Teratozoospermia
-
WIADOMOŚĆ
-
Też się nad tym zastanawiam. Na razie czekamy na efekty operacji żpn. Jeśli efektów nie będzie, albo będą niewielkie, to i tak czeka nas ivf.Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%
Starania od 1.1.2016
11.2016 - diagnoza OAT
5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
1.2019- rodzą się nasze córki -
Cześć Dziewczyn,
Jestem tu nowa i chciałabym skorzystać z Waszego doświadczenia odnośnie parametrów męża do inseminacji:
Koncentracja - 7 mln/ml
Całkowita ilość plemników w ejakulacie - 17,75 mln
ruch postępowy - 20%
ruch całkowity - 30%
plemnik o budowie prawidłowej - 3%
Czy przy takich parametrach w ogóle można przystąpić do inseminacji?
Dziękuję
- zaniżone parametry nasienia / wiek /MTHFR C677C-T i A1298C-T oraz PAI 1 -4G,fragmentacja DNA 14% i 9%, kariotypy prawidłowe, KIR AA, LCT ujemny, bardzo złe wyniki cytokin -wysoki TNF alfa, NK 8,9% homocysteina 7,1, Wit D 56
leczenie immunosupresja = /encorton/accofil
Od 03.2020: prograf/encorton/accofil w cyklu z transferem
- ICSI - start 12.2017; - Crio - 01.2018 ; - Crio -14. 03.2018
- ICSI II - 06.2018; - ET- 25.06.2018 ;- Crio - 23.08.2018
- ICS III - 4❄️02.2019 , 04.2019 06.2019
- ICSI IV - 2 blastki 4bc i 4cc -
Cześć! KejtiK, nie jestem specjalistką, ale czytałam, że największe szanse na skuteczną inseminację ma nasienie z koncentracją plemników co najmniej 10 mln/ml i dobrymi parametrami ruchu i morfologii plemników. Nie wiem, jaka jest graniczna wartość - sama się zastanawiam, jakie są dokładne wytyczne i jak to się liczy. Przed inseminacją powinniście poprawić koncentrację plemników. Mąż bierze jakieś suplementy? Mój mąż miał morfologię 1%, niedawno wrosła do 2% po profertilu, reszta parametrów w normie i androlog wspominał o inseminacji.
Słuchajcie, mój kolega z pracy powiedział mi dziś, że kiedyś miał morfologię 0% i resztę parametrów też poniżej normy, a udało mu się poprawić jakość nasienia. Właśnie doczekał się synka, więc dał mi swoje niepotrzebne opakowanie DHEA AFL, które przepisała mu jakaś słynna androlog. Mówił, że brał też niepokalanek mnisi - w jego przypadku przyniosło to poprawę tragicznych wręcz parametrów nasienia i chociaż lekarze nie dawali mu szans, teraz ma dziecko. Mój mąż hormonów jeszcze nie badał, ale koledze lekarz przepisał to bez żadnych badań i są to suplementy bez recepty, więc zastanawiamy się, czy nie spróbować. Dodatkowo kolega brał też Clo i Profertil (ten pierwszy jest na receptę, ale to drugie mamy). Czy partner którejś z Was leczył się w ten sposób?
KejtiK lubi tę wiadomość
"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
- Janusz Korczak
PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
7t1d (*) -
Mój mąż bierze tylko Profertil. O reszcie słyszałam, ale nie stosowaliśmy. Jesteśmy już też po badaniu hormonów, po usg jąder i po posiewie z nasienia. W posiewie wyszły bakterie wiec póki co antybiotyk.
-
Dziękuję za informację. Czyli parametry nie za specjalne . U mnie jest jeszcze problem z moim wiekiem bo mam 38 lat, ale jestem zdrowa, żadnych problemów hormonalnych i cykle owulacujne. Ale że względu na mój wiek lekarz po dwóch naturalnych próbach od razu zaproponował inseminacje.
Mój mąż bierze orhomol fertil plus.
Pewnie już o tym była mowa, ale wiecie co jest najlepsze na koncentrację, zwiększenie ilości plemników i na zwiększenie ruchliwosci?
Dziękuję- zaniżone parametry nasienia / wiek /MTHFR C677C-T i A1298C-T oraz PAI 1 -4G,fragmentacja DNA 14% i 9%, kariotypy prawidłowe, KIR AA, LCT ujemny, bardzo złe wyniki cytokin -wysoki TNF alfa, NK 8,9% homocysteina 7,1, Wit D 56
leczenie immunosupresja = /encorton/accofil
Od 03.2020: prograf/encorton/accofil w cyklu z transferem
- ICSI - start 12.2017; - Crio - 01.2018 ; - Crio -14. 03.2018
- ICSI II - 06.2018; - ET- 25.06.2018 ;- Crio - 23.08.2018
- ICS III - 4❄️02.2019 , 04.2019 06.2019
- ICSI IV - 2 blastki 4bc i 4cc -
Kejtik, każdemu pomaga coś innego. Nie ma jednego preparatu, który pomaga każdemu facetowi. Poczytaj wątek o suplementach. Mąż powinien się przebadać pod kątem przyczyn takiego stanu nasienia. Jeśli ma bakterie albo żylaki to same suplementy nie pomogą.
KejtiK lubi tę wiadomość
Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%
Starania od 1.1.2016
11.2016 - diagnoza OAT
5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
1.2019- rodzą się nasze córki -
Musi dojść do prawidłowego zagnieżdżenia się zarodka i cała reszta dalej musi dobrze pójść. Żeby powstała zdrowa ciąża, to jest naprawdę bardzo długi i skomplikowany proces. Nie wystarczy, że plemnik dotrze do komórki.
-
Tak niestety z in vitro jest Polecam grupę na fb na ten temat, skarbnica wiedzy, ja powoli oswajam się z tematem.
Dziś mamy swoją droga kolejną wizytę u androloga. Minie jeszcze trochę czasu nim wrócimy do starań, ale cieszę się, że nie stoimy w miejscu. I nie przestanę wierzyć, mimo wszystko.