X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
Odpowiedz

Bezplemnikowcy - TESE/mTESE

Oceń ten wątek:
  • Caroline96 Nowa

Wysłany: 29 października, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,
    Niedawno zdiagnozowaliśmy azoospermię u męża.
    Mąż jest po chemioterapii oraz radioterapii zakończonej 7 lat temu. Chcemy jeszcze zrobić biopsję jąder z nadzieją że coś się znajdzie. W badaniu nasienia mamy wszystkie parametry na totalne „0”, ale w uwagach napisane, że po odwirowaniu w osadzie występują pojedyncze ruchome i nieruchome plemniki. Czy jest szansa, że skoro jakimś cudem się tam znalazły w tym osadzie to w biopsji jest duże prawdopodobieństwo, że też będą?
    Czy ktoś może miał podobnie?
    Z góry dziękuję za odpowiedź

• nowyyy Przyjaciółka

Wysłany: 29 października, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie lepiej przed biopsją spróbować stymulacji lekami?

kryptozoospermia
    1 procedura 08/24 uzyskano jeden zarodek 4BA
    transfer 4BA 9/24 beta 9dpt 112 12dpt 611
    28dpt jest serduszko
  • Terten Znajoma

Wysłany: 29 października, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Caroline96 wrote:
    Witam,
    Mąż jest po chemioterapii oraz radioterapii zakończonej 7 lat temu. Chcemy jeszcze zrobić biopsję jąder z nadzieją że coś się znajdzie. W badaniu nasienia mamy wszystkie parametry na totalne „0”, ale w uwagach napisane, że po odwirowaniu w osadzie występują pojedyncze ruchome i nieruchome plemniki. Czy jest szansa, że skoro jakimś cudem się tam znalazły w tym osadzie to w biopsji jest duże prawdopodobieństwo, że też będą?

Jestem w podobnej syt. - również po chemioterapii. Z tym, że 12 lat temu leczenie i bez radioterapii. Też azoospermia.
    Obecnie jestem po obustronnej mikro ŻPN (marzec). Wcześniej stymulowany Bemfole i ovitrelle. Obecnie nowymi lekami na rynku. Za miesiąc kontrola.
    Hormony: wyjściowo podwyższone FSH, LH, niski testosteron i inhibinaB. Po stymulacji planowane mtese.
    Co będzie... Nie wiem ale myślę pozytywnie.

• Hello123 Przyjaciółka

Wysłany: 29 października, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Caroline96 wrote:
    Witam,

Nam udała się M-Tese po radioterapii. W badaniach nasienia, mimo terapii hormonalnej, nigdy nie było żadnego plemnika. FSH podwyższone do 25, po ustabilizowaniu poziomu zdecydowaliśmy się na biopsje.

👫87’ i 88’
    01. 2023: diagnoza azoospermia
    04. 2023: terapia hormonalna
    01. 2024: udana biopsja M-Tese, start IVf
    03.2024: ET ❌
    05.2024: FET 🤰
  • Caroline96 Nowa

Wysłany: 30 października, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U męża FSH 27,75
    LH 9.38
    Estradiol 24,1
    Powiedzieli w klinice że przy takim FSH nie ma sensu robić biopsji jąder

• Walczędokońca Przyjaciółka

Wysłany: 30 października, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Caroline96 wrote:
    U męża FSH 27,75
    LH 9.38
    Estradiol 24,1
    Na pewno warto robić ale nie zwykła tylko odrazu mtese Wolski nie odmówi novum lubi zapraszać do kasy

• Hello123 Przyjaciółka

Wysłany: 30 października, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Caroline96 wrote:
    U męża FSH 27,75
    LH 9.38
    Estradiol 24,1

Tez nam tak mówili, 4 miesiące szukaliśmy lekarza który się podejmie leczenia. Byliśmy w 3 klinikach w Poznaniu i żadna nie chciała się tego podjąć.
    Myśle, ze szanse faktycznie są małe, a koszty duże wiec nie chce ani polecać ani odradzać. Nam się udało, ale plemniki były słabe i było ich mało. Mimo wszystko udało nam się uzyskać 1 szczęśliwy zarodek :)

👫87’ i 88’
  • Natoszka Koleżanka

Wysłany: 30 października, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś

Hej a czego wynikała u was azoospermia?
    Hello123 wrote:
    Tez nam tak mówili, 4 miesiące szukaliśmy lekarza który się podejmie leczenia. Byliśmy w 3 klinikach w Poznaniu i żadna nie chciała się tego podjąć.
    Myśle, ze szanse faktycznie są małe, a koszty duże wiec nie chce ani polecać ani odradzać. Nam się udało, ale plemniki były słabe i było ich mało. Mimo wszystko udało nam się uzyskać 1 szczęśliwy zarodek :)

• Hello123 Przyjaciółka

Wysłany: 30 października, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najprawdopodobniej właśnie radioterapia uda

👫87’ i 88’
  • Natoszka Koleżanka

Wysłany: 31 października, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hello123 wrote:
    Najprawdopodobniej właśnie radioterapia uda

Ok rozumiem.
    U nas zespół klinefeltera, i Wolski dał jakieś 16 procent na plemniki, ale każdy inny mowi ze z tym genem to jest tak mało prawdopodobne, że nie warto.

• Wyobraźnia87 Przyjaciółka

Wysłany: 2 listopada, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. U nas totalna dezorientacja. Każdy lekarz mówi co innego. Dr. W. stwierdził że w naszym przypadku nie ma co stymulować i mąż kwalifikuje się do igłowej biopsji jądra bo szanse są spore na znalezienie plemników. Miał ktoś z was tą igłowa ? Jakie rezultaty? Jaki czas po można ewentualnie robić otwartą jeśli ta nie przyniesie efektów ?

👩🏻 37 lat 👦🩵2011 AMH 0,72 💊QTEN, kwas foliowy, witamina D. 👨🏻38 lat Azoospermia. 💊TENfertil On 👩🏻👨🏻listopad 2024 kwalifikacja do IVF

Wysłany: 2 listopada, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyobraźnia87 wrote:
    Hej. U nas totalna dezorientacja. Każdy lekarz mówi co innego. Dr. W. stwierdził że w naszym przypadku nie ma co stymulować i mąż kwalifikuje się do igłowej biopsji jądra bo szanse są spore na znalezienie plemników. Miał ktoś z was tą igłowa ? Jakie rezultaty? Jaki czas po można ewentualnie robić otwartą jeśli ta nie przyniesie efektów ?
    Tak mówi każdemu do mnie to samo mówił a jest to zapewne biopsja diagnostyczna a jak znajdzie to to dobrze a jak nie to powie na jakim stanie jest spermatogeneza

• Hello123 Przyjaciółka

Wysłany: 2 listopada, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Walczędokońca wrote:
    Tak mówi każdemu do mnie to samo mówił a jest to zapewne biopsja diagnostyczna a jak znajdzie to to dobrze a jak nie to powie na jakim stanie jest spermatogeneza

Wydaje mi się, że to zależy od wyników badań. Przy prawidłowych genetycznych i hormonalnych nieznacznie podwyższonych proponują igłowa. Jeśli są jakieś nieprawidłowości w badaniach genetycznych albo bardzo rozjechane hormony, to proponują najpierw kurację hormonalną, a potem otwartą biopsje.
    Otwarta to większa ingerencja, ale są w stanie przeszukać całe jądro w poszukiwaniu plemników (w m-tese pod mikroskopem), a w igłowej faktycznie robią to bardziej na ślepo.
    Tak przynajmniej to rozumiem :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada, 18:38

👫87’ i 88’

Wysłany: 2 listopada, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hello123 wrote:
    Wydaje mi się, że to zależy od wyników badań. Przy prawidłowych genetycznych i hormonalnych nieznacznie podwyższonych proponują igłowa. Jeśli są jakieś nieprawidłowości w badaniach genetycznych albo bardzo rozjechane hormony, to proponują najpierw kurację hormonalną, a potem otwartą biopsje.
    Otwarta to większa ingerencja, ale są w stanie przeszukać całe jądro w poszukiwaniu plemników (w m-tese pod mikroskopem), a w igłowej faktycznie robią to bardziej na ślepo.
    Tak przynajmniej to rozumiem :)
    U mnie wszystkie hormony w normie a miałem właśnie iglowa jako diagnostyczna

Wysłany: 3 listopada, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Walczędokońca wrote:
    U mnie wszystkie hormony w normie a miałem właśnie iglowa jako diagnostyczna
    I coś udało się pobrać z tej igłowej ? Ile czasu później trzeba odczekać do ewentualnej biopsji otwartej ?

👩🏻 37 lat 👦🩵2011 AMH 0,72 💊QTEN, kwas foliowy, witamina D. 👨🏻38 lat Azoospermia. 💊TENfertil On 👩🏻👨🏻listopad 2024 kwalifikacja do IVF

Wysłany: 3 listopada, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyobraźnia87 wrote:
    I coś udało się pobrać z tej igłowej ? Ile czasu później trzeba odczekać do ewentualnej biopsji otwartej ?
    Nic nie znaleziono spermatogeneza zatrzymana na 7 poziomie w skali johnsona po igłowej 3 miesiące przerwy musi być a FSH nie było jakieś kosmiczne skacze od 7 do 9

Wysłany: 3 listopada, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech to wszystko jest takie trudne. U nas jeden lekarz zaleca od razu otwartą biopsję, drugi chce zacząć od igłowej. Dla mnie najgorszy jest ten czas…i w sumie to ze to my musimy zdecydować któremu lekarzowi zaufać i jaką iść drogą.

Wysłany: 11 listopada, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coś ten wątek „ umarł „ . Może ktoś się jeszcze odezwie, kto działa z azospermia. Zawsze to raźniej 🙂my w tym tygodniu mamy kolejne wizyty, nie długo pierwsza biopsja.

Wysłany: 12 listopada, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyobraźnia87 wrote:
    Ech to wszystko jest takie trudne. U nas jeden lekarz zaleca od razu otwartą biopsję, drugi chce zacząć od igłowej. Dla mnie najgorszy jest ten czas…i w sumie to ze to my musimy zdecydować któremu lekarzowi zaufać i jaką iść drogą.
    Z perspektywy czasu wybrał bym otwarta mtese zaoszczędzi się czasu i nerwów

• MikaSue Debiutantka

Wysłany: 12 listopada, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My również byśmy od razu zdecydowali się na M-tese. Igłowa w zasadzie nic nie dała oprócz potwierdzenia ze spermogeneza zachodzi. Mąż obecnie przyjmuje zastrzyki i mam nadzieje iż przed świętami będziemy już po m-tese.

Resztka nadziei
    Starania o dziecko od 2019 r.
    ▼Azoospermia, Dna Moczanowa
    4 badania nasienia: "0" / pojedyncze plemniki nieruchome /martwe
    Grudzień 2022 > Operacja ŻPN
    Sierpień 2023 > Biopsja mapująca
    genetyka+kariotyp ok
    Suplementacja :Tenfertil on, Tran, Maca, Czarnuszka
    Aktualizacja:kwas foliowy, magnez,czarnuszka, wit.d, lycopen
    Przygotowania do mtese: Bemfola, CLO
    *Walczymy*
‹‹ 670 671 672 673 674
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ