Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)
-
WIADOMOŚĆ
-
Peachy wrote:Chciałam was zapytać, czy macie jakieś podejrzenia jakie czynniki miały wpływ u was na wystąpienie ciąży pozamacicznej? Endometrioza, stany zapalne, stymulacja, sam pech?
Ja robiłam drożność rok przed ciążą pozamaciczną - było czysto… Owulacja z lewego jajnika, ciąża w prawym jajowodzie. Nie do końca wierzę, że po prostu mam takiego pecha…👱♀️ 33l👦🏻36l
Starania od 08.2020, CP 💔 w 2022, Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin) od 10.2023, 4 x stymulacja owulacji, 3 x IUI.
AMH 7,34, Cross-match 30,2%, CD56❌️
2025 Start IVF ✅️
-25.01 - stymulacja (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
-10.02 - punkcja, ❄️❄️❄️❄️❄️
-08.03/08.04 - I i II FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
-08.05 - III FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 7dpt beta 59, 9dpt 179, 11dpt 399, 13dpt 908, 19dpt USG, 21dpt 💔
-17.07 IV FET ❌️
-08-11.2025 antybiotykoterapia, immunosupresja 🛋
-12.2025 V FET❔️⏳️
Została ❄️
It's always darkest before the dawn -
Kina123 wrote:Dzięki bardzo dziewczyny za pocieszające wpisy, to bardzo dużo daje nadziei ☺️ zwłaszcza po tak trudnym poświadczeniu.
Moja pani endokrynolog zaleca badanie drożności. Ale nie wiem czemu czuję jakoś podświadomie, żeby tego nie robić i spróbować 3-4 cykle bez tego badania.
Strasznie biję się z myślami, bo czytałam w niektórych miejscach, że to też inwazyjne badanie i że nie każdy je zaleca
Ja miałam badanie rok przed ciążą i nie było żadnych zastrzeżeń co do drożności jajowodów - oba były drożne. Pierwsza ciąża po badaniu- rok później - pozamaciczna. Może mój prowadzący uznał, że badanie ponowne niewiele wniesie a może tylko obciążyć14cs CP, ostał się 1 jajowód
2cs po operacji -
Ounai wrote:No wlasnie teraz.mam masakre bo jestem w trakcie 5ciotygodnipwego szkolenia ale.przez zalatwiania nie mialam czasu i musze je zrpbic w tydzien. A maz w delegacji wiec dzieci na mojej glowie, do tego woze rzeczy nadal, ogarniam npwy dom, gotuje. Jest masakra.
Wow Janinka, przesatawilabym Cie mojej pani doktor bo ona uwaza ze ze strony bez jajowodu ciazy nie bedzie. Oczywiscie srednio jej wierze no ale.. mam dwojke dzieci z jednego jajnika to moze i trzecie tez
Kina ja nie robilam bo raz, ze po laparoskppii zpstapy mi 3 cykle staran tylko, a dwa - mam 2 dzieci wiec zakladam ze ten jeden jajowod zawsze byl niedrozny a drugi zawsze drozny
Mi o takiej opcji „przechwytywania” powiedziano zaraz na obchodzie po operacji. Mój prowadzący potwierdził przy czym podkreślił, ze to rzadkie. Sam był w szoku jak badał mnie zaraz na początku ciąży. Niezależnie badał też inny lekarz i oboje potwierdzili. Inna sprawa, że kilka lat później byłam u innej lekarki na zwykłej kontroli i wspominałam o tym „przechwyceniu” to sugerowała, że to niemożliwe 😅14cs CP, ostał się 1 jajowód
2cs po operacji -
Mq1991 wrote:Pamiętam, że ja na początku chcialam znaleźć przyczynę, ale okazało się, że jajowody są drożne, w wymazach nie wyszly żadne bakterie, żadnych operacji wcześniej nie miałam, endometrioza też nie stwierdzona 🤷🏼♀️ obstawiam niewiarygodnego pecha14cs CP, ostał się 1 jajowód
2cs po operacji -
Janinka wrote:Mi o takiej opcji „przechwytywania” powiedziano zaraz na obchodzie po operacji. Mój prowadzący potwierdził przy czym podkreślił, ze to rzadkie. Sam był w szoku jak badał mnie zaraz na początku ciąży. Niezależnie badał też inny lekarz i oboje potwierdzili. Inna sprawa, że kilka lat później byłam u innej lekarki na zwykłej kontroli i wspominałam o tym „przechwyceniu” to sugerowała, że to niemożliwe 😅SYN 2015
CÓRKA 2020
Starania od czerwca 2025
CP 2025 💔 7tc
Usunięcie prawego jajowodu -