X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)
Odpowiedz

Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)

Oceń ten wątek:
  • Agula Autorytet

Wysłany: 18 maja 2022, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem, że beta dalej rośnie?

Nic się nie martw, nic strasznego :) w przeciągu ostatnich 2 lat miałam 4 laparoskopie 😋

11.2016 💔 9tc
    06.2020 cp - prawa strona. usunięcie jajowodu.
    12.2020 cp lewa strona. Leczenie metotreksatem.
    11.2021 cp - lewa strona. Usunięty jajowód.

Procedura I 04.2024 - protokół krótki (Gonal i menopur)

16.04 - punkcja; pobrano 15 🥚 zapłodnionych 9, - 3 zarodki

19.04 transfer ET z 3 doby
    ⛔ 05.2024 Ciąża pozamaciczna rogowa. Laparoskopia.

06.09.2024 FET CS 4AB
    7dpt beta <2.30❌

04.10.2024 FET CN 4BB
    7dpt beta <2.30 ❌

Procedura II 10.2024 - protokół krótki (Rekovelle i menopur)
    30.10 punkcja; pobrano 12🥚 zapłodnionych 7, - 4 zarodki

03.01.2025 FET CN 4AA🍍🍟
    4dpt ⏸️
    5dpt 34,0 mIU/ml
    7dpt 93,8 mIU/ml
    10dpt 273,1 mIU/ml
    13dpt 900,7 mIU/ml
    17dpt 4923,0 mIU/ml
    21dpt USG 2mm okruszka z pulsującym serduszkiem 💓
    12+2 będzie syn 🩵

Na zimowisku ❄️4AA, 4BB, 3AB

preg.png
  • Marzycielka7 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2022, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jestem pierwszy raz w takiej sytuacji
    Miałam niepowodzenia ivf i odpuściłam juz całkiem starania gdyż lekarz dawał nam
    3% szans
    Pomału zaczęłam się juz godzić z sytuacja a tu nagle dwie kreski na teście ciążowy … i to chyba tyle z dobrych informacji.
    Beta początkowo rosła dobrze ale zaczęła coraz wolniej
    Ostatnia miesiączka 4 kwietnia a na dziś wynik bthcg 902
    Rósł wg liczb 177-328-497-803-902…przyrost mały ale mimo to ciagle rośnie
    Boje się ze to cp
    Jutro dopiero usg które nam wyjaśni co dalej
    Powiedzcie czy to boli? Ile trzeba być w szpitalu ?

• Agula Autorytet

Wysłany: 18 maja 2022, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniaa88 wrote:
    Jestem po operacji, była po prawej stronie. Wycieli ją, a jajowód uratowany 🙂 płyn widoczny na usg mi go uratował 🍀
    To super, cieszę się, że masz już to za sobą.
    Teraz odpoczywaj i nabieraj sił.
    Jutro pewnie wyjdziesz do domu.

11.2016 💔 9tc
    06.2020 cp - prawa strona. usunięcie jajowodu.
    12.2020 cp lewa strona. Leczenie metotreksatem.
    11.2021 cp - lewa strona. Usunięty jajowód.

Procedura I 04.2024 - protokół krótki (Gonal i menopur)

16.04 - punkcja; pobrano 15 🥚 zapłodnionych 9, - 3 zarodki

19.04 transfer ET z 3 doby
    ⛔ 05.2024 Ciąża pozamaciczna rogowa. Laparoskopia.

06.09.2024 FET CS 4AB
    7dpt beta <2.30❌

04.10.2024 FET CN 4BB
    7dpt beta <2.30 ❌

Procedura II 10.2024 - protokół krótki (Rekovelle i menopur)
    30.10 punkcja; pobrano 12🥚 zapłodnionych 7, - 4 zarodki

03.01.2025 FET CN 4AA🍍🍟
    4dpt ⏸️
    5dpt 34,0 mIU/ml
    7dpt 93,8 mIU/ml
    10dpt 273,1 mIU/ml
    13dpt 900,7 mIU/ml
    17dpt 4923,0 mIU/ml
    21dpt USG 2mm okruszka z pulsującym serduszkiem 💓
    12+2 będzie syn 🩵

Na zimowisku ❄️4AA, 4BB, 3AB

preg.png
  • Viaterek Debiutantka

Wysłany: 30 maja 2022, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny🌸
    Jestem po usunięciu pękniętej ciąży pozamacicznej poprzez CC (14.04.22), usunięcie lewego jajowodu, jajnik się ostał. Trafiłam na oddział w ostatniej chwili by mnie uratowali, nie wiedziałam, że jestem w ciąży oraz kompletnie nic mnie nie bolało… Test ciążowy negatywny, miesiączka zaczęła sie w terminie.
    Dopiero w dniu w którym trafiłam do szpitala, miałam objawy typu - omdlenia i promieniujący ból przy oddychaniu to skłoniło mnie do wizyty u ginekologa który robiąc usg potwierdził że to cp i pilne skierowanie do szpitala..

Powiedzcie proszę, na jakie badania wasi lekarze was skierowali po cp ? Co warto wykonać?
    Może możecie polecić lekarza z Krakowa/Tarnowa/Rzeszowa który ogarnia temat ?
    Bardzo boje się kolejnej cp albo straty prawego jajowodu..

Była to moja pierwsza ciąża🥺

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 31 maja 2022, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi nic nie zlecali lekarze, bo przy laparoskopii miałam zrobioną drożność i w sumie nic więcej nie trzeba robić. Więc jeśli nie miałaś, to możesz sobie sprawdzić drożność jajowodu, który został i to w sumie tyle. Przyczyny cp pewnie nie poznasz. Najczęściej to są zrosty lub po prostu pech.
    Wiem, co czujesz, bo moje 2 pierwsze ciąże były pozamaciczne 🙄 Niby jajowody drożne, ale coś z nimi nie tak...
    Życzę Ci żeby szybko udało się zajść w ciążę 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2022, 11:14

• Anetaaa7 Przyjaciółka

Wysłany: 31 maja 2022, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viaterek wrote:
    Hej Dziewczyny🌸
    Jestem po usunięciu pękniętej ciąży pozamacicznej poprzez CC (14.04.22), usunięcie lewego jajowodu, jajnik się ostał. Trafiłam na oddział w ostatniej chwili by mnie uratowali, nie wiedziałam, że jestem w ciąży oraz kompletnie nic mnie nie bolało… Test ciążowy negatywny, miesiączka zaczęła sie w terminie.
    Dopiero w dniu w którym trafiłam do szpitala, miałam objawy typu - omdlenia i promieniujący ból przy oddychaniu to skłoniło mnie do wizyty u ginekologa który robiąc usg potwierdził że to cp i pilne skierowanie do szpitala..

Powiedzcie proszę, na jakie badania wasi lekarze was skierowali po cp ? Co warto wykonać?
    Może możecie polecić lekarza z Krakowa/Tarnowa/Rzeszowa który ogarnia temat ?
    Bardzo boje się kolejnej cp albo straty prawego jajowodu..

Była to moja pierwsza ciąża🥺
    Badania na chlemydie, mycoplasme i ureaplasme. Badania drożności się nie zaleca. Wg mnje jedyny godny polecenia lekarz to Jakub Wyroba z Krakowa.

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 31 maja 2022, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z ciekawości zapytam dlaczego się nie zaleca drożności? Jak wyjdą niedrożne, można wnioskować zrosty, które właśnie najczęściej są spowodowane wymienionymi wyżej patogenami.
    Tak jak koleżanka pisze, ciężko o lekarza dobrego w tym temacie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2022, 17:58

• Viaterek Debiutantka

Wysłany: 31 maja 2022, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje za odpowiedź dziewczyny 💛
    Byłam na pierwszej wizycie „po” i dostałam zalecenia na wykonanie badań: Chtomegalia, Rubella, Toksoplazmoza, Chlamydia i Borelioza.
    Gdy pytałam o drożność to lekarz powiedział żeby nie wychodzić przed szereg..

Jeśli badania wyjdą Ok możemy się za pół roku starać ponownie.. Ja się po prostu boje że znowu coś będzie nie tak..

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 31 maja 2022, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viaterek wrote:
    Dziękuje za odpowiedź dziewczyny 💛
    Byłam na pierwszej wizycie „po” i dostałam zalecenia na wykonanie badań: Chtomegalia, Rubella, Toksoplazmoza, Chlamydia i Borelioza.
    Gdy pytałam o drożność to lekarz powiedział żeby nie wychodzić przed szereg..

Jeśli badania wyjdą Ok możemy się za pół roku starać ponownie.. Ja się po prostu boje że znowu coś będzie nie tak..

Nie bój się, tego raczej nie przewidzisz. U mnie z wynikami wszystko gra a i tak okazał się klops. Bądź dobrej myśli 😘

• Anetaaa7 Przyjaciółka

Wysłany: 2 czerwca 2022, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia11 wrote:
    A z ciekawości zapytam dlaczego się nie zaleca drożności? Jak wyjdą niedrożne, można wnioskować zrosty, które właśnie najczęściej są spowodowane wymienionymi wyżej patogenami.
    Tak jak koleżanka pisze, ciężko o lekarza dobrego w tym temacie.
    Osoba która w ciążę zaszła musiała mieć jajowod drożny. Przepuszcznie kontrastu może upośledzić działanie rzęsek robi się to pod ciśnieniem. Jeśli ciąży nie będzie to podstawa do badania.

• Malinkaaa Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2022, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

Dziewczyny nie przeczytałam całego wątku, jest bardzo obszerny. Tylko kilka stron ze środka. Właśnie została postawiona mi diagnoza, że jestem w cp. Od prawie 2 tyg plamiłam na brązowo, od soboty krwawienie było już duże. Do ciąży na szczęście nie zdążyłam się przyzwyczaić, od razu po zrobieniu testu było plamienie. Beta w 6 tyg 180 rozwiała moje wątpliwości. Do szpitala zgłosiłam się tylko po immunoglobulinę.

Dzisiaj po którymś z kolei usg, po 5 dniach pobytu w szpitalu jest ostateczna diagnoza cp. Mam do wyboru laparoskopię lub przeniesienie do innego szpitala I metatreksyt. Zupełnie nie wiem co będzie dla mnie lepsze. Jestem pogodzona z przerwą w staraniach, ale chciałabym zrobić coś, co będzie lepsze dla mnie i mojej przyszłej płodności...

Poprzednie 2 ciąże również poroniłam. Nie mam dzieci. Ostatnio walczyłam kilka dni na tabletkach, aby uniknąć łyżeczkowania, nie udało się. Boję się, że nawet jeśli wybiorę metatreksyt skończy się laparoskopią. Mam analogiczne doświadczenia. Pomóżcie proszę 😢

Starania od kwietnia 2020
    👩‍❤️‍👨 Ona 32 lata, on 34 lata

😢2021 rok 6 tydzień
    😢2022 rok 9 tydzień (krwiak, wywołanie farmakologiczne, łyżeczkowanie)
    😞 2022 rok 7 tydzień, ciąża pozamaciczna, leczenie metotreksatem
    🤞⏸️ nowa nadzieja 5 tydzień ciąży beta 4900 mUI/ml 🌈
    🌈 7/1 hbd, jest ❤️!!! CRL 8,8 mm, FHR 142/min.
    🌈 13/1 hbd, 7,44 cm ryzyka niskie ❤️
    🌈 17/1 hbd, wszystko dobrze, wstydzioch 🩷🩵
    🌈 21/1 hbd, połówkowe w porządku, 370 gramów chłopca 🩵
    🌈 29/1 hbd, 1630 g 🩵
    🌈 37/2 hbd, 2900 g - do kontroli przyrostu po tygodniu
    preg.png
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2022, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To musi być Twoja decyzja. Ja metotreksatu nie miałam podawanego ze względu na kosmiczne bety, mialam 2 razy laparo. Mega szybko dochodziłam do siebie i w sumie po cyklu już mogłam się dalej starać.
    Przy metotreksacie tak jak wspomniałaś i tak może skończyć się laparo, ale jednak omijasz zabieg. No i dłuższa przerwa w staraniach.

Malinkaaa lubi tę wiadomość

• Anula91 Nowa

Wysłany: 4 czerwca 2022, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,
    Jestem w 3 ciąży
    Pierwsza książkowa, druga niestety pozamaciczna i 28 sierpnia zeszłego roku miałam ja usuwana laparoskopowo. Jajowod uratowany.
    Strasznie się boję że sytuacja się powtórzy, robiłam dwa razy betę:
    1. 38.46 a po 48h 2-gi wynik 129.30 czy daje mi to gwarancję, że jest ok?
    Boli mnie w miejscu po ciazy pozamacicznej, co prawda nie cały czas i nie jest to bol bardzo mocny, jednak mimo wszystko panikuje :(

• TyŚ Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2022, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to nie jest tak, ze uposledzona czynność rzęsek czy niedrożność jajowodu na jakimś poziomie może powodować zwiększone ryzyko cp?
    Zainteresowałam mnie bo ja zostałam z jednym jajowodem i mój ginekolog kazał się wstrzymać ze staraniami 3 miesiące do momentu zagojenia wszystkiego i przed rozpoczęciem kolejnych zrobić badania plus drożność…A teraz to mam wątpliwości…
    Anetaaa7 wrote:
    Osoba która w ciążę zaszła musiała mieć jajowod drożny. Przepuszcznie kontrastu może upośledzić działanie rzęsek robi się to pod ciśnieniem. Jeśli ciąży nie będzie to podstawa do badania.

————————-
    Ona 35, cykle OK, hiperprolaktynemia czynnościowa
    On 38, słabe parametry. Czynnik męski, jako przyczyna niepowodzeń.

age.png

Chłopiec 💙 termin 7.04.2024

20 dpt 8833 prog 50.80
    17 dpt 3412 prog 59.60
    12 dpt 408.8 progr 53.07
    10 dpt bhcg 136.9 prog 30.46
    8dpt bhcg 58.1 prog 46.28

VII transfer mrozaczka. Cykl naturalny.
    VI 2023 stymulacja Gameta, pobieranie jajeczek. 17 pobrano, 10 zaplodniono. IMSI-MSOME. Tylko jedna ❄️ 4BA. Transfer odroczony. Hiperka 🥲
    V 2022 CP, usunięcie jajowodu
    2016 naturalnie 👶🏼
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2022, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula91 wrote:
    Hej dziewczyny,
    Jestem w 3 ciąży
    Pierwsza książkowa, druga niestety pozamaciczna i 28 sierpnia zeszłego roku miałam ja usuwana laparoskopowo. Jajowod uratowany.
    Boli mnie w miejscu po ciazy pozamacicznej, co prawda nie cały czas i nie jest to bol bardzo mocny, jednak mimo wszystko panikuje :(

Ja miałam przyrosty książkowe, aż do bety 900 i niestety wyszła cp😩
    Oby u Ciebie było inaczej ✊

O ❤️
    Z ❤️
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2022, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TyŚ wrote:
    A to nie jest tak, ze uposledzona czynność rzęsek czy niedrożność jajowodu na jakimś poziomie może powodować zwiększone ryzyko cp?
    Zainteresowałam mnie bo ja zostałam z jednym jajowodem i mój ginekolog kazał się wstrzymać ze staraniami 3 miesiące do momentu zagojenia wszystkiego i przed rozpoczęciem kolejnych zrobić badania plus drożność…A teraz to mam wątpliwości…

Ja po cp też mam zleconą drożność przed kolejnymi staraniami. W pierwszą ciążę prawidłową zaszłam zaraz po udrożnieniu jajowodu. Żałuję że przed kolejnymi staraniami nie zrobiłam drożności, pewnie bym uniknęła cp

O ❤️
    Z ❤️
  • TyŚ Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2022, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi110818 wrote:
    Ja po cp też mam zleconą drożność przed kolejnymi staraniami. W pierwszą ciążę prawidłową zaszłam zaraz po udrożnieniu jajowodu. Żałuję że przed kolejnymi staraniami nie zrobiłam drożności, pewnie bym uniknęła cp

No właśnie ja tez mam zaleconą, bo ponoć proces zapalny który może powodować np zrosty czy niedrożność często dotyczy obydwu jajowodów… Mi ginekolog nic nie mówił ze pianka używana w sono hsg miałaby powodować jakiekolwiek uszkodzenia…

Czyli ty Meggi miałaś zaleconą i lekarz mówił ze warto/trzeba..?

————————-

age.png

20 dpt 8833 prog 50.80
    17 dpt 3412 prog 59.60
    12 dpt 408.8 progr 53.07

VI 2023 stymulacja Gameta, pobieranie jajeczek. 17 pobrano, 10 zaplodniono. IMSI-MSOME. Tylko jedna ❄️ 4BA. Transfer odroczony. Hiperka 🥲
    2016 naturalnie 👶🏼
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2022, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TyŚ wrote:
    No właśnie ja tez mam zaleconą, bo ponoć proces zapalny który może powodować np zrosty czy niedrożność często dotyczy obydwu jajowodów… Mi ginekolog nic nie mówił ze pianka używana w sono hsg miałaby powodować jakiekolwiek uszkodzenia…

Czyli ty Meggi miałaś zaleconą i lekarz mówił ze warto/trzeba..?

Mi powiedział że bez tego nie zaczynamy starań. I nie sono tylko kontrastem, bo sono jest mniej dokładne. Zresztą sama się o tym przekonałam, przed Piwrsza ciąża miałam sono, nic nie pokazała, że super jajowdy, 2 miesiące później miałam pod kontrastem. Dwa niedrożne. Jeden udroznil się pod wpływem kontrastu,drugiego 2z kontrast nie ruszył. Udrażniali mi mikronarzedziem. Zrost był od dawna, 15 lat temu miałam wycinany wyrostek
    .. Więc dla mnie sono to pomyłka

Oliwka91 lubi tę wiadomość

O ❤️
    Z ❤️
  • TyŚ Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2022, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi110818 wrote:
    Mi powiedział że bez tego nie zaczynamy starań. I nie sono tylko kontrastem, bo sono jest mniej dokładne. Zresztą sama się o tym przekonałam, przed Piwrsza ciąża miałam sono, nic nie pokazała, że super jajowdy, 2 miesiące później miałam pod kontrastem. Dwa niedrożne. Jeden udroznil się pod wpływem kontrastu,drugiego 2z kontrast nie ruszył. Udrażniali mi mikronarzedziem. Zrost był od dawna, 15 lat temu miałam wycinany wyrostek
    .. Więc dla mnie sono to pomyłka

A po tych dwóch miesiącach skąd decyzja ze kolejne badanie drożności?

I zastanawia mnie jeszcze jak długo od usunięcia cp i jajowodu trzeba odczekać przed badaniami drożności ? Jak długo Ty czekałaś? U mnie ginekolog zaleciła 3 miesiące …

Oliwka91 lubi tę wiadomość

————————-

age.png

20 dpt 8833 prog 50.80
    17 dpt 3412 prog 59.60
    12 dpt 408.8 progr 53.07

2016 naturalnie 👶🏼
  • Asia11 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2022, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula91 wrote:
    Hej dziewczyny,
    Jestem w 3 ciąży

Ja przy pozamacicznych miałam dobre przyrosty.

‹‹ 405 406 407 408 409 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ