X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Teratozoospermia
Odpowiedz

Teratozoospermia

Oceń ten wątek:
  • melba Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2017, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do zmian w morfologii dla mnie to dziwne zjawisko. Nam w labo powiedzieli,że minimalnie co 3 mies. robić, ponieważ dopiero wówczas widać efekt jakiegokolwiek suplementowania, czy leczenia.

Wlkp- ta morfologia w tym samym labie robiona?

preg.png

XII 2015 początek naprostarań
    XI 2022 FET 12 dpt 1313, 24dpt♥️
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2017, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z morfologią to jest tak, że badania są takie trochę statystyczne... jak badanie ankietowe. Można w jednym mieście przeprowadzić dwa razy ankietę i raz się trafi na grupę ludzi, że odpowiedzą w większości "tak", za chwilę na inną grupę, gdzie akutat większość odpowie "nie". Morfologia nie zmienia się w takim tempie, faktycznie powinno się powtarzać po min. 3 miesiącach, po prostu czasem się trafi "lepszy sort", czasem troszkę gorszy wpadnie pod mikroskop. W sumie tak sobie ostatnio myślę, że jeżeli morfologia jest słaba to czy to jest 1% czy 3% to istotne jest to, że po prostu jest słaba, poniżej normy i trzeba działać.

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Saja Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2017, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie. To samo mi lekarz powiedział- morfologie bada się na wybranej grupie plemników "ankieterów", a nie na wszystkich. Wiec morfologia 0% nie oznacza, że tam gdzieś nie plączą się zdrowe plemniki zdolne do zapłodnienia. Co jednak nie oznacza, że nie ma się czym martwić, zwłaszcza jak wynik 0% się powtarza.

Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%

Starania od 1.1.2016
    11.2016 - diagnoza OAT
    5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
    1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
    4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
    5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
    1.2019- rodzą się nasze córki
  • ktosiowa Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2017, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    admiralka wrote:
    Tak to pierwszy wynik, ale to 0% mocno w nas uderzyło. Mało potrafię znaleźć (choćby w internecie) przypadków, gdy 0% wzrosło, a już nie mówiąc o naturalnej ciąży. :(

Rzeczywiście, widzę że u was bardzo różnie. Mocne kciuki za ciążę! :*
    Ja jestem takim przykładem, a dokładnie moja ciąża. 23.06.2016 odebraliśmy wyniki z morfologią 0% i ruchem postępowym 31%. Obecnie jestem w 10 tygodniu ciąży. Ciąża naturalna.

Totoro, melba, pistacjowa, Miśkowa lubią tę wiadomość

2r7Ip1.png

jVVIp2.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2017, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktosiowa gratulacje ogromne!!! Spokojnej ciąży <3

ktosiowa lubi tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • melba Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2017, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktosiowa Twoja historia daje nadzieję ;-) Gratulacje! Spokojnej ciąży! ;-)

preg.png

XII 2015 początek naprostarań
    XI 2022 FET 12 dpt 1313, 24dpt♥️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 czerwca 2017, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :)
    Odebraliśmy z mężem kolejne wyniki, po roku suplementacji i wszystkie wyniki super, ilość ponad 160 mln, żywotność ponad 90%, ruch 50%, tylko morfologia spadła na 2% a wady główki to aż 98%, wcześniej morfologia była dwa razy 3% a te wady ok 88%. Nie wiem co robić. Mąż już bierze wszystko, co może być przyczyną takiej morfologii?

• Lunk_a Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2017, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MisiaZ88 wrote:
    Cześć :)
    Odebraliśmy z mężem kolejne wyniki, po roku suplementacji i wszystkie wyniki super, ilość ponad 160 mln, żywotność ponad 90%, ruch 50%, tylko morfologia spadła na 2% a wady główki to aż 98%, wcześniej morfologia była dwa razy 3% a te wady ok 88%. Nie wiem co robić. Mąż już bierze wszystko, co może być przyczyną takiej morfologii?
    Główka odpowiada za info genetyczną.
    Może w tym kierunku musicie iść.

iv09i09katk65tr1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 czerwca 2017, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunk_a wrote:
    Główka odpowiada za info genetyczną.
    Może w tym kierunku musicie iść.

a wiesz jakie badania dobrze zrobić? Dodam tylko, że z hormonów testosteron w dolnej granicy i wysoka prolaktyna

• Lunk_a Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2017, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MisiaZ88 wrote:
    a wiesz jakie badania dobrze zrobić? Dodam tylko, że z hormonów testosteron w dolnej granicy i wysoka prolaktyna
    Fragmentacja dna plemnika- u Was przy tych wynikach a raczej przy ich zmiennosci ma sens
    Ewentualnie kariotyp Ale to jedno z drugim się nie łączy
    Zaczelabym od fragm żeby nie robić mnóstwa badan na hurra
    Jak fragm wyjdzie źle szukać przyczyny

Z hormonów fajnie mieć też wyniki fsh i tsh Ale to już do głębszej diagnostyki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2017, 10:16

iv09i09katk65tr1.png
  • admiralka Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2017, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas morfologia 0% i właśnie 100% wad główki :( Zobaczymy, jak nas androlog pokieruje.

atdc9vvjhr7v1l6t.png

h84f9vvj1bgblfir.png

03.08.2017 - Nasze cuda 8tc [*]
    16.12.2017 - Marysia 15tc [*]
  • pistacjowa Koleżanka

Wysłany: 19 czerwca 2017, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    admiralka daj znać co wam powie!

• admiralka Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2017, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pistacjowa wrote:
    admiralka daj znać co wam powie!

Dam znać na pewno, idziemy w piątek na 12.00.

atdc9vvjhr7v1l6t.png

h84f9vvj1bgblfir.png

• wlkp Debiutantka

Wysłany: 19 czerwca 2017, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melba wrote:
    Co do zmian w morfologii dla mnie to dziwne zjawisko. Nam w labo powiedzieli,że minimalnie co 3 mies. robić, ponieważ dopiero wówczas widać efekt jakiegokolwiek suplementowania, czy leczenia.

Wlkp- ta morfologia w tym samym labie robiona?

Pierwsze dwa badania robiłem w tym samym labie, a trzecie (to dokładniejsze) w innym. Wszystko opisałem, nie chcę powtarzać, żeby nie utrwalać nazw firm (reklama).

O odstępie 3-tygodniowym pomiędzy badaniami dowiedziałem się tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=qcgNK3Pt8sE

• Saja Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2017, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    admiralka wrote:
    U nas morfologia 0% i właśnie 100% wad główki :( Zobaczymy, jak nas androlog pokieruje.

U nas w pierwszym badaniu było to samo. Pytałam, czy wady główki na coś wskazują, to mi powiedzieli, że raczej nie. W sensie nie jest tak, że 100% wad główek oznacza chorobę X. Przyczyny mogą być różne. Mąż dostał zalecenia badań hormonalnych + usg przyrodzenia i wyszły żpn.

Potem, mój mąż miał w innym miejscu badanie manualne i morfologia była niby 2%. I podczas tego badania był dokładniejszy opis budowy plemników np. wskazanie ile procent ma mały akrosom, ile ma za dużą główkę, ile ma zdeformowaną główkę itp.

Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%

Starania od 1.1.2016
    11.2016 - diagnoza OAT
    5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
    1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
    4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
    5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
    1.2019- rodzą się nasze córki
  • wlkp Debiutantka

Wysłany: 19 czerwca 2017, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @ktosiowa --- jesteś jakieś 3 tygodnie przed nami,
    Twoje doświadczenie daje ogromną nadzieję ! :))
    Czyli rozumiem, że serduszko już słyszałaś ?

• admiralka Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2017, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saja wrote:
    U nas w pierwszym badaniu było to samo. Pytałam, czy wady główki na coś wskazują, to mi powiedzieli, że raczej nie. W sensie nie jest tak, że 100% wad główek oznacza chorobę X. Przyczyny mogą być różne. Mąż dostał zalecenia badań hormonalnych + usg przyrodzenia i wyszły żpn.

Potem, mój mąż miał w innym miejscu badanie manualne i morfologia była niby 2%. I podczas tego badania był dokładniejszy opis budowy plemników np. wskazanie ile procent ma mały akrosom, ile ma za dużą główkę, ile ma zdeformowaną główkę itp.

Dzięki za podzielenie się wiedzą :*

Wiem właśnie, że badanie komputerowe nie jest takie dokładne, pewnie też zdecydujemy się na to manualne za jakiś czas.

atdc9vvjhr7v1l6t.png

h84f9vvj1bgblfir.png

• Totoro Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2017, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po wizycie w klinice. Lekarz spojrzał na wyniki męża i powiedział, że są ok. Wprawdzie morfo 3%, ale przy takiej liczbie plemników stwierdził, że nie można się czepiać. Mało tego, mój tasiemcowaty cykl nie jest stracony, ponieważ dziś, w 34. dc okazało się, że piękne endometrium i pęcherzyk na jajniku, jutro możemy się spodziewać owulacji O.O
    Męczy mnie jeszcze ta fragmentacja, powtarzamy w lipcu, ale lekarz jakoś nie przywiązywał wagi, stwierdził, że nie ma co biadolić i mamy działać O.O

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • cocosowa Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2017, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fragmentacje nie każdy lekarz uważa za wartościowe badanie, dlatego my nie robiliśmy. Zamiast biadolić to płodzić ;):)

Miśkowa, Schmetterling lubią tę wiadomość

Starania od 06.2014
    Walka z męskim problemem:( (Terato-Asthenozoospermia ) Z 0 do 1% prawidłowych plemników
    28.07.2015 *11tc
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2017, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taki jest plan :D

Miśkowa lubi tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
‹‹ 159 160 161 162 163 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ