Forum Poronienie Jakie badania po poronieniu?
Odpowiedz

Jakie badania po poronieniu?

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 18 marca 2014, 20:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pismak wrote:
    Znalazłam :)

    Ja mam dokładnie takie samo miano i taki sam zapis tyle,że świecenie ziarniste i jąderkowe ( nie wiem co to znaczy ) z tym świeceniem.

  • Anette Autorytet
    Postów: 1629 794

    Wysłany: 18 marca 2014, 20:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki znacie sie troche na progesteronie? Ja po poronieniu (ciaza biochemiczna) w 23dc mialam progesteron 11, czy to moze swiadczyc o tym ze byla owulacja ?! Lekarka tylko telefonicznie poinformowala mnie ze to niski i ze mogl byc przyczyna poronienia. Kazala lykac po owulacji duphaston, badz luteine dopochwowo.

    Trzy Aniolki w niebie, jeden z nami na ziemi :-)
    Staramy sie o kolejnego...
  • inessa Autorytet
    Postów: 6580 18652

    Wysłany: 18 marca 2014, 22:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane ale tu pytań?
    Anette progesteron zależy ile dni po owulce robiłaś no i w jakich normach jest zapisywany u CIebie. Zywkle taki wynik wskazuje na przebytą owulke ale aby utrzymać ciaże musi być o wiele wiekszy przynajmniej 20 ale lepiej powyzej 20.
    Pamietaj,ze Duphaston nie podwyższy progesteronu w wynikach ale w rzeczywistosci tak.

    Dziewczyny mam moze głupie pytanie ale powiedzcie mi jak to robicie,ze macie zleconych tyle badan? Jakaś perswazja na lekarzu :P :P :P
    Pytam bo ja mam troche zrobionych i to czesto nie przez ginekologa ( chodzi mi np o hematologie -mam problemy z krwią)ale teraz jade do gina prywatnie niestety ale moze sie uda mu coś podpowiedzieć chociaż to bardzo trudne bo lekarze mnie już przekreslili :( :( :(
    Buziaki dla kazdej z Was i pamietam i dziekuje za wsparcie <3

    Mama 12 aniołkow i kilka c.biochemicznych oraz Cudu na ziemi synka -IUGR ( ur.w 36 tc -20.06.2016r-wazyl 2040 g) starania od 2012 r. Mam 44/45lat!
    2 Cud-Córka urodzila sie 12.01.2018r.(39 tc i 6 dz. waga 2700 hipotrofia)
  • heartbroken Debiutantka
    Postów: 15 3

    Wysłany: 18 marca 2014, 22:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    inessa a jaki masz problem z krwią?

    Nasz Aniołek Gabrysia - (07.02.2014)- 32 tyg. "cudu"
    Gdyby Nasza miłość i łzy mogłyby wskrzeszać - dziś byłabyś z Nami [*]
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 18 marca 2014, 23:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    inessa wrote:
    Hej kochane ale tu pytań?
    Anette progesteron zależy ile dni po owulce robiłaś no i w jakich normach jest zapisywany u CIebie. Zywkle taki wynik wskazuje na przebytą owulke ale aby utrzymać ciaże musi być o wiele wiekszy przynajmniej 20 ale lepiej powyzej 20.
    Pamietaj,ze Duphaston nie podwyższy progesteronu w wynikach ale w rzeczywistosci tak.

    Dziewczyny mam moze głupie pytanie ale powiedzcie mi jak to robicie,ze macie zleconych tyle badan? Jakaś perswazja na lekarzu :P :P :P
    Pytam bo ja mam troche zrobionych i to czesto nie przez ginekologa ( chodzi mi np o hematologie -mam problemy z krwią)ale teraz jade do gina prywatnie niestety ale moze sie uda mu coś podpowiedzieć chociaż to bardzo trudne bo lekarze mnie już przekreslili :( :( :(
    Buziaki dla kazdej z Was i pamietam i dziekuje za wsparcie <3

    A powiedz mi kochana 19.99 wynik progesteronu przed zajsciem w ciaze wedlug ciebie byl ok czy tez za niski by sie dobrze zagniezdzilo?

    A co do tych badan to ja np.robilam wszystkie na wlasna reke dowiadujac sie od innych choc jak trafilam do nowego gin.niektore tez polecil.
    Najgorzej jak sie zwraca uwage lekarzowi z prosba o jakies badanie bo niektorzy uwazaja sie za bog wie kogo i ze lepiej wiedza na co maja kierowac a nie my same

    inessa lubi tę wiadomość

  • inessa Autorytet
    Postów: 6580 18652

    Wysłany: 18 marca 2014, 23:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    WIem własnie,ze lepiej nie mówić lekarzom co sie chce aby zrobili ale moi akurat jakos podchodzą tak jak pisałam wobec mnie,ze już jestem z góry stracona :(

    A wynik 19,9 zależy w jakich jednostkach masz go dlatego trudno mi odpowiedzieć. Ja miałam 21 no prawie 22 IUI /ml chyba dobrze zapamietałam jednostki i odrazu dostałam luteine dopochwowo aby wzmocnić maluszka (tym razem miałam poronienie z innego powodu ale w sierpniu miałam 11 i to juz zupełnie za mało ) dltego lekarze zalecają powyzej nawet 30 na początek ciaży bo on i tak potem wzrasta no przynajmniej powinien wzrosnać.

    Mama 12 aniołkow i kilka c.biochemicznych oraz Cudu na ziemi synka -IUGR ( ur.w 36 tc -20.06.2016r-wazyl 2040 g) starania od 2012 r. Mam 44/45lat!
    2 Cud-Córka urodzila sie 12.01.2018r.(39 tc i 6 dz. waga 2700 hipotrofia)
  • inessa Autorytet
    Postów: 6580 18652

    Wysłany: 18 marca 2014, 23:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    heartbroken wrote:
    inessa a jaki masz problem z krwią?

    Mam zaburzenia krzepniecia ale u mnie to jest taki problem,ze raz jest za duze krzepniecie raz jest za małe a raz jest super czyli bardzo skacze. Najwiekszy problem jest oj trudno mi to wytłumaczyć ale w głebi skrzepu czyli za szybko skrzep sie odrywa nazywa sie to: liza skrzepu.
    Mam też problem z żelazem - tylko w czasie ciaż mam super żelazo zaraz po niej bardzo spada,potrafie go miec np 5
    no a przez to inne normy odrazu spadają tylko to wiaze sie u mnie z moją nietolerancją glutenu :(

    Mama 12 aniołkow i kilka c.biochemicznych oraz Cudu na ziemi synka -IUGR ( ur.w 36 tc -20.06.2016r-wazyl 2040 g) starania od 2012 r. Mam 44/45lat!
    2 Cud-Córka urodzila sie 12.01.2018r.(39 tc i 6 dz. waga 2700 hipotrofia)
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 marca 2014, 20:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój pierwszy progesteron w lutym 7dpo wyniósł jak pisałam 19,99 ng/ml
    taka jest jednostka.

  • heartbroken Debiutantka
    Postów: 15 3

    Wysłany: 19 marca 2014, 21:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    inessa wrote:
    Mam zaburzenia krzepniecia ale u mnie to jest taki problem,ze raz jest za duze krzepniecie raz jest za małe a raz jest super czyli bardzo skacze. Najwiekszy problem jest oj trudno mi to wytłumaczyć ale w głebi skrzepu czyli za szybko skrzep sie odrywa nazywa sie to: liza skrzepu.
    Mam też problem z żelazem - tylko w czasie ciaż mam super żelazo zaraz po niej bardzo spada,potrafie go miec np 5
    no a przez to inne normy odrazu spadają tylko to wiaze sie u mnie z moją nietolerancją glutenu :(

    No to nie ciekawie. Niestety u mnie znajoma miała inny przypadek - ona że jakoś miała za gęstą krew i nie mogla utrzymać ciąż, ale natrafiła w końcu na odpowiedniego lekarza i urodziła synka. Z własnego doświadczenia wiem że zmiana lekarza opłaca.

    Nasz Aniołek Gabrysia - (07.02.2014)- 32 tyg. "cudu"
    Gdyby Nasza miłość i łzy mogłyby wskrzeszać - dziś byłabyś z Nami [*]
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 marca 2014, 21:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś u genetyka dowiedziałam się o kosztownym ale ponoć wartym badaniu tj: Badania genetyczne kosmówki z poronienia samoistnego. Czy któraś z was je robiła?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 marca 2014, 21:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i mam jeszcze jedno pytanko może wiecie jakie wykonać badanie aby wykluczyć,że mam cukrzycę i że tu nie tkwi problem. W normalnym badaniu mocZu nie wykryto u mnie cukru czy to wystarcza?

  • Nataszka2200 Autorytet
    Postów: 576 653

    Wysłany: 19 marca 2014, 22:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    maaadziaaa87 wrote:
    A i mam jeszcze jedno pytanko może wiecie jakie wykonać badanie aby wykluczyć,że mam cukrzycę i że tu nie tkwi problem. W normalnym badaniu mocZu nie wykryto u mnie cukru czy to wystarcza?

    JA robiłam sobie glukoze(cukier) z krwi a z moczu rownież i też wszystko w porządu:) a o co chodzi z tym :Badania genetyczne kosmówki z poronienia samoistnego? Mi już od tego czasu minęło 3 miesiace więc już u mnie sie nie da pobrać tak? dobrze rozumiem? a miałaś może kariotypy? Bo Ja ide do gnetyka 24 kwiecien brałas ze sobą jakieś badania? Jak sie przygotowac na wizyte u genetyka? pozdrawiam kochana :*

    maaadziaaa87 lubi tę wiadomość

    iv09piqvr5fpkazd.png
    Aleks ur.20.03.2016r godz 17:07 waga:3.272 i 55cm
    [link=https://www.suwaczki.com/]xnw49n739hscix2y.png[/link]
  • nati04 Przyjaciółka
    Postów: 105 99

    Wysłany: 20 marca 2014, 13:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    maaadziaaa87 wrote:
    Dziś u genetyka dowiedziałam się o kosztownym ale ponoć wartym badaniu tj: Badania genetyczne kosmówki z poronienia samoistnego. Czy któraś z was je robiła?
    Hejka ja po 2 poronieniach trafiłam do kliniki leczenia niepłodności i tam właśnie lekarz też zaproponował ,że jak za 3 razem się nie uda to chce przeprowadzić zabieg i pobrać kosmówki . Podobno koszta są duże. Ciekawe czy warto..?

    maaadziaaa87 lubi tę wiadomość

    [*] Franuś 17.05.2013 r 9 tc
    [*] Tośka 17.12.2013 r. 8 tc
    Na zawsze w moim sercu.. ;***
    8p3odqk3l11deq9q.png
  • inessa Autorytet
    Postów: 6580 18652

    Wysłany: 20 marca 2014, 18:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane ja miałam proponowane to badanie ale to kosztuje tu u nas ok 800 zł niestety nas nie stac :(

    A na cukrzyce najlepsze badanie to badanie glukozy z obciazeniem ( czyli jedno badanie na czczo potem trzeba wypić glukoze i po 1 godznie obiera sie krew a potem po dwóch)

    Ja jutro jade do kliniki do gina ale pewnie za dużo sie nie dowiem bo wąłsnie dostałam wczoraj pierwzą @ po zabiegu.
    Buziaki dla każdej i słonecznego ciepłego weekendu bo taki ma ponoc być :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2014, 18:24

    maaadziaaa87 lubi tę wiadomość

    Mama 12 aniołkow i kilka c.biochemicznych oraz Cudu na ziemi synka -IUGR ( ur.w 36 tc -20.06.2016r-wazyl 2040 g) starania od 2012 r. Mam 44/45lat!
    2 Cud-Córka urodzila sie 12.01.2018r.(39 tc i 6 dz. waga 2700 hipotrofia)
  • Nataszka2200 Autorytet
    Postów: 576 653

    Wysłany: 21 marca 2014, 08:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    HEj kochane;) Życze wam miłego dnia:) Inessa powodzonka kochana widze ze 4 razy poroniłas przykro mi:( ja w 9 tyg pierwsza ciaze a druga miałam pusty pecherzyk:( ale mam nadzieje ze jeszcze sie uda i donosze ciąże.Po poronieniu tsh zrobiłam imiałam wynik2.980 teraz odkad biore od 8 tyg eutyrox mam 1,470:D więc spadła..ale i tak do kwietnia czekam do genetyk nakariotypy.Robiłas może kariotypy?

    iv09piqvr5fpkazd.png
    Aleks ur.20.03.2016r godz 17:07 waga:3.272 i 55cm
    [link=https://www.suwaczki.com/]xnw49n739hscix2y.png[/link]
  • liliana Ekspertka
    Postów: 162 133

    Wysłany: 21 marca 2014, 14:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    liliana wrote:
    Witajcie dziewczyny,
    Jak już pisałam wcześniej, poroniłam w 10tc. W 5 tc robiłam wynik TSH, który wyszedł ok 3,20.
    Powtórzyłam badanie TSH + dodatkowych hormonów 2 dni temu. Był to 10 dzień cyklu (cykl 27 dniowy).
    Moje wyniki:
    TSH 2,22 uIu/ml (norma 0,27-4,2)
    FT3 2,59 pg/ml (norma 2-4,40)
    FT4 1,20 ng/dl (norma 0,93-1,70)
    Estradiol 156 pg/ml
    Progesteron 0,63 ng/ml
    Prolaktyna 8,7 ng/ml (norma 4,8-23,30)

    Będę wdzięczna za wstępną interpretację. anty- TPO i anty-TG robiłam kilka tygodni temu. Wyszło ok.

    Witajcie,
    Byłam u endo:
    a) wnioski: mała tarczyca, wyniki w dolnej granicy, objawy - wszystko wskazują na problemy hormonalne
    b) diagnoza: subkliniczna niedoczynność tarczycy
    c) leczenie:
    - euthyrox (1/2 tabletki - 1 tydzien, 1 tabletka - kolejne tygodnie)
    - jod (1 1/2 tabletki dziennie)
    - wit. D3 (4 krople)

    Moje pytanie jest takie:
    Czy euthyrox moze miec wplyw na poprawe owulacji (wczesniej czeste problemy z cyklami bezowulacyjnymi, niezauwazalny sluz plodny)? Czy bede miala wieksza szanse na zajscie w ciaze/utrzymanie ciazy?
    Pytam jak to wyglada z Waszego doświadczenia.

    Z gory dziekuje za odp.

    relgcwa11d8kpmkr.png
  • liliana Ekspertka
    Postów: 162 133

    Wysłany: 21 marca 2014, 14:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nataszka2200 - moze u Ciebie problem z utrzymaniem ciazy, zwiazany byl wlasnie z tarczyca?

    She Wolf lubi tę wiadomość

    relgcwa11d8kpmkr.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 21 marca 2014, 15:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nataszka2200 wrote:
    JA robiłam sobie glukoze(cukier) z krwi a z moczu rownież i też wszystko w porządu:) a o co chodzi z tym :Badania genetyczne kosmówki z poronienia samoistnego? Mi już od tego czasu minęło 3 miesiace więc już u mnie sie nie da pobrać tak? dobrze rozumiem? a miałaś może kariotypy? Bo Ja ide do gnetyka 24 kwiecien brałas ze sobą jakieś badania? Jak sie przygotowac na wizyte u genetyka? pozdrawiam kochana :*


    Hej podaję Wam dwie stronki gdzie o tym badaniu pisze:

    http://www.genesis.pl/strona/37

    http://www.poronienia.com/

    jak jesteście zainteresowane możecie poczytać.

    Kochana jeśli chodzi o te badanie to jest taki zapis na tej stronie genesis (oni wykonują te badanie )

    Badania genetyczne kosmówki z poronienia można wykonać nawet wiele lat po poronieniu - na materiale archiwalnym, jakim są kostki parafinowe utrwalonego materiału biologicznego. W takim przypadku do ceny badania należy doliczyć 95 złotych (koszt izolacji DNA).

    Dzwoniłam by się dopytać i można oddać do badania kosmówkę z wcześniejszych poronień. My z mężem właśnie myślimy nad oddaniem do badania z ostatniego poronienia kosmówki bo był to 8 tydzień bo teraz te poronienie co trwa - @ to nie ma sensu bo to z 2 tyg.były a te 8 tydz.to już w miarę wysoko.

    Tam jest tel.na infolinię i można zadzwonić i wszystko wytłumaczą.

    Jeśli chodzi o kariotyp to mieliśmy z mężem wszystko wyszło dobrze jak należy i nie tu tkwi przyczyna my na badania zabraliśmy wszystkie dotychczas wypisy ze szpitali odnośnie poronień wyniki histpat różne usg ( powinno być to skopiowane najlepiej bo oni kopie biorą do karty .

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 21 marca 2014, 15:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Specjalnie nie ma co się przygotowywać pobierają krew i wypytują każdego z osobna o rodzinę najbliższą,o rodzeństwo czy mają dzieci czy były jakieś choroby poronienia itd...pytają o rodziców potem rodzeństwo i o rodzinę rodzeństwa jak dobrze pamiętam. Tak było u nas bynajmniej. Bo zapisywała p.doktor ile dziewczyn ile chłopców itd..

  • nati04 Przyjaciółka
    Postów: 105 99

    Wysłany: 21 marca 2014, 20:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nataszka2200 wrote:
    HEj kochane;) Życze wam miłego dnia:) Inessa powodzonka kochana widze ze 4 razy poroniłas przykro mi:( ja w 9 tyg pierwsza ciaze a druga miałam pusty pecherzyk:( ale mam nadzieje ze jeszcze sie uda i donosze ciąże.Po poronieniu tsh zrobiłam imiałam wynik2.980 teraz odkad biore od 8 tyg eutyrox mam 1,470:D więc spadła..ale i tak do kwietnia czekam do genetyk nakariotypy.Robiłas może kariotypy?

    Mam pytanie jak się czujesz po euthyroxie? Biore 25 ale odczuwam straszny spadek formy i się zastanawiam czy to może byc od tego?

    A co do tarczycy przy pierwszej ciąży miałam powyżej 4 ale mój wtedy mądry gin nie widział w tym żadnego problemu. Po poronieniu kazał mi się dalej brac do roboty i zachodzic dalej w ciąże i tak też uczyniłam. Nie musze wspominac czym to się skończyło. Jak pojechałam do kliniki to pierwsze co lekarz spojrzał na tsh które po 2 poronieniu wynosiło 2,64 (niby w normie) i kazał odwiedzic endo.
    A robił ktoś może badania immunologiczne. Głównie chodzi mi o subpopulacje limfocytów ??

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2014, 20:26

    [*] Franuś 17.05.2013 r 9 tc
    [*] Tośka 17.12.2013 r. 8 tc
    Na zawsze w moim sercu.. ;***
    8p3odqk3l11deq9q.png
‹‹ 58 59 60 61 62 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego