X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)
Odpowiedz

Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)

Oceń ten wątek:
  • P_ulin_ Znajoma

Wysłany: 5 lutego 2024, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam do was pytanie które miały robione HSG, byłam dzisiaj u innego lekarza powiedział że po cp trzeba będzie to wykonać i powiedział ze wcześniej trzeba pobrać wymaz i potem antybiotyk, czy któraś z was miała taka sytuację i brała jakiś antybiotyk przed zabiegiem ? Byłam u dwóch lekarzy każdy mówi co innego i głowa mi pęka.

• Silenka Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2024, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    P_ulin_ wrote:
    Mam do was pytanie które miały robione HSG, byłam dzisiaj u innego lekarza powiedział że po cp trzeba będzie to wykonać i powiedział ze wcześniej trzeba pobrać wymaz i potem antybiotyk, czy któraś z was miała taka sytuację i brała jakiś antybiotyk przed zabiegiem ? Byłam u dwóch lekarzy każdy mówi co innego i głowa mi pęka.
    Przy badaniu drożności musowo jest zrobienie wymazów i czystości, bo jak coś masz to rozniesie to kontrast, a tego by nikt nie chcial 😋

💙🩷
  • Mq1991 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2024, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    P_ulin_ wrote:
    Ja musiałam robic tylko wymaz, a antybiotyk dostałam po badaniu. Wydaje mi się, ze lepiej się przebadać i wziąć antybiotyk, żeby czegoś nie przenieść do jamy brzusznej

👱‍♀️ 33l👦🏻35l
    Starania od 08.2020

-12.2022 💔 CP, laparoskopia, jajowód zachowany
    -10.2023 Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin)
    -11.2023 histeroskopia, hormony ✅️
    -12.2023 - 03.2024 4 x stymulacja owulacji ❌️
    -10.2024 - 12.2024 3 x IUI ❌️
    _________
    2025 Kwalifikacja IVF ✅️
    AMH 7,34, Cross-match 30,2%
    -25.01 start stymulacji (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
    -10.02 punkcja, ❄️❄️❄️❄️❄️
    -08.03 transfer FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
    -08.04 transfer FET (leki jak wyżej)❌️
    -08.05 transfer FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 7dpt beta 59, 9dpt 179, 11dpt 399, 13dpt 908, 19dpt pęcherzyk w macicy, 29.05 💔
    Zostały ❄️❄️
  • P_ulin_ Znajoma

Wysłany: 5 lutego 2024, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Silenka wrote:
    Przy badaniu drożności musowo jest zrobienie wymazów i czystości, bo jak coś masz to rozniesie to kontrast, a tego by nikt nie chcial 😋

Ok, ale to jest podobno ważne miesiąc czasu, a skąd wiem że jakieś bakterii do czasu zabiegu nie złapie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2024, 20:38

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2024, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    P_ulin_ wrote:
    Ok, ale to jest podobno ważne miesiąc czasu, a skąd wiem że jakieś bakterii do czasu zabiegu nie złapie?
    U mnie w szpitalu trzeba było zrobić maksymalnie 7 dni przed badaniem + dodatkowo CRP

👱‍♀️ 33l👦🏻35l
    Starania od 08.2020

-12.2022 💔 CP, laparoskopia, jajowód zachowany
    -10.2023 Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin)
    -11.2023 histeroskopia, hormony ✅️
    -12.2023 - 03.2024 4 x stymulacja owulacji ❌️
    -10.2024 - 12.2024 3 x IUI ❌️
    _________
    2025 Kwalifikacja IVF ✅️
    AMH 7,34, Cross-match 30,2%
    -25.01 start stymulacji (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
    -10.02 punkcja, ❄️❄️❄️❄️❄️
    -08.03 transfer FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
    -08.04 transfer FET (leki jak wyżej)❌️
    -08.05 transfer FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 7dpt beta 59, 9dpt 179, 11dpt 399, 13dpt 908, 19dpt pęcherzyk w macicy, 29.05 💔
    Zostały ❄️❄️
  • Mazurowa Nowa

Wysłany: 5 lutego 2024, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny:) może podpowiecie mi tu czego mam się spodziewać w mojej sytuacji, bo leze w szpitalu 3 dzień i wariuje. Jestem po transferze IVF, który dał ciążę ale niestety od początku z niska beta 16. Przez jakiś czas kontrolowałam betę, która przyrastała ale jednak za wolno. W końcu lekarz prowadzcy stwierdził, że przyrosty nie dają nam szans a na usg nie widzi zarodka. Kazał odstawić leki, czekać na poronienie i uczulił że może być to cp. Miałam.badac betę, która niestety stałe rosła a ja dostałam plamienia... od soboty jestem w szpitalu, beta w sobotę 402, dziś 447, na usg wiadomk nie widać nic . Jest to 6t+5.
    Jak wg Waszego doświadczenia może się potoczyć mój los? Czy to będzie stałe badanie bety aż usg cokolwiek pokaże? Czy aż może jakimś cudem przestanie rosnąć?
    W domu została 16miesieczna córeczka za która bardzo tęsknię, a przeraża mnie wizja siedzenia tutaj jeszcze wiele dni...

• Greeneyes Koleżanka

Wysłany: 5 lutego 2024, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mazurowa wrote:
    Hej dziewczyny:) może podpowiecie mi tu czego mam się spodziewać w mojej sytuacji, bo leze w szpitalu 3 dzień i wariuje. Jestem po transferze IVF, który dał ciążę ale niestety od początku z niska beta 16. Przez jakiś czas kontrolowałam betę, która przyrastała ale jednak za wolno. W końcu lekarz prowadzcy stwierdził, że przyrosty nie dają nam szans a na usg nie widzi zarodka. Kazał odstawić leki, czekać na poronienie i uczulił że może być to cp. Miałam.badac betę, która niestety stałe rosła a ja dostałam plamienia... od soboty jestem w szpitalu, beta w sobotę 402, dziś 447, na usg wiadomk nie widać nic . Jest to 6t+5.
    Jak wg Waszego doświadczenia może się potoczyć mój los? Czy to będzie stałe badanie bety aż usg cokolwiek pokaże? Czy aż może jakimś cudem przestanie rosnąć?
    W domu została 16miesieczna córeczka za która bardzo tęsknię, a przeraża mnie wizja siedzenia tutaj jeszcze wiele dni...
    Nie widzi nawet pęcherzyka ? Przy takiej becie myślę, że pęcherzyk powinno być widać :/

• Mazurowa Nowa

Wysłany: 5 lutego 2024, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Greeneyes wrote:
    Nie widzi nawet pęcherzyka ? Przy takiej becie myślę, że pęcherzyk powinno być widać :/

Niestety nic. Powiedzieli ze widać przy 1500, nie wiem czy to sprawa sprzętu...

• Greeneyes Koleżanka

Wysłany: 5 lutego 2024, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mazurowa wrote:
    Niestety nic. Powiedzieli ze widać przy 1500, nie wiem czy to sprawa sprzętu...
    Kurcze ja trafiłam do szpitala i miałam 1070 i było widać w jajowodzie już . A prawie się 6t zaczynał

• Greeneyes Koleżanka

Wysłany: 5 lutego 2024, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    P_ulin_ wrote:
    Właśnie mnie uświadomiłaś, że ja nie zapytałam ile ważny jest wymaz przed drożnością..

• Silenka Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2024, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mazurowa wrote:

U mnie nie było nic widac nawet przy becie 1300, z racji kiepskich przyrostów i braku pecherzyka w macicy, w ciemno podali mi metotreksat, po tej dawce beta urosla do ponad 2000 i wtedy dopiero pokazala sie ciaza w jajowodzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2024, 07:12

Mazurowa lubi tę wiadomość

💙🩷
  • NN Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2024, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Greeneyes wrote:
    Kurcze ja trafiłam do szpitala i miałam 1070 i było widać w jajowodzie już . A prawie się 6t zaczynał
    To zależy od sprzętu jaki posiadają więc czasami powyżej tysiąca widać, a czasami powyżej 1500. Poza tym przy cp beta może przyrastać nieprawidłowo więc ciąża może być większa, a więc szybciej widoczna, a beta niższa

06.10.2023 pozytywny test- niespodzianka naturalna
    07.10.2023 beta 742 (godz15)
    09.10.2023 beta 1551 (godz 11)
    11.10.2023 beta 2994 (godz 10:30)
    14.10.2023 beta 8476 (godz 21)
    19.10 ♥️ 96 uderzeń
    31.10 CRL 13,4mm FHR 159/min
    21.11 3,86 człowieczka ♥️173 (10w5d)
    04.12 USG prenatalne ok (12w4d) PAPPA ok
    19.12 ♥️150 (14w5d)
    16.01 273 gr człowieczka (18w5d)♥️152
    22.02 397 gr córcia, badania połówkowe ok (22w)
    15.02 556gr (23w) ♥️142
    14.03 973gr (27w) ♥️155
    09.04 1484gr (30w5d) ♥️147 prenatalne nieznacznie poszerzona miedniczka
    07.05 2379gr (34w5d) ♥️153
    22.06.2024 2840g 53cm 18:20 nasza kruszynka jest z nami

age.png
  • Greeneyes Koleżanka

Wysłany: 6 lutego 2024, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak to wyglądało z miesiączką u was ? Pierwsza @ po cp i mtx 2 dni plamienia potem normalna @ , druga @ znowu plamienia 6 dni przed spodziewana miesiączką . Zawsze miałam regularne :/ czy to się jeszcze unormuje, czy się rozregulowało wszytsko ? ...

• P_ulin_ Znajoma

Wysłany: 7 lutego 2024, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Greeneyes wrote:

U mnie tak samo beta pierwsza 570 druga po dwóch dniach już w szpitalu 1050, brak pęcherzyka w macicy a ewidentnie powiększony jajowód, tylko ja zaczęłam krwawić w domu i pojechałam od razu do szpitala. Na wypisie mam napisane ciąża 5 tyg + 2 dni. Zemdlałam w szpitalu jeszcze i od razy na blok mnie wzięli.

• Greeneyes Koleżanka

Wysłany: 7 lutego 2024, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    P_ulin_ wrote:
    U mnie tak samo beta pierwsza 570 druga po dwóch dniach już w szpitalu 1050, brak pęcherzyka w macicy a ewidentnie powiększony jajowód, tylko ja zaczęłam krwawić w domu i pojechałam od razu do szpitala. Na wypisie mam napisane ciąża 5 tyg + 2 dni. Zemdlałam w szpitalu jeszcze i od razy na blok mnie wzięli.
    Ja dostałam boli w nocy i zaczęłam plamić , pojechaliśmy na SOR. Na drugi dzień podali mi mtx

• P_ulin_ Znajoma

Wysłany: 7 lutego 2024, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Greeneyes wrote:
    Ja dostałam boli w nocy i zaczęłam plamić , pojechaliśmy na SOR. Na drugi dzień podali mi mtx

Ja się zapytałam czemu mtx mi nie podali i w szpitalu i u innego ginekologa na konsultacji to powiedzieli wszyscy że jak zaczęłam plamic i płyn był w jamie brzusznej to jakby mi to podali a nie zrobili laparoskopie to bym do rana nie żyła...i już przestałam wnikać, ucieszyłam się że drugi raz uciekłam od śmierci.

• Greeneyes Koleżanka

Wysłany: 7 lutego 2024, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    P_ulin_ wrote:
    Ja się zapytałam czemu mtx mi nie podali i w szpitalu i u innego ginekologa na konsultacji to powiedzieli wszyscy że jak zaczęłam plamic i płyn był w jamie brzusznej to jakby mi to podali a nie zrobili laparoskopie to bym do rana nie żyła...i już przestałam wnikać, ucieszyłam się że drugi raz uciekłam od śmierci.
    A no możliwe, mi właśnie sprawdzali zatoczkę Douglasa nie miałam płynu i dobre wyniki badań, dla tego podali mi mtx

• Mazurowa Nowa

Wysłany: 7 lutego 2024, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj zostałam wypisana ze stwierdzeniem, że teraz tylko czekanie i ze po ivf prawdopodobieństwo cp jest mniejsze...(wiem, jest większe...) kontrola za tydzień. Dziś beta wzrosła z 447 do 656...
    Pojutrze mam wizyte u specjalisty z mojej kliniki. Mam nadzieję, że doczekam beż żadnej nagłej akcji i w piątek powie mi co robić...

• Greeneyes Koleżanka

Wysłany: 8 lutego 2024, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mazurowa wrote:
    Wczoraj zostałam wypisana ze stwierdzeniem, że teraz tylko czekanie i ze po ivf prawdopodobieństwo cp jest mniejsze...(wiem, jest większe...) kontrola za tydzień. Dziś beta wzrosła z 447 do 656...
    Pojutrze mam wizyte u specjalisty z mojej kliniki. Mam nadzieję, że doczekam beż żadnej nagłej akcji i w piątek powie mi co robić...
    Podali Ci mtx ,?

• Nadzieja871 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2024, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mazurowa wrote:

ile jesteś po transferze? u mnie dopiero 30 dpt było coś widać za jajnikiem ( ciąża ulokowała się w więzadle szerokim ), a beta zaledwie 320. Szłaś cyklem naturalnym? masz jakieś plamienia? u mnie też były słabe przyrosty,a potem beta rosła i spadała. Plamiłam starą krwią. Powinni Cie zostawić w szpitalu....

Ona: 87' - 57kg - zdrowa jak ryba 🐟

brak jajowodów / Kir bx - brak 3 ds ❌

histeroskopia/ ANA3/ AMH 3,91/ trombofilia/ PAI-1/ cd138/ cd56 ✅

On: 88' - zdrowy jak ryba 🐟
    nasienie ✅
    Hla-c: c2c2 ❌

12.2019 - CP - krwotok - pęknięty jajowód - laparoskopia 💔

I IVF
    1 transfer - 7A ❌

II IVF
    2 transfer - 4.1.1 ( cn ) CP brzuszna - laparoskopia 💔

Cross-match 7% , allo-mlr 25.9% ✅

3 transfer - 3.1.1 ( cs ) Atosiban, accofil, acard ❌

4 transfer - 4.2.2 ( cn ) Atosiban, accofil, acard ❌

Cross-match 39% ❌ → tarivid + metronizadol

5 transfer - 4.2.2 i 3.1.1 ( cn ) atosiban, accofil, acard - CB 💔

III IVF - 01.2025
‹‹ 432 433 434 435 436 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ