X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie 1 poziom wtajemniczenia: poronienia, badania, Jerzak
Odpowiedz

1 poziom wtajemniczenia: poronienia, badania, Jerzak

Oceń ten wątek:
  • IzaH Debiutantka

Wysłany: 17 listopada, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NovaStaraJa wrote:
    Czesc dziewczyny, jestem przed wizyta u pani doktor i chcialam porobic wczesniej jakies badania, pomyslalam wiec o zrobieniu krzywej. Jednak w tym cyklu podchodzilam do transferu, ktory okazal sie ciaza biochemiczna. Jak myslicie, kiedy najwczesniej moglabym zrobic krzywa? Jak dlugo powinno sie odczekac?

Mnie po poronieniu Prof kazała czekać min 6 -8 tygodni, żeby zacząć robić zalecone badania.

• kasssia Autorytet

Wysłany: 19 listopada, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kornelia35 wrote:
    Dziękuję! I co pomogło? 🥹

Wiesz, co u mnie się okazało, że nie jestem takim beznadziejnym przypadkiem jak zakładałam.
    Śmieszne jest to, że za każdym razem jak byłam u pani prof, to zaraz po wizycie miałam dwie kreski, jeszcze przed wdrożeniem leków i suplementów.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada, 10:22

Kornelia35 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Awry1990 Ekspertka

Wysłany: 26 listopada, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kornelia35 wrote:
    U mnie pierwsze może przez przegrodę było, a teraz w sumie to nie wiem, może tak jak lekarz powiedział, lub przypadek, albo właśnie immunologia / genetyka.

Jest tu bardzo dużo stron wąrku, czy sporo z Was udało się zajść w ciążę po leczeniu u prof.Jerzak? :)
    Ciężko mi powiedzieć czy to dzięki pani profesor bo w lutym poroniłam i miałam łyżeczkowanie i od tego momentu przestałam starć się o ciążę żeby organizm się zregenerowałam a w pod koniec maja będąc na wizycie u doktor dostałam reklamówkę supli i leków (zestaw supli chyba u pani profesor jest bardzo powtarzalny) i nawet nie zdążyłam wybrać tych supli przez miesiąc bo okazało się że jestem w ciąży.
    Chyba przez to nie jestem wstanie też pani Profesor zaufać do końca bo w porównaniu do innych ginekologów rzadko kiedy wykonuje badanie ginekologiczne. Ja pierwsze miałam dopiero w 24tygodniu ciąży.
    Dobrze że chodzę na NFZ do lekarza po lekki refundowane i część badań mi się pokrywa z panią profesor i mam co wizytę badanie ginekologiczne i słuchanie serca bo inaczej bym zbankrutowała i chodziła zestresowana bo Pani profesor ma swoje normy badań słuchanie serca miałam u Pani profesor dużo później i wiecznie nie wiem co wyczyta z moich wyników.
    Wiec ja osobiście mam mieszane uczucia co do profesor.

preg.png

Start starań 09.2018r
    02-06.2021 monitoring
    07-09.2021 3 razy inseminacji 👎
    11.2021IVF 10🥚 3zapłodnione, 1 zarodek transferowany, reszta padła
    👎
    02.2022IVF 12🥚6 zapłodnionych, do 3doby dotrwały tylko 4, 2zarodki transferowane, reszta padła

O6. 2022IVF 10🥚6 zapłodnionych, do 5doby dotrwały tylko 1zarodki transferowane, reszta padła

01.2024 pozytywny test ⏸ naturalne
    02.2024 poronienie- zarodek zatrzymał się 6tyg💔
    06.2024 pozytywny test ⏸ naturalne

Ona 90r👩‍🦱:
    Jajowody drożne +
    Hormony w normie +
    Anna2 -pod obserwacja reaumatologa
    Pa1, MTHR homozygotyczne±
    Kariotyp - prawidłowy

On 👦91r
    Słaba morfologia<1%
    Kariotyp -prawidłowy
  • Kornelia35 Koleżanka

Wysłany: 26 listopada, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Awry1990 wrote:
    Ciężko mi powiedzieć czy to dzięki pani profesor bo w lutym poroniłam i miałam łyżeczkowanie i od tego momentu przestałam starć się o ciążę żeby organizm się zregenerowałam a w pod koniec maja będąc na wizycie u doktor dostałam reklamówkę supli i leków (zestaw supli chyba u pani profesor jest bardzo powtarzalny) i nawet nie zdążyłam wybrać tych supli przez miesiąc bo okazało się że jestem w ciąży.
    Chyba przez to nie jestem wstanie też pani Profesor zaufać do końca bo w porównaniu do innych ginekologów rzadko kiedy wykonuje badanie ginekologiczne. Ja pierwsze miałam dopiero w 24tygodniu ciąży.
    Dobrze że chodzę na NFZ do lekarza po lekki refundowane i część badań mi się pokrywa z panią profesor i mam co wizytę badanie ginekologiczne i słuchanie serca bo inaczej bym zbankrutowała i chodziła zestresowana bo Pani profesor ma swoje normy badań słuchanie serca miałam u Pani profesor dużo później i wiecznie nie wiem co wyczyta z moich wyników.
    Wiec ja osobiście mam mieszane uczucia co do profesor.

Dzięki :) Ja też mam mieszkane uczucia. Byłam raz tylko. Na razie w trakcie badań, ale nie wiem czy tam wrócę.
    Właśnie ona tyle tych leków przepisuje, sama nie wiem. Czasem serio warto odpuścić, bo im bardziej się człowiek zagłębia tym coraz gorzej psychika siada.
    Polecasz miejsce gdzie można zrobić kariotypy w Warszawie?

• Mal86 Ekspertka

Wysłany: 26 listopada, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja Wam powiem dziewczyny ze profesor jest dobra wie co robi i te suplementy czy leki to nie są dane o tak sobie bo ma taki kaprys .Dzięki tym supl lekom i diecie zaszłam w 2 cyklu w naturalną ciążę po 8 latach walki .Minus u profesor jest taki że nie bada ,ale ja miałam swojego lekarza na miejscu ,który wiedział o profesor supl i lekach . Jak już poczułam się bezpieczna zostałam tylko u swojego lekarza bo do profesor miałam 200 km w jedną stronę. Ale zaszłam i utrzymałam ciążę dzięki jej lekom i supl .

Ślimak, Kasiek789 lubią tę wiadomość

• Mal86 Ekspertka

Wysłany: 26 listopada, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kornelia35 wrote:
    Dzięki :) Ja też mam mieszkane uczucia. Byłam raz tylko. Na razie w trakcie badań, ale nie wiem czy tam wrócę.
    Właśnie ona tyle tych leków przepisuje, sama nie wiem. Czasem serio warto odpuścić, bo im bardziej się człowiek zagłębia tym coraz gorzej psychika siada.
    Wróć a nie będziesz żałować ,mnie też ta ilość supl leków przeraziła ,ale widocznie było to potrzebne dla mojego organizmu .ja żałuję że wcześnie do profesor nie pojechałam tylko 8 lat mekki ,tyle kasy wydane na in vitro i leczenie i nic.

• Krąsi Autorytet

Wysłany: 26 listopada, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kornelia, ja część jej zaleceń odpuściłam, a i tak mamy 4-letnią Córeczkę. U nas było dużo problemów, stąd ivf z jej wsparciem.

Po prostu niepłodność jest nieprzewidywalna. Każdy organizm jest inny i posłuchaj siebie.

ona: schorzenia reumatoidalne, p/c p-plemnikowe 1:10, hiperprolakt. czynnościowa, MTHFR A1298C - homo, PAI 4G/5G - hetero, KIR Bx, brak: 2DS2, 2DS3, HLA-C - C1, IL 10 poniżej normy, IL 4 w dolnych granicach normy, po szczepieniach limfocytami Męża
    musi mieć plan działania, inaczej wpada w depresję, póki ma plan - ma siłę walczyć dalej;

on: p/c p-plemnikowe 1:100, obniżone parametry nasienia, hipogonadyzm hipogonadotropowy, CTFR: F508del - hetero, HLA-C - C1/C2;
    leniwiec, przyparty do muru - walczy;

1. ICSI - nieudane;
    2. PICSI: 24.10.2020 Malineczka jest po drugiej stronie brzuszka :)
  • Awry1990 Ekspertka

Wysłany: 27 listopada, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kornelia35 wrote:

Ja robiłam na Siennej w Warszawie w placówce Testdnna tutaj wiele badań genetycznych .

https://www.google.pl/maps/place//data=!4m2!3m1!1s0x471ecddc5f5c60a5:0x3a032c6dbbced3f0!11m1!4b1?entry=s&sa=X&ved=2ahUKEwi1vaLv7fuJAxXMSvEDHYY2PA8Q4kB6BAgFEAA;end

Wydaje mi się że jednak większość z nas dostaje pakiet startowy supli niezależnie od dokładnej przyczyny bo patrząc na te forum wszyscy mamy bardzo a to bardzo podobne zalecenia.
    Jako profesor jest ok, ale jako lekarz już tak wysoko bym jej nie oceniła ( sama doktor przypomniałam że mój reumatolog wspominał że przy tym schorzeniu może być potrzebne echo serca, podziekowała bo faktycznie zapomniała mi zlecić a jak się zapisałam na Karowa to z pretensjami w głosie że czemu w tak poźmym terminie mam echo a tam lekarz uznał że nie ma wskazań do wcześniejszego, więc ja na echo szłam ze stanem przedzawałowym bo wiedziałam od profesor że tylko do któregoś tygodnia najlepiej zacząć podawać jakieś lekki na poprawę serca, finalnie serduszko działa jak powinno ale ile ja się przez ten tekst profesor byłam bardzo zestresowana).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada, 07:30

preg.png

Start starań 09.2018r
    02-06.2021 monitoring
    07-09.2021 3 razy inseminacji 👎
    11.2021IVF 10🥚 3zapłodnione, 1 zarodek transferowany, reszta padła
    👎
    02.2022IVF 12🥚6 zapłodnionych, do 3doby dotrwały tylko 4, 2zarodki transferowane, reszta padła

O6. 2022IVF 10🥚6 zapłodnionych, do 5doby dotrwały tylko 1zarodki transferowane, reszta padła

01.2024 pozytywny test ⏸ naturalne
    02.2024 poronienie- zarodek zatrzymał się 6tyg💔
    06.2024 pozytywny test ⏸ naturalne

Ona 90r👩‍🦱:
    Jajowody drożne +
    Hormony w normie +
    Anna2 -pod obserwacja reaumatologa
    Pa1, MTHR homozygotyczne±
    Kariotyp - prawidłowy

On 👦91r
    Słaba morfologia<1%
    Kariotyp -prawidłowy
  • Krąsi Autorytet

Wysłany: 27 listopada, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Awry, trafne podsumowanie. Jako profesor super, jako lekarz niekoniecznie. Generalnie chodzi się do niej i do drugiego lekarza. Lub z jej zaleceniami tylko do drugiego.

Mal86, kasssia, Kasiek789 lubią tę wiadomość

ona: schorzenia reumatoidalne, p/c p-plemnikowe 1:10, hiperprolakt. czynnościowa, MTHFR A1298C - homo, PAI 4G/5G - hetero, KIR Bx, brak: 2DS2, 2DS3, HLA-C - C1, IL 10 poniżej normy, IL 4 w dolnych granicach normy, po szczepieniach limfocytami Męża
    musi mieć plan działania, inaczej wpada w depresję, póki ma plan - ma siłę walczyć dalej;

on: p/c p-plemnikowe 1:100, obniżone parametry nasienia, hipogonadyzm hipogonadotropowy, CTFR: F508del - hetero, HLA-C - C1/C2;

1. ICSI - nieudane;
  • Kornelia35 Koleżanka

Wysłany: 27 listopada, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za podzielenie się wszystkim. Ja mam podobne odczucia. Zrobiłam/robię rzeczy, które zleciła. Już mi wyszła mega niska ferrytyna i żelazo, to też mogło wpłynąć na poronienie. Pewnie przez moje obfite okresy po wycięciu przegrody :( W tym tyg. robię trombofilie i resztę - wiecie gdzie w warszawie maja na miejscu labolatorium by móc zrobić trombolifie, żeby były najbardziej wiarygodne badania?

A jakie suple ona poleca? Leki pewnie mnie i tak czekają bo mam niski estradiol itp. Przez stres i dietę hormony niektóre słabe. Staram się teraz od jakiegoś czasu poprawić 🥺

Nie chce już biegać po różnych lekarzach, bo każdy ma swoje teorie i czasem powie coś i człowiek przeżywa przez tydzień. W novum mi powiedziano w zeszłym tygodniu, że mam adenomioze, w tym tygodniu dwóch lekarzy wyklucza. Przez takie błędne diagnozy/opinie można zwariować, więc totalnie rozumiem. Najlepiej mieć jednego lekarza, któremu się ufa.

• Krąsi Autorytet

Wysłany: 28 listopada, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kornelia, zerknij na stronę 250 wątku. Tam są wymienione suple, na co który działa. Potem przekopiowałam tą strobę i uzupełniłam o nowe rzeczy, ale nie pamiętam strony wątku.

Z labami nie pomogę, bo już nie pamiętam.

1. ICSI - nieudane;
  • kasssia Autorytet

Wysłany: 29 listopada, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co, to podobnie jak u mnie. Prof. nie kazała mi zakładać pessara przy skracającej się szyjce. Parę innych lekarzy mówiło mi, żeby założyć, no ale posłuchałam prof. Urodziłam miesiąc przed terminem...

preg.png
  • ZZ Koleżanka

Wysłany: 30 listopada, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    Jak długo po porodzie brałyście zastrzyki z heparyny? Prof kazała 6 tyg, w szpitalu wypisali mi na 4.

P.S. mam 2 opakowania neoparin 0,4 ([email protected])

• Krąsi Autorytet

Wysłany: 30 listopada, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zz, wypisali na 6 tygodni i tyle brałam.

1. ICSI - nieudane;
  • Kasiek789 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja część jej zaleceń olałam i niestety ciążę straciłam. Wróciłam potulnie, przyznałam się, stosowałam się pod linijkę i moja córka za kilka dni kończy 6 miesięcy. Jest specyficzna, ale skuteczna.

Mal86 lubi tę wiadomość

🔹Ja 38 l.:
    Endometrioza
    MTHFR C677T hetero, PAI-1 homo
    Mięśniaki, AMH: 1,07 (11/22)
    Cross match - 39%, Allo MLR - 27,9 %, KIR Bx (brakuje 2DS3)
    🔹Mąż 39 l.: DFI: 38%, morfo 2%
    🔹Kariotypy oboje ✅

03/2019: 💔 👼
    2021: polip endometrialny (histero), podejrzenie wodniaka
    2022: laparo - diagnoza endometriozy

01/2023 IVF
    20.01. Punkcja - 8 komórek, 6 dojrzałych, 5 zapłodnionych, 4 blastki
    25.01. ET 5.2.2. Clexane, Acard, Encorton, Siofor 500
    03.03. 💔 7tc 💙👼

03.10 🍁 FET 3.1.2. Clexane, Acard, Prograf 0,5, Accofil, Siofor 500
    5dpt ⏸️bHCG: 7dpt - 61 9dpt - 152, 11dpt - 286 12dpt - 505, 21dpt - 14321 💗
    7+5 CRL: 1,39 cm, FHR: 154 bpm
    11+4 Nifty - ryzyka niskie 🎀 👧🏻

13.06.2024 39+0, CC, 3660 gr, 58 cm 🩷 Mała na świecie!

age.png

❄️❄️ (5.1.1., 5.2.2.)
‹‹ 306 307 308 309 310
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ