Forum Męskie sprawy Teratozoospermia
Odpowiedz

Teratozoospermia

Oceń ten wątek:
  • Gosia2708 Przyjaciółka
    Postów: 159 24

    Wysłany: 12 lutego 2018, 19:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny , mam pytanie czy u waszych partnerów oprócz teratozoospermii wykryto również podwyższoną liczę leukocytów? my mamy wlasnie ten problem a wizyta u androloga dopiero na koniec lutego ;/

  • Nelcia Przyjaciółka
    Postów: 376 33

    Wysłany: 12 lutego 2018, 20:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia u mojego meza leukocytow 0, nie wiem nawet co to szczerze mowiac

    Jeszcze mam nadzieję
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 12 lutego 2018, 20:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, Dziewczyny! Czytam Wasze komentarze (historie) i robi mi się przykro, ze tyle nas tutaj zmagać się musi z problemem braku ciąży. Ale! Trzymam za nas kciuki :) Chciałabym podzielić się z Wami naszym przypadkiem, a ze jestem tu pierwszy raz i jeszcze nie ogarniam ;P to po prostu napiszę: jesteśmy z Poznania, starania o fasolę zaczęły się radośnie +- 1,5 roku temu, bez spiny, presji, czy innych czynników. Po 0,5 roku teściowie, szwagierki i cała ekipa rodzinna zaczęła się życzliwie dopytywać, kiedy pępkowe. Posyłaliśmy ich na drzewo, zrozumieli, ze nie warto pytać ;) jednak lekki niepokój się pojawił i zaczęłam pogawędki z ginekologiem i endokrynologiem, bo zrobiłam badanie TSH (4,1 wtedy). Spadło po miesiącu do 2,6 (Letrox 50 i 75 na zmianę - diagnoza: zapalenie tarczycy). Koleżanka z pracy miała tez problem z tarczycą i poleciła mi dr Maciejewską-Jeske, położyła ją i mnie (2 tyg temu) na badania na Polnej (ze mną wszystko ok - niby). W międzyczasie koleżanka zaszła w ciążę (to jest w ogóle tez niezła hist(e)oria ;) starali się długo, świrowali, aż się znudzili tym wszystkim, od niechcenia się puknęli ... i bęc! Dzidzia!), a mój Mąż zbadał białko ... i wyszły 2% (teratozoospermia). Hasło przyjemne (jakieś zoo! Zwierzęta!?), ale nic nie mówiące, nasze głowy jak dzwony puste i głuche ... mhm ... całe 30 sekund ;) szybko ogarnęliśmy tę niewiedzę Google, fora itp ... i NIC! Lekarka, gdy spojrzała na te 2% od razu powiedziała: in vitro. Yyyy... a inseminacja? „Już w to nie wierzę” „ok, a dlaczego?”, „nie wiem, z czego to wynika, ale moje pacjentki już 6-8 inseminacje przechodzą i nic. Nie wiem, może kwestia kwalifikacji, laboratorium, sprzętu ... Ale jedna pojechała do Czech i się udało”. No to może, Kobitki, faktycznie jakiś zonk na poziomie „brudnej fiolki”? W każdym razie: pod koniec lutego kolejny zrzut białka i zobaczymy, czy androvit + odstawienie roweru + laptop zawsze na biurku (nie na kolankach!) dadzą więcej niż 2% :) Aaa! I żylaków ponoć nie ma (urolog na kontroli tak powiedział), ale jeszcze wizyta u androloga nas czeka :) I jeszcze jedno: była świnka w wieku 8 lat ... Tyle ode mnie. Jak są pytania/sugestie to chętnie pogadam :) Pozdro!

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2018, 20:20

    Helenka_mała lubi tę wiadomość

  • Kabełka Autorytet
    Postów: 1026 514

    Wysłany: 12 lutego 2018, 20:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia2708 wrote:
    Hej dziewczyny , mam pytanie czy u waszych partnerów oprócz teratozoospermii wykryto również podwyższoną liczę leukocytów? my mamy wlasnie ten problem a wizyta u androloga dopiero na koniec lutego ;/

    Robiliście posiew nasienia? Podwyższona liczba leukocytów może świadczyć o jakiejś infekcji i bakteriach w nasieniu- a to może również pogarszać parametry nasienia. Jeśli nie robiliście posiewu to polecam zrobić jeszcze przed wizytą, jeśli faktycznie coś wyjdzie, to lekarz odrazu Wam przepisze antybiotyk.

    d9cux48.png
  • Nelcia Przyjaciółka
    Postów: 376 33

    Wysłany: 12 lutego 2018, 20:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    heraika nam tez dwoch urologow mowilo, ze nia ma zylakow, ale caly czas czulam, ze sa , meza bolalo itd, wyslalam go prywatnie na badanie i zylaki 2 stopnia !

    Jeszcze mam nadzieję
  • Nelcia Przyjaciółka
    Postów: 376 33

    Wysłany: 12 lutego 2018, 20:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zoperowane juz ;)

    Jeszcze mam nadzieję
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 12 lutego 2018, 21:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nelcia wrote:
    heraika nam tez dwoch urologow mowilo, ze nia ma zylakow, ale caly czas czulam, ze sa , meza bolalo itd, wyslalam go prywatnie na badanie i zylaki 2 stopnia !
    Hmm ... a to był ciągły ból? Czy przy wizytach w toalecie, albo podczas stosunku? Przepraszam, ze takie osobiste pytania zadaję, ale każdy „trop” jest cenny :)

  • Gosia2708 Przyjaciółka
    Postów: 159 24

    Wysłany: 12 lutego 2018, 22:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kabełka wrote:
    Robiliście posiew nasienia? Podwyższona liczba leukocytów może świadczyć o jakiejś infekcji i bakteriach w nasieniu- a to może również pogarszać parametry nasienia. Jeśli nie robiliście posiewu to polecam zrobić jeszcze przed wizytą, jeśli faktycznie coś wyjdzie, to lekarz odrazu Wam przepisze antybiotyk.
    W piątek maz jest umówiony na posiew a ja na Sono hsg. Szkoda ze badania tak mu wyszły bo chciałam od razu po hsg się starać. Teraz boję się ze mogę cos załapać (Jestem po długim leczeniu i nie mam żadnych bakterii w badaniach )

  • Nelcia Przyjaciółka
    Postów: 376 33

    Wysłany: 12 lutego 2018, 23:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heraika maz mowi, ze takie sciskanie czasem , a przy stosunku czasem, zadko, ale jednak

    Jeszcze mam nadzieję
  • Patt1002 Autorytet
    Postów: 1108 156

    Wysłany: 13 lutego 2018, 07:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Część dziewczyny... Wczoraj odebralismy z mężem kolejne wyniki nasienia, mamy wciąż teratozoospermie i do tego zrobiliśmy powiew i wyszła bakteria Enterococcus faecalis. 24 lutego mamy wizyte druga u antologia w Poznaniu. Swoja droga świetny lekarz dr Łukasz Wojnar. Zrobimy usg. Ostatnio dr mówił ze z takimi wynikami to tylko in vitro... Bo na inseminacje jest trochę słabo. Dal nam poł roku... Leki... 3 miesiące minęły, kolejne badanie i porażka, ale w sumie znaleziona bakteria... Lekarz mówił żebyśmy zrobili powiew na beztlenowe jak juz, ale tam gdzie robiliśmy badania robili tylko na tlenowe i dobrze ze zrobiliśmy to badanie. Czy któraś z was walczy z ta bakteria? Czy któraś wygrała walkę ze złą morfologia nasienia?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2018, 07:50

    Patt1002
  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 1843 585

    Wysłany: 13 lutego 2018, 08:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patt1002 wrote:
    Część dziewczyny... Wczoraj odebralismy z mężem kolejne wyniki nasienia, mamy wciąż teratozoospermie i do tego zrobiliśmy powiew i wyszła bakteria Enterococcus faecalis. 24 lutego mamy wizyte druga u antologia w Poznaniu. Swoja droga świetny lekarz dr Łukasz Wojnar. Zrobimy usg. Ostatnio dr mówił ze z takimi wynikami to tylko in vitro... Bo na inseminacje jest trochę słabo. Dal nam poł roku... Leki... 3 miesiące minęły, kolejne badanie i porażka, ale w sumie znaleziona bakteria... Lekarz mówił żebyśmy zrobili powiew na beztlenowe jak juz, ale tam gdzie robiliśmy badania robili tylko na tlenowe i dobrze ze zrobiliśmy to badanie. Czy któraś z was walczy z ta bakteria? Czy któraś wygrała walkę ze złą morfologia nasienia?


    U nas tak samo walka ze złym nasieniem, nam też powiedzieli że tylko in vitro, my też zrobiliśmy posiew ale nie wyszły bakterie, kazali nam iść na usg jąder, zbadać hormony FSH TSH testosteron prolaktyna i dodatkowe badania nasienia SCD, MSOME. dopiero zaczeliśmy walkę więc za dużo nie mogę powiedzieć w tej sprawie.

    tsh-1,89(03.2020), 0,619 (05.2020), 1,31 (06.2020)
    FT4-1,21 (06.2020)
    homocysteina-6,49
    glukoza-89,3
    insulina-9,42
    FSH-6,0
    LH-9,0
    Estriadol-43,5
    Prolaktyna 14,4
    IgG Różyczka p/c 345,7
    HSG drożne
    AMH 7,7
    Żelazo-61,60 (05-05-2020)
    Witamina B12-307 (05-05-2020)
    Kw foliowy-15,89 (05-05-2020)
    Ferrytyna-22,41 (05-05-2020)
    INR-0,90 (05-05-2020)
    Morfologia ok (05-05-2020)
    APTT-32 sek (05-05-2020)
    Sód-138,4 (05-05-2020)
    Potas-5,06 (05-05-2020)
    Laparo-histero-HSG = Endometrioza 2 st
    Progesteron 8dpo-15.40, 8 dpo-2,51, 23dc-24,47
    Krzywa cukrowa- 92-109-102
    Krzywa insulinowa-6,7-52,3-19,3
    ANA 1 nie stwierdzono
    ASA nie stwierdzono

    Badanie na październik Kiry-czekam na wyniki

    Suple ona. Pregna start, wiesiołek, euthyrox 75,

    Suple On. Complex B, Witamina C 500, Witamina E

    DNA plemnika 29,29%(01.2020) liczne komórki okrągłe
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 13 lutego 2018, 09:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety nie pomożemy w kwestii bakterii. 2 urologów badało M. i 2 USG nie wykazały żylaków (2gie badanie dość dokładnie wykonał dr W.Sokołowski w Medpolonii) nie zlecono też innych badań, ale być może dlatego, że wizyta była trochę przed badaniem nasienia, które okazało się nie najlepsze. Jest jeszcze jedna sprawa - koleżance ktoś podpowiedział, żeby tydzień przed badaniem nasienia facet łykał urosept, żeby wykluczyć właśnie bakterie. Powiem Wam, że nie jesteśmy zwolennikami objadania się lekami i suplementami, ale może któraś z Was temat przerobiła i ma wiedzę?

    (napiszę jakie badania robili mi na Polnej 29.01-01.02.2018: glukoza, FSH, LH, Estraidol, PRL, Testosteron, DHEA-SO4, Kortyzol, TSH, FT4, Insulina - w normie wszystko oprócz ciut niższego Estradiolu - 53,98 pg/ml - ale USG 6.02 pokazało ciałko żółte, czyli owulacja była, wiec ja tak chyba po prostu mam - i testosteronu 0,54 ng/mL; wypis omawiał doc. Męczekalski i wyniki określił jako "w normie", chyba, że powiedział "na odczepnego", ale to już nie przystoi heheh)

  • Patt1002 Autorytet
    Postów: 1108 156

    Wysłany: 13 lutego 2018, 13:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas hormony sa w normie... Mam nadzieje ze jak wyleczymy bakterie to morfologia w końcu skoczy...

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2018, 13:30

    Patt1002
  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 1843 585

    Wysłany: 13 lutego 2018, 14:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki !

    tsh-1,89(03.2020), 0,619 (05.2020), 1,31 (06.2020)
    FT4-1,21 (06.2020)
    homocysteina-6,49
    glukoza-89,3
    insulina-9,42
    FSH-6,0
    LH-9,0
    Estriadol-43,5
    Prolaktyna 14,4
    IgG Różyczka p/c 345,7
    HSG drożne
    AMH 7,7
    Żelazo-61,60 (05-05-2020)
    Witamina B12-307 (05-05-2020)
    Kw foliowy-15,89 (05-05-2020)
    Ferrytyna-22,41 (05-05-2020)
    INR-0,90 (05-05-2020)
    Morfologia ok (05-05-2020)
    APTT-32 sek (05-05-2020)
    Sód-138,4 (05-05-2020)
    Potas-5,06 (05-05-2020)
    Laparo-histero-HSG = Endometrioza 2 st
    Progesteron 8dpo-15.40, 8 dpo-2,51, 23dc-24,47
    Krzywa cukrowa- 92-109-102
    Krzywa insulinowa-6,7-52,3-19,3
    ANA 1 nie stwierdzono
    ASA nie stwierdzono

    Badanie na październik Kiry-czekam na wyniki

    Suple ona. Pregna start, wiesiołek, euthyrox 75,

    Suple On. Complex B, Witamina C 500, Witamina E

    DNA plemnika 29,29%(01.2020) liczne komórki okrągłe
  • Nelcia Przyjaciółka
    Postów: 376 33

    Wysłany: 13 lutego 2018, 15:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja slyszalam , ze morfologii nie da sie poprawic, ale zobaczymy, czy po zabiegu na zylaki cos sie poprawi czy nie

    Jeszcze mam nadzieję
  • Saja Autorytet
    Postów: 978 242

    Wysłany: 13 lutego 2018, 16:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli bakterie "psują" plemniki, to po ich wyleczeniu nawet morfologia wraca do normy. Pytanie, czy bakterie są jedynym źródłem problemów.

    Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%

    Starania od 1.1.2016
    11.2016 - diagnoza OAT
    5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
    1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
    4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
    5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
    1.2019- rodzą się nasze córki
  • admiralka Autorytet
    Postów: 1992 3383

    Wysłany: 13 lutego 2018, 16:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patt, u nas morfologia była 0%, w posiewie wyszły bakterie ->antybiotyk-> ponowny posiew (czysty) - dwukrotnie ciąża (niestety bez szczęśliwego zakończenia).
    Ogólnego badania nasienia po pozbyciu się bakterii nie ponowliśmy więc nie wiem, czy morfologia skoczyła, ale te dwie ciąże pozwalają nam podejrzewać, że tak.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2018, 16:35

    atdc9vvjhr7v1l6t.png

    h84f9vvj1bgblfir.png

    03.08.2017 - Nasze cuda 8tc [*]
    16.12.2017 - Marysia 15tc [*]
  • Patt1002 Autorytet
    Postów: 1108 156

    Wysłany: 13 lutego 2018, 17:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morfologia jest do poprawy. Jestem na innym watku tam dziewczyna ma podobny problem i morfologia skoczyla do góry.

    Patt1002
  • Nelcia Przyjaciółka
    Postów: 376 33

    Wysłany: 13 lutego 2018, 22:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jaki to watek o poprawie morfo?

    Jeszcze mam nadzieję
  • oloowa2709 Autorytet
    Postów: 340 274

    Wysłany: 14 lutego 2018, 11:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,
    czytałam już wiele artykułów na temat teratozoospermii, przeglądałam fora.. Chciałam troszkę podeprzeć wiedzę otrzymana od lekarzy. W pażdzierniku 2016 roku miałam zdiagnozowana niedoczynność tarczycy, w styczniu 2017 hiperprolaktymię. Na obie przypadłości się lecze i jestem dobrze ustawiona lekowo bo wyniki się unormowały.. Miałam wykonany rezonans przysadki mózgowej gdyż moja prolaktyna osiągnęła poziom 117. wykluczona mikrogruczolaka. O dziecko staramy się z mężem od maja 2016 roku.. bez efektu. W maju 2017 roku byliśmy z mężem wykonac badanie nasienia. Załamaliśmy się kompletnie gdy przeczytaliśmy wyrok: teratoozospermia, morfologia : 3% prawidłowych plemników, 97% tych nieprawidłowych.Reszta parametrów w normie, objętość, lepkość , ruch, wyniki jak najbardziej poprawne. Umówiliśmy się do adrologa, który zobaczył męża oraz ocenił wyniki jako prawidłowe. Zalecił wykonanie posiewu nasienia... tyle. Doszukiwał się problemu we mnie choć jestem przebadana od stóp do głów łącznie z drożnością jajowodów. Owulacja występuje... Miesiączki regularne... Ciązy nadal brak... za 2 tygodnie będziemy ponownie wykonywać badanie nasienia + posiew.. Zobaczymy... Poki co pozostało wierzyć , że kiedyś się uda....

    Schmetterling lubi tę wiadomość

    Starania od 04.2016,Niedoczynnośc tarzcycy,Mutacje MTHFR C677T i A1298C., PAI1 homo,Hiperprolaktynemia05.2017 HSG, drozne oba
    07.2018 histeroskopia Endometrium polipowate.
    Mąż OK.
    10.2018 Start Invimed, badania, cykle stymulowane, torbiel 8cm...
    03. 2020 start 1 procedura, krótki PROTOKÓŁ, stymulacja nieudana, punkcja odwołana.

    06.2020 naturalny cud 🙏34 dc II, 35dc bhcg 5854, 37 dc 12144, 41dc jest zarodek i jest ♥️
    Ciąża na clexane, acard, letrox, prenatal.
    f2w3e6hhgugtnv3c.png
‹‹ 202 203 204 205 206 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego