Forum Poronienie Jakie badania po poronieniu?
Odpowiedz

Jakie badania po poronieniu?

Oceń ten wątek:
  • Kasiula09 Autorytet
    Postów: 2497 1836

    Wysłany: 9 stycznia 2014, 07:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka wrote:
    Kasiula norma chyba 1,76 a nie 176?
    No więc z tego co pamiętam to tsh masz ładne ale te ft4 trochę za niskie...ja bym zrobiła jeszcze na Twoim miejscu antyTpo i antyTg

    tak tak 1,76 norma coś mi sie przecinek nie włączył,
    Dziewczyny dzięki za odpowiedź

    inessa lubi tę wiadomość

    3jgx43r8irebp29g.png
    iv09ej28dcmqad95.png
  • ash Autorytet
    Postów: 1326 1092

    Wysłany: 9 stycznia 2014, 08:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka wrote:
    Eeee to ja mam gorszą wiadomość. Procentowo ft3 i ft4 powinny być na poziomie ok 50% a wychodzi na to że ft3 jest na poziomie 24,17% a ft4 to już w ogóle ledwo mieści się w normie. Ash przypomnij jakie miałaś tsh?


    TSH - 1,340
    norma 0,270-4,200

    ug3715nmrb0zdbvc.png

  • Anoolka Autorytet
    Postów: 3168 2268

    Wysłany: 9 stycznia 2014, 10:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pismak wrote:
    Anoolka a skąd masz taką wiedzę ? ja czytała znowu że procentowe stosunki przy tarczycy to nie mają żadnego znaczenia i jak byłam u endo to też mi tak powiedziała ja mam TSH 2.54 - norma 0,27 - 4,20
    Ft3 4,13 - norma 2,57 - 4,43
    Ft4 1,22 - norma 0,93 - 1,70

    i endo mi powiedziała że mam bardzo dobre wyniki tylko zaleciła branie witamin z jodem :)
    Ja to już dawno wiedziałam jak szukałam informacji na temat tarczycy.
    Ja jak szłam do endo pierwszy raz to miałam tsh 2,77 a ft4 na poziomie ok 30% i dopóki ft4 nie przekroczyło 50% to musiałam je badać a odkąd jest ok to robię już tylko tsh.
    A tutaj jest link do artykułu który wszystko wyjaśnia

    https://docs.google.com/document/d/1rDkHcyYGcrOu0BZkZYNvHjVrPhffy5uujFQFa9rFYR8/pub

    km5scwa1sf2hjw9g.png
  • Pismak Autorytet
    Postów: 2420 7067

    Wysłany: 9 stycznia 2014, 11:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka wrote:
    Ja to już dawno wiedziałam jak szukałam informacji na temat tarczycy.
    Ja jak szłam do endo pierwszy raz to miałam tsh 2,77 a ft4 na poziomie ok 30% i dopóki ft4 nie przekroczyło 50% to musiałam je badać a odkąd jest ok to robię już tylko tsh.
    A tutaj jest link do artykułu który wszystko wyjaśnia

    https://docs.google.com/document/d/1rDkHcyYGcrOu0BZkZYNvHjVrPhffy5uujFQFa9rFYR8/pub

    Teraz już rozumiem są dwa nurty lekarzy i mój zalicza się do niewierzących a Twój do wierzących :) trochę dziwny ten artykuł bo najpierw piszą że każdego pacjenta należy traktować indywidualnie i dla jednego "dany poziom hormonów będzie za niski, a dla innej zupełnie odpowiedni, dlatego ważne jest, żeby przy leczeniu niedoczynności tarczycy zastosować terapię indywidualnie dobraną do potrzeb Twojego organizmu." a potem że procenty muszą być równe lub zbliżone do równych a co jeżeli wtedy pacjent nie czuje się dobrze a dobrze czuje się jak ma procenty w stosunku np. 70% do 30 %

    Kurczę i bądź tutaj mądry jak jedni lekarze tak a drudzy co innego. Tak ja w badaniu prolaktyny jedni że z obciążeniem to już archaiczne badanie a inni znowu że najlepsze...

    Załamka

    19.09.2013 [*] 07.05.2014 [*] 10.11.2017 [*][*] 23.11.2018 [*]
    Szczepienia limfocytami męża
    MRL 59,7%

    OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron, toxo, CMV, helicobacter, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie
    Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA
  • ash Autorytet
    Postów: 1326 1092

    Wysłany: 9 stycznia 2014, 11:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    nic już nie wiem :/
    w systemie Lux Medu mam interpretację wyników i napisali, że TSH, FT3, FT4 prawidłowe.

    ug3715nmrb0zdbvc.png

  • Pismak Autorytet
    Postów: 2420 7067

    Wysłany: 9 stycznia 2014, 11:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ash wrote:
    nic już nie wiem :/
    w systemie Lux Medu mam interpretację wyników i napisali, że TSH, FT3, FT4 prawidłowe.

    Ash napisali tak bo Twoje wyniki mieszczą się w normie. moim zdaniem są ok. TSH masz idealne jak na starania bo zaleca się że powinno być niższe niż 2 a najlepiej właśnie na poziomie 1 -1,5. jeżeli nie odczuwasz żadnych dolegliwości związanych z nadczynnością lub niedoczynnością tarczycy to nie ma co się dręczyć. Nie masz też anty TG i anty TPO więc moim zdaniem Twoja tarczyca jest ok :)Zawsze też dla pewności możesz udać się do endo i o wszystko wypytać.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2014, 11:31

    19.09.2013 [*] 07.05.2014 [*] 10.11.2017 [*][*] 23.11.2018 [*]
    Szczepienia limfocytami męża
    MRL 59,7%

    OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron, toxo, CMV, helicobacter, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie
    Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 9 stycznia 2014, 12:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej - leczę się na niedoczynność tarczycy - choroba Hashimoto. zdiagnozowano u mnie jakieś 2 lata temu - zupełnie przypadkowo. nie miałam żadnych objawów - moje TSH - było ok 7. poza tym wykonałam badania anty TG i TPo które potwierdziły podejrzenia o ch. Hashimoto.( były bardzo wysokie) Dodatkowo zrobiłam usg - które również potwierdziło opisywaną przeze mnie chorobę. Hormony ft 3 i ft 4 była na granicy normy. lekarz endokrynolog rozpoczął leczenie ponieważ poinformował mnie, że mogę mieć nie tylko problemy z zajściem w ciąże ale inne groźne następstwa. W sumie na uregulowanie tarczycy zajeło mi prawie rok. W tym momencie mój ostatnio wynik 1,2 przy przyjmowaniu cały czas EUtyroxu 100. Lekarz powiedział że bez problemu zajdę w ciąże( niestety pomimo uregulowanej pracy tarczycy proniłam w 5 tyg)oraz stwierdził, że to nie tarczyca spowodowała poronienia. Powiem dla pocieszenia że przy pierwszej próbie zaszłam w ciążę. teraz na nowo rozpoczeliśmy starania. Także najlepiej skonsultować się z ginkiem lub endokrynologiem.

  • Anoolka Autorytet
    Postów: 3168 2268

    Wysłany: 9 stycznia 2014, 13:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MINIKA_31 wrote:
    Lekarz powiedział że bez problemu zajdę w ciąże( niestety pomimo uregulowanej pracy tarczycy proniłam w 5 tyg)oraz stwierdził, że to nie tarczyca spowodowała poronienia.
    Mi endo powiedziała że "poronienia mogą być od tarczycy ale jest bardzo prawdopodobne że mam jakąś chorobę autoimmunologiczną która powoduje poronienia i ta choroba powoduje też niedoczynność bo pewnie są jakieś przeciwciała które tą tarczycę atakują"

    km5scwa1sf2hjw9g.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 9 stycznia 2014, 13:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    choroba Hashimoto to właśnie ch. autoimmunologiczna. endo powiedział że może zwabiać inne choroby o podobnym podłożu. Nie jako po pierwszym poronieniu nie jest wskazane robienie specjalistycznych badań. Rozważam zrobnie przeciwciał - przeciw kardiolipinie Ig G i Ig M oraz przeciw Beta2 glikoproteinie. Czy któraś z Was robiła już po pierwszym poronieniu?

  • Anoolka Autorytet
    Postów: 3168 2268

    Wysłany: 9 stycznia 2014, 14:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MINIKA_31 wrote:
    choroba Hashimoto to właśnie ch. autoimmunologiczna.
    Mi przeciwciała przeciwtarczycowe wyszły dobrze dlatego endo stwierdziła że coś innego musi być. Gienek zresztą podejrzewa zespól antyfosfolipidowy ale zobacze za dwa tygodnie jak już będzie wynik.

    Po pierwszym poronieniu nie robiłam zupełnie nic bo uwierzyłam że to przypadek ;)

    km5scwa1sf2hjw9g.png
  • Pismak Autorytet
    Postów: 2420 7067

    Wysłany: 9 stycznia 2014, 14:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MINIKA_31 wrote:
    choroba Hashimoto to właśnie ch. autoimmunologiczna. endo powiedział że może zwabiać inne choroby o podobnym podłożu. Nie jako po pierwszym poronieniu nie jest wskazane robienie specjalistycznych badań. Rozważam zrobnie przeciwciał - przeciw kardiolipinie Ig G i Ig M oraz przeciw Beta2 glikoproteinie. Czy któraś z Was robiła już po pierwszym poronieniu?

    Nie jest wskazane bo lekarze uważają że w 70 % to przypadek. Ale ja robię badania bo nie dopuszczam myśli że może mi się to zdarzyć drugi raz i że będę potrafiła to przeżyć. Zbadam co się da i jak nic nie wyjdzie to wtedy może uwierzę że był to przypadek. Ja robiłam tarczycowe wszystkie, hormony wszystkie, ANA i kardiolipidowe IgG i IgM ale tych beta2glikoproteinowych nie robiłam :/ cena mnie rpzeraża za jedną klasę 80 zł :/ więc może w przyszłym miesiącu to zrobię bo w tym to już wydałam ok 300 zł a teraz jeszcze mi kolano doszło :/

    19.09.2013 [*] 07.05.2014 [*] 10.11.2017 [*][*] 23.11.2018 [*]
    Szczepienia limfocytami męża
    MRL 59,7%

    OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron, toxo, CMV, helicobacter, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie
    Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 9 stycznia 2014, 14:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny u mnie dziś + ale na krew chyba nie pojde bo stwierdzilam ze nic mi to nie da :/ Jakas taka zbuntowana jestem tym razem :( Z gory zakladam ze cos pojdzie nie tak :( ehhh no nic czekamy teraz i zobaczymy co los przyniesie... Pamietajcie o mnie w modlitwie :*

  • Pismak Autorytet
    Postów: 2420 7067

    Wysłany: 9 stycznia 2014, 14:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksa.wawa wrote:
    Dziewczyny u mnie dziś + ale na krew chyba nie pojde bo stwierdzilam ze nic mi to nie da :/ Jakas taka zbuntowana jestem tym razem :( Z gory zakladam ze cos pojdzie nie tak :( ehhh no nic czekamy teraz i zobaczymy co los przyniesie... Pamietajcie o mnie w modlitwie :*

    Kochana teraz to tylko pozytywne myślenie :) Nie możesz od początku zakładać że będzie coś nie tak ! Otaczam modlitwą i wsparciem <3

    szpilka, Effcia28 lubią tę wiadomość

    19.09.2013 [*] 07.05.2014 [*] 10.11.2017 [*][*] 23.11.2018 [*]
    Szczepienia limfocytami męża
    MRL 59,7%

    OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron, toxo, CMV, helicobacter, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie
    Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA
  • szpilka Autorytet
    Postów: 3844 2652

    Wysłany: 9 stycznia 2014, 14:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka wrote:
    Troszkę się zagłębiłam w temat i przy za wysokim androstendionie powinno się zbadać insulinę w kierunku insulinooporności. Mi endo zleciła badanie insuliny na następną wizytę więc przynajmniej będę wiedziała na czym stoję :)
    na razie nie będę tego robić, bo cukier ostatnio w normie miałam chyba że gin zleci lub ewentualnie endo, bo puściłam taką furę kasy, której w sumie nie mamy, że masakra, no ale przynajmniej wiem, że coś zrobiłam, żeby się to nie powtórzyło a mój organizm nie jest w aż takiej rozsypce jak myślałam, mam nadzieję że uda mi się dziś na jutro do gina umówić i niech on dalej decyduje

    17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • Anoolka Autorytet
    Postów: 3168 2268

    Wysłany: 9 stycznia 2014, 15:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksa.wawa wrote:
    Dziewczyny u mnie dziś + ale na krew chyba nie pojde bo stwierdzilam ze nic mi to nie da :/ Jakas taka zbuntowana jestem tym razem :( Z gory zakladam ze cos pojdzie nie tak :( ehhh no nic czekamy teraz i zobaczymy co los przyniesie... Pamietajcie o mnie w modlitwie :*

    Gratuluję Aleksa, zobaczysz będzie dobrze :) :D

    Pismak a co masz z kolanem?
    Jeśli chodzi o te przeciwciała to jest taka rozpiętość cen za nie że szok, sprawdź w innym laboratorium bo większość je robi od razu w dwóch klasach za ok 90-100zł. Mi policzyli 180 ale chyba się babka pomyliła i będę się kłócić :P

    Szpilko masz rację, niech lekarze zlecają badania :)

    szpilka lubi tę wiadomość

    km5scwa1sf2hjw9g.png
  • inessa Autorytet
    Postów: 6580 18652

    Wysłany: 9 stycznia 2014, 15:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane :)
    Aleksa ja miałąm podbne myślenie do Twojego ale wiem,ze jak odrazu zrobisz badanie i zgłosisz sie do lekarza to jednak robi bardzo duzo widze sama po sobie.
    Ja biore dopochwowa luteine 2 x 2 czyli 200 mg dziennie to już dosć dużo,do tego magnez z wit B6 przeciw skurczom,Acard,no i Eutyrox za tydzień mam wizyte u lekarza to zobaczymy co dalej.

    Wspieram każda z Was i wiecie ten cykl był całkiem na luzie i dałam sobie spokój z lekami z lekarzami itd wiem,ze są choroby których nie idzie zlekceważyć ale przestałąm robić badania miałam dosć. Nie wiem czy tym razem nam sie uda ale staram sie wierzyć i sie modle o ten cud.
    Wierze,że kazdej z Was również sie uda :) <3

    Anoolka, szpilka, Kasiula09, ash lubią tę wiadomość

    Mama 12 aniołkow i kilka c.biochemicznych oraz Cudu na ziemi synka -IUGR ( ur.w 36 tc -20.06.2016r-wazyl 2040 g) starania od 2012 r. Mam 44/45lat!
    2 Cud-Córka urodzila sie 12.01.2018r.(39 tc i 6 dz. waga 2700 hipotrofia)
  • ash Autorytet
    Postów: 1326 1092

    Wysłany: 9 stycznia 2014, 16:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wizytę u ginekologa mam we wtorek, więc pokażę mu wszystkie wyniki i zobaczymy co powie.
    Aleksa, Inesska mocno trzymam kciuki. Będzie dobrze, zobaczycie.

    inessa lubi tę wiadomość

    ug3715nmrb0zdbvc.png

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 9 stycznia 2014, 16:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny trzeba iść do przodu. Tak Sobie myślę że im więcej badań tym bardziej stresujące jest to dla mnie. A wiadomo stres nie pomaga a szkodzi. Chyba czasem dobrze jest odpuścić i wrzucić na luz. Mam nadzieję że każdej z Was uda się mieć maluszka w tym roku.

    ash, inessa lubią tę wiadomość

  • szpilka Autorytet
    Postów: 3844 2652

    Wysłany: 9 stycznia 2014, 18:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zarejestrowałam się na jutro do gina na 19, wejdę pewnie po 20 lub jeszcze później, więc nie wiem kiedy, ale zdam relację z wizyty najszybciej jak się da (mam nadzieję, że przed wtorkiem ;) )

    inessa lubi tę wiadomość

    17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • Pismak Autorytet
    Postów: 2420 7067

    Wysłany: 9 stycznia 2014, 19:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka wrote:

    Pismak a co masz z kolanem?
    Jeśli chodzi o te przeciwciała to jest taka rozpiętość cen za nie że szok, sprawdź w innym laboratorium bo większość je robi od razu w dwóch klasach za ok 90-100zł. Mi policzyli 180 ale chyba się babka pomyliła i będę się kłócić :P

    A coś sobie na siatce zrobiłam i boli jak chodzę po schodach i kucam i zginam i siedzę za długo i wczoraj byłam u orto i powiedział że to uraz chrząstki która normalnie jest mega twarda a pod wpływem urazu się rozmiękcza i nie chroni nerwów i kośc udowa naciska na nerwy i to boli i mam zrobić rezonans i udało mi się umówić na 3 lutego - bo straszyli mnie że trzy miesiące się czeka i w sumie tka mi mówili że w trybie pilnym to na kwiecień ale w jednym się udało i jest i potem zobaczymy co dalej orto zleci. Na razie łykam jakieś tabsy na zwyrodnienia stawowe i odżywiające chrząstkę.

    Tych beta poszukam może faktycznie znajdę taniej :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2014, 19:12

    19.09.2013 [*] 07.05.2014 [*] 10.11.2017 [*][*] 23.11.2018 [*]
    Szczepienia limfocytami męża
    MRL 59,7%

    OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron, toxo, CMV, helicobacter, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie
    Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA
‹‹ 42 43 44 45 46 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Ciążooporna - historia kobiety, która pragnie zostać Mamą ♡

Emilia mówi o sobie, że jest ciążooporna. Jej walka o bycie Mamą trwa już kilka lat, więc sama zaczęła nazywać siebie dinozaurem ciążooporności. Przeczytaj prawdziwą historię kobiety starającej się o dziecko. Kobiety, która pomimo wielu trudnych doświadczeń nie poddaje się i nie traci nadziei. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie kalendarza owulacji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego