Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
-
WIADOMOŚĆ
-
Becagreen wrote:Oki, dzięki. A znacie przyczynę azoospermii już, czy dopiero to przed Wami?
Nie znamy i raczej nie poznamy. Kariotyp i azf są dobre. Nie było żadnych urazów ani innych problemów (typu wnętrostwo, chemioterapia, przepukliny itp) nic zero. Wszystko w porządku. Narzeczony miał pełną diagnostykę zrobioną i wszystkie wyniki krwi (hormony, witaminy, morfologia itp.) są w normie, poza FSH które jest duuuzo powyżej normy.
Lekarze rozkładają ręce. -
PowodzeniaMalinowa04 wrote:Nie znamy i raczej nie poznamy. Kariotyp i azf są dobre. Nie było żadnych urazów ani innych problemów (typu wnętrostwo, chemioterapia, przepukliny itp) nic zero. Wszystko w porządku. Narzeczony miał pełną diagnostykę zrobioną i wszystkie wyniki krwi (hormony, witaminy, morfologia itp.) są w normie, poza FSH które jest duuuzo powyżej normy.
Lekarze rozkładają ręce.
U mnie sytuacja identyczna. Wszystko ok, Genetyka ok, hormony tez tylko FSH ok. 20... u mnie niestety terapia hormonalna nie pomogła i w biopsji tez 0 -
A to jak wysokie macie FSH ?Malinowa04 wrote:Nie znamy i raczej nie poznamy. Kariotyp i azf są dobre. Nie było żadnych urazów ani innych problemów (typu wnętrostwo, chemioterapia, przepukliny itp) nic zero. Wszystko w porządku. Narzeczony miał pełną diagnostykę zrobioną i wszystkie wyniki krwi (hormony, witaminy, morfologia itp.) są w normie, poza FSH które jest duuuzo powyżej normy.
Lekarze rozkładają ręce. -
U mnie tez nic nie pomogło a fsh mi skacze od 7 do 12 biopsja na 0 co jakis czas mam w nasieniu a tutaj wynik biopsji poziom 7 zero urazów chorób i genetyka cała ok. A jakie macie plany dalej co działać bo my to chyba zrobimy AZ partnerka powiedziała ze w życiu AID nie weźmieCrash wrote:Powodzenia

U mnie sytuacja identyczna. Wszystko ok, Genetyka ok, hormony tez tylko FSH ok. 20... u mnie niestety terapia hormonalna nie pomogła i w biopsji tez 0 -
Nie wiem... może weźmiemy 3 kota 😆 zona wezmie wszystko byle mieć dziecko, a ja chyba też byłbym za biorstwem nasienia... na razie daliśmy sobie czas odpocząć i w przyszłym roku będziemy myśleć intensywniejWalczędokońca wrote:U mnie tez nic nie pomogło a fsh mi skacze od 7 do 12 biopsja na 0 co jakis czas mam w nasieniu a tutaj wynik biopsji poziom 7 zero urazów chorób i genetyka cała ok. A jakie macie plany dalej co działać bo my to chyba zrobimy AZ partnerka powiedziała ze w życiu AID nie weźmie
-
No tak jest ze juz sie nie ma siły dalej walczyć i nawet na dawsto sie zdecyduje 😆 to taka walka bez sensu bo i tak ciągle 0 😅Crash wrote:Nie wiem... może weźmiemy 3 kota 😆 zona wezmie wszystko byle mieć dziecko, a ja chyba też byłbym za biorstwem nasienia... na razie daliśmy sobie czas odpocząć i w przyszłym roku będziemy myśleć intensywniej
-
Walczędokońca wrote:U mnie tez nic nie pomogło a fsh mi skacze od 7 do 12 biopsja na 0 co jakis czas mam w nasieniu a tutaj wynik biopsji poziom 7 zero urazów chorób i genetyka cała ok. A jakie macie plany dalej co działać bo my to chyba zrobimy AZ partnerka powiedziała ze w życiu AID nie weźmie
A mógłbyś przybliżyć czemu Twoja panterka preferuje AZ a nie AID? -
Walczędokońca wrote:U mnie tez nic nie pomogło a fsh mi skacze od 7 do 12 biopsja na 0 co jakis czas mam w nasieniu a tutaj wynik biopsji poziom 7 zero urazów chorób i genetyka cała ok. A jakie macie plany dalej co działać bo my to chyba zrobimy AZ partnerka powiedziała ze w życiu AID nie weźmie
U nas jeszcze jest taka kwestia, że przez najbliższe parę dobrych lat w ogóle nie planowaliśmy i nie myśleliśmy o dzieciach. Jesteśmy młodzi, dopiero studiujemy. A o tej sytuacji dowiedzieliśmy się przypadkiem przy badaniach hormonów. I od tego się zaczęło. Więc nawet kwestia tego co będzie po znalezieniu plemników (jeśli się znajdą) jest wielką niewiadomą. 😔 Bo można je zamrozić, ale z drugiej strony chyba nie dam rady czekać kilku lat w niepewności czy one się odmrożą, bo różnie może być.
eli lubi tę wiadomość
-
Becagreen wrote:Cześć, a w jakiej klinice wybieraliście dawcę? Nam w gamecie powiedzieli ze nie można wybierać. Ze to lekarz po zgodności fenotypu wybiera i trochę nas to odrzuciło, ze jakby nie znaleźli plemników w biopsji to ze ktoś za nas będzie wybierał dawcę. Podziel się proszę swoimi doświadczeniami
W KrakOvi, ale to było 3 lata temu.27.12.22 - transfer 4.1.1 - EG + AH, cykl sztuczny
6dpt - II, 7dpt - 65, 9dpt - 187, 11dpt - 432, 13dpt - 1115, 20dpt - 10135, widoczny pęcherzyk, 29dpt - 🤍🤍
7tc - 💔❤️🩹 , 9tc-💔 (7t2d) ♀️
20.07.24 - transfer 4.1.1, cykl sztuczny
6dpt - II, 7dpt - 46, 9dpt - 126, 11dpt - 266, 13dpt - 573, 19dpt - 2623, 20dpt - pęcherzyk ciążowy z zółtkowym, 24dpt - mamy 💗 7t6d - 💔(7t1d) ♂️
🍂19.11.24🍂 - transfer 4.1.1, cykl naturalny
5 i 6dpt - II , 8dpt - 204, 10dpt - 486, 22dpt - 24 293 🔥 27dpt - 💗
8t3d - 2cm, 176 bpm, 10t5d - 4cm 🍓,
11t4d - 5,5cm 🍋🟩12t - prenatalne - wszystko OK 🩵 14t4d - 110g, 17t4d - 220g, 19t6d - II pren - zdrowy chłopczyk, 380g
38tc - Jest już z nami nasz mały tęczowy cud 🌈 -
Becagreen wrote:A jak ocenisz wybór dawców w tej klinice?
Czy było dużo? Tak, dość sporo zróżnicowanych. Myślę, że też nie byłoby problemu ze ściąganiem z EBS jakby jakiegoś nie mieli 😊27.12.22 - transfer 4.1.1 - EG + AH, cykl sztuczny
6dpt - II, 7dpt - 65, 9dpt - 187, 11dpt - 432, 13dpt - 1115, 20dpt - 10135, widoczny pęcherzyk, 29dpt - 🤍🤍
7tc - 💔❤️🩹 , 9tc-💔 (7t2d) ♀️
20.07.24 - transfer 4.1.1, cykl sztuczny
6dpt - II, 7dpt - 46, 9dpt - 126, 11dpt - 266, 13dpt - 573, 19dpt - 2623, 20dpt - pęcherzyk ciążowy z zółtkowym, 24dpt - mamy 💗 7t6d - 💔(7t1d) ♂️
🍂19.11.24🍂 - transfer 4.1.1, cykl naturalny
5 i 6dpt - II , 8dpt - 204, 10dpt - 486, 22dpt - 24 293 🔥 27dpt - 💗
8t3d - 2cm, 176 bpm, 10t5d - 4cm 🍓,
11t4d - 5,5cm 🍋🟩12t - prenatalne - wszystko OK 🩵 14t4d - 110g, 17t4d - 220g, 19t6d - II pren - zdrowy chłopczyk, 380g
38tc - Jest już z nami nasz mały tęczowy cud 🌈 -
Krysia23 wrote:Czy było dużo? Tak, dość sporo zróżnicowanych. Myślę, że też nie byłoby problemu ze ściąganiem z EBS jakby jakiegoś nie mieli 😊
Super dzieki! A tak z ciekawosci, jeśli mogę spytać to jakie jest się cechy dawcy wybrać? Wiem ze musi się zgadzać fenotypowe w miarę. A czy można wybrać wykształcenie? Itp? Tak dopytuje bo nam w gamecie lekarka powiedziała ze to oni wybierają po fenotypie i ze my nie mamy za bardzo do gadania co mnie bardzo zraziło. -
Ja to rozumie doskonale tez przez to przechodzilismy jaka decyzja dalej w klinice jedynie co nam oferowali to bank nasienia gdzie moja partnerka jak to usłyszała to odrazu wyszła i powiedziała ze ma takiej opcji. Tak wiec zeszło nam sie rok zeby dojrzeć do tej decyzji.Weronika_93 wrote:Rozumiem ją, mam tak samo, albo wspólne albo AZ.
Ale nie potrafimy sie na to jeszcze jednoznacznie zdecydować. -