Jakie badania po poronieniu?
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Dziewczynki znacie sie troche na progesteronie? Ja po poronieniu (ciaza biochemiczna) w 23dc mialam progesteron 11, czy to moze swiadczyc o tym ze byla owulacja ?! Lekarka tylko telefonicznie poinformowala mnie ze to niski i ze mogl byc przyczyna poronienia. Kazala lykac po owulacji duphaston, badz luteine dopochwowo.Trzy Aniolki w niebie, jeden z nami na ziemi
Staramy sie o kolejnego... -
nick nieaktualnyHej kochane ale tu pytań?
Anette progesteron zależy ile dni po owulce robiłaś no i w jakich normach jest zapisywany u CIebie. Zywkle taki wynik wskazuje na przebytą owulke ale aby utrzymać ciaże musi być o wiele wiekszy przynajmniej 20 ale lepiej powyzej 20.
Pamietaj,ze Duphaston nie podwyższy progesteronu w wynikach ale w rzeczywistosci tak.
Dziewczyny mam moze głupie pytanie ale powiedzcie mi jak to robicie,ze macie zleconych tyle badan? Jakaś perswazja na lekarzu
Pytam bo ja mam troche zrobionych i to czesto nie przez ginekologa ( chodzi mi np o hematologie -mam problemy z krwią)ale teraz jade do gina prywatnie niestety ale moze sie uda mu coś podpowiedzieć chociaż to bardzo trudne bo lekarze mnie już przekreslili
Buziaki dla kazdej z Was i pamietam i dziekuje za wsparcie -
nick nieaktualnyinessa wrote:Hej kochane ale tu pytań?
Anette progesteron zależy ile dni po owulce robiłaś no i w jakich normach jest zapisywany u CIebie. Zywkle taki wynik wskazuje na przebytą owulke ale aby utrzymać ciaże musi być o wiele wiekszy przynajmniej 20 ale lepiej powyzej 20.
Pamietaj,ze Duphaston nie podwyższy progesteronu w wynikach ale w rzeczywistosci tak.
Dziewczyny mam moze głupie pytanie ale powiedzcie mi jak to robicie,ze macie zleconych tyle badan? Jakaś perswazja na lekarzu
Pytam bo ja mam troche zrobionych i to czesto nie przez ginekologa ( chodzi mi np o hematologie -mam problemy z krwią)ale teraz jade do gina prywatnie niestety ale moze sie uda mu coś podpowiedzieć chociaż to bardzo trudne bo lekarze mnie już przekreslili
Buziaki dla kazdej z Was i pamietam i dziekuje za wsparcie
A powiedz mi kochana 19.99 wynik progesteronu przed zajsciem w ciaze wedlug ciebie byl ok czy tez za niski by sie dobrze zagniezdzilo?
A co do tych badan to ja np.robilam wszystkie na wlasna reke dowiadujac sie od innych choc jak trafilam do nowego gin.niektore tez polecil.
Najgorzej jak sie zwraca uwage lekarzowi z prosba o jakies badanie bo niektorzy uwazaja sie za bog wie kogo i ze lepiej wiedza na co maja kierowac a nie my same
inessa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWIem własnie,ze lepiej nie mówić lekarzom co sie chce aby zrobili ale moi akurat jakos podchodzą tak jak pisałam wobec mnie,ze już jestem z góry stracona
A wynik 19,9 zależy w jakich jednostkach masz go dlatego trudno mi odpowiedzieć. Ja miałam 21 no prawie 22 IUI /ml chyba dobrze zapamietałam jednostki i odrazu dostałam luteine dopochwowo aby wzmocnić maluszka (tym razem miałam poronienie z innego powodu ale w sierpniu miałam 11 i to juz zupełnie za mało ) dltego lekarze zalecają powyzej nawet 30 na początek ciaży bo on i tak potem wzrasta no przynajmniej powinien wzrosnać.
-
nick nieaktualnyheartbroken wrote:inessa a jaki masz problem z krwią?
Mam zaburzenia krzepniecia ale u mnie to jest taki problem,ze raz jest za duze krzepniecie raz jest za małe a raz jest super czyli bardzo skacze. Najwiekszy problem jest oj trudno mi to wytłumaczyć ale w głebi skrzepu czyli za szybko skrzep sie odrywa nazywa sie to: liza skrzepu.
Mam też problem z żelazem - tylko w czasie ciaż mam super żelazo zaraz po niej bardzo spada,potrafie go miec np 5
no a przez to inne normy odrazu spadają tylko to wiaze sie u mnie z moją nietolerancją glutenu -
nick nieaktualny
-
inessa wrote:Mam zaburzenia krzepniecia ale u mnie to jest taki problem,ze raz jest za duze krzepniecie raz jest za małe a raz jest super czyli bardzo skacze. Najwiekszy problem jest oj trudno mi to wytłumaczyć ale w głebi skrzepu czyli za szybko skrzep sie odrywa nazywa sie to: liza skrzepu.
Mam też problem z żelazem - tylko w czasie ciaż mam super żelazo zaraz po niej bardzo spada,potrafie go miec np 5
no a przez to inne normy odrazu spadają tylko to wiaze sie u mnie z moją nietolerancją glutenu
No to nie ciekawie. Niestety u mnie znajoma miała inny przypadek - ona że jakoś miała za gęstą krew i nie mogla utrzymać ciąż, ale natrafiła w końcu na odpowiedniego lekarza i urodziła synka. Z własnego doświadczenia wiem że zmiana lekarza opłaca.Nasz Aniołek Gabrysia - (07.02.2014)- 32 tyg. "cudu"
Gdyby Nasza miłość i łzy mogłyby wskrzeszać - dziś byłabyś z Nami [*] -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
maaadziaaa87 wrote:A i mam jeszcze jedno pytanko może wiecie jakie wykonać badanie aby wykluczyć,że mam cukrzycę i że tu nie tkwi problem. W normalnym badaniu mocZu nie wykryto u mnie cukru czy to wystarcza?
JA robiłam sobie glukoze(cukier) z krwi a z moczu rownież i też wszystko w porządu:) a o co chodzi z tym :Badania genetyczne kosmówki z poronienia samoistnego? Mi już od tego czasu minęło 3 miesiace więc już u mnie sie nie da pobrać tak? dobrze rozumiem? a miałaś może kariotypy? Bo Ja ide do gnetyka 24 kwiecien brałas ze sobą jakieś badania? Jak sie przygotowac na wizyte u genetyka? pozdrawiam kochana :*maaadziaaa87 lubi tę wiadomość
-
maaadziaaa87 wrote:Dziś u genetyka dowiedziałam się o kosztownym ale ponoć wartym badaniu tj: Badania genetyczne kosmówki z poronienia samoistnego. Czy któraś z was je robiła?
maaadziaaa87 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKochane ja miałam proponowane to badanie ale to kosztuje tu u nas ok 800 zł niestety nas nie stac
A na cukrzyce najlepsze badanie to badanie glukozy z obciazeniem ( czyli jedno badanie na czczo potem trzeba wypić glukoze i po 1 godznie obiera sie krew a potem po dwóch)
Ja jutro jade do kliniki do gina ale pewnie za dużo sie nie dowiem bo wąłsnie dostałam wczoraj pierwzą @ po zabiegu.
Buziaki dla każdej i słonecznego ciepłego weekendu bo taki ma ponoc byćWiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2014, 18:24
maaadziaaa87 lubi tę wiadomość
-
HEj kochane;) Życze wam miłego dnia:) Inessa powodzonka kochana widze ze 4 razy poroniłas przykro mi:( ja w 9 tyg pierwsza ciaze a druga miałam pusty pecherzyk:( ale mam nadzieje ze jeszcze sie uda i donosze ciąże.Po poronieniu tsh zrobiłam imiałam wynik2.980 teraz odkad biore od 8 tyg eutyrox mam 1,470:D więc spadła..ale i tak do kwietnia czekam do genetyk nakariotypy.Robiłas może kariotypy?
-
liliana wrote:Witajcie dziewczyny,
Jak już pisałam wcześniej, poroniłam w 10tc. W 5 tc robiłam wynik TSH, który wyszedł ok 3,20.
Powtórzyłam badanie TSH + dodatkowych hormonów 2 dni temu. Był to 10 dzień cyklu (cykl 27 dniowy).
Moje wyniki:
TSH 2,22 uIu/ml (norma 0,27-4,2)
FT3 2,59 pg/ml (norma 2-4,40)
FT4 1,20 ng/dl (norma 0,93-1,70)
Estradiol 156 pg/ml
Progesteron 0,63 ng/ml
Prolaktyna 8,7 ng/ml (norma 4,8-23,30)
Będę wdzięczna za wstępną interpretację. anty- TPO i anty-TG robiłam kilka tygodni temu. Wyszło ok.
Witajcie,
Byłam u endo:
a) wnioski: mała tarczyca, wyniki w dolnej granicy, objawy - wszystko wskazują na problemy hormonalne
b) diagnoza: subkliniczna niedoczynność tarczycy
c) leczenie:
- euthyrox (1/2 tabletki - 1 tydzien, 1 tabletka - kolejne tygodnie)
- jod (1 1/2 tabletki dziennie)
- wit. D3 (4 krople)
Moje pytanie jest takie:
Czy euthyrox moze miec wplyw na poprawe owulacji (wczesniej czeste problemy z cyklami bezowulacyjnymi, niezauwazalny sluz plodny)? Czy bede miala wieksza szanse na zajscie w ciaze/utrzymanie ciazy?
Pytam jak to wyglada z Waszego doświadczenia.
Z gory dziekuje za odp.
-
nick nieaktualnyNataszka2200 wrote:JA robiłam sobie glukoze(cukier) z krwi a z moczu rownież i też wszystko w porządu:) a o co chodzi z tym :Badania genetyczne kosmówki z poronienia samoistnego? Mi już od tego czasu minęło 3 miesiace więc już u mnie sie nie da pobrać tak? dobrze rozumiem? a miałaś może kariotypy? Bo Ja ide do gnetyka 24 kwiecien brałas ze sobą jakieś badania? Jak sie przygotowac na wizyte u genetyka? pozdrawiam kochana :*
Hej podaję Wam dwie stronki gdzie o tym badaniu pisze:
http://www.genesis.pl/strona/37
http://www.poronienia.com/
jak jesteście zainteresowane możecie poczytać.
Kochana jeśli chodzi o te badanie to jest taki zapis na tej stronie genesis (oni wykonują te badanie )
Badania genetyczne kosmówki z poronienia można wykonać nawet wiele lat po poronieniu - na materiale archiwalnym, jakim są kostki parafinowe utrwalonego materiału biologicznego. W takim przypadku do ceny badania należy doliczyć 95 złotych (koszt izolacji DNA).
Dzwoniłam by się dopytać i można oddać do badania kosmówkę z wcześniejszych poronień. My z mężem właśnie myślimy nad oddaniem do badania z ostatniego poronienia kosmówki bo był to 8 tydzień bo teraz te poronienie co trwa - @ to nie ma sensu bo to z 2 tyg.były a te 8 tydz.to już w miarę wysoko.
Tam jest tel.na infolinię i można zadzwonić i wszystko wytłumaczą.
Jeśli chodzi o kariotyp to mieliśmy z mężem wszystko wyszło dobrze jak należy i nie tu tkwi przyczyna my na badania zabraliśmy wszystkie dotychczas wypisy ze szpitali odnośnie poronień wyniki histpat różne usg ( powinno być to skopiowane najlepiej bo oni kopie biorą do karty . -
nick nieaktualnySpecjalnie nie ma co się przygotowywać pobierają krew i wypytują każdego z osobna o rodzinę najbliższą,o rodzeństwo czy mają dzieci czy były jakieś choroby poronienia itd...pytają o rodziców potem rodzeństwo i o rodzinę rodzeństwa jak dobrze pamiętam. Tak było u nas bynajmniej. Bo zapisywała p.doktor ile dziewczyn ile chłopców itd..
-
Nataszka2200 wrote:HEj kochane;) Życze wam miłego dnia:) Inessa powodzonka kochana widze ze 4 razy poroniłas przykro mi:( ja w 9 tyg pierwsza ciaze a druga miałam pusty pecherzyk:( ale mam nadzieje ze jeszcze sie uda i donosze ciąże.Po poronieniu tsh zrobiłam imiałam wynik2.980 teraz odkad biore od 8 tyg eutyrox mam 1,470:D więc spadła..ale i tak do kwietnia czekam do genetyk nakariotypy.Robiłas może kariotypy?
Mam pytanie jak się czujesz po euthyroxie? Biore 25 ale odczuwam straszny spadek formy i się zastanawiam czy to może byc od tego?
A co do tarczycy przy pierwszej ciąży miałam powyżej 4 ale mój wtedy mądry gin nie widział w tym żadnego problemu. Po poronieniu kazał mi się dalej brac do roboty i zachodzic dalej w ciąże i tak też uczyniłam. Nie musze wspominac czym to się skończyło. Jak pojechałam do kliniki to pierwsze co lekarz spojrzał na tsh które po 2 poronieniu wynosiło 2,64 (niby w normie) i kazał odwiedzic endo.
A robił ktoś może badania immunologiczne. Głównie chodzi mi o subpopulacje limfocytów ??Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2014, 20:26