8-9 tysięcy, połowa ceny, zastanawiam się z czego wynika, aż taka różnica.
    Novum ma renomę dzięki Wolskiemu. Wiedzą że mogą sobie pozwolić na taką cenę bo ludzie w naszej sytuacji zrobią wszystko żeby uzyskać pożądane rezultaty a Wolski bądź co bądź jako pierwszy w Polsce wykonywał mtese i ma największe doświadczenie.

• Walczędokońca Przyjaciółka

Wysłany: 6 stycznia, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weronika_93 wrote:
    To było by piękne...
    U mnie tak było że się pojawiły ale nie wiem czy to kwestia stymaluacji bo zaraz znikły i za jakiś czas znowu są i nie ma i tak w koło

• P0lina01 Nowa

Wysłany: 9 stycznia, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, mój mąż dostał diagnozę azoospermii. Klinika sugeruje nam biopsje mTese, ale przed rozważa terapie hormonalną, aby obniżyć FSH i zwiększyć szansę na znalezienie plemników. Byliśmy na konsultacji u androloga spoza kliniki, który złapał się za głowę i powiedział ,że nie spotkał się jeszcze z czymś takim i żeby od razu robić biopsję. Konsultował się także ze swoim kolegą, który miał podobne zdanie. Powiem szczerze, że trochę się w tym zagubiliśmy. Klinika mówi jedno, inni lekarze drugie. Może możecie nam coś doradzić, kogo słuchać? W klinice dostaliśmy także suplementy, mąż ma brać FertilMan Plus na zmianę z Nucleox.

Poniżej wyniki męża:
    Estradiol: 30,20 pg/mL
    TSH 2,388 mlU/L
    Testosteron 327,8 ng/dl
    FSH 19,88 mlU/ml
    LH 7,10 mlU/ml

Robiliśmy także badania genetyczne, które są prawidłowe, urolog nic nie znalazł, na usg wszystko prawidłowo.

• Natoszka Koleżanka

Wysłany: 9 stycznia, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    P0lina01 wrote:
    Hej, mój mąż dostał diagnozę azoospermii. Klinika sugeruje nam biopsje mTese, ale przed rozważa terapie hormonalną, aby obniżyć FSH i zwiększyć szansę na znalezienie plemników. Byliśmy na konsultacji u androloga spoza kliniki, który złapał się za głowę i powiedział ,że nie spotkał się jeszcze z czymś takim i żeby od razu robić biopsję. Konsultował się także ze swoim kolegą, który miał podobne zdanie. Powiem szczerze, że trochę się w tym zagubiliśmy. Klinika mówi jedno, inni lekarze drugie. Może możecie nam coś doradzić, kogo słuchać? W klinice dostaliśmy także suplementy, mąż ma brać FertilMan Plus na zmianę z Nucleox.

Poniżej wyniki męża:
    TSH 2,388 mlU/L
    Testosteron 327,8 ng/dl
    FSH 19,88 mlU/ml
    LH 7,10 mlU/ml

Robiliśmy także badania genetyczne, które są prawidłowe, urolog nic nie znalazł, na usg wszystko prawidłowo.

Jak geny ?

• P0lina01 Nowa

Wysłany: 9 stycznia, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robiliśmy kariotyp - prawidłowy, brak mutacji w obrębie AZF i CFTR (9 mutacji).

• Hello123 Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    P0lina01 wrote:

Poniżej wyniki męża:
    TSH 2,388 mlU/L
    Testosteron 327,8 ng/dl
    FSH 19,88 mlU/ml
    LH 7,10 mlU/ml

Z tego co rozumiem, przy takich wynikach FSH raczej ciężko znaleźć plemniki w biopsji - najpierw reguluje się hormony. Biopsje bez stymulacji hormonalnej stosuje się kiedy wyniki hormonów są w normie lub kiedy poziom FSH jest delikatnie podwyższony. U mojego męża FSH było na poziomie 25 i przechodził on prawie 8 miesięczna kuracje przed biopsja

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia, 22:11

👫87’ i 88’
    01. 2023: diagnoza azoospermia
    04. 2023: terapia hormonalna
    01. 2024: udana biopsja M-Tese, start IVf
    03.2024: ET ❌
    05.2024: FET 🤰
    01.2025: 👶❤️
  • Monilaaa Debiutantka

Wysłany: 11 stycznia, 00:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyobraźnia87 wrote:
    Novum ma renomę dzięki Wolskiemu. Wiedzą że mogą sobie pozwolić na taką cenę bo ludzie w naszej sytuacji zrobią wszystko żeby uzyskać pożądane rezultaty a Wolski bądź co bądź jako pierwszy w Polsce wykonywał mtese i ma największe doświadczenie.

Podam na moim przykładzie. Tu nie tylko chodzi o renomę ale podejście do prowadzenia leczenia.
    Najpierw leczenie w 3city i tam biopsja - o połowę taniej niż w Novum. Ale z perspektywy czasu wiem że to była strata czasu i kasy. W Novum też nic nie znaleziono, ale cała kuracja i diagnostyka przed, w trakcie i po, samopoczucie po zabiegu to ogromna różnica.
    W 3city zależy od lekarza - patrzy na wyniki i chce zapisać na biopsję za 2 tygodnie….inny robi kurację 2 miesiące bez weryfikacji przed i po. I cyk biopsja.
    Może gdybym będąc o te 2 lata młodszy poszedł od razu do Novum, wówczas byłyby większe szanse na znalezienie.
    Może to gdybanie, ale niech innym da do myślenia.

‹‹ 674 675 676 677 678
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ