Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)
Odpowiedz

Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)

Oceń ten wątek:
  • pysia_s Koleżanka

Wysłany: 20 kwietnia, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pojechalam na ip i zobaczymy co mi powiedza.

• Silenka Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekamy

🩷💙

preg.png
  • pysia_s Koleżanka

Wysłany: 20 kwietnia, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zostawiaja mnie na obserwacje, mam plyn w zatoce, ciaza byla pc ale prawdopodobnie poronienie trabkowe

• Silenka Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pysia_s wrote:
    Zostawiaja mnie na obserwacje, mam plyn w zatoce, ciaza byla pc ale prawdopodobnie poronienie trabkowe
    Trzymaj się

🩷💙

preg.png
  • Mq1991 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pysia_s wrote:
    Dobrze ze jesteś już w dobrych rękach ❤️

👱‍♀️ 32l 👦🏻35l
    12.2022 CP usunięta laparoskopowo, jajowód zachowany
    04.2023 badanie HSG (oba jajowody drożne)
    11.2023 histeroskopia (usunięcie polipa)
    12.2023 - 03.2024 stymulacja owulacji (clostilbegyt + NAC+ cyclogest)
    10.2024 IUI ❌️ ( clostilbegyt + NAC+ cyclogest)
    11.2024 IUI ❌️ ( clostilbegyt + NAC+ cyclogest)
  • pysia_s Koleżanka

Wysłany: 20 kwietnia, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie gdyby nie wy to bym nie pojechala nigdzie.
    Jak to wszystko sie stalo rzeczywiste to sie rozpadlam. Nie ze stracilam ciaze, ale ze jestem w szpitalu (nienawidze) ze dziecko mam w domu. Licze ze wyjde stad w ekspresowym tempie.

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pysia_s wrote:
    W sumie gdyby nie wy to bym nie pojechala nigdzie.
    Jak to wszystko sie stalo rzeczywiste to sie rozpadlam. Nie ze stracilam ciaze, ale ze jestem w szpitalu (nienawidze) ze dziecko mam w domu. Licze ze wyjde stad w ekspresowym tempie.
    A mówili Ci czy długo masz być w szpitalu?

👱‍♀️ 32l 👦🏻35l
  • pysia_s Koleżanka

Wysłany: 20 kwietnia, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq1991 wrote:
    A mówili Ci czy długo masz być w szpitalu?

Nic nie mowia. Nawet nie wiele wiem co dokladnie sie podzialo. Najpierw jedna lekarka zrobila usg potem kazala zaczekac, przyszla druga i obie ogladaly. Mowia ze wyglada na to ze ciaza poronila sie w jajowodzie. Zostawili, zrobili bete, rano kolejna i mam nic nie jesc jakby trzeba bylo zrobic operacje. Zastanawiam sie co mialy na mysli, ale z tego szoku nie zapytalam. Bo ja tu tak wpadlam z ulicy, dopiero maz z dzieckiem mi dowiezli jakies rzeczy. Licze ze wyjde stad jak najszybciej.

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia, 00:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pysia_s wrote:
    Nic nie mowia. Nawet nie wiele wiem co dokladnie sie podzialo. Najpierw jedna lekarka zrobila usg potem kazala zaczekac, przyszla druga i obie ogladaly. Mowia ze wyglada na to ze ciaza poronila sie w jajowodzie. Zostawili, zrobili bete, rano kolejna i mam nic nie jesc jakby trzeba bylo zrobic operacje. Zastanawiam sie co mialy na mysli, ale z tego szoku nie zapytalam. Bo ja tu tak wpadlam z ulicy, dopiero maz z dzieckiem mi dowiezli jakies rzeczy. Licze ze wyjde stad jak najszybciej.
    Dobrze by było gdyby było samoistne poronienie. Przypuszczam, że gdyby beta ci dalej rosła, to może chcieliby zrobić operacje i poszukać ciąży. Trzymam kciuki żeby było wszystko dobrze i żebyś szybko wróciła do domu 🤞🤞🤞

👱‍♀️ 32l 👦🏻35l
  • Przestraszona Znajoma

Wysłany: 21 kwietnia, 07:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pysia_s wrote:

Sprawa się chociaż trochę wyjaśniła. Trzymam kciuki żeby nie trzeba było operować i żebyś szybko wróciła do domu. Ja czekam na pomiar bety jutro. Mam nadzieję, że po 2 dawkach MTX w końcu opadnie bo inaczej chyba się zapłaczę. 😞

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Współczuję dziewczyny Wam tego czekania...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia, 07:41

👱‍♀️ 32l 👦🏻35l
  • alittle Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pysia_s wrote:

Poronienie trąbkowe wiąże się z ryzykiem niebezpiecznych powikłań. W wyniku krwawienia do jamy otrzewnej u kobiety może wystąpić wstrząs, stan bezpośredniego zagrożenia życia.

Jeżeli piszesz, że coś z Ciebie wypadło, to jest duża szansa, że zarodka raczej nie masz w jamie brzusznej.

Natomiast, jeśli dalej rośnie beta, będą chcieli zrobić laparoskopię.

Trzymam kciuki.

I ciesz się, że jesteś w dobrych rękach. Ja dopiero z krwotokiem pojechałam na SOR nie wiedząc w ogóle o ciąży 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia, 07:58

Starania od 2019
    👩🏻 90' AMH 7.47 🔴 IO, PCOS, KIR AA, CBA, CD56, PAI-1 homo
    👨🏻 91' 🔴 morfologia 3% HLA-C c1c2
    🟢 Kariotypy
    05.2021 - laparoskopia, cp
    2022 - start w klinice
    💔 3x IUI
    11.2022 punkcja 3 ❄️
    01.2023 nieudana stymulacja, brak jaj
    03.2023 punkcja 5 ❄️
    04.2023 histeroskopia, usunięcie polipów, nieudana próba zamknięcia ujścia jajowodu, CD138 leczenie
    06.2023 laparoskopia, wodniak, usunięcie jajowodu,
    💔 12.07.2023 FET 511 CS, atosiban - beta 10dpt < 5mlU/ml
    💔 03.10.2023 FET 422 CN atosiban, accofil wlew, accofil, intalipid, neoparin, encorton - beta 8dpt 0,68 mIU/ml
    💔 06.03.2024 FET 322 CN accofil, intalipid, neoparin, encorton - 17.04 8+5 indukcja poronienia, puste jajo
    💔 12.07.2024 FET 411 CN - beta 10dpt < 5mlU/ml
    08.2024 histeroskopia
    🌈🙏12.10.2024 FET 2x422 CS accofil, intalipid, EG
    7-115,5; 9-245,51; 11-441.47; 13-692.78; 15-1475; 17-3077,34
    18dpt CRL 2.5mm
    25dpt (5w6d) CRL 6.1mm ❤️ 149
  • Silenka Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alittle wrote:
    Poronienie trąbkowe wiąże się z ryzykiem niebezpiecznych powikłań. W wyniku krwawienia do jamy otrzewnej u kobiety może wystąpić wstrząs, stan bezpośredniego zagrożenia życia.

Jeżeli piszesz, że coś z Ciebie wypadło, to jest duża szansa, że zarodka raczej nie masz w jamie brzusznej.
    Trzymam kciuki.
    Tylko poronienie trabkowe nie wydala zarodka na zewnątrz, tylko właśnie do jamy brzusznej. Jej beta urosla, po tym czyms co wypadło na zewnątrz, więc to raczej nie był zarodek.
    Teraz istotny jest spadek bety i obserwacja czy nie zbiera się plyn w otrzewnej

alittle lubi tę wiadomość

🩷💙

preg.png
  • pysia_s Koleżanka

Wysłany: 21 kwietnia, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny! Jestem po becie i usg. Beta spadla z 2400 do 1900. Pobierali ja 2x i tendencja jest spadkowa. Samopoczucie mam dobre wiec mnie wypisuja! Do obserwacji w domu i mam sprawdzic bete o na usg sie pojawic. Jakby sie cos dzialo to przyjechac, akurat mam niedaleko.

Co do tego co sie wydarzylo, skoro bylo widac pecherzyk w macicy to moglyby dwa i ten drugi pojawil sie w jajowodzie. W tym momencie mam w lewym jajowodzie skrzep jako pozostalosc po pecherzyku, i troche krwi za macica. Mowili o laparoskopi ze to najlepsza opcja do diagnostyki cp ale to jednak operacja, a u mnie wyglada ze wszystko dobrze sie skonczy, oczysci i wchlonie.

Bylam u 3 roznych ginekologow w ciagu 3 tygodni i nikt slowem nie wspomnial o cp.

• Silenka Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pysia_s wrote:
    Dzieki dziewczyny! Jestem po becie i usg. Beta spadla z 2400 do 1900. Pobierali ja 2x i tendencja jest spadkowa. Samopoczucie mam dobre wiec mnie wypisuja! Do obserwacji w domu i mam sprawdzic bete o na usg sie pojawic. Jakby sie cos dzialo to przyjechac, akurat mam niedaleko.

Co do tego co sie wydarzylo, skoro bylo widac pecherzyk w macicy to moglyby dwa i ten drugi pojawil sie w jajowodzie. W tym momencie mam w lewym jajowodzie skrzep jako pozostalosc po pecherzyku, i troche krwi za macica. Mowili o laparoskopi ze to najlepsza opcja do diagnostyki cp ale to jednak operacja, a u mnie wyglada ze wszystko dobrze sie skonczy, oczysci i wchlonie.

Bylam u 3 roznych ginekologow w ciagu 3 tygodni i nikt slowem nie wspomnial o cp.

Większość lekarzy niestety nie potrafi diagnozować cp. Oby u Ciebie skonczylo się dobrze . Ale koniecznie obserwuj.
    U mnie beta z 2500 spadala ladnie sukcesywnie, przy wyniku 200 poszlam na kontrolne usg, po którym zdecydowaliśmy o laparoskopii, bo miałam pełno krwiakow i krwi w brzuchu.

🩷💙

preg.png
  • ALA Koleżanka

Wysłany: 21 kwietnia, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Silenka wrote:
    Większość lekarzy niestety nie potrafi diagnozować cp. Oby u Ciebie skonczylo się dobrze . Ale koniecznie obserwuj.
    U mnie beta z 2500 spadala ladnie sukcesywnie, przy wyniku 200 poszlam na kontrolne usg, po którym zdecydowaliśmy o laparoskopii, bo miałam pełno krwiakow i krwi w brzuchu.

U mnie też było tak, że beta spadała ładnie, aż na 800 się zatrzymała i robili mi laparoskopie, usunęli jajowod. Pobierali mi betę z 6 razy. Kontroluj ją, to bardzo, bardzo ważne.

• pysia_s Koleżanka

Wysłany: 21 kwietnia, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taki mam plan, ale jestem dobrej mysli.

Wg lekarza w szpitalu mogly byc dwa pecherzyki, to co widziala gin i w jajowodzie. Bo zapytalam, ze inny lekarz w macicy widzial pecherzyk to dlaczego jest w jajowodzie. Czyli jakby bylo wszystko ok to moglaby byc blizniacza ciaza?

• Silenka Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pysia_s wrote:
    Taki mam plan, ale jestem dobrej mysli.

Wg lekarza w szpitalu mogly byc dwa pecherzyki, to co widziala gin i w jajowodzie. Bo zapytalam, ze inny lekarz w macicy widzial pecherzyk to dlaczego jest w jajowodzie. Czyli jakby bylo wszystko ok to moglaby byc blizniacza ciaza?
    Mogla byc, ale też mógł być pseudopecherzyk, takie sytuacje tez się zdarzaja

🩷💙

preg.png
  • Szarotka12 Przyjaciółka

Wysłany: 21 kwietnia, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, jestem 4. dzień po pojedynczym zastrzyku metotreksatu i beta dalej rośnie w stały tempie o ok. 100 dziennie (dzisiaj 1700), martwię się, że jednak czeka mnie laparoskopia :(

🙍‍♀️ 31 --> celiakia, endometrioza, AMH 1,89
    🙍‍♂️ 31 --> obniżona ruchliwość plemników, suplementy wprowadzone od lipca 2024

04.2024 💔 ciąża pozamaciczna, wyleczona metotreksatem

06.10.2024 ⏸
    Beta hCG:
    07.10. - 16,8 🔸️09.10. - 68,5 (📈 312%)🔸️11.09. - 218 (📈206%)🔸️14.09. - 724 (📈125%)🔸️16.10. - 1420 (📈96%)
    16.10. pęcherzyk 5,6 mm 🥰
    25.10. CRL 0,44 cm, pęcherzyk 1,92 🥰
    15.11. CRL 2,41 cm

🧬 02.12.2024
    🩺 20.12.2024

preg.png
  • Mq1991 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szarotka12 wrote:
    Hej, jestem 4. dzień po pojedynczym zastrzyku metotreksatu i beta dalej rośnie w stały tempie o ok. 100 dziennie (dzisiaj 1700), martwię się, że jednak czeka mnie laparoskopia :(
    Wbrew pozorom laparoskopia nie jest taka zła, przynajmniej jest pewność, że lekarze wszystko dokładnie usuną. Poza tym po laparoskopii szybko wychodzi się do domu.

👱‍♀️ 32l 👦🏻35l
‹‹ 446 447 448 449 450 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ