X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poród Gdzie rodzić w Krakowie?
Odpowiedz

Gdzie rodzić w Krakowie?

Oceń ten wątek:
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Topa a jak ze znieczuleniem w Narutowiczu?
    Ja jeszcze pozytywne słyszałam rzeczy o Rydygierze, ale tam chyba nie ma sal jednoosobowych

atdc8u69hnetasq1.png
    Leonek 12.02.2017, 21 tc [*]
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • topa42 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2014, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do znieczulenia to nie wiem jak jest :-( 11 lat temu za znieczulenie trzeba było zapłacić. Musze popytać kuzynkę i koleżankę bo będą tam rodziły.

zem3i09keg891u11.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2014, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To zapytaj jak możesz, ja bym wolała zapłacić i mieć pewność że je dostanę niż żeby obiecywali że dają za darmo a potem się wymigiwali

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • topa42 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2014, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz znalazłam fajną stronkę
    rodzić po ludzku - wybierasz miasto i masz opinie z każdego szpitala

zem3i09keg891u11.png
  • Kota Autorytet

Wysłany: 21 marca 2014, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Narutowiczu nie maja dni otwartych mozna przyjechac codziennie i powiedza co i jak. Tutaj znalazlam opis szpitala, zabiegow i warunkow http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,39245,9774937,Szpital_miejski_Specjalistyczny_im__Narutowicza.html

Ja sie zdecydowalam na ujastek. Bylam tam juz 2 razy, raz na dyzurze kiedy dostalam skurczy a raz na echo serca malej i jestem zaskoczona i zachwycona tym jak lekarze tam podchodza do pacjenta. Sa uprzejmi, odpowiadaja na pytania, zartuja, wyczerpujaca mowia co robia. BYlam zszokowana :) chociaz nie powinnam bo zaslugujemy na takie traktowanie i tak powinno byc w kazdym szpitalu.

deidre lubi tę wiadomość

syy2cwa1kqnjs0p4.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2014, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Topa ja już czytałam różne opinie, ale o każdym są i dobre i złe
    Kota ja też wybrałam Ujastek, warunki mają super, tylko ja się boję o to znieczulenie, bo niby mówią, że każdy kto chce dostanie, a dziś rozmawiałam z dziewczyną na gimnastyce dla ciężarnych i mówiła, że na 5 jej koleżanek żadna tego znieczulenia nie dostała, bo najpierw mówili że za wcześnie, a za chwilę że już za późno

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • Kota Autorytet

Wysłany: 22 marca 2014, 00:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze faktycznie zadna z moich znajomych nie dostala tam znieczulenia i troche poczytalam o tym na roznych forach i wszystkie dziewczyny to potwierdzaja. Zapytam o to na szkole rodzenia bo jestem zapisana na kwiecien na ujastek :) i bede przygotowana zeby walczyc o to znieczulenie w trakcie porodu i meza tez przygotuje, ze ma wydusic z nich to znieczulenie dla mnie! :)

Paula_29 lubi tę wiadomość

syy2cwa1kqnjs0p4.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2014, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha, to samo swojemu powiedziałam:)
    Ale w sumie zapytaj jak możesz, najlepiej zapytać dlaczego się tak dzieje że nikt znajomy nie dostaje, a ja ponaciskam moją gin, jakbyś się czegoś dowiedziała daj proszę znać

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • Kota Autorytet

Wysłany: 22 marca 2014, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasne, dam znac ale to dopiero pod koniec kwietnia.

syy2cwa1kqnjs0p4.png
  • BiB Autorytet

Wysłany: 22 marca 2014, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_29 wrote:
    Topa ja już czytałam różne opinie, ale o każdym są i dobre i złe
    Kota ja też wybrałam Ujastek, warunki mają super, tylko ja się boję o to znieczulenie, bo niby mówią, że każdy kto chce dostanie, a dziś rozmawiałam z dziewczyną na gimnastyce dla ciężarnych i mówiła, że na 5 jej koleżanek żadna tego znieczulenia nie dostała, bo najpierw mówili że za wcześnie, a za chwilę że już za późno

No niestety to jest często spotykana sytuacja na porodówkach :/ Mam kilka koleżanek które rodziły w Ujastku i w Żeromskim i żadna też nie dostała znieczulenia :( dlatego cieszę się, że w Siemiradzkim mam możliwość zapłacenia za to znieczulenie i mam 100% gwarancji, że je dostane.

relg9vvjzvb9a3my.png
    f2w30dw4i59sqele.png
  • yennefer Autorytet

Wysłany: 22 marca 2014, 23:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja tu kiedyś pisałam o Rydygierze, ale tak tu zaglądnęłam, to jeszcze powtórzę, bo byłam bardzo zadowolona z tego szpitala :)
    Trafiłam tam jeszcze dwa razy przed porodem i za każdym razem opieka była super.
    Jedyny minus, że jest to starszy szpital i np. wygląd łazienek pozostawia wiele do życzenia.
    A tak to wszystko na plus. Jest jedna sala porodowa zupełnie oddzielna z osobną łazienką, tylko trzeba mieć szczęście żeby akurat tam trafić, bo wiadomo nie da się zarezerwować :) Ja akurat miałam i super, bo inaczej moje krzyki byłoby pewnie słychać na całym oddziale hehe. Ale tam też znowu nie ma aż tyle porodów.
    Pozostałe sale są oddzielone ścianami, ale nie są zamykane, mają tylko takie kotary w miejscu drzwi i wspólny korytarz.
    Znieczulenie dostałam bez problemu. I każdy je dostaje, pytałam o to inne dziewczyny po porodzie i wcześniej na patologii.
    Dla mnie największa zaleta tego szpitala to personel, który naprawdę podchodzi do wszystkiego po ludzku. Nie spotkałam się tam z jakąś niemiłą położną, lekarzem czy pielęgniarką. Oddział neonatologii też jest super. Widziałam z jaką troską tam obchodzą się z każdym dzieciątkiem, doradzają i pomagają. Nie ma terroru laktacyjnego, ale pomagają w razie potrzeby.

Generalnie, jak będę drugi raz rodzić to tylko tam :) Jakbyście miały jakieś pytania, to chętnie napiszę co i jak :)

82do20mm8gkktux6.png
  • yennefer Autorytet

Wysłany: 22 marca 2014, 23:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja koleżanka z kolei rodziła w Siemiradzkim. I też była bardzo zadowolona. Też brałam pod uwagę Siemiradzkiego. Ale że w 33 tygodniu trafiłam do szpitala, właśnie na Rydygiera (bo stamtąd byla moja lekarka), spodobała mi się tam opieka i już przy nim zostałam.

82do20mm8gkktux6.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2014, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie w Siemiradzkim nie przekonuje tylko fakt że brak tam typowej neonatologi. Koleżanka pracuje w Prokocimiu i zdarzało się, że jak coś się działo ciężkiego to noworodki im stamtąd przywozili, także jak dla mnie ten szpital odpada. Oczywiście oddział neonatologi mają, ale jeśli chodzi o ścisłość to pod względem referencyjności oddziału w cięższych przypadkach kwalifikuje się Kopernik i Ujastek.
    Choć o Rydygierze też zaczynam trochę myśleć.

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • BiB Autorytet

Wysłany: 23 marca 2014, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_29 wrote:
    Mnie w Siemiradzkim nie przekonuje tylko fakt że brak tam typowej neonatologi. Koleżanka pracuje w Prokocimiu i zdarzało się, że jak coś się działo ciężkiego to noworodki im stamtąd przywozili, także jak dla mnie ten szpital odpada. Oczywiście oddział neonatologi mają, ale jeśli chodzi o ścisłość to pod względem referencyjności oddziału w cięższych przypadkach kwalifikuje się Kopernik i Ujastek.
    Choć o Rydygierze też zaczynam trochę myśleć.

Jak dla mnie neonatologia to tylko Kopernik, ale tam za Chiny nie będę rodzić. Ogólnie z dzidźką wszystko jest w porządku, więc nie muszę kierować się tym gdzie jest najlepsza neonatologia i wolę się nie nastawiać na żadne komplikacje, bo zeschizuję do porodu.

relg9vvjzvb9a3my.png
    f2w30dw4i59sqele.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2014, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BiB wrote:
    Jak dla mnie neonatologia to tylko Kopernik, ale tam za Chiny nie będę rodzić. Ogólnie z dzidźką wszystko jest w porządku, więc nie muszę kierować się tym gdzie jest najlepsza neonatologia i wolę się nie nastawiać na żadne komplikacje, bo zeschizuję do porodu.
    No w Koperniku to ja też nie mam zamiaru, ale trzeba brać pod uwagę różne opcje, czasem jest wszystko w porządku a komplikację wychodzą po fakcie, oczywiście byle nikt nie musiał z tych oddziałów korzystać

A ciekawa jestem czy nie można sobie zapłacić za ZZO w miejscach w których jest darmowe niby? To by ułatwiało sprawę

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • deidre Ekspertka

Wysłany: 23 marca 2014, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kopernik - popieram, masakra... miałam w ostatni piątek próbkę w ich Poradni Patologii Ciąży (mam się tam skonsultować z powodu mojej choroby autoimmunologicznej + USG genetyczne II trymestru z powodu wieku), a tylko się rejestrowałam... tak niemiłych i chamskich pielęgniarek jeszcze w życiu nie spotkałam...

Ujastek - Paula, dokładnie tak jak napisałaś wcześniej - najpierw jest za wcześnie na znieczulenie, po czym za chwilę jest już za późno... koleżanka tak miała.

Rydygier i Żeromski - dla mnie bardzo daleko, więc odpadają.
    A przy okazji Rydygier mnie przeraża - taki mroczny moloch...

Narutowicz - póki co mój typ, jak wspominałam wcześniej.
    Znieczulenie jest bezpłatne, ale nie wiem czy są problemy żeby je dostać.

A to lista rzeczy które należy/można wziąć do porodu w Narutowiczu (zakładka 'Pacjent' na ich stronie):
    Do przyjęcia do porodu skierowanie nie jest obowiązkowe

Niezbędne dokumenty:

1. Dowód tożsamości (np. dowód osobisty, paszport)
    2. Karta przebiegu ciąży
    3. NIP pracodawcy lub NIP własny (w przypadku prowadzenia własnej działalności gospodarczej)

Oryginały wyników badań z okresu ciąży:

1. grupa krwi i Rh
    2. OWA, HBS
    3. USG
    4. inne istotne wyniki badań i konsultacji

Trzy tygodnie przed planowanym terminem porodu powinna Pani przygotować:

dla siebie:

- koszula nocna rozpinana, wygodna do karmienia piersią
    - szlafrok, skarpetki, klapki
    - biustonosz dla matek karmiących
    - woda mineralna niegazowana
    - paczka zwykłych podpasek

dla ojca (dotyczy porodów rodzinnych):

- wygodne ubranie na zmianę
    - buty na zmianę /klapki, kapcie/
    - coś do jedzenia i picia
    - ewetualnie aparat fotograficzny, kamera

dla dziecka:

można przynieść ubranka i pampersy.

v50lkjv.png
  • doris85 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2014, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecam Siemiradzki. Znieczulenie na życzenie i całkiem niezła opieka poporodowa. Pomagają przy laktacji.

deidre, BiB lubią tę wiadomość

klz9vcqg5cpvnjbv.png
    więc teraz serca mam dwa
  • deidre Ekspertka

Wysłany: 23 marca 2014, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siemiradzki - dużo dobrego o nim słyszałam.
    Ale brak w nim oddziału neonatologicznego.
    Ja się trochę boję, że w przypadku jakichś problemów u dziecka (odpukać!!!!), będą je wieźć np do Prokocimia czy na Kopernika... a to wszystko są cenne minuty, które mogą zaważyć o wszystkim...

Paula_29 lubi tę wiadomość

v50lkjv.png
  • doris85 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2014, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak masz ciążę bez komplikacji i blisko to nie ma co się zastanawiać. W KRK 3 stopień referencyjności ma z tego co wiem tylko Kopernik a tam chyba nikt nie chce rodzić.

Poza tym Siemiradzki jest kameralny. Max 6 porodów na dobę. Jak ktoś rodzi to zaraz cały szpital wie co i jak i nie ma takiej anonimowości jak np na Ujastku

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2014, 19:26

klz9vcqg5cpvnjbv.png
    więc teraz serca mam dwa
  • deidre Ekspertka

Wysłany: 23 marca 2014, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na razie ciążę mam wzorową.
    Jednak jestem osobą z kilkoma schorzeniami (m.in. choroba autoimmunologiczna) i obawiam się że mogą one mieć wpływ przy porodzie... albo że przez nie dziecko się urodzi z problemami np oddechowymi itp których nie dało się stwierdzić u mnie w brzuchu...

v50lkjv.png
‹‹ 8 9 10 11 12 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ