Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja również trzymam kciuki aby ciąża była w macicy i rozwijała się prawidłowo. Ja miałam początek 6 tygodnia i pękł mi jajowód, okropny ból nie do wytrzymania, skończyło się laparoskopią z usunięciem jajowodu moja beta wynosiła wtedy lekko ponad 1000. Trzymam kciuki aby u Ciebie wszystko było ok.[*] 6.06.2014 Aniołek
[*] 25.10.2014 kolejny Aniołek
Boże proszę Cię o Cud i o kolejną ciążę, tym razem szczęśliwą i o zdrowe dzieciątko, proszę. -
No właśnie pęknięcia jajowodu obawiam się najbardziej jak narazie to brzuch mnie pobolewa zarówno po lewej, po prawej stronie, troche na środku. Takie objawy miałam w poprzedniej ciązy jak się tam wszystko powiększało. Napewno nie boli mnie teraz bardziej niż przy owulacji. USG teraz i tak pewnie nic nie wykarze bo za mała jest beta.
A czy jak pęknie jajowód to można go później naprawić? Wiem że głupie pytania zadaje ale nie mam zielonego pojecia na temat ciazy pozamacicznej. -
Kochana pęknięty jajowód nadaje się tylko do usunięcia . Ja miałam bardzo ale to bardzo silny ból po prawej stronie który promieniował na plecy i na prawą nogę aż do kolana. Nie mogłam siedzieć, chodzić, leżeć po prostu w każdej pozycji było mi źle i ten ból nie ustępował ani na chwilę okropny ból. To już był pęknięty jajowód i zaczynał się krwotok wewnętrzny, zagrożenie życia i operacja natychmiastowa.[*] 6.06.2014 Aniołek
Boże proszę Cię o Cud i o kolejną ciążę, tym razem szczęśliwą i o zdrowe dzieciątko, proszę. -
asiorekk nie zgodzę się z Tobą że pęknięty jajowód nadaje się tylko do usunięcia jestem tego przykładem mi pękł jajowód i miałam laparotomię ale jajowód mi uratowali aczkolwiek była szansa po operacji że będzie niedrożny ale dzisiaj byłam na hsg i okazało się że jest drożny a minął już ponad rok od operacji
Aga89 lubi tę wiadomość
-
też słyszałam, że można jajowód zregenerować po pęknięciu przez cp, chociaż z tego co wiem nie często lekarze się tego podejmują i po prostu usuwają jajowód
Agi ja po laparoskopii cp z nacięciem jajowodu (nie zdążył mi pęknąć) miałam odczekać 3 cykle z staraniami, ale po 2 już mi lekarz pozwolił na powrót do starań, chociaż tarczyca zniwelowała moje plany -
Tosia to przepraszam że wprowadzam w błąd ale mój był tak pęknięty że się z nim nic nie dało zrobić i też słyszałam że czasem lepiej usunąć bo potem się zrosty robią ale super że Twój okazał się drożny. W każdym bądź razie najważniejsze abyśmy się doczekały maluszków i żeby wszystko było ok.[*] 6.06.2014 Aniołek
Mi też mówili lekarze że 2-3 miesiące odczekać i że można się starać chyba że cykl się jeszcze nie ureguluje ale ja tydzień po operacji dostałam @ i potem normalnie miałam owulację i regularne miesiączki jak do tej pory więc zobaczymy co będzie dalej. Tera pozostał jeden jajowód więc będzie trudniej ale wierzę w to że zostanę kiedyś mamą.[*] 6.06.2014 Aniołek
Mi lekarze kazali się wstrzymać przez 6 miesięcy ale to dlatego że miałam laparotomię a nie laparoskopie aczkolwiek powiedzieli mi po operacji że jeśli by mi zrobili laparoskopie to nie udałoby się zachować jajowodu więc to wszystko zbieg okoliczności bo miałam planowaną laparoskopię na kolejny dzień ale jajowód pękł a w tym czasie laparoskop był zajęty
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny