Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)
-
WIADOMOŚĆ
-
BISCA u mnie jest ok. czekam na wizytę kontrolną (dokładnie za tydzień ją mam) i czuję się całkiem dobrze. Po cichu zamierzamy się z mężem do rozpoczęcia starań od następnego cyklu, ale tak bez sprawdzania kiedy jest owulacja itp. Pójdziemy na żywioł No chyba że na kontroli okaże się, że coś jest nie tak, to wtedy pewnie zmienimy zdanie
schola mnie bardzo mocno bolały plecy w krzyżu i kuł mnie lewy jajnik co jakiś czas mocniej. W dzień w którym miałam laparoskopię to bolał mnie tak, że było mi niedobrze i słabo no i zaczęłam plamić.
Z objawów typowo ciążowych miałam nabrzmiałe piersi, wzmożony węch, zaburzenia snu (szybciej się wysypiałam w nocy za to byłam bardziej śpiąca w dzień), innych objawów nie miałam. Poza tym - wolno przyrastało mi beta HCG. Byłam w 6 tygodniu a bete miałam jak w 4-5. Może sprawdź sobie bete, jeśli się martwisz, to może to Cię trochę uspokoi... Jeśli boli Cię bardzo mocno, to bym się nie zastanawiała, tylko jechałabym do szpitala jakiegokolwiek. -
Przede wszystkim nie denerwuj się, bo może to nic strasznego.
W zdrowej ciąży również mogą pojawiać się bóle jajników, więc może się okazać, że to całkiem naturalny objaw.
Jeśli jednak bardzo Cię to niepokoi, to może Twój lekarz przyjmie Cię szybciej jak powiesz, że źle się czujesz? -
Karen, to trzymam kciuki za pozytywna wizyte kontrolna i owocne staranka
Witaj Schola,ja odczuwalam bardzo intensywny bol i byl to mieszany bol owulacyjny + miesiaczkowy + klujacy bol z tylu (milam wrazenie ze w tylku ...)
Moj lekarz twierdzi,ze mocne bole w ciazy powinny byc powodem do niepokoju ale nie musza oznaczac nic zlego. Radze Ci nie czekac i udac sie do szpitala.
Mam nadzieje ze wszystko bedzie ok.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyhej ja miałam ciąże pozmaciczna w zeszłym roku w pażdzierniku na początku było wszytko ok beta rosla prawidłowo tylko plamienia miałam od początku podejrzewali zaniski progesteron i w osmym tygodniu jak beta urosła do 10 000 na usg nic nie było alej widać a ja coraz slabsza i bledsza wkoncu jajowód pekł i cudem to przeżyłam
-
Witajcie! Chciałabym opowiedziec Wam moja historie z ciążą pozamaciczną.
A więc staraliśmy się z mężem od prawie roku, po długich staraniach i oczekiwaniu w końcu test wyszedł pozytywnie, bylo to w grudniu 2013 roku, na sylwestra pojechalismy nad morze i tam 4 stycznia zaczełam plamic, wylądowałam na izbie przyjec, w usg ciazy nie bylo widac, lekarz stwierdzil ze pewnie poronilam samoistnie. Po powrocie poszlam do mojego gin i on takze nic w usg nie zobaczyl, nie zlecil mi nawet oznaczenia beta hcg, wiec tak to zostawiłam. Niestety krwawienie nie ustępywalo, i po 3 tyg poszlam do innego ginekologam ktory zlecil beta hcg ( wynik 1446), znalazl ciaze pozamaciczna w lewym jajowodzie. Do szpitala trafilam 10 lutego i przelezalam tam tydzien, jednak nie mialam laparaskopi ani nie dostalam zadnych leków, ciąża sama obumarła. dopiero w polowie kwietnia hcg spadło do 0. Lekarz powiedzial ze starac sie mozemy po 3 cyklach, ale my zaczelismy juz teraz (czyli w drugim cyklu), zobaczymy co bedzie... bardzo sie boję, że sytuacja sie powtórzy, ale bezczynnosc w staraniach tez jest okropna, wiec po cichu liczę, że w końcu się uda.G. -
Cześć dziewczyny
Kasia strasznie Ci współczuję - dobrze, że wyszłaś z tego cało... to ciekawe, że lekarzy nie zastanowiło szybciej, że nic nie było widać w macicy. Podobno pęcherzyk widoczny jest od Bhcg 1500 a Ty dobiłaś do 10 000. trzymam kciuki za nowe starania &&
Gabi_ch jak czytam takie sytuacje jak Twoja to zastanawiam się nad kompetencjami niektórych lekarzy... jak przyjechałam do szpitala, to stwierdzenie, że to ciąża pozamaciczna zajęło lekarzowi ok. 15 min. Dobrze, że trafiłaś na w końcu na jakiegoś kompetentnego, bo mogłoby sie to bardzo źle skończyć ;/ Kciukam za owocny cykl &&
My też z mężem zastanawiamy sie nad rozpoczęciem starań w 2 cyklu. Jutro idę na wizytę kontrolną a za 2 tygodnie do mojego nowego (być może, bo go sprawdzam) ginekologa. Jeśli moje "podwozie" będzie ok - działamy.
Robiłyście może jakieś badania po cp? Od razu po wyjściu ze szpitala miałam wypisaną całą listę badań jakie chciałabym sobie porobić, ale później sprawdziłam ich ceny i póki co zmieniłam zdanieKasia * lubi tę wiadomość
-
miałam dać znać co tam u mnie wiec sie odzywam, wczoraj lekarz potwierdził mi prawidłowy rozwój ciąży jak widać moja paranoja sięgnęła zenitu. A teraz trzymam za Was wszystkie kciuki aby i Wam sie powiodło. Pozdrawiam
karen85, OctAngel, Tosia 1981 lubią tę wiadomość
-
schola gratulacje
jestem po wizycie kontrolnej. Lekarz powiedział, że wszystko goi się ok, więc jeden cykl jeszcze mam odczekać i możemy się z mężem brać do dzieła (zaczynamy chwile po Was BISCA? )
postanowiłam wrócić od najbliższego cyklu do castangusa i wiesiołka. Poprzednio przy ich braniu zaszłam w 2 cyklu, może będzie powtórka z rozrywki ?
HSG na razie nie robię, ale jeśli nie będzie nam się udawało (do 5-6 cylki) to mam się zgłosić po skierowanie.
Udanej majówki dziewczyny:)