Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Lexo mi juz krwawienie ustepuje ale bylo dosyc obfite, takie jak mialam kiedys przy poronieniu w 6 tyg ciazy. Moje najwyzsze bthcg wynosilo 1370, a w dniu podania mtx bylo 1060, a 4 dni potem spadlo do 150. Sami wypisali mnie do domu. Mam przyjechac do kontroli w poniedzialek. Sam metotrexat znioslam nawet dobrze tylko bylam na drugi dzien ospala i nie mialam apetytu no i bolala mnie glowa. Niestety w dniu wyjscia ze szpitala dopadla mnie grypa zolodkowa (juz w domu) i to jest masakra. Wsumie 4 dni prawie nic nie jadlam w tym dwa dni w ogole nawet z piciem bylo kiepsko, tak wiec jestem mega slaba ale powoli dochodze do siebie.
-
nick nieaktualnyCzara bardzo mi przykro jesli chodzi o laparo wiele lekarzy zaleca 3 mies ale duzo tez pol roku ja nie rezykowalam 21marca mialam laparo i narazie nie staram sie boje sie lekarze zalecili mi pol roczna przerwe ale kobieta dlugo dochodzi do siebie ostatni cykl moj byl 32 dni! zaczne od nast roku.
-
nick nieaktualnyJestem na obserwacji do piątku. Jeśli beta nie spadnie bardzo, to laparoskopia. Jeśli spadnie, to tylko lyzeczkowanie, które tak czy inaczej będzie. Tu nikt nie mówił o podaniu tabletki.
I tak niestety już odpuszczamy lewy jajnik, będziemy polować na prawy. Poprzednia tez była w lewym jajowodzie. Ta ciąża była z inseminacji i jeszcze w lipcu miałam hsg. Jajowody drożne, myślałam ze ten lewy został przepłukany i nic tam nie ma, ale jednak. -
Czara, tak bardzo mi przykro, że znów Cię to spotkało Mam nadzieję że obędzie się bez laparoskopii. Jeśli beta spada, może zaczęło się poronienie samoistne.
Po laparo jest wiele szkół - najcześciej zalecają 3 m-ce przerwy. Mi w szpitalu zalecili 6, bo nacinany jajowód itd. Za to mój lekarz twierdzi, że to stara szkoła i wystarczy 1-2 cykle jeśli wróciła owulacja znaczy, że organizm jest gotowy.
My zamierzamy celować w owu z lewego.. CP miałam w prawym i lekarz w szpitalu uczulił mnie, żebym go omijała. Z perspektywy czasu żałuję, że nie zgodziłam się na jego usunięcie a tyle było walki i płaczu, żeby zgodzili się na zachowanie jajowodu. -
nick nieaktualnyCzaro tak bardzo Ci współczuję!
Mnie lekarz powiedział 1, że mogę od razu, bo wszystko wróciło do normy a drugi, żeby lepiej odczekać te 3 miesiące (choć miałam cięty brzuch). U mnie samo się jednak ułozyło, bo akurat 3 miesiące miałam owu z prawego jajnika bez jajowodu a za 4 z lewego i się udało.
Teraz uważam, że bardzo dobrze, że wycięli mi jajowód. -
nick nieaktualny
-
Czara, jeśli laparoskopię , to raczej usunąć... U mnie zostawili, no i miałam powtórkę... Ale nie wiem, lekarzem nie jestem Współczuję
A starać się można 3 cykle później, ale jeden z lekarzy mówił że od razu. My odczekaliśmy jeden, ale w ciażę zaszłam i tak w 13 cyklu dopiero -
nick nieaktualny
-
Czara wrote:Ile miesięcy po laparoskopii można się starać?
Wszystko jest ok ciąża książkowa, najważniejsze że zdrowa (już po połówkowych jestem) a ja żadnych dolegliwości nie miałam i nie mam po operacji.
Także nie ma się czego bać, mocno trzeba wierzyć że się uda a kilka z nas jest tego przykładem.
Mocno za Was wszystkie trzymam kciuki, żeby każdej się udało.Paulina_2603, ja1986, Magdzia85F, Paula222, olka89, K01 lubią tę wiadomość
9.02.2018 - synek
Aniołek 02.2017 - 03.2017 cp - usunięcie jajowodu -
nick nieaktualnyWypuścili mnie dzisiaj do domu. Nie miałam ani laparoskopii, ani łyżeczkowania. Beta hcg spada - jest już 70, zaczęłam krwawić.
Opinia lekarzy - ciąża biochemiczna. Nie stwierdzono ciąży ani w macicy, ani w jajowodzie. Nie wiem więc co to był za płyn w lewym jajowodzie (wczoraj jeszcze mówiono, że pozamaciczna). Tym bardziej nie wiem co widziała inna lekarka, w innym szpitalu mówiąc o zarodku w macicy, lekko spłaszczonym i małym, ale żebym się nie przejmowała, bo to wczesna ciąża i wyrówna. Widziała też bijące serduszko.
Nic nie wiem. -
Czara, w całej tej trudnej sytuacji dobrze, że skończyło się bez laparoskopii i zabiegu. Może rzeczywiście to nie była pozamaciczna.
Życzę Ci żebyś szybko doszła do siebie. Porozmawiaj ze swoim lekarzem, musicie znaleźć przyczynę. Dobrze kojarzę, że brałaś Clexane? -
nick nieaktualny