Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poród Cięcie cesarskie- jak długa rekonwalescencja?
Odpowiedz

Cięcie cesarskie- jak długa rekonwalescencja?

Oceń ten wątek:
  • Hope♥️ Autorytet

Wysłany: 1 września 2024, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cc prawie 2 miesiące temu, pionizacja po 6 godzinach. Po pionizacji mogłam pić wodę małymi lyczkami co jakiś czas. Pionizacje miałam o 6, a o 9 dostałam wafle kukurydziane i kisiel. Od pionizacji też już dostałam dziecko i musiałam wszystko robić przy nim. Dla mnie ogolnie super.

age.png
  • Matka wariatka :) Nowa

Wysłany: 14 października 2024, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, ja mam takie pytanie z innej beczki trochę, może są mamuśki które są w podobnej sytuacji. Mianowicie czy po dwóch cesarkach może się odbyć poród siłami natury?

• Anetpis Koleżanka

Wysłany: 30 stycznia, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć!
    Mam planowane cc i mam kilka pytań do dziewczyn, które już to przychodziły.
    Czy któraś z Was stosowała opatrunek tzw. "plaster miodu" po zabiegu, czy korzystała z plastrów zapewnionych przez szpital? A może jeszcze coś innego możecie polecić? Chodzi mi o opatrunek od razu po zabiegu.
    Czy któraś z Was zakupiła i stosowała hyalobarrier, czyli żel podawany podczas zabiegu zapobiegający zrostom podczas operacji? Czy pomógł Wam czy jednak pic na wodę?
    Ślicznie dziękuję za wszystkie Wasze porady, jeśli miałybyście coś do dodania/polecenia od siebie.

• sawak Koleżanka

Wysłany: 30 stycznia, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Plaster miodu rewelacja, ściągnęłam przed zdjęciem szwów. Mega ułatwia higienę osobistą i dba o sterylność rany. Po zdjęciu szwów sutricon w plastrach. Blizna gładka i bardzo jasna po 3 miesiącach nie widać że miałam cesarkę, ogromnie polecam Takie opatrunki znajdziesz tutaj https://medycznie.com.pl/kategoria/leczenie-ran/opatrunki-specjalistyczne/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego, 12:06

• Po_prostu_Ola Ekspertka

Wysłany: 30 stycznia, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anetpis wrote:
    Cześć!
    Mam planowane cc i mam kilka pytań do dziewczyn, które już to przychodziły.
    Czy któraś z Was stosowała opatrunek tzw. "plaster miodu" po zabiegu, czy korzystała z plastrów zapewnionych przez szpital? A może jeszcze coś innego możecie polecić? Chodzi mi o opatrunek od razu po zabiegu.
    Czy któraś z Was zakupiła i stosowała hyalobarrier, czyli żel podawany podczas zabiegu zapobiegający zrostom podczas operacji? Czy pomógł Wam czy jednak pic na wodę?
    Ślicznie dziękuję za wszystkie Wasze porady, jeśli miałybyście coś do dodania/polecenia od siebie.

Plaster miodu u mnie również super. Rodząc w Katowicach na Ligocie to był opatrunek szpitalny, nie musiałam go kupować. Po dwóch pierwszych cc miałam inne opatrunki (nie znam fachowej nazwy, określiłabym je jako zwykłe 😜) i nie sprawdzały się tak dobrze jak plaster miodu.

Hyalobarrier - nie korzystałam.

Co mogę poradzić odnośnie cc:
    1) dla mnie ważne było, że szwy ściągała mi położna na patronażu u mnie w domu, nie musiałam jeździć do żadnych przychodni. Warto znaleźć położną, która to wykonuje - byłam pewna, że to standard, a na wątkach miesięcznych okazało się, że wcale nie jest to takie oczywiste
    2) istotne jest także, by w szpitalu była dobra opieka neonatologiczna. Nie chodzi mi nawet o wysoki stopień referencyjności szpitala, ale o dużą dostępność pielęgniarek noworodkowych, które przyjdą pomóc przystawić dziecko do piersi i przewinąć w tę najgorszą, pierwszą dobę (a w szczególności noc, bo w dzień przeważnie tata dziecka może pomóc). Tu najlepiej mieć informacje od niedawno rodzących...
    3) standardy opieki położniczej dla kobiet w miejscu, gdzie będziesz rodzić - każdy szpital ma swoje procedury, różnice są w szczególności w przygotowaniu do cc (jeśli to cc "na zimno"), opiece anestezjologicznej w trakcie cc oraz opiece położnych po operacji. To głównie od uprzejmości położnych zależy jakie leki przeciwbólowe dostaniesz, ja tak naprawdę dopiero przy trzecim cięciu miałam ból nie do zniesienia (znam kobiety, które czuły koszmarny ból już po pierwszej operacji) i cieszę się, że trafiłam na sensowne położne, które nie twierdziły, że symuluję i dały mi mocniejsze leki niż standardowy paracetamol (choć po prawdzie to co dały też nie było najmocniejsze 😉). Natomiast w niektórych szpitalach z automatu zaczynają od silniejszych leków / dłużej podają opioidy, tutaj też musisz sama przemyśleć, na ile zależy Ci na kp, bo teoretycznie te mocne przeciwbólowe mogą sprzyjać problemom z kp.

👩‍❤️‍👨 35 lat

1.2017 Syn I ♥️
    2.2021 Syn II ♥️
    2.2024 9tc poronienie zatrzymane, serduszko przestało bić w 8tc 💔
    10.2025 Syn III ♥️
  • zolima26 Koleżanka

Wysłany: 16 lutego, 23:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anetpis - Żel z kwasem hialuronowym zastosowałam, zobaczymy, czy to rzeczywiście działa - na razie za wcześnie, żeby przesądzać 😉

Plastra miodu w szpitalu nie dawali, słyszałam o tym opatrunku, ale jakoś nie miałam okazji go przetestować. Może szkoda, bo dość długo mnie blizna bolała i ciągnęła, czułam się jakby mnie ktoś zszywaczem w dole brzucha pozszywał 😆

Co szpital to obyczaj...

BTW, wcięło mi chyba najważniejsze: u mnie rekonwalescencja, czyli jak ja to rozumiem pełen powrót "do siebie", potrwała co najmniej 3 miesiące. We wrześniu była cesarka, w grudniu zaczęła mi wracać dawna energia i napęd do życia, teraz w lutym czuję się znowu jak dawna ja, nawet bliznę przestaję czuć, a brzuch robi się gładki, bez "nawisu". To chyba sprawa indywidualna... niektóre dziewczyny piszą, że po 6 tygodniach już wszystko w pełni grało; u mnie może być ciężej przez Hashi i wiek.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego, 00:49

age.png
‹‹ 2 3 4 5 6
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ