Teratozoospermia
-
WIADOMOŚĆ
-
Co do zmian w morfologii dla mnie to dziwne zjawisko. Nam w labo powiedzieli,że minimalnie co 3 mies. robić, ponieważ dopiero wówczas widać efekt jakiegokolwiek suplementowania, czy leczenia.
Wlkp- ta morfologia w tym samym labie robiona? -
Z morfologią to jest tak, że badania są takie trochę statystyczne... jak badanie ankietowe. Można w jednym mieście przeprowadzić dwa razy ankietę i raz się trafi na grupę ludzi, że odpowiedzą w większości "tak", za chwilę na inną grupę, gdzie akutat większość odpowie "nie". Morfologia nie zmienia się w takim tempie, faktycznie powinno się powtarzać po min. 3 miesiącach, po prostu czasem się trafi "lepszy sort", czasem troszkę gorszy wpadnie pod mikroskop. W sumie tak sobie ostatnio myślę, że jeżeli morfologia jest słaba to czy to jest 1% czy 3% to istotne jest to, że po prostu jest słaba, poniżej normy i trzeba działać.
-
Dokładnie. To samo mi lekarz powiedział- morfologie bada się na wybranej grupie plemników "ankieterów", a nie na wszystkich. Wiec morfologia 0% nie oznacza, że tam gdzieś nie plączą się zdrowe plemniki zdolne do zapłodnienia. Co jednak nie oznacza, że nie ma się czym martwić, zwłaszcza jak wynik 0% się powtarza.Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%
Starania od 1.1.2016
11.2016 - diagnoza OAT
5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
1.2019- rodzą się nasze córki -
admiralka wrote:Tak to pierwszy wynik, ale to 0% mocno w nas uderzyło. Mało potrafię znaleźć (choćby w internecie) przypadków, gdy 0% wzrosło, a już nie mówiąc o naturalnej ciąży.
Rzeczywiście, widzę że u was bardzo różnie. Mocne kciuki za ciążę! :*Totoro, melba, pistacjowa, Miśkowa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCześć
Odebraliśmy z mężem kolejne wyniki, po roku suplementacji i wszystkie wyniki super, ilość ponad 160 mln, żywotność ponad 90%, ruch 50%, tylko morfologia spadła na 2% a wady główki to aż 98%, wcześniej morfologia była dwa razy 3% a te wady ok 88%. Nie wiem co robić. Mąż już bierze wszystko, co może być przyczyną takiej morfologii? -
MisiaZ88 wrote:Cześć
Odebraliśmy z mężem kolejne wyniki, po roku suplementacji i wszystkie wyniki super, ilość ponad 160 mln, żywotność ponad 90%, ruch 50%, tylko morfologia spadła na 2% a wady główki to aż 98%, wcześniej morfologia była dwa razy 3% a te wady ok 88%. Nie wiem co robić. Mąż już bierze wszystko, co może być przyczyną takiej morfologii?
Może w tym kierunku musicie iść. -
nick nieaktualny
-
MisiaZ88 wrote:a wiesz jakie badania dobrze zrobić? Dodam tylko, że z hormonów testosteron w dolnej granicy i wysoka prolaktyna
Ewentualnie kariotyp Ale to jedno z drugim się nie łączy
Zaczelabym od fragm żeby nie robić mnóstwa badan na hurra
Jak fragm wyjdzie źle szukać przyczyny
Z hormonów fajnie mieć też wyniki fsh i tsh Ale to już do głębszej diagnostykiWiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2017, 10:16
-
melba wrote:Co do zmian w morfologii dla mnie to dziwne zjawisko. Nam w labo powiedzieli,że minimalnie co 3 mies. robić, ponieważ dopiero wówczas widać efekt jakiegokolwiek suplementowania, czy leczenia.
Wlkp- ta morfologia w tym samym labie robiona?
Pierwsze dwa badania robiłem w tym samym labie, a trzecie (to dokładniejsze) w innym. Wszystko opisałem, nie chcę powtarzać, żeby nie utrwalać nazw firm (reklama).
O odstępie 3-tygodniowym pomiędzy badaniami dowiedziałem się tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=qcgNK3Pt8sE
-
admiralka wrote:U nas morfologia 0% i właśnie 100% wad główki Zobaczymy, jak nas androlog pokieruje.
U nas w pierwszym badaniu było to samo. Pytałam, czy wady główki na coś wskazują, to mi powiedzieli, że raczej nie. W sensie nie jest tak, że 100% wad główek oznacza chorobę X. Przyczyny mogą być różne. Mąż dostał zalecenia badań hormonalnych + usg przyrodzenia i wyszły żpn.
Potem, mój mąż miał w innym miejscu badanie manualne i morfologia była niby 2%. I podczas tego badania był dokładniejszy opis budowy plemników np. wskazanie ile procent ma mały akrosom, ile ma za dużą główkę, ile ma zdeformowaną główkę itp.Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%
Starania od 1.1.2016
11.2016 - diagnoza OAT
5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
1.2019- rodzą się nasze córki -
Saja wrote:U nas w pierwszym badaniu było to samo. Pytałam, czy wady główki na coś wskazują, to mi powiedzieli, że raczej nie. W sensie nie jest tak, że 100% wad główek oznacza chorobę X. Przyczyny mogą być różne. Mąż dostał zalecenia badań hormonalnych + usg przyrodzenia i wyszły żpn.
Potem, mój mąż miał w innym miejscu badanie manualne i morfologia była niby 2%. I podczas tego badania był dokładniejszy opis budowy plemników np. wskazanie ile procent ma mały akrosom, ile ma za dużą główkę, ile ma zdeformowaną główkę itp.
Dzięki za podzielenie się wiedzą :*
Wiem właśnie, że badanie komputerowe nie jest takie dokładne, pewnie też zdecydujemy się na to manualne za jakiś czas. -
My po wizycie w klinice. Lekarz spojrzał na wyniki męża i powiedział, że są ok. Wprawdzie morfo 3%, ale przy takiej liczbie plemników stwierdził, że nie można się czepiać. Mało tego, mój tasiemcowaty cykl nie jest stracony, ponieważ dziś, w 34. dc okazało się, że piękne endometrium i pęcherzyk na jajniku, jutro możemy się spodziewać owulacji O.O
Męczy mnie jeszcze ta fragmentacja, powtarzamy w lipcu, ale lekarz jakoś nie przywiązywał wagi, stwierdził, że nie ma co biadolić i mamy działać O.O
-
Fragmentacje nie każdy lekarz uważa za wartościowe badanie, dlatego my nie robiliśmy. Zamiast biadolić to płodzić
Miśkowa, Schmetterling lubią tę wiadomość
Starania od 06.2014
Walka z męskim problemem:( (Terato-Asthenozoospermia ) Z 0 do 1% prawidłowych plemników
28.07.2015 *11tc