Forum Poronienie Jakie badania po poronieniu?
Odpowiedz

Jakie badania po poronieniu?

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 5 marca 2014, 11:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    inessa wrote:
    Dziekuje za wsparcie <3
    a chce Wam zacytować ciekawostke dotyczacą badań po poronieniu ( do 6 tyg po najlepiej ale to mozna później)

    Badanie nasienia, również może okazać się przydatne. Nie tylko podczas diagnozowania niepłodności, ale również podczas utraty ciąży. Ma to szczególne znaczenie, jeżeli przyczyną poronienia było tzw. puste jajo płodowe. Może to wynikać z obecności bakterii w nasieniu partnera.

    Ja właśnie chce zaciągnąć mojego M. na badania ale się opiera ;/ u mnie co prawda nie było pustego jaja, ale lepiej sprawdzić niż żeby potem pluć sobie za przeproszeniem w brodę. Kochana orientujesz się może jak wygląda takie badanie i ile kosztuje?

  • inessa Autorytet
    Postów: 6580 18652

    Wysłany: 5 marca 2014, 18:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carmen to zalezy od laboratorium i jakie chcecie zrobi. Czy zwykłe czy rozszerzone. Ja polecam rozszerzone mimo,że napewno wiecej kosztuje.
    Mąz robił rok temu w klinice w Poznaniu rozszerzone komputerowe zapłacił 270 zł ale w tym byla wliczona konsultacja u lekarza. Rano oddał nasienie odczekał 3 godziny na wyniki i odrazu szedł do androloga na konsltacje czy dalje trzeba sie badać czy jest wszystko ok.

    Mama 12 aniołkow i kilka c.biochemicznych oraz Cudu na ziemi synka -IUGR ( ur.w 36 tc -20.06.2016r-wazyl 2040 g) starania od 2012 r. Mam 44/45lat!
    2 Cud-Córka urodzila sie 12.01.2018r.(39 tc i 6 dz. waga 2700 hipotrofia)
  • Nataszka2200 Autorytet
    Postów: 576 653

    Wysłany: 5 marca 2014, 20:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carmen92 wrote:
    Kochana dostałam wiadomość od lekarza endokrynologa że mam przyjmować na początek euthyrox dawka 25, powiedział że muszę zbić tarczycę do 1, więc nie wiem czy te twoje tsh też nie powinno być jakoś zbite np za pomocą jodu, czytałam również na internecie że jeżeli tarczyca nie jest leczona i zajdzie się w ciąże to może spowodować wady rozwojowe płodu. Więc powiem Ci szczerze że cieszę się z jednej strony że poroniłam we wczesnym stadium, widocznie tak miało być i tam na górze ktoś dał mi znać że muszę o siebie zadbać ;) Teraz czekam tylko na receptę i zaczynam leczenie, mam nadzieję że niedługo będę mogła zacząć starania <3

    Ja mam tsh 2,980 i endokrnolog mi przepisał eutyrox 25 wiec juz z 2 tyg biore i 14 marca ide na krew zobaczyc czy cos juz spadło eh te cholerskie hormony:(

    iv09piqvr5fpkazd.png
    Aleks ur.20.03.2016r godz 17:07 waga:3.272 i 55cm
    [link=https://www.suwaczki.com/]xnw49n739hscix2y.png[/link]
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 5 marca 2014, 21:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nataszka2200 wrote:
    Ja mam tsh 2,980 i endokrnolog mi przepisał eutyrox 25 wiec juz z 2 tyg biore i 14 marca ide na krew zobaczyc czy cos juz spadło eh te cholerskie hormony:(

    Mam nadzieję że ładnie je zbijesz i niedługo będziesz mogła cieszyć się z kropka pod sercem <3

    Nataszka2200 lubi tę wiadomość

  • inessa Autorytet
    Postów: 6580 18652

    Wysłany: 8 marca 2014, 12:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego co dobre piekne z okazji dnia Kobiet :)
    Jesteście wspaniałymi kobietami pamietajcie o tym :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
    buziaki i pamieć przesyłam <3

    szpilka, OctAngel, Anoolka, Carmen92, Nataszka2200 lubią tę wiadomość

    Mama 12 aniołkow i kilka c.biochemicznych oraz Cudu na ziemi synka -IUGR ( ur.w 36 tc -20.06.2016r-wazyl 2040 g) starania od 2012 r. Mam 44/45lat!
    2 Cud-Córka urodzila sie 12.01.2018r.(39 tc i 6 dz. waga 2700 hipotrofia)
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 8 marca 2014, 22:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana inessko Tobie w również życzę tego co najlepsze :) cały czas o Tobie pamiętam i bardzo Ci kibicuje :) Jesteś wspaniałą kobietą i pamiętaj o tym <3
    Również pozostałym kobitką życzę z okazji tego święta dużo uśmiechu na twarzy i miłości w każdej postacie, mam nadzieję że wasze marzenia o dzieciaczkach się spełnią i będziecie szczęśliwymi mamami, gorące całuski dla Was :*

    Nataszka2200 lubi tę wiadomość

  • benitka Autorytet
    Postów: 274 241

    Wysłany: 10 marca 2014, 11:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej ...polecam dwumiesięcznik Chcemy być rodzicami...super w tym nuerze wszystko o immunologii,przyczynach poronień...naprawdę ciekawe rzeczy

    Anoolka, Nataszka2200 lubią tę wiadomość

    bhywkrhmf2hztwyl.png MOje 3 aniołki ...kocham i tęsknię...
  • liliana Ekspertka
    Postów: 162 133

    Wysłany: 12 marca 2014, 11:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny,
    Jak już pisałam wcześniej, poroniłam w 10tc. W 5 tc robiłam wynik TSH, który wyszedł ok 3,20.
    Powtórzyłam badanie TSH + dodatkowych hormonów 2 dni temu. Był to 10 dzień cyklu (cykl 27 dniowy).
    Moje wyniki:
    TSH 2,22 uIu/ml (norma 0,27-4,2)
    FT3 2,59 pg/ml (norma 2-4,40)
    FT4 1,20 ng/dl (norma 0,93-1,70)
    Estradiol 156 pg/ml
    Progesteron 0,63 ng/ml
    Prolaktyna 8,7 ng/ml (norma 4,8-23,30)

    Będę wdzięczna za wstępną interpretację. anty- TPO i anty-TG robiłam kilka tygodni temu. Wyszło ok.

    relgcwa11d8kpmkr.png
  • Pismak Autorytet
    Postów: 2420 7067

    Wysłany: 14 marca 2014, 09:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liliana na oko masz wszystko w normie :) Badania hormonów estradiol i progresteron były w 10 dc więc w f. folikularnej - przed owu więc wyniki jak najbardziej w normie. Co do badań tarczycowych to też są w normie ale dla staraczek TSH powinno byc od 1-2. Ja miałam 2,54 i poszłam do endo na konsultację i w moim przypadku jest to ok bo inne tarczycówki mam ok. Endo zaleciła jedynie łykanie witamin z jodem. Ale nie u każdej łykanie takich witamin jest dobre dlatego możesz się udać do ewentualnie endo w celu oceny wyników. Prolaktyna piękna sama bym chciała mieć taką niestety mam podwyższoną i muszę łykać bromka :/

    liliana lubi tę wiadomość

    19.09.2013 [*] 07.05.2014 [*] 10.11.2017 [*][*] 23.11.2018 [*]
    Szczepienia limfocytami męża
    MRL 59,7%

    OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron, toxo, CMV, helicobacter, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie
    Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA
  • Anoolka Autorytet
    Postów: 3168 2268

    Wysłany: 14 marca 2014, 10:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja bym jeszcze raz powtórzyła tsh za jakiś miesiąć. Sama za szybko po poronieniu zrobiłam tsh i było zaniżone, powtórzyłam po dwóch miesiącach i okazało się że jest za wysokie :P

    liliana lubi tę wiadomość

    km5scwa1sf2hjw9g.png
  • liliana Ekspertka
    Postów: 162 133

    Wysłany: 14 marca 2014, 11:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za pomoc :) za tydzień mam wizytę u endo (polecona przez Anoolkę) - zrobię jeszcze USG i będzie wszystko jasne :) generalnie od dłuższego czasu mam sporo objawów wskazujących na niedoczynność (cholesterol ponad normę, lekka anemia, sucha i zimna skóra,wypadanie włosów, duże wahania nastrojów, niskie ciśnienie, infekcje, bardzo duże problemy z koncentracją - to te najważniejsze) :) Mimo wszystko mam nadzieję,że taka moja natura i wszystko ze mną ok. Czy przygotować się jakoś do wizyty?zrobić dodatkowe badania? Dziękuję za info :) A jak Anoolka się czujesz?jak maleństwo?

    relgcwa11d8kpmkr.png
  • Anoolka Autorytet
    Postów: 3168 2268

    Wysłany: 14 marca 2014, 11:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raczej żadnych badań więcej nie musisz robić ani jakoś specjalnie się przygotowywać.

    A ja fizycznie czuję się ok ale strasznie się boję. W środę mam wizytę u gienka i jakoś nie potrafię wykrzesać z siebie optymistycznego nastawienia...
    W nocy śnią mi się takie rzeczy że szkoda gadać. Dziś np śniło mi się że stoję z wielkim brzuchem i ktoś do mnie mówi że ciąża obumarła brrr... :(
    Oby przetrwać do środy...

    Za to dziś spotkałam koleżankę która 5 długich lat starała się o dzidziusia a dziś chodzi z pięknym brzusiem :) To się nazywa wytrwałość :) :)

    km5scwa1sf2hjw9g.png
  • Pismak Autorytet
    Postów: 2420 7067

    Wysłany: 14 marca 2014, 12:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka Kochana uwaga będzie banał :P
    Nie możesz się tak stresować w ciąży jesteś :P
    Będzie dobrze trzeba wierzyć bo pozytywne nastawienie też dużo daje !
    Trzymam kciuki i byle do środy i mam nadzieję że po tej wizycie ostatecznie uwierzysz i się uspokoisz <3

    Anoolka lubi tę wiadomość

    19.09.2013 [*] 07.05.2014 [*] 10.11.2017 [*][*] 23.11.2018 [*]
    Szczepienia limfocytami męża
    MRL 59,7%

    OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron, toxo, CMV, helicobacter, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie
    Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA
  • liliana Ekspertka
    Postów: 162 133

    Wysłany: 14 marca 2014, 12:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Anoolka!

    Wiem jak wkurzają teksty typu "oj tam!przestań się nakręcać!wszystko będzie dobrze!". Prawda jest jednak taka,że musi być ok!przeczytałam mnóstwo Twoich postów. Byłam MEGA zdumiona, ile dotychczas zrobiłaś dla tej ciąży... Jesteś wystarczająco dobrze przygotowana (przebadana, leczona), więc czekam TYLKO na dobre wiadomości. Jeżeli chodzi o sny, to też miałam mega dziwaczne. Słyszałam,że to całkowicie normalne dla stanu błogosławionego :) 3mam kciuki!

    Anoolka lubi tę wiadomość

    relgcwa11d8kpmkr.png
  • Anoolka Autorytet
    Postów: 3168 2268

    Wysłany: 14 marca 2014, 12:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pismak rozbawiłaś mnie tym banałem heheh :D

    Dziewczyny zanim zaszłam w ciążę to obiecywałam sobie że podejdę do ciąży na luzie, ale niestety tak się nie da...Czarne myśli włażą mi do móżdżka i za cholerę nie da się ich wygonić ;)
    A poza tym mam wyrzuty sumienia bo do tej pory odżywiałam się dość zdrowo a teraz...szkoda gadać :P Napoje gazowane, ryby i grzyby w occie to moje drugie imię ;) Przecież jak tak dalej pójdzie to ocet wyżre mi żołądek a przez napoje dostanę cukrzycy ;)

    km5scwa1sf2hjw9g.png
  • szpilka Autorytet
    Postów: 3844 2652

    Wysłany: 14 marca 2014, 16:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka wrote:
    Pismak rozbawiłaś mnie tym banałem heheh :D

    Dziewczyny zanim zaszłam w ciążę to obiecywałam sobie że podejdę do ciąży na luzie, ale niestety tak się nie da...Czarne myśli włażą mi do móżdżka i za cholerę nie da się ich wygonić ;)
    A poza tym mam wyrzuty sumienia bo do tej pory odżywiałam się dość zdrowo a teraz...szkoda gadać :P Napoje gazowane, ryby i grzyby w occie to moje drugie imię ;) Przecież jak tak dalej pójdzie to ocet wyżre mi żołądek a przez napoje dostanę cukrzycy ;)
    uwaga też banał
    wszystko będzie dobrze
    a co do jedzenia jakby miało zaszkodzić to byś się do tego zbliżyć nie mogła, bo takie byś mdłości miała, więc staraj się jeść zdrowo ale we wszystkim trzeba zachować umiar nawet w zdrowym odżywianiu :)

    Anoolka lubi tę wiadomość

    17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • Nataszka2200 Autorytet
    Postów: 576 653

    Wysłany: 14 marca 2014, 20:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej Ja dzis byłam zrobic tsh bo endo pow ze mam odczekac 8 tyg jak biore eutyrox i mi spadł:D przed planowaniem ciazy miałam 2.22 po poronieniu miesiac miałam 2,98 a dzis zrobiłam i mam 1,47 ;) czylijuz ok:) ale nie staramsie 24 kwietnia mam spotkanie z męzem u genetyka zobaczymy czy nas skieruje na kariotypy wszystkie inne badania wyszły ok wiec ja juz nie wiem...ale powiem wam że jestem dobrej myśli:)ale poki co do 24 kwietnia nie staramy sie zobaczymy co nam powie genetyk:D

    iv09piqvr5fpkazd.png
    Aleks ur.20.03.2016r godz 17:07 waga:3.272 i 55cm
    [link=https://www.suwaczki.com/]xnw49n739hscix2y.png[/link]
  • inessa Autorytet
    Postów: 6580 18652

    Wysłany: 16 marca 2014, 23:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane pamietam o Was i dobrego tygodnia Wam życze <3 :)

    Ja po wizycie u endo stwierdził,ze raczej wszystko u mnie przez moją immunologie
    i mam pogadać z ginem w piątek na ten temat chociaż już w nic nie wierze. Po tekstach lekarzy,ze jestem za stara i że moje poronienia nie dają szansy na donoszenie ciaży i po co walczyć i jeszce moje choroby to chyba by kazdy miał dosc.
    Pożyjemy zobaczymy :)

    Mam nadzieje,ze u Was z dnia na dzień coraz lepiej śle buziaki i dziekuje za pamieć <3

    Mama 12 aniołkow i kilka c.biochemicznych oraz Cudu na ziemi synka -IUGR ( ur.w 36 tc -20.06.2016r-wazyl 2040 g) starania od 2012 r. Mam 44/45lat!
    2 Cud-Córka urodzila sie 12.01.2018r.(39 tc i 6 dz. waga 2700 hipotrofia)
  • Anoolka Autorytet
    Postów: 3168 2268

    Wysłany: 17 marca 2014, 11:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inessko nie poddawaj się i nie słuchaj tych tępych lekarzy ;)
    Przy następnej ciąży niech Ci lekarz przepisze encorton na wyciszenie przeciwciał i powinno być dobrze :)

    I nie jesteś za stara, na październikowych mamusiach jest dziewczyna starsza od Ciebie i z dzidzią jest wszystko w porządku :)

    km5scwa1sf2hjw9g.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 17 marca 2014, 14:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robilam po poronieniu toxoplazme,cytomegalie,posiew i tsh,badania wyszly ok.Inessa ja mam siostre ktora ma 16 lat i moja mama urodziala ja grubo po 40 wiec mozesz miec niejedno jeszcze dzidzie

‹‹ 56 57 58 59 60 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego