X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)
Odpowiedz

Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)

Oceń ten wątek:
  • Mq1991 Autorytet

Wysłany: 8 października, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Peachy wrote:
    Chciałam was zapytać, czy macie jakieś podejrzenia jakie czynniki miały wpływ u was na wystąpienie ciąży pozamacicznej? Endometrioza, stany zapalne, stymulacja, sam pech?
    Ja robiłam drożność rok przed ciążą pozamaciczną - było czysto… Owulacja z lewego jajnika, ciąża w prawym jajowodzie. Nie do końca wierzę, że po prostu mam takiego pecha…
    Pamiętam, że ja na początku chcialam znaleźć przyczynę, ale okazało się, że jajowody są drożne, w wymazach nie wyszly żadne bakterie, żadnych operacji wcześniej nie miałam, endometrioza też nie stwierdzona 🤷🏼‍♀️ obstawiam niewiarygodnego pecha

👱‍♀️ 33l👦🏻36l
    Starania od 08.2020, CP 💔 w 2022, Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin) od 10.2023, 4 x stymulacja owulacji, 3 x IUI.
    AMH 7,34, Cross-match 30,2%, CD56❌️

2025 Start IVF ✅️
    -25.01 - stymulacja (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
    -10.02 - punkcja, ❄️❄️❄️❄️❄️
    -08.03/08.04 - I i II FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
    -08.05 - III FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 7dpt beta 59, 9dpt 179, 11dpt 399, 13dpt 908, 19dpt USG, 21dpt 💔
    -17.07 IV FET ❌️
    -08-11.2025 antybiotykoterapia, immunosupresja 🛋
    -12.2025 V FET❔️⏳️
    Została ❄️

It's always darkest before the dawn
  • Janinka Autorytet

Wysłany: 8 października, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kina123 wrote:
    Dzięki bardzo dziewczyny za pocieszające wpisy, to bardzo dużo daje nadziei ☺️ zwłaszcza po tak trudnym poświadczeniu.

Moja pani endokrynolog zaleca badanie drożności. Ale nie wiem czemu czuję jakoś podświadomie, żeby tego nie robić i spróbować 3-4 cykle bez tego badania.

Strasznie biję się z myślami, bo czytałam w niektórych miejscach, że to też inwazyjne badanie i że nie każdy je zaleca
    Hej, nie dziwię Ci się - też bym miała rozterki - robić czy nie.
    Ja miałam badanie rok przed ciążą i nie było żadnych zastrzeżeń co do drożności jajowodów - oba były drożne. Pierwsza ciąża po badaniu- rok później - pozamaciczna. Może mój prowadzący uznał, że badanie ponowne niewiele wniesie a może tylko obciążyć

14cs CP, ostał się 1 jajowód
    2cs po operacji
  • Janinka Autorytet

Wysłany: 8 października, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    No wlasnie teraz.mam masakre bo jestem w trakcie 5ciotygodnipwego szkolenia ale.przez zalatwiania nie mialam czasu i musze je zrpbic w tydzien. A maz w delegacji wiec dzieci na mojej glowie, do tego woze rzeczy nadal, ogarniam npwy dom, gotuje. Jest masakra.

Wow Janinka, przesatawilabym Cie mojej pani doktor bo ona uwaza ze ze strony bez jajowodu ciazy nie bedzie. Oczywiscie srednio jej wierze no ale.. mam dwojke dzieci z jednego jajnika to moze i trzecie tez ;)

Kina ja nie robilam bo raz, ze po laparoskppii zpstapy mi 3 cykle staran tylko, a dwa - mam 2 dzieci wiec zakladam ze ten jeden jajowod zawsze byl niedrozny a drugi zawsze drozny

Mi o takiej opcji „przechwytywania” powiedziano zaraz na obchodzie po operacji. Mój prowadzący potwierdził przy czym podkreślił, ze to rzadkie. Sam był w szoku jak badał mnie zaraz na początku ciąży. Niezależnie badał też inny lekarz i oboje potwierdzili. Inna sprawa, że kilka lat później byłam u innej lekarki na zwykłej kontroli i wspominałam o tym „przechwyceniu” to sugerowała, że to niemożliwe 😅

2cs po operacji
  • Janinka Autorytet

Wysłany: 8 października, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq1991 wrote:
    Pamiętam, że ja na początku chcialam znaleźć przyczynę, ale okazało się, że jajowody są drożne, w wymazach nie wyszly żadne bakterie, żadnych operacji wcześniej nie miałam, endometrioza też nie stwierdzona 🤷🏼‍♀️ obstawiam niewiarygodnego pecha
    U mnie to samo, chociaż ja choruję autoimmunologicznie, ale nikt żadnego związku nie sugerował

2cs po operacji
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 8 października, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janinka wrote:
    Mi o takiej opcji „przechwytywania” powiedziano zaraz na obchodzie po operacji. Mój prowadzący potwierdził przy czym podkreślił, ze to rzadkie. Sam był w szoku jak badał mnie zaraz na początku ciąży. Niezależnie badał też inny lekarz i oboje potwierdzili. Inna sprawa, że kilka lat później byłam u innej lekarki na zwykłej kontroli i wspominałam o tym „przechwyceniu” to sugerowała, że to niemożliwe 😅
    Mi tez o tym mowili w szpitalu, ale jednak wielszosc zwyklych lekarzy nadal ma wlasne teorie.

SYN 2015
    CÓRKA 2020

Starania od czerwca 2025
    CP 2025 💔 7tc
    Usunięcie prawego jajowodu
‹‹ 488 489 490 491 492
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ