Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)
Odpowiedz

Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)

Oceń ten wątek:
  • Silenka Autorytet

Wysłany: 1 maja, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaMama wrote:
    Zarodek tak ale czy nie powinno być coś widać przy tej becie na zasadzie pęcherzyka w środku jeśli to miałaby być prawidłowa ciąża?

Pytanie co to jest to coś na lewym jajniku / jajowodzie. Lekarka mówiła ze wszysrko wskazuje na pozamaciczna ale przy takiej będzie nie mogą tego potwierdzić.
    Nie nie widac nawet pecherzyka przy takiej becie ;)

🩷💙

preg.png
  • OlaMama Koleżanka

Wysłany: 1 maja, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Silenka wrote:
    Nie nie widac nawet pecherzyka przy takiej becie ;)

Rozumiem. Dziękuję więc jeszcze nie wszystko stracone aczkolwiek to coś jest podejrzane i wskazuje na pozamaciczna.
    Taka mam notkę z wizyty : Dodatkowe informacje: PUL / zmiana w rzucie prawego jajowodu / krwawienie z dróg rodnych

• Silenka Autorytet

Wysłany: 1 maja, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaMama wrote:
    Rozumiem. Dziękuję więc jeszcze nie wszystko stracone aczkolwiek to coś jest podejrzane i wskazuje na pozamaciczna.
    Taka mam notkę z wizyty : Dodatkowe informacje: PUL / zmiana w rzucie prawego jajowodu / krwawienie z dróg rodnych
    No tak, tydzień ciąży a wartość bety się nijak nie pokrywa. Zostaje czekać, bądź dzielna ❤️

🩷💙

preg.png
  • OlaMama Koleżanka

Wysłany: 2 maja, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem dziewczyny po badaniu. Potwierdzili ciążę pozamaciczna. Betahcg z krwi spada (niestety bardzo powoli, o 30 jednostek vs ostatni pomiar 48godz temu) ale jest szansa ze ciąża się sama wchłonie. Za dwa powtórka krwi i decyzja czy czekamy aż się sama wchłonie i czekamy czy będziemy podawać zastrzyk z metotrakstu do pomocy albo zrobimy laparoskopie. Także kolejne dwa dni czekania

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: 2 maja, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaMama trzymaj się! Zostawili Cie w szpitalu?

👱‍♀️ 32l 👦🏻35l
    12.2022 CP usunięta laparoskopowo, jajowód zachowany
    04.2023 badanie HSG (oba jajowody drożne)
    11.2023 histeroskopia (usunięcie polipa)
    12.2023 - 03.2024 stymulacja owulacji (clostilbegyt + NAC+ cyclogest)
    10.2024 IUI ❌️ ( clostilbegyt + NAC+ cyclogest)
    11.2024 IUI ❌️ ( clostilbegyt + NAC+ cyclogest)
  • OlaMama Koleżanka

Wysłany: 2 maja, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq1991 wrote:
    OlaMama trzymaj się! Zostawili Cie w szpitalu?

Tak zostawili. Za dwa dni kolejna beta i zobaczyny co dalej. Liczę ze się samo rozwiąże do tego czasu.

A u Ciebie jak było?

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: 2 maja, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaMama wrote:
    Tak zostawili. Za dwa dni kolejna beta i zobaczyny co dalej. Liczę ze się samo rozwiąże do tego czasu.

A u Ciebie jak było?
    Oby sama spadała:)

A mnie przyjęli do szpitala z wyższą betą, zarodka nie było nigdzie widać, więc zrobili mi laparoskopię.

👱‍♀️ 32l 👦🏻35l
  • OlaMama Koleżanka

Wysłany: 2 maja, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane a czy jest tu ktoś z historia jak moja?

W 5+4 wstępna diagnoza ciąży pozamacicznej (ginekolog prowadzący +skierowanie do szpitala). beta 360 + krwawienie w poprzedniej nocy (delikatne) stąd decyzja o wizycie u lekarza.
    Dzisiaj 5+6 (jetem w szpitalu od dwóch dni) spadło o 30, ciąża potwierdzona pozamaciczna na prawym jajowodzie.
    Lekarz nie chce podac leków, mówi ze może samo się oczyści. Leżę w szpitalu i nie wiem czego się spodziewać - krwawienia / poronienie bez krwawienia? Jest na to faktycznie szansa? W domu mam 3 latke i o niczym nie marzę jal powrót do domu. Może lepiej od razu byłoby poprosić o zastrzyk lub laparoskopie?

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: 2 maja, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaMama wrote:
    Kochane a czy jest tu ktoś z historia jak moja?

W 5+4 wstępna diagnoza ciąży pozamacicznej (ginekolog prowadzący +skierowanie do szpitala). beta 360 + krwawienie w poprzedniej nocy (delikatne) stąd decyzja o wizycie u lekarza.
    Dzisiaj 5+6 (jetem w szpitalu od dwóch dni) spadło o 30, ciąża potwierdzona pozamaciczna na prawym jajowodzie.
    Lekarz nie chce podac leków, mówi ze może samo się oczyści. Leżę w szpitalu i nie wiem czego się spodziewać - krwawienia / poronienie bez krwawienia? Jest na to faktycznie szansa? W domu mam 3 latke i o niczym nie marzę jal powrót do domu. Może lepiej od razu byłoby poprosić o zastrzyk lub laparoskopie?
    Wiesz co, decydując się na MTX będziesz w szpitalu najdłużej (mnie mówili o około 2tygodniach, moze przy niższej wartosci byloby szybciej ale na pewno musialabys zostac w szpitalu), po laparoskopii wypuścili by Cie prawdopodobnie następnego lub po 2 dniach ale możesz po niej się źle czuć, mieć bóle itp. To jakby nie było operacja. Szczerze mówiąc ja bym poczekala na spadek bety.
    A no i jeśli chciałabyś się starać o kolejną ciążę to po MTX należy odczekać min 3 do 6 miesiecy
    A co do krwawienia, to powinno być chociażby przez to że w ciąży nabudowalo się endometrium, które się potem złuszcza. Może to wyglądać jak okres, a mogą być i większe skrzepy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja, 14:01

👱‍♀️ 32l 👦🏻35l
  • OlaMama Koleżanka

Wysłany: 2 maja, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wolałabym być w domu i czekać na spadek bety w domu kontrolnie robiąc krew co dwa i usg. Bezczynność w tym szpitalu i brak kontaktu z moją mała córeczka mnie rozpierd.... Czuję ze zaraz będę panikować i dostanę histerii

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: 2 maja, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaMama wrote:
    Wolałabym być w domu i czekać na spadek bety w domu kontrolnie robiąc krew co dwa i usg. Bezczynność w tym szpitalu i brak kontaktu z moją mała córeczka mnie rozpierd.... Czuję ze zaraz będę panikować i dostanę histerii
    Domyślałam się ;( jednak cp to stan zagrozenia życia, raczej Cie nie będą chcieli wypuścić jak nie będą mieli pewności że jest pod kontrolą ;(

👱‍♀️ 32l 👦🏻35l
  • Silenka Autorytet

Wysłany: 2 maja, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie po każdym zastrzyku z mtx puszczali do domu, więc nie w każdym szpitalu trzymają. Po laparo z kolei puścili na 3 dobę.

🩷💙

preg.png
  • Mq1991 Autorytet

Wysłany: 2 maja, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Silenka wrote:
    Mnie po każdym zastrzyku z mtx puszczali do domu, więc nie w każdym szpitalu trzymają. Po laparo z kolei puścili na 3 dobę.
    O widzisz, co szpital to procedury. Mnie mówili że musiałabym zostać i to długo. A po laparo następnego dnia w południe byłam w domu. Niemniej uważam że i tak najlepiej byłoby nie prosić o MTX jak nie ma konieczności

👱‍♀️ 32l 👦🏻35l
  • Silenka Autorytet

Wysłany: 2 maja, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq1991 wrote:
    O widzisz, co szpital to procedury. Mnie mówili że musiałabym zostać i to długo. A po laparo następnego dnia w południe byłam w domu. Niemniej uważam że i tak najlepiej byłoby nie prosić o MTX jak nie ma konieczności
    Ja miałam tylko jeden jajowód wtedy i mimo że przy becie 1300 trzech różnych lekarzy nie widziało nigdzie ciąży wymusiłam na nich zastrzyk, bo chciałam mieć jeszcze szanse na ciaze. Oczywiście podali mi go na życzenie.
    Bylam tam z walizka bo byłam przekonana że mnie zostawia , jednak powiedzieli ze smialo mogę wracac do domu i w razie niepokojących objawow wrocic. Proste że wróciłam do domu.

🩷💙

preg.png
  • Silenka Autorytet

Wysłany: 2 maja, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fakt że po mtx dluzej czekasz ze staraniami ale uważam że priorytetem jest zdrowie i życie. Mając pewność pozamacicznej i chcąc zachować jajowód, bo niestety większość laparoskopii konczy się usunięciem jajowodu, ewentualne "wyluskanie" zarodka z jajowodu zwiększa szanse że sytuacja się powtórzy, decydowała bym.sie na mtx. Ale każdy powinien sam podjac ta decyzje.

🩷💙

preg.png
  • Mq1991 Autorytet

Wysłany: 2 maja, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Silenka wrote:
    Fakt że po mtx dluzej czekasz ze staraniami ale uważam że priorytetem jest zdrowie i życie. Mając pewność pozamacicznej i chcąc zachować jajowód, bo niestety większość laparoskopii konczy się usunięciem jajowodu, ewentualne "wyluskanie" zarodka z jajowodu zwiększa szanse że sytuacja się powtórzy, decydowała bym.sie na mtx. Ale każdy powinien sam podjac ta decyzje.
    To jest ciekawe, bo mnie tłumaczyli ze właśnie po MTX jest większa szansa na ponowną pozamaciczna. Że po MTX ciąża całkowicie się nie usuwa, zostaje jakas pozostałość, zgrubienie w którym w konsekwencji może się ulokować następny zarodek. A usuwając laparoskopowo ciążę lepiej się ten jajowod oczyści. Usunie wszystko z jajowodu.

👱‍♀️ 32l 👦🏻35l
  • Mq1991 Autorytet

Wysłany: 2 maja, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale masz rację, każdy musi sam rozważyć plusy i minusy. I zadecydować co dla niego jest najlepsze

👱‍♀️ 32l 👦🏻35l
  • OlaMama Koleżanka

Wysłany: 2 maja, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie czytałam że w postępowaniu tzw oczekującym czyli takim do którego jestem aktualne zakwalifikowana nie ma podstaw do zatrzymania w szpitalu. Nic mnie nie boli, czuję się dobrze. Chciałabym być w domu. Nie wiem ile to potrwa a jeśli 4 tygodnie to 4 tygodnie będą mnie trzymać???

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: 2 maja, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaMama wrote:
    Ja właśnie czytałam że w postępowaniu tzw oczekującym czyli takim do którego jestem aktualne zakwalifikowana nie ma podstaw do zatrzymania w szpitalu. Nic mnie nie boli, czuję się dobrze. Chciałabym być w domu. Nie wiem ile to potrwa a jeśli 4 tygodnie to 4 tygodnie będą mnie trzymać???
    Na pewno nie, myślę że jak tendencja będzie spadkowa to wyślą Cie do domu z zaleceniem badania bety.

👱‍♀️ 32l 👦🏻35l
  • Mq1991 Autorytet

Wysłany: 2 maja, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z resztą nikt Cie w szpitalu siłą trzymać nie będzie. Jak bardzo nie chcesz tam być to możesz się wypisać na własne ryzyko, tylko przemysl sobie czy chcesz takie ryzyko i ewentualna odpowiedzialność wziąć na siebie, czy wolisz poczekać pod opieką lekarzy

👱‍♀️ 32l 👦🏻35l
‹‹ 451 452 453 454 455 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ