Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam,
Niedawno zdiagnozowaliśmy azoospermię u męża.
Mąż jest po chemioterapii oraz radioterapii zakończonej 7 lat temu. Chcemy jeszcze zrobić biopsję jąder z nadzieją że coś się znajdzie. W badaniu nasienia mamy wszystkie parametry na totalne „0”, ale w uwagach napisane, że po odwirowaniu w osadzie występują pojedyncze ruchome i nieruchome plemniki. Czy jest szansa, że skoro jakimś cudem się tam znalazły w tym osadzie to w biopsji jest duże prawdopodobieństwo, że też będą?
Czy ktoś może miał podobnie?
Z góry dziękuję za odpowiedź -
Caroline96 wrote:Witam,
Mąż jest po chemioterapii oraz radioterapii zakończonej 7 lat temu. Chcemy jeszcze zrobić biopsję jąder z nadzieją że coś się znajdzie. W badaniu nasienia mamy wszystkie parametry na totalne „0”, ale w uwagach napisane, że po odwirowaniu w osadzie występują pojedyncze ruchome i nieruchome plemniki. Czy jest szansa, że skoro jakimś cudem się tam znalazły w tym osadzie to w biopsji jest duże prawdopodobieństwo, że też będą?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Jestem w podobnej syt. - również po chemioterapii. Z tym, że 12 lat temu leczenie i bez radioterapii. Też azoospermia.
Obecnie jestem po obustronnej mikro ŻPN (marzec). Wcześniej stymulowany Bemfole i ovitrelle. Obecnie nowymi lekami na rynku. Za miesiąc kontrola.
Hormony: wyjściowo podwyższone FSH, LH, niski testosteron i inhibinaB. Po stymulacji planowane mtese.
Co będzie... Nie wiem ale myślę pozytywnie. -
Caroline96 wrote:Witam,
Z góry dziękuję za odpowiedź
Nam udała się M-Tese po radioterapii. W badaniach nasienia, mimo terapii hormonalnej, nigdy nie było żadnego plemnika. FSH podwyższone do 25, po ustabilizowaniu poziomu zdecydowaliśmy się na biopsje.
👫87’ i 88’
01. 2023: diagnoza azoospermia
04. 2023: terapia hormonalna
01. 2024: udana biopsja M-Tese, start IVf
03.2024: ET ❌
05.2024: FET 🤰 -
Caroline96 wrote:U męża FSH 27,75
LH 9.38
Estradiol 24,1
Powiedzieli w klinice że przy takim FSH nie ma sensu robić biopsji jąder
Tez nam tak mówili, 4 miesiące szukaliśmy lekarza który się podejmie leczenia. Byliśmy w 3 klinikach w Poznaniu i żadna nie chciała się tego podjąć.
Myśle, ze szanse faktycznie są małe, a koszty duże wiec nie chce ani polecać ani odradzać. Nam się udało, ale plemniki były słabe i było ich mało. Mimo wszystko udało nam się uzyskać 1 szczęśliwy zarodek👫87’ i 88’
Hej a czego wynikała u was azoospermia?
Hello123 wrote:Tez nam tak mówili, 4 miesiące szukaliśmy lekarza który się podejmie leczenia. Byliśmy w 3 klinikach w Poznaniu i żadna nie chciała się tego podjąć.
Myśle, ze szanse faktycznie są małe, a koszty duże wiec nie chce ani polecać ani odradzać. Nam się udało, ale plemniki były słabe i było ich mało. Mimo wszystko udało nam się uzyskać 1 szczęśliwy zarodek -
Hej. U nas totalna dezorientacja. Każdy lekarz mówi co innego. Dr. W. stwierdził że w naszym przypadku nie ma co stymulować i mąż kwalifikuje się do igłowej biopsji jądra bo szanse są spore na znalezienie plemników. Miał ktoś z was tą igłowa ? Jakie rezultaty? Jaki czas po można ewentualnie robić otwartą jeśli ta nie przyniesie efektów ?👩🏻 37 lat 👦🩵2011 AMH 0,72 💊QTEN, kwas foliowy, witamina D. 👨🏻38 lat Azoospermia. 💊TENfertil On 👩🏻👨🏻listopad 2024 kwalifikacja do IVF
-
Wyobraźnia87 wrote:Hej. U nas totalna dezorientacja. Każdy lekarz mówi co innego. Dr. W. stwierdził że w naszym przypadku nie ma co stymulować i mąż kwalifikuje się do igłowej biopsji jądra bo szanse są spore na znalezienie plemników. Miał ktoś z was tą igłowa ? Jakie rezultaty? Jaki czas po można ewentualnie robić otwartą jeśli ta nie przyniesie efektów ?
-
Walczędokońca wrote:Tak mówi każdemu do mnie to samo mówił a jest to zapewne biopsja diagnostyczna a jak znajdzie to to dobrze a jak nie to powie na jakim stanie jest spermatogeneza
Wydaje mi się, że to zależy od wyników badań. Przy prawidłowych genetycznych i hormonalnych nieznacznie podwyższonych proponują igłowa. Jeśli są jakieś nieprawidłowości w badaniach genetycznych albo bardzo rozjechane hormony, to proponują najpierw kurację hormonalną, a potem otwartą biopsje.
Otwarta to większa ingerencja, ale są w stanie przeszukać całe jądro w poszukiwaniu plemników (w m-tese pod mikroskopem), a w igłowej faktycznie robią to bardziej na ślepo.
Tak przynajmniej to rozumiemWiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada, 18:38
👫87’ i 88’
Hello123 wrote:Wydaje mi się, że to zależy od wyników badań. Przy prawidłowych genetycznych i hormonalnych nieznacznie podwyższonych proponują igłowa. Jeśli są jakieś nieprawidłowości w badaniach genetycznych albo bardzo rozjechane hormony, to proponują najpierw kurację hormonalną, a potem otwartą biopsje.
Otwarta to większa ingerencja, ale są w stanie przeszukać całe jądro w poszukiwaniu plemników (w m-tese pod mikroskopem), a w igłowej faktycznie robią to bardziej na ślepo.
Tak przynajmniej to rozumiem -
Walczędokońca wrote:U mnie wszystkie hormony w normie a miałem właśnie iglowa jako diagnostyczna👩🏻 37 lat 👦🩵2011 AMH 0,72 💊QTEN, kwas foliowy, witamina D. 👨🏻38 lat Azoospermia. 💊TENfertil On 👩🏻👨🏻listopad 2024 kwalifikacja do IVF
-
Wyobraźnia87 wrote:I coś udało się pobrać z tej igłowej ? Ile czasu później trzeba odczekać do ewentualnej biopsji otwartej ?
-
Ech to wszystko jest takie trudne. U nas jeden lekarz zaleca od razu otwartą biopsję, drugi chce zacząć od igłowej. Dla mnie najgorszy jest ten czas…i w sumie to ze to my musimy zdecydować któremu lekarzowi zaufać i jaką iść drogą.👩🏻 37 lat 👦🩵2011 AMH 0,72 💊QTEN, kwas foliowy, witamina D. 👨🏻38 lat Azoospermia. 💊TENfertil On 👩🏻👨🏻listopad 2024 kwalifikacja do IVF
-
Coś ten wątek „ umarł „ . Może ktoś się jeszcze odezwie, kto działa z azospermia. Zawsze to raźniej 🙂my w tym tygodniu mamy kolejne wizyty, nie długo pierwsza biopsja.👩🏻 37 lat 👦🩵2011 AMH 0,72 💊QTEN, kwas foliowy, witamina D. 👨🏻38 lat Azoospermia. 💊TENfertil On 👩🏻👨🏻listopad 2024 kwalifikacja do IVF
-
Wyobraźnia87 wrote:Ech to wszystko jest takie trudne. U nas jeden lekarz zaleca od razu otwartą biopsję, drugi chce zacząć od igłowej. Dla mnie najgorszy jest ten czas…i w sumie to ze to my musimy zdecydować któremu lekarzowi zaufać i jaką iść drogą.
-
My również byśmy od razu zdecydowali się na M-tese. Igłowa w zasadzie nic nie dała oprócz potwierdzenia ze spermogeneza zachodzi. Mąż obecnie przyjmuje zastrzyki i mam nadzieje iż przed świętami będziemy już po m-tese.Resztka nadziei
Starania o dziecko od 2019 r.
▼Azoospermia, Dna Moczanowa
4 badania nasienia: "0" / pojedyncze plemniki nieruchome /martwe
Grudzień 2022 > Operacja ŻPN
Sierpień 2023 > Biopsja mapująca
genetyka+kariotyp ok
Suplementacja :Tenfertil on, Tran, Maca, Czarnuszka
Aktualizacja:kwas foliowy, magnez,czarnuszka, wit.d, lycopen
Przygotowania do mtese: Bemfola, CLO
*Walczymy*