X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)
Odpowiedz

Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)

Oceń ten wątek:
  • Anett9300 Przyjaciółka

Wysłany: 1 września, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Kurcze, głupia sprawa, ale ja godzinę po zabiegu pytałam czy mogę iść siku (nie pozwolili jak możesz się domyślić). 2 godziny po już poszłam z położną do toalety, ubrałam się, a rano się wykąpalam nastepnego dnia. Zabieg mialam ok 11 (o 12:30 mnie obudzili bo pierwsze co widzialam to zegar i zapamietalam ta godzine). Wieczorem po zabiegu juz spacerowalam korytarzem. W domu bylam z synem bo ma walacje (maz chodzil do pracy) wiec sniadanie, obiad trzeba bylo ogarnac. Pierwsze dni srednio sie czulam, ze szpitala musialam wziac taksowke bo swoim autem na pewno bym nie dojechala ale tydzien pozniej juz calkiem spoko, juz na budowe jezdzilam. W szpitalu mowili ze nie ma potrzeby czekac, na kontroli lekarka powiedziala ze tego nie zszywaja tyllo przypalaja w srodku wiec to jest juz zagojone. Kazala mi zrobic wymazy na bakterie ale szczedze mowiac bardziej ufam tym ze szpitala. A ze po 3 tyg juz sie czulam dobrze i owulacja szla z dobrego jajnika, tego co ma jajowod to sobie nie odmawialismy z mezem. Ale do kontroli balam sie ze moze jednak cos tam sie nie zagoilo. Musisz patrzec na siebie i na swoje samopoczucie. Ja mam chyba dosc wysoki prog bolu. Ale tez Ty jestes swiezo po zabiegu wiec poczekaj az sie to wszystko podgoi i zobaczysz jak sie bedziesz czuc.
    U mnie tez inaczej troche bo mam 2 dzieci wiec wielce prawdopodobne ze ten jeden jajowod byl po prostu zawsze niedrozny a drugi dzialal

O kurcze to szybko. Ja jestem 4 dzień po operacji i jest ciężko. Myślałam że będę w lepszej kondycji ale się trochę myliłam. A powiedz mi kiedy dostałaś okres? Bo ja właśnie wczoraj dostałam krwawienia i wygląda to jak okres ale nie wiem czy to by było już to? Jutro jadę wyciągać szwy to zobaczymy. Ogólnie to nie wiem teraz czy boli mnie brzuch czy blizny bo jestem tak obolała że szok 😞

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: 1 września, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anett9300 wrote:
    O kurcze to szybko. Ja jestem 4 dzień po operacji i jest ciężko. Myślałam że będę w lepszej kondycji ale się trochę myliłam. A powiedz mi kiedy dostałaś okres? Bo ja właśnie wczoraj dostałam krwawienia i wygląda to jak okres ale nie wiem czy to by było już to? Jutro jadę wyciągać szwy to zobaczymy. Ogólnie to nie wiem teraz czy boli mnie brzuch czy blizny bo jestem tak obolała że szok 😞
    Ja po operacji też byłam obolała. Co do tego krwawienia - niektórzy lekarze mowią że oczyszcza się macica z nadbudowanego endometrium w ciąży (możesz mieć silne krwawienie, skrzepy, skurcze), a niektórzy liczą to już jako pierwszy okres. U mnie w szpitalu tego okresem nie nazywali, bo tak naprawdę pierwsza owulację możesz mieć nawet po 6 tygodniach od tego momentu, bo beta pewnie będzie Ci jeszcze parę tygodni spadac

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września, 11:42

👱‍♀️ 33l👦🏻35l
    Starania od 08.2020

-12.2022 💔 CP, laparoskopia, jajowód zachowany
    -10.2023 Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin)
    -11.2023 histeroskopia, hormony ✅️
    -2024 4 x stymulacja owulacji ❌️
    -2024 3 x IUI ❌️

2025 Kwalifikacja IVF ✅️
    AMH 7,34, Cross-match 30,2%
    -25.01 - stymulacja (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
    -10.02 - punkcja, ❄️❄️❄️❄️❄️
    -08.03/08.04 - I i II FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
    -08.05 - III FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 7dpt beta 59, 9dpt 179, 11dpt 399, 13dpt 908, 19dpt USG, 21dpt 💔
    -17.07 IV FET ❌️
    -08/09/10 🛋 (leki immunomodulujące, histeroskopia + biopsja)
    Została ❄️
  • Anett9300 Przyjaciółka

Wysłany: 1 września, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq1991 wrote:
    Ja po operacji też byłam obolała. Co do tego krwawienia - niektórzy lekarze mowią że oczyszcza się macica z nadbudowanego endometrium w ciąży (możesz mieć silne krwawienie, skrzepy, skurcze), a niektórzy liczą to już jako pierwszy okres. U mnie w szpitalu tego okresem nie nazywali, bo tak naprawdę pierwsza owulację możesz mieć nawet po 6 tygodniach od tego momentu, bo beta pewnie będzie Ci jeszcze parę tygodni spadac

Dziękuję za wyjaśnienie. To wszystko tak szybko się dzieje że już nic nie ogarniam. Dwa tygodnie temu jeszcze nie wiedziałam że jestem w ciąży a już jestem po operacji 😭 a Wasi lekarze też zlecali drożność za 3 miesiące czy starałyście się od razu? Strasznie boję się powtórki 😞 ale chyba sama sobie jestem winna. Początkiem lipca miałam histeroskopie i usunięcie zrostów. Za miesiąc zaczęłam leczenie zapalenia endometrium i zaszłam w ciążę w trakcie leczenia 😞

• Ounai Autorytet

Wysłany: 1 września, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anett jesli u Ciebie sa jakies zrosty to ja bym zbadala ta droznosc. Ja mam 2 dzieci, jesli mi usuna drugi jajowod to moje zycie sie nie zawali. Bede mama dwójki a nie mamą trójki. Jesli Ty sie starasz o pierwsze i bedziesz w takiej sytuacji, to sytuacja jest diametralnie inna.

SYN 2015
    CÓRKA 2020
    CP 2025 💔 7tc
  • Mq1991 Autorytet

Wysłany: 1 września, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anett9300 wrote:
    Dziękuję za wyjaśnienie. To wszystko tak szybko się dzieje że już nic nie ogarniam. Dwa tygodnie temu jeszcze nie wiedziałam że jestem w ciąży a już jestem po operacji 😭 a Wasi lekarze też zlecali drożność za 3 miesiące czy starałyście się od razu? Strasznie boję się powtórki 😞 ale chyba sama sobie jestem winna. Początkiem lipca miałam histeroskopie i usunięcie zrostów. Za miesiąc zaczęłam leczenie zapalenia endometrium i zaszłam w ciążę w trakcie leczenia 😞
    Postaraj się tak nie myśleć, ciąża pozamaciczna to nie jest Twoja wina ❤️ każdej dziewczynie może się zdarzyć, my miałyśmy pecha, że trafiło na nas :(
    Ja miałam zaleconą drożność, ze staraniami czekałam do badania, bo bałam się powtórki. Psychicznie niezbyt dobrze się czułam po stracie. Ostatecznie okazało się, że oba jajowody miałam drożne, a cp i tak wystąpiła 🤷🏼‍♀️

👱‍♀️ 33l👦🏻35l
    Starania od 08.2020

-2024 3 x IUI ❌️

2025 Kwalifikacja IVF ✅️
    -08.03/08.04 - I i II FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
    -08.05 - III FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 7dpt beta 59, 9dpt 179, 11dpt 399, 13dpt 908, 19dpt USG, 21dpt 💔
    -17.07 IV FET ❌️
    Została ❄️
  • Anett9300 Przyjaciółka

Wysłany: 1 września, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Anett jesli u Ciebie sa jakies zrosty to ja bym zbadala ta droznosc. Ja mam 2 dzieci, jesli mi usuna drugi jajowod to moje zycie sie nie zawali. Bede mama dwójki a nie mamą trójki. Jesli Ty sie starasz o pierwsze i bedziesz w takiej sytuacji, to sytuacja jest diametralnie inna.

Mam jedno dziecko. Od grudnia staramy się o drugie i po drodze same przygody. Miałam masę zrostów które mi usunięto i myślę że dzięki temu udało się zajść w ciążę. Niestety coś poszło nie tak bo pęcherzyk do macicy nie dotarł. Czyli rozumiem że Ty zaraz po krwawieniu po cp miałaś owulacje już tak? Miałaś jakiś monitoring?

• Anett9300 Przyjaciółka

Wysłany: 1 września, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq1991 wrote:
    Postaraj się tak nie myśleć, ciąża pozamaciczna to nie jest Twoja wina ❤️ każdej dziewczynie może się zdarzyć, my miałyśmy pecha, że trafiło na nas :(
    Ja miałam zaleconą drożność, ze staraniami czekałam do badania, bo bałam się powtórki. Psychicznie niezbyt dobrze się czułam po stracie. Ostatecznie okazało się, że oba jajowody miałam drożne, a cp i tak wystąpiła 🤷🏼‍♀️

To już moja druga strata. Czuję się fatalnie 😔 pierwsza ciąże poroniłam w 10 tygodniu. I jak teraz sytuacja u Ciebie? Udało się zajść w ciążę?

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: 1 września, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anett9300 wrote:
    To już moja druga strata. Czuję się fatalnie 😔 pierwsza ciąże poroniłam w 10 tygodniu. I jak teraz sytuacja u Ciebie? Udało się zajść w ciążę?
    Współczuję Ci kochana ❤️ ja przed ciążą pozamaciczną starałam się ponad 2 lata, po cp i po drożności lekarze mówili, że może teraz latwiej zaskoczy. Później miałam, monitoringi, inseminacje i ostatecznie skończyło się na in vitro. Dzięki IVF udało mi się zajść w ciążę (po kolejnych prawie 3 latach staran) ale niestety skończyła się poronieniem w 6 tyg :( wiec moja historia jest mało pozytywna, ale walczę dalej🤞 Mam nadzieję, że u Ciebie będzie lepiej 🍀

👱‍♀️ 33l👦🏻35l
    Starania od 08.2020

-2024 3 x IUI ❌️

2025 Kwalifikacja IVF ✅️
    -17.07 IV FET ❌️
    Została ❄️
  • Anett9300 Przyjaciółka

Wysłany: 1 września, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq1991 wrote:
    Współczuję Ci kochana ❤️ ja przed ciążą pozamaciczną starałam się ponad 2 lata, po cp i po drożności lekarze mówili, że może teraz latwiej zaskoczy. Później miałam, monitoringi, inseminacje i ostatecznie skończyło się na in vitro. Dzięki IVF udało mi się zajść w ciążę (po kolejnych prawie 3 latach staran) ale niestety skończyła się poronieniem w 6 tyg :( wiec moja historia jest mało pozytywna, ale walczę dalej🤞 Mam nadzieję, że u Ciebie będzie lepiej 🍀

Jezu bardzo mi przykro 😞 Dlaczego los jest dla nas taki okrutny 😞 wiadomo co mogło być przyczyną poronienia? Robili Ci jakieś badania?

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: 1 września, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anett9300 wrote:
    Jezu bardzo mi przykro 😞 Dlaczego los jest dla nas taki okrutny 😞 wiadomo co mogło być przyczyną poronienia? Robili Ci jakieś badania?
    Przyczyny poronienia nie znam. Poroniłam w drodze do szpitala, więc nie było możliwości pobrania materiału do badań. Jestem teraz pod opieką immunologa, zrobiłam mnóstwo badań i tak naprawdę nadal nie wiadomo co jest przyczyną niepłodności i poronienia. A u Ciebie?

👱‍♀️ 33l👦🏻35l
    Starania od 08.2020

-2024 3 x IUI ❌️

2025 Kwalifikacja IVF ✅️
    -17.07 IV FET ❌️
    Została ❄️
  • Anett9300 Przyjaciółka

Wysłany: 1 września, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq1991 wrote:
    Przyczyny poronienia nie znam. Poroniłam w drodze do szpitala, więc nie było możliwości pobrania materiału do badań. Jestem teraz pod opieką immunologa, zrobiłam mnóstwo badań i tak naprawdę nadal nie wiadomo co jest przyczyną niepłodności i poronienia. A u Ciebie?

Też robiłam masę badań. Jedyne co mi wyszło to mutacja genu MTHFR i PAI-1 i przeciwciała ANA1 dodatnie więc nie wiadomo co do końca. W drugiej ciąży byłam zabezpieczona lekami i udało się donosić do końca. Z przygodami co prawda bo równo w 10 tygodniu zaraziłam się ospą w pracy ale na szczęście nic się nie stało. Nie jestem stworzona do ciąży chyba 😞 Natomiast ta ciąża była dla mnie ogromnym zaskoczeniem. Jednak czułam cały czas że coś jest nie tak. Plamienia przez tydzień pobolewania podbrzusza. Nigdy czegoś takiego nie miałam. Nie myliłam się 😔

• Ounai Autorytet

Wysłany: 1 września, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anett9300 wrote:
    Mam jedno dziecko. Od grudnia staramy się o drugie i po drodze same przygody. Miałam masę zrostów które mi usunięto i myślę że dzięki temu udało się zajść w ciążę. Niestety coś poszło nie tak bo pęcherzyk do macicy nie dotarł. Czyli rozumiem że Ty zaraz po krwawieniu po cp miałaś owulacje już tak? Miałaś jakiś monitoring?
    Bylam na kontroli 3 tyg po zabiegu i był pecherzyk 18mm, endometrium 9mm, a dzisiaj progesteron 14,6 wiec do owulacji musialo dojsc

SYN 2015
    CÓRKA 2020
    CP 2025 💔 7tc
‹‹ 480 481 482 483 484
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ