1 poziom wtajemniczenia: poronienia, badania, Jerzak
-
WIADOMOŚĆ
-
Lia. wrote:Justyna, doktor przy mutacji mthfr hetero zaleci Ci zapewne syntetyczny kwas foliowy w dużej dawce (dziewczyny gdzieś wcześniej pisały, że też ma swoje uzasadnienie) oraz metylowane witaminy, np. w homocysteine resist. Dobrze tylko później sprawdzać, czy homocysteina nie skacze 😊
A ja mam pytanko do dziewczyn, które prowadziły ciążę u doktor. Kiedy odbyła się Wasza ostatnia wizyta? Mam mieć kolejną (chyba łącznie czwartą) w następnym tygodniu, będziemy prawdopodobnie schodzić z prografu i progesteronu. Wszystkie wyniki są w porządku. Czy doktor wypisze mi już recepty na leki do końca ciąży, czy zleci kolejne badania i będzie chciała mnie jeszcze zobaczyć?
Ps. Od lutego koszt wizyty podnosi się do 600 zł 🙈
Ja miałam ostatnią wizytę jakoś 35-36tydzień ciąży, z tego co pamiętam to dostałam recepty do końca ciąży (tylko heparyna bo resztę z receptowych miałam odstawione wcześniej). Nie miałam już zlecanych badań, pożegnałyśmy się i prof życzyła dobrego porodu.
Lia. lubi tę wiadomość
-
Lia. wrote:Justyna, doktor przy mutacji mthfr hetero zaleci Ci zapewne syntetyczny kwas foliowy w dużej dawce (dziewczyny gdzieś wcześniej pisały, że też ma swoje uzasadnienie) oraz metylowane witaminy, np. w homocysteine resist. Dobrze tylko później sprawdzać, czy homocysteina nie skacze 😊
A ja mam pytanko do dziewczyn, które prowadziły ciążę u doktor. Kiedy odbyła się Wasza ostatnia wizyta? Mam mieć kolejną (chyba łącznie czwartą) w następnym tygodniu, będziemy prawdopodobnie schodzić z prografu i progesteronu. Wszystkie wyniki są w porządku. Czy doktor wypisze mi już recepty na leki do końca ciąży, czy zleci kolejne badania i będzie chciała mnie jeszcze zobaczyć?
Ps. Od lutego koszt wizyty podnosi się do 600 zł 🙈
Niestety nie ma takiej szansy żeby wypisała Ci leki „na zapas”. Wypisuje regularnie z wizyty na wizytę max na 4 tyg. Ostatnia wizytę miałam w 36 tyg.Lia. lubi tę wiadomość
-
Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi 🤍 Czyli przed 36 tygodniem miałyście regularne wizyty czy odpuściłyście sobie po prostu? Doktor zleca po 1 trymestrze jeszcze jakieś dodatkowe badania, zmienia dawkowanie leków itd?⛈️ PCO, kir AA, MTHFR i PAI-1 hetero, wysoka homocysteina
Ja 28, mąż 38 🎂
Starania od czerwca '21
marzec '22 - cb 💔
listopad '22 - trzecia IUI - cb 💔
styczeń '23 - poronienie 7+2 tc 💔, zdrowa córeczka 🥺
styczeń '24 - 1 ICSI w DE: 22 komórki, 1 blastka 4BC - ❌
luty '24 - 2 ICSI w DE: 30 komórek, 1 blastka 4CB - ❌
październik '24 - 3 ICSI Reprofit Ostrava: 22 komórki, transfer 2 blastek 4BC i 1B - coś drgnęło 💔
25.11.24: transfer mrożaczka 3BB ✨
7 dpt ⏸️, beta 33 🥹; 9 dpt 58,8; 14 dpt 533,2; 16 dpt 2046, przyrost 273.5% 🚀😍
22 dpt 5+6 tc: 0,21 cm 🍬 z bijącym serduszkiem 💗
03.01: 1,7 cm misia z rączkami i nóżkami 🐻
16.01: 3,08 cm ruszającej się kruszynki 🩵
06.02: prenatalne ⏳
-
Lia, z tego co wiem, to może Acard z 75 mg podnieść do 150 mg. Reszty nie wiem, bo nie prowadziłam u niej.
A kwas foliowy w dużych dawkach przyjmuje się, bo metformina go wypłukuje.Lia. lubi tę wiadomość
ona: schorzenia reumatoidalne, p/c p-plemnikowe 1:10, hiperprolakt. czynnościowa, MTHFR A1298C - homo, PAI 4G/5G - hetero, KIR Bx, brak: 2DS2, 2DS3, HLA-C - C1, IL 10 poniżej normy, IL 4 w dolnych granicach normy, po szczepieniach limfocytami Męża
musi mieć plan działania, inaczej wpada w depresję, póki ma plan - ma siłę walczyć dalej;
on: p/c p-plemnikowe 1:100, obniżone parametry nasienia, hipogonadyzm hipogonadotropowy, CTFR: F508del - hetero, HLA-C - C1/C2;
leniwiec, przyparty do muru - walczy;
1. ICSI - nieudane;
2. PICSI: 24.10.2020 Malineczka jest po drugiej stronie brzuszka -
Lia. wrote:Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi 🤍 Czyli przed 36 tygodniem miałyście regularne wizyty czy odpuściłyście sobie po prostu? Doktor zleca po 1 trymestrze jeszcze jakieś dodatkowe badania, zmienia dawkowanie leków itd?
Standardowe badania co miesiąc to morfologia i analiza moczu. Później również badania prenatalne z którymi trzeba przyjść. U mnie było też zlecane czynnik krzepnięcia krwi. Odstawia suplementy w miarę czasu - pewnie u wszystkich to podobnie wygląda. Leki też potrafi redukować bądź zwiększać. Ja u prof prowadziłam całą ciążę.Lia. lubi tę wiadomość
-
Dziękuję dziewczyny za Wasze rady 🤍 Miałyście rację, profesor proponuje regularne wizyty, zaproponowała mi najbliższą w 16 t.c. w jej gabinecie.
Ogólnie to powiedziała, że poziom mojej homocysteiny (prawie 16) jest nadal za wysoki i zwiększa on ryzyko wad genetycznych, np. trisomii. Wydawała się być bardzo przejęta, zmniejszyła mi dawkę glucophage i zwiększyła NAC do maksymalnej ilości, bo one też mają wpływ na syntezę homocysteiny. Mam też trzymać ścisłą dietę. Tylko niestety mi nic z takich metod nie pomaga na jej zbicie..
No i teraz boję się jak cholera. Cały mój spokój poszedł się kochać 😔⛈️ PCO, kir AA, MTHFR i PAI-1 hetero, wysoka homocysteina
Ja 28, mąż 38 🎂
Starania od czerwca '21
marzec '22 - cb 💔
listopad '22 - trzecia IUI - cb 💔
styczeń '23 - poronienie 7+2 tc 💔, zdrowa córeczka 🥺
styczeń '24 - 1 ICSI w DE: 22 komórki, 1 blastka 4BC - ❌
luty '24 - 2 ICSI w DE: 30 komórek, 1 blastka 4CB - ❌
październik '24 - 3 ICSI Reprofit Ostrava: 22 komórki, transfer 2 blastek 4BC i 1B - coś drgnęło 💔
25.11.24: transfer mrożaczka 3BB ✨
7 dpt ⏸️, beta 33 🥹; 9 dpt 58,8; 14 dpt 533,2; 16 dpt 2046, przyrost 273.5% 🚀😍
22 dpt 5+6 tc: 0,21 cm 🍬 z bijącym serduszkiem 💗
03.01: 1,7 cm misia z rączkami i nóżkami 🐻
16.01: 3,08 cm ruszającej się kruszynki 🩵
06.02: prenatalne ⏳
-
Lia. wrote:Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi 🤍 Czyli przed 36 tygodniem miałyście regularne wizyty czy odpuściłyście sobie po prostu? Doktor zleca po 1 trymestrze jeszcze jakieś dodatkowe badania, zmienia dawkowanie leków itd?
-
Lia, co robisz konkretnie na zbicie homocysteiny? Wszystko wypisz. Myślimy wspólnie, co jeszcze możesz zrobić.ona: schorzenia reumatoidalne, p/c p-plemnikowe 1:10, hiperprolakt. czynnościowa, MTHFR A1298C - homo, PAI 4G/5G - hetero, KIR Bx, brak: 2DS2, 2DS3, HLA-C - C1, IL 10 poniżej normy, IL 4 w dolnych granicach normy, po szczepieniach limfocytami Męża
musi mieć plan działania, inaczej wpada w depresję, póki ma plan - ma siłę walczyć dalej;
on: p/c p-plemnikowe 1:100, obniżone parametry nasienia, hipogonadyzm hipogonadotropowy, CTFR: F508del - hetero, HLA-C - C1/C2;
1. ICSI - nieudane;
Z tego, co ja pamiętam: buraki, szpinak, ciecierzyca, jajka, ryby (jak ich nie jesz, to omega - 3 uzupełniaj), cynk (poprawia wchłanianie B6, a B6 obniża homocysteinę), magnez, B6, B4 (cholina, mam zapisane, że powinno się ją przyjmować 450 mg), aktywny tryb życia (no wiadomka, że w zależności od Waszego stanu). Posprawdzaj, poczytaj, skonsultuj.ona: schorzenia reumatoidalne, p/c p-plemnikowe 1:10, hiperprolakt. czynnościowa, MTHFR A1298C - homo, PAI 4G/5G - hetero, KIR Bx, brak: 2DS2, 2DS3, HLA-C - C1, IL 10 poniżej normy, IL 4 w dolnych granicach normy, po szczepieniach limfocytami Męża
1. ICSI - nieudane;