X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)
Odpowiedz

Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)

Oceń ten wątek:
  • Mq1991 Autorytet

Wysłany: 8 września, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ALA wrote:
    Witajcie, jestem po kilku poronieniach i ciazy pozamacicznej i zaczęłam na własną rękę szukać przyczyny. Zrobiłam sobie taki pakiet ,,ryzyko poronien" i mam następujący opis:
    1.Mutacja G20210A genu protrombiny G/G - NIE WYKAZANO MUTACJI G20210A W GENIE PROTROMBINY
    2. Czynnik V Leiden G1691A G/G- NIE WYKAZANO MUTACJI LEIDEN W GENIE CZYNNIKA V KRZEPNIĘCIA
    3. Czynnik V R2 H1299R A/A- NIE WYKAZANO POLIMORFIZMU R2 W GENIE CZYNNIKA V KRZEPNIĘCIA
    4. Mutacja MTHFR C677T T/T - WYKAZANO OBECNOŚĆ MUTACJI C677T W OBU ALLELACH GENU MTHFR
    5.Mutacja MTHFR A1298C - NIE WYKAZANO OBECNOŚCI MUTACJI A1298C W GENIE MTHFR
    6.Mutacja 675 ( 4G/5G) w genie PAI-1 ( SERPINE1) -WYKAZANO OBECNOŚĆ POLIMORFIZMU INSERCYJNO-DELECYJNEGO W OBRĘBIE PROMOTORA GENU KODUJĄCEGO INHIBITOR AKTYWACJI PLAZMINOGENU-1 (PAI-1) W UKŁADZIE HETEROZYGOTYCZNYM NA JEDNYM Z ALLELI.

Dla mnie ten opis to czarna magia, ale wiem jedno, że nie jest dobrze. Czy któraś się na tym zna? Miała podobny przypadek? Może mi wytłumaczyć? Gdzie mam szukać pomocy? Czym to grozi? Czy będę musiała brac jakieś leki na stałe? Czy z tymi ,,dolegliwościami " będę mogła zajść w ciążę i urodzić zdrowe dziecko?
    Jestem taka zmartwiona.
    Hej, bardzo dużo ludzi ma mutacje na tych genach ;) a mimo to zachodzą w zdrowe ciążę i rodzą zdrowe dzieci. Ja mam mutacje MTHFR hetero i PAI-1 hetero (widzę że Ty masz trochę inne, bo MTHFR homo i PAI-1 hetero). Raczej żadnych leków na stałe nie będziesz mieć, w ciąży i staraniach przy takich mutacjach lekarze polecają heparynę i acard na rozrzedzenie krwi. Ja swój wynik konsultowałam z immunologiem, stwierdziła że te mutacje same w sobie o niczym nie świadczą. Warto zbadać jeszcze homocysteinę, białko c i bialko s, żeby sprawdzić układ krzepnięcia. U mnie te 3 dodatkowe parametry wyszły w porządku, więc dr stwierdziła że niby nie ma wskazan do heparyny i acardu, ale nie zaszkodzi brac na wszelki wypadek w razie ciąży. Możesz ten wynik jeszcze skonsultować jak nie z immunologiem to z hematologiem. Wiem, że niektórzy lekarze acard włączają już przed staraniami.

👱‍♀️ 33l👦🏻36l
    Starania od 08.2020

-12.2022 💔 CP, laparoskopia, jajowód zachowany
    -10.2023 Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin)
    -11.2023 histeroskopia, hormony ✅️
    -2024 4 x stymulacja owulacji ❌️
    -2024 3 x IUI ❌️

2025 Kwalifikacja IVF ✅️
    AMH 7,34, Cross-match 30,2%
    -25.01 - stymulacja (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
    -10.02 - punkcja, ❄️❄️❄️❄️❄️
    -08.03/08.04 - I i II FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
    -08.05 - III FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 7dpt beta 59, 9dpt 179, 11dpt 399, 13dpt 908, 19dpt USG, 21dpt 💔
    -17.07 IV FET ❌️
    -08/09/10 🛋 (leki immunomodulujące, histeroskopia + biopsja)
    Została ❄️
  • ALA Koleżanka

Wysłany: 8 września, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq1991 wrote:
    Hej, bardzo dużo ludzi ma mutacje na tych genach ;) a mimo to zachodzą w zdrowe ciążę i rodzą zdrowe dzieci. Ja mam mutacje MTHFR hetero i PAI-1 hetero (widzę że Ty masz trochę inne, bo MTHFR homo i PAI-1 hetero). Raczej żadnych leków na stałe nie będziesz mieć, w ciąży i staraniach przy takich mutacjach lekarze polecają heparynę i acard na rozrzedzenie krwi. Ja swój wynik konsultowałam z immunologiem, stwierdziła że te mutacje same w sobie o niczym nie świadczą. Warto zbadać jeszcze homocysteinę, białko c i bialko s, żeby sprawdzić układ krzepnięcia. U mnie te 3 dodatkowe parametry wyszły w porządku, więc dr stwierdziła że niby nie ma wskazan do heparyny i acardu, ale nie zaszkodzi brac na wszelki wypadek w razie ciąży. Możesz ten wynik jeszcze skonsultować jak nie z immunologiem to z hematologiem. Wiem, że niektórzy lekarze acard włączają już przed staraniami.

Bardzo Ci dziękuję! Podniosłaś mnie na duchu! Mówisz żeby skonsultować z immunologiem czy lepiej genetykiem?
    Zrobię napewno te badania o których piszesz. A może coś jeszcze powinnam zrobić?

2016: poronienie 8 tydz.💔
    2017: cc synek ❤️👣
    2020: poronienie 11 tydz., 💔łyżeczkowanie
    2024: ciąża pozamaciczna, usunięty prawy jajowod 💔
    2025: poronienie 6 tydz. 💔
  • Mq1991 Autorytet

Wysłany: 8 września, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ALA wrote:
    Bardzo Ci dziękuję! Podniosłaś mnie na duchu! Mówisz żeby skonsultować z immunologiem czy lepiej genetykiem?
    Zrobię napewno te badania o których piszesz. A może coś jeszcze powinnam zrobić?
    Ja bym skonsultowała z immunologiem (najlpiej takim który się specjalizuje w poronieniach i nieplodnosci), bo jeśli jesteś po poronieniach, to może Ci też zalecić inne badania. Ja miałam cała listę do zrobienia i jestem właśnie w trakcie leczenia :) mam nadzieję, że mi to pomoże.

👱‍♀️ 33l👦🏻36l
    Starania od 08.2020

-12.2022 💔 CP, laparoskopia, jajowód zachowany
    -10.2023 Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin)
    -11.2023 histeroskopia, hormony ✅️
    -2024 4 x stymulacja owulacji ❌️
    -2024 3 x IUI ❌️

2025 Kwalifikacja IVF ✅️
    AMH 7,34, Cross-match 30,2%
    -25.01 - stymulacja (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
    -10.02 - punkcja, ❄️❄️❄️❄️❄️
    -08.03/08.04 - I i II FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
    -08.05 - III FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 7dpt beta 59, 9dpt 179, 11dpt 399, 13dpt 908, 19dpt USG, 21dpt 💔
    -17.07 IV FET ❌️
    -08/09/10 🛋 (leki immunomodulujące, histeroskopia + biopsja)
    Została ❄️
  • ancia Znajoma

Wysłany: 8 września, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostałam wynik bety - 64, niestety nie zbadałam dziś progesteronu, bo nie miałam na to nerwów, żeby patrzeć na wynik.
    Jednak dokopałam się do informacji, że jeśli nie ma stwierdzonej niedomogi lutealnej, to najczęściej branie progesteronu nic nie daje, bo to oznacza, że coś może być nie tak z zarodkiem, który wydziela zbyt mało HCG żeby podtrzymać funkcję ciałka żółtego.. i w takim przypadku branie progesteronu nic nie zmienia, bo to "wina" zarodka a nie matki

29 lat 👩&👨‍🦱
    Macica z przegrodą😕

02.25 poronienie zatrzymane 8tc - wada genetyczna zespół Turnera
‹‹ 482 483 484 485 486
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ