X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Genetyczne badanie "materiału" po poronieniu
Odpowiedz

Genetyczne badanie "materiału" po poronieniu

Oceń ten wątek:
  • reni86 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2017, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Barbarossa aż sprawdziłam swój wynik. I wg mnie właśnie to jest wada genetyczna: triploidia. U nas było właśnie to. To jest wada letalna, czyli dziecko nie miało szans się urodzić.

Amelka[*] - 17.03.13 (10tc)
    Franio[*]- 16.06.14 (9tc)
    Karolek[*]- 13.12.14 (10tc)

niedoczynność tarczycy, NK, MTHRF C667T homozygota - metylofolin 0,8mg, B6, B12, D3, eutyrox, acard,...
  • Barbarossa Koleżanka

Wysłany: 22 grudnia 2017, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    reni86 wrote:
    Barbarossa aż sprawdziłam swój wynik. I wg mnie właśnie to jest wada genetyczna: triploidia. U nas było właśnie to. To jest wada letalna, czyli dziecko nie miało szans się urodzić.
    Dziękuję Ci sprawdzenie... Za 2 tygodnie mam rozmowe z genetykiem to zobaczymy czy potwierdzi...

• Ciżemka Przyjaciółka

Wysłany: 28 grudnia 2017, 00:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś dostałam informacje o płci. Muszę przyznać, że jestem zadowolona z wybrania tego laboratorium. Jakoś tak godni zaufania się wydają. W ciągu 5 dni roboczych dowiemy się co z drugim etapem zleconych badań (genetyczne).

Barbarossa wrote:
    Za 2 tygodnie mam rozmowe z genetykiem to zobaczymy czy potwierdzi...

Daj proszę znać jak poszła rozmowa i czy zalecili co dalej itp. Była bym wdzięczna :))

2009-ciąża naturalna- poronienie zatrzymane 9tc
    2016-inseminacja- ciąża ektopowa jajowodowa
    2017-kriotransfer- poronienie zatrzymane 9tc (Agatka)
    2018-kriotransfer -ciąża biochemiczna
    2019- transfer 2 zarodków UDANY
    E 👧🏼 i M🧒🏼 na świecie ❤️
    + 1 ❄️ w banku

Na jesień zabieramy naszego Śnieżka 🥰
    🔜🤰🏼❓
  • Barbarossa Koleżanka

Wysłany: 28 grudnia 2017, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciżemka wrote:
    Dziś dostałam informacje o płci. Muszę przyznać, że jestem zadowolona z wybrania tego laboratorium. Jakoś tak godni zaufania się wydają. W ciągu 5 dni roboczych dowiemy się co z drugim etapem zleconych badań (genetyczne).

Daj proszę znać jak poszła rozmowa i czy zalecili co dalej itp. Była bym wdzięczna :))
    Podejrzawam że nawet szybciej te wyniki dostaniesz, pewnie za 3 dni.Tyle że ja dalej nie wiem co oznacza mój wynik, pytałam z ciekawości pani hematolog przy wczorajszej wizycie czy moze coś z tego rozumie i też nic... dopiero genetyk. Mi jeszcze przyszly wyniki badań mutacji w kierunku trombofili : MTHFR i PAI 1 wynik nieprawidłowy. Teraz x niecierpliwośćia czekam na wyniki kariotypu. Jak tylko coś będę wiedzieć więcej na ten temat to się odezwę... :)

• Ciżemka Przyjaciółka

Wysłany: 28 grudnia 2017, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LICZĘ NA to,że będą wcześniej. Podskakuję na każdy dźwięk przychodzącego emaila.... Z tego co się zdążyłam poczytać to przy mutacjach MTHR - będziesz musiała zażywać inny rodzaj kwasu foliowego bo aktualnie nie przyswajasz tego w formie, która jest powszechna, a przy PAI-1 to wkleję Ci kawałek pracy doktorskiej, którą aktualnie czytam:
    Należy podkreślić, że dla prawidłowego procesu implantacji niezwykle istotna jest
    inwazja cytotrofoblastu w ścianę macicy, co ma miejsce zwykle między 8 a 10 tygodniem
    ciąży. PAI-1, natomiast wspólnie z innymi czynnikami fibrynolitycznymi odgrywa istotną
    rolę w kontroli procesów proteolitycznych, przebudowy w obrębie tkanek oraz migracji
    komórek w czasie inwazji trofoblastu. W związku z tym uważa się, że zmienione stężenie
    PAI-1 uwarunkowane występowaniem polimorfizmów jego genu może skutkować
    wystąpieniem poronień zwłaszcza w I trymestrze ciąży"
    Ja u siebie podejrzewam właśnie mutację tego PAI-1 mimo, że jeszcze nie zgadałam tego. Bo symptomy odpowiadają w czasie, w którym następuje zatrzymanie ciąży.

E 👧🏼 i M🧒🏼 na świecie ❤️
    + 1 ❄️ w banku

🔜🤰🏼❓
  • reni86 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2018, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Barbarossa jak po rozmowie z genetykiem?

niedoczynność tarczycy, NK, MTHRF C667T homozygota - metylofolin 0,8mg, B6, B12, D3, eutyrox, acard,...
  • Barbarossa Koleżanka

Wysłany: 9 stycznia 2018, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    reni86 wrote:
    Rozmowe z genetykiem mam przełożoną na 11.01 bo nie miałam wczoraj jeszcze wyników kariotypów. Doszły dzisiaj- na szczęście prawidłowy u mnie i u męża ....ufff

reni86 lubi tę wiadomość

• Barbarossa Koleżanka

Wysłany: 11 stycznia 2018, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    reni86 wrote:
    Już po rozmowie.. i tak jak mówiłaś reni86 to była triploidia.Genetyk mówiła że to jest bardzo częste ale mało porawdopodobne że wystąpi w następnej ciąży. Dodatkowo zerkneła na inne wyniki i niczego nie można się przyczepić, poza tymi mutacjami MTHFR i PAI 1 ale one i tak są w układzie heterozygotycznym więc nie mają takiego dużego wpływu. Te mutacje odziedziczyłam po którymś z rodziców więc skoro moi rodziece mieli pięcioro dzieci to może i mi się uda :)Zaleciła Acard i metafolinę no i po uzgodnieniu z ginekologiem progesteron. A co do następnych starań to 2 miesiączki odczekać i można próbować:)

Ciżemka, SiSi111 lubią tę wiadomość

• reni86 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2018, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie wiem czy badałas już ale sprawdź sobie (i meżowi) poziom homocysteiny i kwasu foliowego. Ja tez mam te mutacje po rodzicach, u nich nie było problemu a u mnie niestety jest, czy to przez to czy nie - w 100% nie wiem, ale warto to ogarnąć (tzn suplementy przy mutacji) :)

• Ren Znajoma

Wysłany: 11 stycznia 2018, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poronilam w domu w niedziele 26 listopada 2017 swoja trzecia naturalna ciaze. Ja rowniez zrobilam badania materialu poronnego (820pln) w testDNA.pl w polowie grudnia 2017, u mnie jednak nie udalo sie zrobic przyczyny i wtedy zwracaja pieniazki (373pln). Pakiet 'trombofilia' robilam wczesniej w tym samym labolatorium (wyszlo mi MTHFR hetero oraz czynnik V hetero oraz allella w jednym z genow odp za celiakie). Na celiakie nie choruje ale po tym poronieniu zrobilam celiakie z krwii 8 stycznia 2018 w innym laboratorium. U mnie tak sie zdarzylo, ze pierwszy material poronny zlapany oddalam tutaj w UK (wtedy myslalam ze juz po wszystkim a wyszlo jeszcze 'cos' i to wyslalam do Polski do testDNA.pl). We wtorek 16 stycznia mamy z mezem rozmowe w szpitalu w Anglii tu gdzie oddalismy material poronny do badania i mamy nadzieje, ze udalo im sie okreslic przyczyne tego poronienia. To byla moja ciaza # 3, wszystkie trzy w podobnym czasie utracone (ostatnie dwie obumarle w lonie i poronienie samoistne). Z poprzednich poronien przyczyn nie poznam, bo w UK nie badaja, dopiero poronienie nr 3 kwalifikuje do calosciowych badan. Gdybym w 1 i 2 ciazy slyszala o testDNA.pl to bym zrobila to samo.

Ren
  • Ciżemka Przyjaciółka

Wysłany: 11 stycznia 2018, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie niestety tez nie udało się przebadać materiału bo był zanieczyszczony moim DNA, wiec odpowiedzi nie uzyskam :(.
    Ren czy u Ciebie po wynikach zaproponowali leczenie w związku z wynikami ?

E 👧🏼 i M🧒🏼 na świecie ❤️
    + 1 ❄️ w banku

🔜🤰🏼❓
  • Barbarossa Koleżanka

Wysłany: 13 stycznia 2018, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    reni86 wrote:
    nie wiem czy badałas już ale sprawdź sobie (i meżowi) poziom homocysteiny i kwasu foliowego. Ja tez mam te mutacje po rodzicach, u nich nie było problemu a u mnie niestety jest, czy to przez to czy nie - w 100% nie wiem, ale warto to ogarnąć (tzn suplementy przy mutacji) :)
    Robilam zarówno homocysteine ( wynik 10,10 ) oraz kwas foliowy ( wynik 14,4 ). Jeden ginekolog mi mowil ze praktycznoe wszystkie kobiety ktore roboa badania genetyczne w koerunku tych mutacji wychodzi ta mutacja zaburzajaca wchlanianie kwasu. I dlatego zapropozowal sprawdzic. Wynik mam w normoe wiec widocznie przyswajam ten syntetyczny. Ale w nastepnej ciazy, profilaktycznie bede brac metylowany.

• reni86 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No niestety ale homocysteine masz ponad normę do starań to 6,5-8 (ani mniej ani więcej). Pewnie tak jest ze wiele osób ma ta mutacje, ale i tak nie warto faszerowac się syntetycznymi witaminami.

• Ciżemka Przyjaciółka

Wysłany: 18 stycznia 2018, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, właśnie dostałam wynik badań z laboratorium i co oznacza wynik, że mutacja PAI-1 i MTHR A1298C są w układzie Homozygotyczny? czy ma to jakiś wpływ na przyszłe leczenie? Rozmowę z genetykiem mam dopiero 1 lutego :/

E 👧🏼 i M🧒🏼 na świecie ❤️
    + 1 ❄️ w banku

🔜🤰🏼❓
  • reni86 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak :) obowiązkowo heparyna w ciąży, i metylowane witaminy :) nie daj sobie wcisnąć większych dawek kwasu foliowego.

• Ciżemka Przyjaciółka

Wysłany: 18 stycznia 2018, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziski za radę! Po 4 latach leczenia w końcu wiem na czym stoję! Przyznam, że dobrze w końcu poznać wroga i wiedzieć jak z nim walczyć bo niewiedza chyba jest gorsza. Metylowane witaminy dostanę od raki czy potrzebna jest recepta? Mam tez hematologa 25 stycznia wiec może więcej mi też powie o heparynie bo raczkuje dopiero w tym temacie mimo tak długiej walki o ciąże

E 👧🏼 i M🧒🏼 na świecie ❤️
    + 1 ❄️ w banku

🔜🤰🏼❓
  • reni86 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Metylofolian kupisz bez recepty (często w aptece nie mają pojęcia o czym mowisz ;-) najlepiej w aptece internetowej albo na iherb. Możesz kupić folian (metylofolian) Solgar albo Swanson.Albo już taki gotowy komplks witamin Optimal Prenatal z Seeking Health.

• Ciżemka Przyjaciółka

Wysłany: 19 stycznia 2018, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje bardzo za odpowiedź :)

E 👧🏼 i M🧒🏼 na świecie ❤️
    + 1 ❄️ w banku

🔜🤰🏼❓
  • NiecierpliwaOna Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ptzepraszam za pytanie,ale jak wygląda pogrzeb 4 cm dziecka? W poniedz.wybieram się na oddział na łyżeczkowanie i zastanawiam się nad badaniami,ale przeraża mnie pogrzeb. Wyobrażam sobie jak to brzmi :(

Wojtuś 09. 03. 2013
    Kasia 20. 05. 2015
    Kubuś 13. 11. 2016
    Aniołek Bogusia <3 24.01.2018 <3 [*] 10 tc
    Tęczowe Dziewczynki 1k1o - Zosia i Oleńka - 15.01.2019 klz9hdgexq2u0dlm.png
  • reni86 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaOna wrote:
    Ptzepraszam za pytanie,ale jak wygląda pogrzeb 4 cm dziecka? W poniedz.wybieram się na oddział na łyżeczkowanie i zastanawiam się nad badaniami,ale przeraża mnie pogrzeb. Wyobrażam sobie jak to brzmi :(
    Pogrzeb wygląda tak samo jak normalny.

1 2 3 4 5 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ