Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)
-
WIADOMOŚĆ
-
Martuśka82 wrote:Jedyne co mam często to grzybicę pochwy. Średnio raz na kwartał muszę kupować jakieś leki z apteki. Zaczęło mi się w ciąży z córką, ciągle nawracała i mam tak do dziś, że parę razy w roku muszę kupić clotrimazol albo coś w ten deseń.
-
Anetaaa7 wrote:Złoty standard po cp to badania chlamydii, ureaplasmy i mycoplazmy. Badanie drożności nie jest zalecane, bo to że do ciąży doszło pozwala sądzić, że jajowody są drożne. Drożność czyli zdolność do zapłodnienia.
Z tym się zgodzę o badaniach MUCHA ja sama o nie poprosiłam lekarza prowadzącego są bardzo ważne czasami te choroby nie dają objawow ale nie zgodzę się z drożnością jajowód może być częściowo przytkany wcale nie musi być zamknięte całe światło jajowodu a po laparo również mogą zrobić się zrosty mi np po nacięciu jajowodu mógł się zrobić zrost w jajowodzie dlatego bardzo się cieszę ze będę miała sono wiem że nie sprawdzi sprawności rzęsek ale będę wiedziała czy są drożne . Oczywiście każdy ma swoje zdanie na ten temat ale rozmawiałam z wieloma dziewczynami po cp i praktycznie wszystkie po cp miały sonoMysza lubi tę wiadomość
Starania od 2019 🚼
👱🏼♀️33👱🏻♂️34
▪️Luty 2020 CP 7 tc 💔
( operacja jajowód zachowany )
▪️Maj 2021 klinika w De
Endometrioza
Zrost lewego jajnika z macicą
Lewy jajowód niedrożny
▪️Sierpień 2021 IVF
Protokół długi
19.08 punkcja 10:15 🧫🔬💉
Pobrano 9 komórek, zapłodniło się 6
24.08 Transfer 🐣 14:05 🍀
Mamy jeszcze ❄️❄️ blastki
Beta 6 dpt 31,6 Prog 11,6
Beta 9 dpt 128,0 Prog 29,40
Beta 14 dpt 800,0 Prog 51,5
13.09 Pierwsze USG 😍🤞🏻
20.09 Mamy ❤️
12.10 Wizyta 👩🏼⚕️ CRL 3cm 😍
03.11 Prenatalne 12+6 CRL 6,49 cm chłopczyka 💙
04.01.22 połówkowe 21+5 457 g 💙
17.02 badanie III trymestru 28+0 1260g i 37 cm milosci 💙
Marcel 23.04.2022 16:51
Nagłe cc z powodu gestozy 37tc+2d
2930g szczęścia i 50cm miłości 🥰
-
Jusia88 wrote:Z tym się zgodzę o badaniach MUCHA ja sama o nie poprosiłam lekarza prowadzącego są bardzo ważne czasami te choroby nie dają objawow ale nie zgodzę się z drożnością jajowód może być częściowo przytkany wcale nie musi być zamknięte całe światło jajowodu a po laparo również mogą zrobić się zrosty mi np po nacięciu jajowodu mógł się zrobić zrost w jajowodzie dlatego bardzo się cieszę ze będę miała sono wiem że nie sprawdzi sprawności rzęsek ale będę wiedziała czy są drożne . Oczywiście każdy ma swoje zdanie na ten temat ale rozmawiałam z wieloma dziewczynami po cp i praktycznie wszystkie po cp miały sono
Jusia88 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Misia0408 wrote:Hm. Mi lekarz nie zalecił żadnych badań po cp? Robicie takie na własna rękę ? Jak to jest z tymi zakarzeniami? Te bakterie są już cały czas w naszym organizmie czy zakażenie na któraś z chorób musi występować w czasie starań żeby był niepożądany efekt ? Pytałam lekarza czy lepiej nie spr tego 1 jajowodu co został drożności ale powiedział ze nie widzi takiej potrzeby, dodatkowo powiedział ze jak jest niedrożny to nie zajdę w ciąże po prostu i będziemy myśleć później, a poza tym może dojść do powikłań po HSG wiec nie widzi potrzeby ryzykować. Dziewczyny co o tym myślicie ? Został mi jeden jajowod, nie mam dzieci i nie chce popełnić żadnego błędu, mam straszny mętlik w głowie ☹️
Ja też w wyniku pierwszej cp straciłam jajowód. Lekarz również, nie zalecał hsg na początek (powiedział, że jeśli 3 cykle się nie uda to wtedy zrobimy) zaszłam w ciążę w 2 cyklu starań (4 cykl po cp) I okazało się, że jest znowu cp w drugim jajowodzie.
Tym razem byłam leczona metotreksatem.
Teraz po tej cp na pewno będę robić drożność i badania na Chlamydie, mycoplasme i ureaplasme.11.2016 💔 9tc
06.2020 cp - prawa strona. Laparoskopia (usunięcie jajowodu)
12.2020 cp lewa strona. Leczenie metotreksatem.
11.2021 cp - lewa strona. Usunięty jajowód.
CD138 ✅ brak stanu zapalnego
Diagnostyka immuno ✅ OK
Procedura I 04.2024 - protokół krótki (Gonal i menopur)
16.04 - punkcja; pobrano 15 🥚 zapłodnionych 9, - 3 zarodki
19.04 transfer ET z 3 doby
⛔ 05.2024 Ciąża pozamaciczna rogowa. Laparoskopia.
06.09.2024 FET cykl sztuczny 4AB
7dpt beta <2.30❌
04.10.2024 FET cykl naturalny 4BB
7dpt beta <2.30 ❌
Koniec pierwszej procedury.
Procedura II 10.2024 - protokół krótki (Rekovelle i menopur)
30.10 punkcja; pobrano 12🥚 zapłodnionych 7, - ❄️4AA, 4AA, 4BB, 3AB
Angelius Provita M.P. ❤️ -
Dziewczyny, mam wynik dzisiejszej bety - 98, więc powoli spada. Cóż za paradoks, że najpierw modlimy się o przyrosty a potem o spadki...
Martuśka82, Jusia88, Janinka, Mlodamezatka, Anettaa, Domcik lubią tę wiadomość
11.2016 💔 9tc
06.2020 cp - prawa strona. Laparoskopia (usunięcie jajowodu)
12.2020 cp lewa strona. Leczenie metotreksatem.
11.2021 cp - lewa strona. Usunięty jajowód.
CD138 ✅ brak stanu zapalnego
Diagnostyka immuno ✅ OK
Procedura I 04.2024 - protokół krótki (Gonal i menopur)
16.04 - punkcja; pobrano 15 🥚 zapłodnionych 9, - 3 zarodki
19.04 transfer ET z 3 doby
⛔ 05.2024 Ciąża pozamaciczna rogowa. Laparoskopia.
06.09.2024 FET cykl sztuczny 4AB
7dpt beta <2.30❌
04.10.2024 FET cykl naturalny 4BB
7dpt beta <2.30 ❌
Koniec pierwszej procedury.
Procedura II 10.2024 - protokół krótki (Rekovelle i menopur)
30.10 punkcja; pobrano 12🥚 zapłodnionych 7, - ❄️4AA, 4AA, 4BB, 3AB
Angelius Provita M.P. ❤️ -
Jusia88 wrote:Z tym się zgodzę o badaniach MUCHA ja sama o nie poprosiłam lekarza prowadzącego są bardzo ważne czasami te choroby nie dają objawow ale nie zgodzę się z drożnością jajowód może być częściowo przytkany wcale nie musi być zamknięte całe światło jajowodu a po laparo również mogą zrobić się zrosty mi np po nacięciu jajowodu mógł się zrobić zrost w jajowodzie dlatego bardzo się cieszę ze będę miała sono wiem że nie sprawdzi sprawności rzęsek ale będę wiedziała czy są drożne . Oczywiście każdy ma swoje zdanie na ten temat ale rozmawiałam z wieloma dziewczynami po cp i praktycznie wszystkie po cp miały sono
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Anetaaa7 wrote:Jeszcze 2 słowa kwestii usg sono nie daje ono odpowiedzi czy jajowód nie jest zwężony. Jedyne co widać na usg to to czy sól fizjologiczna albo pianka polimerowa przepływa przez jajowody. Piszę Ci to żebyś nie była rozczarowana. W bajki o przetykaniu zatkanego jajowodu niewierzę. Bo niby czym ten jajowód miałby być zatkany? To zwykłe bajki... jakie to ciśnienie miałoby być duże żeby usunąć ew zrost podczas podania płynu do jajowodu? Oczywiście badanie ma sens u dziewczyn, które po cp 6mies. w ciążę nie zachodzą. Bo hsg jest bardziej inwazyjne.
Oczywiście że nie daje odpowiedzi czy nie jest zwężony i że może to usunąć zrost w to tez nie wierze chodzi mi o sam fakt czy jajowody są drożne i czy ten płyn przepłynie . Myśle że to sprawi że będę choć trochę spokojniejsza bo o ponowną ciąże staram się od maja tamtego roku
Mysza lubi tę wiadomość
Starania od 2019 🚼
👱🏼♀️33👱🏻♂️34
▪️Luty 2020 CP 7 tc 💔
( operacja jajowód zachowany )
▪️Maj 2021 klinika w De
Endometrioza
Zrost lewego jajnika z macicą
Lewy jajowód niedrożny
▪️Sierpień 2021 IVF
Protokół długi
19.08 punkcja 10:15 🧫🔬💉
Pobrano 9 komórek, zapłodniło się 6
24.08 Transfer 🐣 14:05 🍀
Mamy jeszcze ❄️❄️ blastki
Beta 6 dpt 31,6 Prog 11,6
Beta 9 dpt 128,0 Prog 29,40
Beta 14 dpt 800,0 Prog 51,5
13.09 Pierwsze USG 😍🤞🏻
20.09 Mamy ❤️
12.10 Wizyta 👩🏼⚕️ CRL 3cm 😍
03.11 Prenatalne 12+6 CRL 6,49 cm chłopczyka 💙
04.01.22 połówkowe 21+5 457 g 💙
17.02 badanie III trymestru 28+0 1260g i 37 cm milosci 💙
Marcel 23.04.2022 16:51
Nagłe cc z powodu gestozy 37tc+2d
2930g szczęścia i 50cm miłości 🥰
-
nick nieaktualnyJusia88 wrote:Oczywiście że nie daje odpowiedzi czy nie jest zwężony i że może to usunąć zrost w to tez nie wierze chodzi mi o sam fakt czy jajowody są drożne i czy ten płyn przepłynie . Myśle że to sprawi że będę choć trochę spokojniejsza bo o ponowną ciąże staram się od maja tamtego roku
Jusia88 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Martuśka82 wrote:Teraz sobie siedzę i czytam w necie na temat progestronu i się zaczęłam martwić. Na wyniku nie mam podanych żadnych norm referencyjnych dla progesteronu, jest tylko podany mój wynik. Normę 11-44 znalazłam w internecie, ale dziś znalazłam inne normy, według których w 4 tygodniu progestronu powinien wynosić już minimum 23 jednostki.
Nie wiem czy czekać na tą wizytę czy szukać jednak gdzieś wcześniej wizyty. -
nick nieaktualnyMartuśka82 wrote:Teraz sobie siedzę i czytam w necie na temat progestronu i się zaczęłam martwić. Na wyniku nie mam podanych żadnych norm referencyjnych dla progesteronu, jest tylko podany mój wynik. Normę 11-44 znalazłam w internecie, ale dziś znalazłam inne normy, według których w 4 tygodniu progestronu powinien wynosić już minimum 23 jednostki.
Nie wiem czy czekać na tą wizytę czy szukać jednak gdzieś wcześniej wizyty. -
nick nieaktualny