Genetyczne badanie "materiału" po poronieniu
-
WIADOMOŚĆ
-
Barbarossa aż sprawdziłam swój wynik. I wg mnie właśnie to jest wada genetyczna: triploidia. U nas było właśnie to. To jest wada letalna, czyli dziecko nie miało szans się urodzić.Amelka[*] - 17.03.13 (10tc)
Franio[*]- 16.06.14 (9tc)
Karolek[*]- 13.12.14 (10tc)
niedoczynność tarczycy, NK, MTHRF C667T homozygota - metylofolin 0,8mg, B6, B12, D3, eutyrox, acard,... -
reni86 wrote:Barbarossa aż sprawdziłam swój wynik. I wg mnie właśnie to jest wada genetyczna: triploidia. U nas było właśnie to. To jest wada letalna, czyli dziecko nie miało szans się urodzić.
-
Dziś dostałam informacje o płci. Muszę przyznać, że jestem zadowolona z wybrania tego laboratorium. Jakoś tak godni zaufania się wydają. W ciągu 5 dni roboczych dowiemy się co z drugim etapem zleconych badań (genetyczne).
Barbarossa wrote:Za 2 tygodnie mam rozmowe z genetykiem to zobaczymy czy potwierdzi...
Daj proszę znać jak poszła rozmowa i czy zalecili co dalej itp. Była bym wdzięczna )2009-ciąża naturalna- poronienie zatrzymane 9tc
2016-inseminacja- ciąża ektopowa jajowodowa
2017-kriotransfer- poronienie zatrzymane 9tc (Agatka)
2018-kriotransfer -ciąża biochemiczna
2019- transfer 2 zarodków UDANY
E 👧🏼 i M🧒🏼 na świecie ❤️
+ 1 ❄️ w banku
Na jesień zabieramy naszego Śnieżka 🥰
🔜🤰🏼❓ -
Ciżemka wrote:Dziś dostałam informacje o płci. Muszę przyznać, że jestem zadowolona z wybrania tego laboratorium. Jakoś tak godni zaufania się wydają. W ciągu 5 dni roboczych dowiemy się co z drugim etapem zleconych badań (genetyczne).
Daj proszę znać jak poszła rozmowa i czy zalecili co dalej itp. Była bym wdzięczna ) -
LICZĘ NA to,że będą wcześniej. Podskakuję na każdy dźwięk przychodzącego emaila.... Z tego co się zdążyłam poczytać to przy mutacjach MTHR - będziesz musiała zażywać inny rodzaj kwasu foliowego bo aktualnie nie przyswajasz tego w formie, która jest powszechna, a przy PAI-1 to wkleję Ci kawałek pracy doktorskiej, którą aktualnie czytam:
Należy podkreślić, że dla prawidłowego procesu implantacji niezwykle istotna jest
inwazja cytotrofoblastu w ścianę macicy, co ma miejsce zwykle między 8 a 10 tygodniem
ciąży. PAI-1, natomiast wspólnie z innymi czynnikami fibrynolitycznymi odgrywa istotną
rolę w kontroli procesów proteolitycznych, przebudowy w obrębie tkanek oraz migracji
komórek w czasie inwazji trofoblastu. W związku z tym uważa się, że zmienione stężenie
PAI-1 uwarunkowane występowaniem polimorfizmów jego genu może skutkować
wystąpieniem poronień zwłaszcza w I trymestrze ciąży"
Ja u siebie podejrzewam właśnie mutację tego PAI-1 mimo, że jeszcze nie zgadałam tego. Bo symptomy odpowiadają w czasie, w którym następuje zatrzymanie ciąży.
2009-ciąża naturalna- poronienie zatrzymane 9tc
E 👧🏼 i M🧒🏼 na świecie ❤️
+ 1 ❄️ w banku
🔜🤰🏼❓ -
reni86 wrote:Barbarossa jak po rozmowie z genetykiem?
Ciżemka, SiSi111 lubią tę wiadomość
-
nie wiem czy badałas już ale sprawdź sobie (i meżowi) poziom homocysteiny i kwasu foliowego. Ja tez mam te mutacje po rodzicach, u nich nie było problemu a u mnie niestety jest, czy to przez to czy nie - w 100% nie wiem, ale warto to ogarnąć (tzn suplementy przy mutacji)
Amelka[*] - 17.03.13 (10tc)
niedoczynność tarczycy, NK, MTHRF C667T homozygota - metylofolin 0,8mg, B6, B12, D3, eutyrox, acard,... -
Poronilam w domu w niedziele 26 listopada 2017 swoja trzecia naturalna ciaze. Ja rowniez zrobilam badania materialu poronnego (820pln) w testDNA.pl w polowie grudnia 2017, u mnie jednak nie udalo sie zrobic przyczyny i wtedy zwracaja pieniazki (373pln). Pakiet 'trombofilia' robilam wczesniej w tym samym labolatorium (wyszlo mi MTHFR hetero oraz czynnik V hetero oraz allella w jednym z genow odp za celiakie). Na celiakie nie choruje ale po tym poronieniu zrobilam celiakie z krwii 8 stycznia 2018 w innym laboratorium. U mnie tak sie zdarzylo, ze pierwszy material poronny zlapany oddalam tutaj w UK (wtedy myslalam ze juz po wszystkim a wyszlo jeszcze 'cos' i to wyslalam do Polski do testDNA.pl). We wtorek 16 stycznia mamy z mezem rozmowe w szpitalu w Anglii tu gdzie oddalismy material poronny do badania i mamy nadzieje, ze udalo im sie okreslic przyczyne tego poronienia. To byla moja ciaza # 3, wszystkie trzy w podobnym czasie utracone (ostatnie dwie obumarle w lonie i poronienie samoistne). Z poprzednich poronien przyczyn nie poznam, bo w UK nie badaja, dopiero poronienie nr 3 kwalifikuje do calosciowych badan. Gdybym w 1 i 2 ciazy slyszala o testDNA.pl to bym zrobila to samo.Ren
-
U mnie niestety tez nie udało się przebadać materiału bo był zanieczyszczony moim DNA, wiec odpowiedzi nie uzyskam .
Ren czy u Ciebie po wynikach zaproponowali leczenie w związku z wynikami ?2009-ciąża naturalna- poronienie zatrzymane 9tc
E 👧🏼 i M🧒🏼 na świecie ❤️
+ 1 ❄️ w banku
🔜🤰🏼❓ -
reni86 wrote:nie wiem czy badałas już ale sprawdź sobie (i meżowi) poziom homocysteiny i kwasu foliowego. Ja tez mam te mutacje po rodzicach, u nich nie było problemu a u mnie niestety jest, czy to przez to czy nie - w 100% nie wiem, ale warto to ogarnąć (tzn suplementy przy mutacji)
-
No niestety ale homocysteine masz ponad normę do starań to 6,5-8 (ani mniej ani więcej). Pewnie tak jest ze wiele osób ma ta mutacje, ale i tak nie warto faszerowac się syntetycznymi witaminami.Amelka[*] - 17.03.13 (10tc)
Hej, właśnie dostałam wynik badań z laboratorium i co oznacza wynik, że mutacja PAI-1 i MTHR A1298C są w układzie Homozygotyczny? czy ma to jakiś wpływ na przyszłe leczenie? Rozmowę z genetykiem mam dopiero 1 lutego2009-ciąża naturalna- poronienie zatrzymane 9tc
E 👧🏼 i M🧒🏼 na świecie ❤️
+ 1 ❄️ w banku
🔜🤰🏼❓ -
Tak obowiązkowo heparyna w ciąży, i metylowane witaminy nie daj sobie wcisnąć większych dawek kwasu foliowego.
Amelka[*] - 17.03.13 (10tc)
Dziski za radę! Po 4 latach leczenia w końcu wiem na czym stoję! Przyznam, że dobrze w końcu poznać wroga i wiedzieć jak z nim walczyć bo niewiedza chyba jest gorsza. Metylowane witaminy dostanę od raki czy potrzebna jest recepta? Mam tez hematologa 25 stycznia wiec może więcej mi też powie o heparynie bo raczkuje dopiero w tym temacie mimo tak długiej walki o ciąże2009-ciąża naturalna- poronienie zatrzymane 9tc
E 👧🏼 i M🧒🏼 na świecie ❤️
+ 1 ❄️ w banku
🔜🤰🏼❓ -
Metylofolian kupisz bez recepty (często w aptece nie mają pojęcia o czym mowisz najlepiej w aptece internetowej albo na iherb. Możesz kupić folian (metylofolian) Solgar albo Swanson.Albo już taki gotowy komplks witamin Optimal Prenatal z Seeking Health.Amelka[*] - 17.03.13 (10tc)
Dziękuje bardzo za odpowiedź2009-ciąża naturalna- poronienie zatrzymane 9tc
E 👧🏼 i M🧒🏼 na świecie ❤️
+ 1 ❄️ w banku
🔜🤰🏼❓ -
Ptzepraszam za pytanie,ale jak wygląda pogrzeb 4 cm dziecka? W poniedz.wybieram się na oddział na łyżeczkowanie i zastanawiam się nad badaniami,ale przeraża mnie pogrzeb. Wyobrażam sobie jak to brzmiWojtuś 09. 03. 2013
Kasia 20. 05. 2015
Kubuś 13. 11. 2016
Aniołek Bogusia 24.01.2018 [*] 10 tc
Tęczowe Dziewczynki 1k1o - Zosia i Oleńka - 15.01.2019 -
NiecierpliwaOna wrote:Ptzepraszam za pytanie,ale jak wygląda pogrzeb 4 cm dziecka? W poniedz.wybieram się na oddział na łyżeczkowanie i zastanawiam się nad badaniami,ale przeraża mnie pogrzeb. Wyobrażam sobie jak to brzmiAmelka[*] - 17.03.13 (10tc)
niedoczynność tarczycy, NK, MTHRF C667T homozygota - metylofolin 0,8mg, B6, B12, D3, eutyrox, acard,...