Teratozoospermia
-
WIADOMOŚĆ
-
witam się dziewczyny, chce dołączyć do was, mam nadzieje, że mnie przyjmiecie ?
jestem na początku drogi bo dopiero od tygodnia mamy wynik nasienia, w uwagach napisane jest teratozoospermia.. Badanie nasienia zrobiliśmy na zlecenie mojego ginekologa i myśleliśmy, że to będzie tylko proforma, że na pewno będzie wszystko w porządku..a jednak wyszło inaczej, morfologia na poziomie 0% przybiła mnie i męża.. gdybyście były takie uprzejme i zerknęły na te wyniki.. proszę powiedzcie o co chodzi z tą fragmentacją DNA bo bardzo boję się tego badania.. bo wiem, że tu już nie będzie ratunku jeśli wyjdzie coś nie tak.. z tego co zdążyłam się zorientować to złą morfologię mogą powodować: żylaki, bakterie, bądź genetyka.. Chcę ustalić jakiś plan działania. Z ust ginekologa padło słowo in vitro ale u nas z powodu przekonań to odpada na pewno. Mój ginekolog kazał mi odstawić bromergon i kazał przyjść za trzy miesiące jak będzie poprawa nasienia. Generalnie powiedział, że zajście w ciążę przy takich wynikach nasienia to byłby cud. Proszę o pomoc
Teratozoospermia: morfologia 0% -
Ewela2016 wrote:witam się dziewczyny, chce dołączyć do was, mam nadzieje, że mnie przyjmiecie ?
jestem na początku drogi bo dopiero od tygodnia mamy wynik nasienia, w uwagach napisane jest teratozoospermia.. Badanie nasienia zrobiliśmy na zlecenie mojego ginekologa i myśleliśmy, że to będzie tylko proforma, że na pewno będzie wszystko w porządku..a jednak wyszło inaczej, morfologia na poziomie 0% przybiła mnie i męża.. gdybyście były takie uprzejme i zerknęły na te wyniki.. proszę powiedzcie o co chodzi z tą fragmentacją DNA bo bardzo boję się tego badania.. bo wiem, że tu już nie będzie ratunku jeśli wyjdzie coś nie tak.. z tego co zdążyłam się zorientować to złą morfologię mogą powodować: żylaki, bakterie, bądź genetyka.. Chcę ustalić jakiś plan działania. Z ust ginekologa padło słowo in vitro ale u nas z powodu przekonań to odpada na pewno. Mój ginekolog kazał mi odstawić bromergon i kazał przyjść za trzy miesiące jak będzie poprawa nasienia. Generalnie powiedział, że zajście w ciążę przy takich wynikach nasienia to byłby cud. Proszę o pomoc
zdjęcia sa niestety kiepskiej jakosci wiec ciezko cos odczytac.
podaj linki do zdjec bedzie lepiej.
jesli chodzi o morfo 0%, Wolski nam powiedziałze z taka wartoscia jedynie in vitro. Jesli przegladnełas forum to pewnie znalazłas przypadki gdzie udawało sie nawet z takim wynikiem👩🏼 PCO❌ IO ❌ Endometrioza ❌
🧔🏻♂️ teratozoospermia ❌morfo 2% hormony ✅ posiew ✅ fragmentacja ✅ HBA ✅
Angelius Provita dr P ❤️
1 IUI
1 IMSI krótki protokół
2 pICSI długi protokół
24.05.2018 o 2:50 na ziemi pojawil się cud ! ❤️
03.01.2024 - zaczynamy kolejne podejście Angelius
02.2024 - histeroskopia, CD138 ❌ , farmakoterapia, 6 msc leczenia.
Start I pICSI 09.2024, gonapeptyl/gonal/menopur
- pobrano 11 🥚
- dojrzale i zaplodnione 9
- blastocysty : 🅾️. 😭, transfer odwołany
Start II pICSI 10.2024
Rekovelle/orgalutran
- punkcja 16.10 ??? -
tak czytałam o tych cudach
Wyniki:
Objętość (ml) 2,50
upłynnienie: całkowite
lepkość: prawidłowa
wygląd: prawidłowy
pH: 7,50
dni abstynencji: 4
agregacje: w normie
aglutynacje: 1A
elementy komórkowe: prawidłowe
koncentracja: 86,76 Miliony/ml
216,90 M/Próba
Ruchome suma 44,
WHO 5:
ruch postępowy PR suma 18
ruch niepostępowy NP suma 26
Nieruchome IM suma 43
Szybkość:
szybki: 4
średni: 28
wolny: 12
nieruchome (IM) 43
WHO 4:
ruch postępowy szybki typ A suma 0 !!!!!!!
ruch postępowy wolny typ B suma 18
ruch postępowy typ C 26
plemniki nieruchome typ D 43
hyperactive 0
morfologia 0!!!
TeratozoospermiaIIITeratozoospermia: morfologia 0% -
domiszka wrote:Ewela do poprawy ruch i morfologia, nie sugeruj sie rozbiciem ruchu na A i B, pytałam Wolskiego i pytałam w mojej kliniice - nie rozbija sie go już poniewaz ocena szybkosci jest ocena subiektywna tak jak napisała antonna jedno badanie o niczym nie świadczy wiec jesli nie robiliscie posiewu zrobcie koniecznie - moze jest jakies paskudztwo. Fragmentacje DNa zrób również, to sporo mówi.
dodatkowo nie zgadza mi się cos ten ruch u Was:
WHO 5:
ruch postępowy PR suma 18
ruch niepostępowy NP suma 26
Nieruchome IM suma 43
a gdzie brakujące 13 % ?
Skąd jestes ?👩🏼 PCO❌ IO ❌ Endometrioza ❌
Angelius Provita dr P ❤️
1 IUI
1 IMSI krótki protokół
2 pICSI długi protokół
- pobrano 11 🥚
Start II pICSI 10.2024
Rekovelle/orgalutran
- punkcja 16.10 ??? -
Wyk 5
Ruch postepowy PR 20,69%
Ruch niepostepowy NP 29,89%
Nieruchome 49,43%
Dokładnie też tak myślę, ze jedno badanie to jeszcze nie wyrok:) ale już mi dało dużo do myślenia.. mąż bierze póki co proferil z zalecenia gin. Powinnam jeszcze coś dokupić? Ile kosztuje ten posiew?
Jestem z Głogowa woj. Dolnośląskie
Z tego co zaczęłam się orientować w temacie to płodność męska nie jest tak do końca poznają o zgrozo. Kobiete można wzdłuż i wszerz zbadać a potem dość skutecznie leczyć a mężczyzn ? To jest jakaś porażka. Nawet nie wiem gdzie tu jest najbliższy androlog..chyba Wrocław.Teratozoospermia: morfologia 0% -
O rany... widzę, że przy naszej morfologii 3% powinnam skakać z radości albo co najmniej nie zamartwiać aż tak. No, ale generalnie szału też niestety nie ma choć zdaję sobie sprawę, że pierwsze badanie jeszcze niczego nie przesądza, a po drugie udaje się czasem i przy gorszej morfo plus z problemem kobiecym.
Zaraz przepiszę wyniki i poproszę Was o zerknięcie wprawnymi oczami
Ewela, my też bez posiewu, badanie zalecił mój gin w pakiecie z moimi- skoro nie udało się przez te 5 cykli. Gdybym miałą więcej rozumu i założyła, że jednak może mieć, niestety, trafne przeczucia to pewnie zrobilibyśmy i posiew. Teraz suplementacja i czkanie kwartał z zaciśnięty, że coś się jednak ruszy w DOBRĄ stronę, kciukami
wrzesień 2017, teratozoospermia, lewy jajowód niedrożny, pierwsza IUI. -> SYN! 06.2018r. -
Wyniki:
Objętość (ml) 5,00
upłynnienie: 10 min
lepkość: +
agregacje: -
aglutynacje: -
inne komórki: -
koncentracja: 25,40 Miliony/ml
127,00 Mln/Próba
żywe 50%,
wynik HOS testu: 51%
plemniki ruchliwe 114 46,72%
ruch postępowy 80 32,79%
ruch niepostępowy 34 13,93%
plemniki nieruchliwe 130 53,28%
plemniki nieprawidłowe 96,67%
plemniki prawidłowe 3,33
wady głowki 92,50% wady wstawki 39,17%
obniżony odsetek żywych plemników, HOS-test poniżej normy, teratozoospermia z indeksem 1,36
badanie było komputerowe.domiszka lubi tę wiadomość
wrzesień 2017, teratozoospermia, lewy jajowód niedrożny, pierwsza IUI. -> SYN! 06.2018r. -
Pikselka wrote:Wyniki:
Objętość (ml) 5,00
upłynnienie: 10 min
lepkość: +
agregacje: -
aglutynacje: -
inne komórki: -
koncentracja: 25,40 Miliony/ml
127,00 Mln/Próba
żywe 50%,
wynik HOS testu: 51%
plemniki ruchliwe 114 46,72%
ruch postępowy 80 32,79%
ruch niepostępowy 34 13,93%
plemniki nieruchliwe 130 53,28%
plemniki nieprawidłowe 96,67%
plemniki prawidłowe 3,33
wady głowki 92,50% wady wstawki 39,17%
obniżony odsetek żywych plemników, HOS-test poniżej normy, teratozoospermia z indeksem 1,36
badanie było komputerowe.
Jak mam byc szczera to bardziej skupilabym sie na HOS bo chyba powinno byc wyzsze i na zywotnosci bo jednak dosc nisko. Wyniki nie sa zle serio staracie sie dopiero 6 cykli wiec jeszcze bym sie nie spinala:)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2016, 22:47
👩🏼 PCO❌ IO ❌ Endometrioza ❌
Angelius Provita dr P ❤️
1 IUI
1 IMSI krótki protokół
2 pICSI długi protokół
- pobrano 11 🥚
Start II pICSI 10.2024
Rekovelle/orgalutran
- punkcja 16.10 ??? -
Ok widze ze w uwagach masz to juz wspisane👩🏼 PCO❌ IO ❌ Endometrioza ❌
Angelius Provita dr P ❤️
1 IUI
1 IMSI krótki protokół
2 pICSI długi protokół
- pobrano 11 🥚
Start II pICSI 10.2024
Rekovelle/orgalutran
- punkcja 16.10 ??? -
antonna wrote:Mi się też wydaje, że ta morfologia nie jest zła, szczególnie, że plemników macie ponad normę. Natomiast nie wiem co z tą żywotnością.
domiszka przygotowana na jutro? Ile dni w sumie spędzisz w szpitalu? Mówiłaś rodzicom, że idziesz do szpitala?
Ja wczoraj dostałam @ Przez to miałam wczoraj gorszy dzień (nawet nie o to chodzi, że tym razem znowu się nie udało, tylko taka ogólna złość na cały świat i na mężczyzn, że nie mają okresu). Dowiedziałam się za to, że stymulację do in vitro raczej zaczyna się od 1 dc, więc jak ja pójdę do niej w poniedziałek, to i tak mam miesiąc w dupę Przy moim wczorajszym nastroju wizja czekania jeszcze miesiąca przybiła mnie i wkurzyła. Liczę, że chociaż kurczę inseminację mi zrobi w takim wypadku w tym grudniu. Ogólnie to nienawidzę tego roku 2016 i nie mogę się doczekać, aż się w końcu skończy
jak wszystko będzie OK to już jutro koło 21 mnie wypuszcza to jest prywatna klinika i oni się nie bawia w jakies trzymanie pacjentki na siłe zeby NFZ się cieszył
rodzice wiedza, mama jest oddziałową gin-poł i ma znajomą w tej klinice wiec powiedziałam jej bo tak czy siak by się dowiedziała od niej a dwa że dodatkowo może szybciej niż na wypisie dowiem się jak mają się u mnie sprawy
stresa mam jak jasny sku*****n... byłam u kosmetyczki, kupiłam sobie 'wyjściową' piżamę i chyba dziś szybko nie zasne.. ale co ma być to będzie, wierze że będzie dobrze więc ten stres przyjmuje na klate...
A Ty sie nie martw !, zmolestuja ją o to iui jesli Ci zalezy w tym cyklu i uszy do góry
a grubsze sprawy zostaw sobie na nowy rok może obie zaczniemy w tym samym czasie ?
aaa i zeby było smiesznie - owulke bede miała we wtorek bo mimo braku stymulacji pęcherzyk mi urósł, sluz płodny jak ta lala a tu starać absolutnie się nie wolnoWiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2016, 15:11
👩🏼 PCO❌ IO ❌ Endometrioza ❌
Angelius Provita dr P ❤️
1 IUI
1 IMSI krótki protokół
2 pICSI długi protokół
- pobrano 11 🥚
Start II pICSI 10.2024
Rekovelle/orgalutran
- punkcja 16.10 ??? -
antonna wrote:strasznie podziwiam Waszą determinację w dążeniu do poprawienia wyników! Mega !!! My od pół roku wiemy o złych wynikach i już in vitro rozważamy. A gdzie by tu czekać rok, żeby się wyniki poprawiły. A co dopiero 2.5 roku!!!! Na jakie zabiegi jeździł mąż? A co z pozostałymi parametrami nasienia? In vitro niekoniecznie musi się udać niezależnie od przyczyny niepłodności. Nie wiem jakie są statystyki, kiedy facet ma 0% prawidłowych plemników (nam też tak w pierwszym badaniu wyszło). Natomiast wtedy czytałam, że zła morfologia wcale nie oznacza uszkodzonego DNA w plemniku. Jeśli macie morfologię 0%, bo np. plemnik nie ma akrosomu, no to uniemożliwia to zapłodenienie naturalne, ale takie IMSI może zadziałać. Badaliście fragmentację DNA? Czy Ty masz coś zdiagnozowane? Czy jesteś "czysta"? Co do faszerowania się hormonami. Też mnie to przeraża, ale tłumaczę sobie to tak, że kurcze, nasze organizmy są silne, a taka terapia jest krótkoterminowa. Niektóre laski przez lata faszerują się tabletkami antykoncepcyjnymi i żyją. Ludzie chorzy na raka przyjmują chemię, która ich niszczy, ale z biegiem czasu organizm odzyskuje siły. Chyba nie ma co tego demonizować aż tak. To jest miesiąc brania wstrętnych leków (a przy tym w chu.. drogich), ale no kurcze, to tylko miesiąc. Dopóki nie rozwali nam to jakichś narządów no to chyba będziemy żyć, co nie?
A te badania nasienia, które robiliście to były komputerowe, czy manualne?
szkoda słów co z nas zostało po takim długim czasie. Jeśli chodzi o pozostałe wyniki nasienia to bardzo skaczą, raz jest 50 ml w ejakulacie kolo 7mln/ml a raz po 5 mln w calosci... raz ruch jest super, a kolejnym razem masakra, a ta morfologia ciągle 0%. Miał badana fragmentacje DNA i wszystkie możliwe badania zlecone przez dr Kurpisza - nic nie wyszło, nikt nie wie co jest przyczyną. Mąż jeździł na akupunkturę - bo miało to go rozluźnić, poprawić krążenie itd.. NIC.. był u babki która leczy medycyną naturalną, dostał jakieś urządzenie do masowania stóp żeby pobudzać wszystkie narządy w organizmie..NIC. Oczywiście wizyty w kilku klinikach, pełno leków zastosowanych, NIC. tak jak piszę, odpuścilibyśmy gdyby nie to że raz udało się 2%.. eh że też nikt wtedy nas nie pokierował żeby zamrozić nasienie.. mielismy nadzieje ze idzie na lepsze i kolejne badania będą lepsza..a tu dupa jeśli o mnie chodzi to miałam robione wszystkie możliwe badania łącznie z drożnością jajowodów, wszystko niby dobrze. Trochę mam tsh wysokie bo w granicy 2,5 ale na tym etapie się nie przejmuje, bo gdyby nasienie się poprawiło to wzięłabym hormony. Naprawdę mam dziurę w głowie, nie wiem już czego się chwytać ;((( widziałam że kilku dziewczynom się udało z beznadziejną morfologią, ale nie wiem czy udało się dzięki inseminacji albo invitro, czy nagle cos się odblokowało - jeśli tak, to dzięki czemu?Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2016, 16:15
ponad 40 miesięcy starań
morfologia 0% -
Domiszka ja też trzymam mocno kciuki żeby wszystko było dobrze!!!4 cs o drugiego bobasa - II 03.01; 20.01
Starania o pierwsze dziecko 2 lata (2015-2017)
Ona: PCOS, AMH 24, niedoczynność tarczycy,
czerwiec 2017 - laparoskopia, HSG, histeroskopia, usunięcie ognisk endometriozy
On: oligoasthenoteratozoospermia (01.2017 koncentracja 1,7 mln/ml; morfologia 1%; ruch 10%) -
My też staramy sie kilka ms.Czytałam Was od dobrych kilku godzin, gdyż w pracy skupić sie nie moge.
Dziś odebrałam wyniki męża. Jestem załamana.
OCENA MAKROSKOPOWA
Upłynnienie 35 min
Objetosc 4,5 ml
PH 7,6 >= 7,2
Zabarwienie biało-szare
Lepkosc prawidłowa
OCENA MIKROSKOPOWA
Aglutynacja -
Koncentracja ¯ 7,2 mln/ml
Całkowita ilosc plemników w ejakulacie ¯ 32,4 mln
OCENA RUCHLIWOSCI
Ruch postepowy 35 % >= 32
Ruch w miejscu 12 %
Ruch całkowity 47 % >= 40
Brak ruchu 53 %
OCENA MIKROSKOPOWA BARWIONEGO ROZMAZU
Plemniki o budowie prawidłowej ¯ 2,0 %
Nieprawidłowe główki 75,0 %
Nieprawidłowe wstawki 20,0 %
Nieprawidłowe witki 2,0 %
Krople cytoplazmatyczne 1,0 %
Koncentracja komórek okragłych 0,1 mln/ml
Koncentracja leukocytów 0,1 mln/m
czy jest jakaś szansa?Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2016, 15:32
marina9985 -
Cześć dziewczynki
ja już w domu, leże w łóżku i dochodze do siebie
tak jak moja mądra Pani doktor mi obiecała - masakry nie było, w zatoce douglasa małe ognisko endomendy, reszta głownie na jajnikach.
Niby endomenda 2 stopnia ( czyli lekka ) ale powiedziała ze ta 2 to tak troche na wyrost bo to jest tak na pograniczu
Zrobili mi laparoskopie, histeroskopie, HSG i elektrokauteryzjacje jajników i endomendy
kazdy jajnik nakłuli po 4 razy wiec pewnie nieco mi to AMH obnizyli ( alleluja !! :P:P )
za 8 dni na kontrole i wtedy bedziemy ustalać dalszy plan działan
ciesze sie ze mam madrego lekarza, bo umiejetne czytanie usg to podstawa a tu wszystko sie sprawdzilo, wiec czuje sie maksymalnie zaopiekowana i w fachowych rekach👩🏼 PCO❌ IO ❌ Endometrioza ❌
Angelius Provita dr P ❤️
1 IUI
1 IMSI krótki protokół
2 pICSI długi protokół
- pobrano 11 🥚
Start II pICSI 10.2024
Rekovelle/orgalutran
- punkcja 16.10 ???