Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)
-
WIADOMOŚĆ
-
OlaMama wrote:Zarodek tak ale czy nie powinno być coś widać przy tej becie na zasadzie pęcherzyka w środku jeśli to miałaby być prawidłowa ciąża?
Pytanie co to jest to coś na lewym jajniku / jajowodzie. Lekarka mówiła ze wszysrko wskazuje na pozamaciczna ale przy takiej będzie nie mogą tego potwierdzić. -
Silenka wrote:Nie nie widac nawet pecherzyka przy takiej becie
Rozumiem. Dziękuję więc jeszcze nie wszystko stracone aczkolwiek to coś jest podejrzane i wskazuje na pozamaciczna.
Taka mam notkę z wizyty : Dodatkowe informacje: PUL / zmiana w rzucie prawego jajowodu / krwawienie z dróg rodnych -
OlaMama wrote:Rozumiem. Dziękuję więc jeszcze nie wszystko stracone aczkolwiek to coś jest podejrzane i wskazuje na pozamaciczna.
Taka mam notkę z wizyty : Dodatkowe informacje: PUL / zmiana w rzucie prawego jajowodu / krwawienie z dróg rodnych -
Jestem dziewczyny po badaniu. Potwierdzili ciążę pozamaciczna. Betahcg z krwi spada (niestety bardzo powoli, o 30 jednostek vs ostatni pomiar 48godz temu) ale jest szansa ze ciąża się sama wchłonie. Za dwa powtórka krwi i decyzja czy czekamy aż się sama wchłonie i czekamy czy będziemy podawać zastrzyk z metotrakstu do pomocy albo zrobimy laparoskopie. Także kolejne dwa dni czekania
-
OlaMama trzymaj się! Zostawili Cie w szpitalu?👱♀️ 32l 👦🏻35l
12.2022 CP usunięta laparoskopowo, jajowód zachowany
04.2023 badanie HSG (oba jajowody drożne)
11.2023 histeroskopia (usunięcie polipa)
12.2023 - 03.2024 stymulacja owulacji (clostilbegyt + NAC+ cyclogest)
10.2024 IUI ❌️ ( clostilbegyt + NAC+ cyclogest)
11.2024 IUI ❌️ ( clostilbegyt + NAC+ cyclogest) -
OlaMama wrote:Tak zostawili. Za dwa dni kolejna beta i zobaczyny co dalej. Liczę ze się samo rozwiąże do tego czasu.
A u Ciebie jak było?
A mnie przyjęli do szpitala z wyższą betą, zarodka nie było nigdzie widać, więc zrobili mi laparoskopię.👱♀️ 32l 👦🏻35l
Kochane a czy jest tu ktoś z historia jak moja?
W 5+4 wstępna diagnoza ciąży pozamacicznej (ginekolog prowadzący +skierowanie do szpitala). beta 360 + krwawienie w poprzedniej nocy (delikatne) stąd decyzja o wizycie u lekarza.
Dzisiaj 5+6 (jetem w szpitalu od dwóch dni) spadło o 30, ciąża potwierdzona pozamaciczna na prawym jajowodzie.
Lekarz nie chce podac leków, mówi ze może samo się oczyści. Leżę w szpitalu i nie wiem czego się spodziewać - krwawienia / poronienie bez krwawienia? Jest na to faktycznie szansa? W domu mam 3 latke i o niczym nie marzę jal powrót do domu. Może lepiej od razu byłoby poprosić o zastrzyk lub laparoskopie? -
OlaMama wrote:Kochane a czy jest tu ktoś z historia jak moja?
W 5+4 wstępna diagnoza ciąży pozamacicznej (ginekolog prowadzący +skierowanie do szpitala). beta 360 + krwawienie w poprzedniej nocy (delikatne) stąd decyzja o wizycie u lekarza.
Dzisiaj 5+6 (jetem w szpitalu od dwóch dni) spadło o 30, ciąża potwierdzona pozamaciczna na prawym jajowodzie.
Lekarz nie chce podac leków, mówi ze może samo się oczyści. Leżę w szpitalu i nie wiem czego się spodziewać - krwawienia / poronienie bez krwawienia? Jest na to faktycznie szansa? W domu mam 3 latke i o niczym nie marzę jal powrót do domu. Może lepiej od razu byłoby poprosić o zastrzyk lub laparoskopie?
A no i jeśli chciałabyś się starać o kolejną ciążę to po MTX należy odczekać min 3 do 6 miesiecy
A co do krwawienia, to powinno być chociażby przez to że w ciąży nabudowalo się endometrium, które się potem złuszcza. Może to wyglądać jak okres, a mogą być i większe skrzepy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja, 14:01
👱♀️ 32l 👦🏻35l
OlaMama wrote:Wolałabym być w domu i czekać na spadek bety w domu kontrolnie robiąc krew co dwa i usg. Bezczynność w tym szpitalu i brak kontaktu z moją mała córeczka mnie rozpierd.... Czuję ze zaraz będę panikować i dostanę histerii👱♀️ 32l 👦🏻35l
Silenka wrote:Mnie po każdym zastrzyku z mtx puszczali do domu, więc nie w każdym szpitalu trzymają. Po laparo z kolei puścili na 3 dobę.👱♀️ 32l 👦🏻35l
Mq1991 wrote:O widzisz, co szpital to procedury. Mnie mówili że musiałabym zostać i to długo. A po laparo następnego dnia w południe byłam w domu. Niemniej uważam że i tak najlepiej byłoby nie prosić o MTX jak nie ma konieczności
Bylam tam z walizka bo byłam przekonana że mnie zostawia , jednak powiedzieli ze smialo mogę wracac do domu i w razie niepokojących objawow wrocic. Proste że wróciłam do domu. -
Fakt że po mtx dluzej czekasz ze staraniami ale uważam że priorytetem jest zdrowie i życie. Mając pewność pozamacicznej i chcąc zachować jajowód, bo niestety większość laparoskopii konczy się usunięciem jajowodu, ewentualne "wyluskanie" zarodka z jajowodu zwiększa szanse że sytuacja się powtórzy, decydowała bym.sie na mtx. Ale każdy powinien sam podjac ta decyzje.
-
Silenka wrote:Fakt że po mtx dluzej czekasz ze staraniami ale uważam że priorytetem jest zdrowie i życie. Mając pewność pozamacicznej i chcąc zachować jajowód, bo niestety większość laparoskopii konczy się usunięciem jajowodu, ewentualne "wyluskanie" zarodka z jajowodu zwiększa szanse że sytuacja się powtórzy, decydowała bym.sie na mtx. Ale każdy powinien sam podjac ta decyzje.👱♀️ 32l 👦🏻35l
Ale masz rację, każdy musi sam rozważyć plusy i minusy. I zadecydować co dla niego jest najlepsze👱♀️ 32l 👦🏻35l
Ja właśnie czytałam że w postępowaniu tzw oczekującym czyli takim do którego jestem aktualne zakwalifikowana nie ma podstaw do zatrzymania w szpitalu. Nic mnie nie boli, czuję się dobrze. Chciałabym być w domu. Nie wiem ile to potrwa a jeśli 4 tygodnie to 4 tygodnie będą mnie trzymać???
-
OlaMama wrote:Ja właśnie czytałam że w postępowaniu tzw oczekującym czyli takim do którego jestem aktualne zakwalifikowana nie ma podstaw do zatrzymania w szpitalu. Nic mnie nie boli, czuję się dobrze. Chciałabym być w domu. Nie wiem ile to potrwa a jeśli 4 tygodnie to 4 tygodnie będą mnie trzymać???👱♀️ 32l 👦🏻35l
Z resztą nikt Cie w szpitalu siłą trzymać nie będzie. Jak bardzo nie chcesz tam być to możesz się wypisać na własne ryzyko, tylko przemysl sobie czy chcesz takie ryzyko i ewentualna odpowiedzialność wziąć na siebie, czy wolisz poczekać pod opieką lekarzy👱♀️ 32l 👦🏻35l
11.2024 IUI ❌️ ( clostilbegyt + NAC+ cyclogest)