Genetyka- kariotyp/AZF/ mutacje genu CFTR
-
WIADOMOŚĆ
-
Doma1993doma wrote:Dokładnie o to chodzi.
Doktor zleciła żebym również ja zrobiła te badania.
No i szykujemy się do in vitro.
Mam nadzieje, ze się uda…. -
Barbra wrote:3mam kciuki i życzę Wam sukcesu 🥰🥰 my czekamy na klinikę … pisz proszę jak coś będziesz więcej wiedzieć … a można wiedzieć jakie miał wyniki nasienia i morfologię … ?? Mówili jaka jest szansa invitro ??
Wyniki nasienia nie były najgorsze, ale ruchliwość plemników słaba, Pani doktor powiedziała ze wyniki nasienia są na tyle Ok ze z in vitro nie powinno być problemów -
Doma1993doma wrote:Wyniki nasienia nie były najgorsze, ale ruchliwość plemników słaba, Pani doktor powiedziała ze wyniki nasienia są na tyle Ok ze z in vitro nie powinno być problemów
-
Cześć.
Szukamy przyczyny morfologii 0% nasienia. Dziś mąż otrzymał wyniki badań. Dziewczyny, bardzo proszę zerknijcie i oceńcie 🙏 wizyta u lekarza dopiero w październiku. Martwi mnie ten zapis -wskazana porada genetyka...
" Analizowano wybrane fragmenty rejonu kodującego genu CFTR.
Nie wykryto patogennego wariantu w żadnym allelu w badanych regionach genu CFTR.
Nie wykryto wariantów: IVS8-5T i (TG)13 w żadnym z alleli badanego genu.
Analiza 6 loci w rejonie AZF wykazała brak delecji w badanym regionie chromosomu Y.
Wskazana jest porada genetyczna." -
Doma1993doma wrote:Wyniki nasienia nie były najgorsze, ale ruchliwość plemników słaba, Pani doktor powiedziała ze wyniki nasienia są na tyle Ok ze z in vitro nie powinno być problemówkryptozoospermia
1 procedura 08/24 uzyskano jeden zarodek 4BA
transfer 4BA 9/24 beta 9dpt 112 12dpt 611
28dpt jest serduszko -
Barbra wrote:No wiec mamy dwa wyniki jedne kryptospermia 10 plemników po odwirowaniu drogi wynik 11 mln morfologia 0 teratozospermia … dwie różne kliniki 4 miesiące różnicy pomiędzy badaniami … ale opis genetyki ma identyczny jak twój …
byłem na kolejnym badaniu i znaleziono 25 plemników to o 11mln mógłbym pomarzyć
ciekawe czy te nieliczne plemniki szłoby użyć do invitro i obyłoby się bez biopsji jąder ale chyba nie będziemy decydować się na invitro a jak wy ?
kryptozoospermia
28dpt jest serduszko -
My bedziemy jesli to bedzie jedyna opcja napewno poniewaz sadze ze jesli to przez cftr a Azf jest prawidlowy Wiec w jadrach jest wszysko ok jesli chodzi o produkcje tylko cftr stoi na przeszkodzie albo cbavd… w grudniu idziemy do androloga zaniedlugo mam nadzieje ze bedzie wizyta z genetykiem a na klinike czekamy… zrobimy badanie numer 3 nasienia by potwierdzily sie wyniki poniewaz jest zaduza roznica pomiedzy dwoma ktore mamy … Wiem ze lekarz mi powiedzial ze wtedy co bylo 11 mln ze moze by sie udalo inseminacje zrobic to byla szybka sugestia ale wtedy jeszcze nie mielismy wynikiw genetyki…
-
tutaj piszą https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwityJLZie_6AhXBrIsKHaViBrYQFnoFCJcBEAE&url=https%3A%2F%2Fjournals.viamedica.pl%2Fginekologia_polska%2Farticle%2Fdownload%2F46828%2F33615&usg=AOvVaw0rhxpujcfkziSRuvA1NkbB
Drugim mechanizmem mogącym prowadzić do zaburzeń
spermatogenezy może być bezpośredni wpływ białka CFTR
na proces powstawania i dojrzewania plemników, powodujący
w efekcie zmniejszenie liczby dojrzałych plemników w nasieniu i zwiększenie liczby nieprawidłowości budowy na rożnych stadiach dojrzewania plemników [5].
Ekspresja białka CFTR w tkankach jądrowych a szczególnie w okrągłych spermatocytach oraz niski poziom ekspresji w komórkach Sertoliego mogą wskazywać na udział genu CFTR w spermatogenezie [6].
więc nie wiadomo czy plemniki są ok, chyba że budowa nie jest ok ale ten cały materiał DNA jest
tutaj http://www.przeglad-urologiczny.pl/artykul.php?2852 znowu piszą:
Ponieważ funkcja jądra nie jest zaburzona, chirurgiczne pobranie plemników w połączeniu z ICSI daje dobre rezultaty, natomiast oboje partnerów należy przebadać genetycznie pod kątem przekazania mutacji CFTR potomstwu. Około ≥3% pacjentów z azoospermią będzie prezentować mutacje CFTR.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2022, 17:16
kryptozoospermia
28dpt jest serduszko -