Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Jakie badania po poronieniu?
Odpowiedz

Jakie badania po poronieniu?

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2014, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pismak wrote:
    Znalazłam :)

Ja mam dokładnie takie samo miano i taki sam zapis tyle,że świecenie ziarniste i jąderkowe ( nie wiem co to znaczy ) z tym świeceniem.

• Anette Autorytet

Wysłany: 18 marca 2014, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki znacie sie troche na progesteronie? Ja po poronieniu (ciaza biochemiczna) w 23dc mialam progesteron 11, czy to moze swiadczyc o tym ze byla owulacja ?! Lekarka tylko telefonicznie poinformowala mnie ze to niski i ze mogl byc przyczyna poronienia. Kazala lykac po owulacji duphaston, badz luteine dopochwowo.

Trzy Aniolki w niebie, jeden z nami na ziemi :-)
    Staramy sie o kolejnego...
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2014, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane ale tu pytań?
    Anette progesteron zależy ile dni po owulce robiłaś no i w jakich normach jest zapisywany u CIebie. Zywkle taki wynik wskazuje na przebytą owulke ale aby utrzymać ciaże musi być o wiele wiekszy przynajmniej 20 ale lepiej powyzej 20.
    Pamietaj,ze Duphaston nie podwyższy progesteronu w wynikach ale w rzeczywistosci tak.

Dziewczyny mam moze głupie pytanie ale powiedzcie mi jak to robicie,ze macie zleconych tyle badan? Jakaś perswazja na lekarzu :P :P :P
    Pytam bo ja mam troche zrobionych i to czesto nie przez ginekologa ( chodzi mi np o hematologie -mam problemy z krwią)ale teraz jade do gina prywatnie niestety ale moze sie uda mu coś podpowiedzieć chociaż to bardzo trudne bo lekarze mnie już przekreslili :( :( :(
    Buziaki dla kazdej z Was i pamietam i dziekuje za wsparcie <3

• heartbroken Debiutantka

Wysłany: 18 marca 2014, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inessa a jaki masz problem z krwią?

Nasz Aniołek Gabrysia - (07.02.2014)- 32 tyg. "cudu"
    Gdyby Nasza miłość i łzy mogłyby wskrzeszać - dziś byłabyś z Nami [*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2014, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inessa wrote:
    Hej kochane ale tu pytań?
    Anette progesteron zależy ile dni po owulce robiłaś no i w jakich normach jest zapisywany u CIebie. Zywkle taki wynik wskazuje na przebytą owulke ale aby utrzymać ciaże musi być o wiele wiekszy przynajmniej 20 ale lepiej powyzej 20.
    Pamietaj,ze Duphaston nie podwyższy progesteronu w wynikach ale w rzeczywistosci tak.

Dziewczyny mam moze głupie pytanie ale powiedzcie mi jak to robicie,ze macie zleconych tyle badan? Jakaś perswazja na lekarzu :P :P :P
    Pytam bo ja mam troche zrobionych i to czesto nie przez ginekologa ( chodzi mi np o hematologie -mam problemy z krwią)ale teraz jade do gina prywatnie niestety ale moze sie uda mu coś podpowiedzieć chociaż to bardzo trudne bo lekarze mnie już przekreslili :( :( :(
    Buziaki dla kazdej z Was i pamietam i dziekuje za wsparcie <3

A powiedz mi kochana 19.99 wynik progesteronu przed zajsciem w ciaze wedlug ciebie byl ok czy tez za niski by sie dobrze zagniezdzilo?

A co do tych badan to ja np.robilam wszystkie na wlasna reke dowiadujac sie od innych choc jak trafilam do nowego gin.niektore tez polecil.
    Najgorzej jak sie zwraca uwage lekarzowi z prosba o jakies badanie bo niektorzy uwazaja sie za bog wie kogo i ze lepiej wiedza na co maja kierowac a nie my same

inessa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2014, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WIem własnie,ze lepiej nie mówić lekarzom co sie chce aby zrobili ale moi akurat jakos podchodzą tak jak pisałam wobec mnie,ze już jestem z góry stracona :(

A wynik 19,9 zależy w jakich jednostkach masz go dlatego trudno mi odpowiedzieć. Ja miałam 21 no prawie 22 IUI /ml chyba dobrze zapamietałam jednostki i odrazu dostałam luteine dopochwowo aby wzmocnić maluszka (tym razem miałam poronienie z innego powodu ale w sierpniu miałam 11 i to juz zupełnie za mało ) dltego lekarze zalecają powyzej nawet 30 na początek ciaży bo on i tak potem wzrasta no przynajmniej powinien wzrosnać.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2014, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    heartbroken wrote:
    inessa a jaki masz problem z krwią?

Mam zaburzenia krzepniecia ale u mnie to jest taki problem,ze raz jest za duze krzepniecie raz jest za małe a raz jest super czyli bardzo skacze. Najwiekszy problem jest oj trudno mi to wytłumaczyć ale w głebi skrzepu czyli za szybko skrzep sie odrywa nazywa sie to: liza skrzepu.
    Mam też problem z żelazem - tylko w czasie ciaż mam super żelazo zaraz po niej bardzo spada,potrafie go miec np 5
    no a przez to inne normy odrazu spadają tylko to wiaze sie u mnie z moją nietolerancją glutenu :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2014, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój pierwszy progesteron w lutym 7dpo wyniósł jak pisałam 19,99 ng/ml
    taka jest jednostka.

• heartbroken Debiutantka

Wysłany: 19 marca 2014, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inessa wrote:
    Mam zaburzenia krzepniecia ale u mnie to jest taki problem,ze raz jest za duze krzepniecie raz jest za małe a raz jest super czyli bardzo skacze. Najwiekszy problem jest oj trudno mi to wytłumaczyć ale w głebi skrzepu czyli za szybko skrzep sie odrywa nazywa sie to: liza skrzepu.
    Mam też problem z żelazem - tylko w czasie ciaż mam super żelazo zaraz po niej bardzo spada,potrafie go miec np 5
    no a przez to inne normy odrazu spadają tylko to wiaze sie u mnie z moją nietolerancją glutenu :(

No to nie ciekawie. Niestety u mnie znajoma miała inny przypadek - ona że jakoś miała za gęstą krew i nie mogla utrzymać ciąż, ale natrafiła w końcu na odpowiedniego lekarza i urodziła synka. Z własnego doświadczenia wiem że zmiana lekarza opłaca.

Nasz Aniołek Gabrysia - (07.02.2014)- 32 tyg. "cudu"
    Gdyby Nasza miłość i łzy mogłyby wskrzeszać - dziś byłabyś z Nami [*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2014, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś u genetyka dowiedziałam się o kosztownym ale ponoć wartym badaniu tj: Badania genetyczne kosmówki z poronienia samoistnego. Czy któraś z was je robiła?

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2014, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i mam jeszcze jedno pytanko może wiecie jakie wykonać badanie aby wykluczyć,że mam cukrzycę i że tu nie tkwi problem. W normalnym badaniu mocZu nie wykryto u mnie cukru czy to wystarcza?

• Nataszka2200 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2014, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maaadziaaa87 wrote:
    A i mam jeszcze jedno pytanko może wiecie jakie wykonać badanie aby wykluczyć,że mam cukrzycę i że tu nie tkwi problem. W normalnym badaniu mocZu nie wykryto u mnie cukru czy to wystarcza?

JA robiłam sobie glukoze(cukier) z krwi a z moczu rownież i też wszystko w porządu:) a o co chodzi z tym :Badania genetyczne kosmówki z poronienia samoistnego? Mi już od tego czasu minęło 3 miesiace więc już u mnie sie nie da pobrać tak? dobrze rozumiem? a miałaś może kariotypy? Bo Ja ide do gnetyka 24 kwiecien brałas ze sobą jakieś badania? Jak sie przygotowac na wizyte u genetyka? pozdrawiam kochana :*

maaadziaaa87 lubi tę wiadomość

iv09piqvr5fpkazd.png
    Aleks ur.20.03.2016r godz 17:07 waga:3.272 i 55cm
    [link=https://www.suwaczki.com/]xnw49n739hscix2y.png[/link]
  • nati04 Przyjaciółka

Wysłany: 20 marca 2014, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maaadziaaa87 wrote:
    Dziś u genetyka dowiedziałam się o kosztownym ale ponoć wartym badaniu tj: Badania genetyczne kosmówki z poronienia samoistnego. Czy któraś z was je robiła?
    Hejka ja po 2 poronieniach trafiłam do kliniki leczenia niepłodności i tam właśnie lekarz też zaproponował ,że jak za 3 razem się nie uda to chce przeprowadzić zabieg i pobrać kosmówki . Podobno koszta są duże. Ciekawe czy warto..?

[*] Franuś 17.05.2013 r 9 tc
    [*] Tośka 17.12.2013 r. 8 tc
    Na zawsze w moim sercu.. ;***
    8p3odqk3l11deq9q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2014, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane ja miałam proponowane to badanie ale to kosztuje tu u nas ok 800 zł niestety nas nie stac :(

A na cukrzyce najlepsze badanie to badanie glukozy z obciazeniem ( czyli jedno badanie na czczo potem trzeba wypić glukoze i po 1 godznie obiera sie krew a potem po dwóch)

Ja jutro jade do kliniki do gina ale pewnie za dużo sie nie dowiem bo wąłsnie dostałam wczoraj pierwzą @ po zabiegu.
    Buziaki dla każdej i słonecznego ciepłego weekendu bo taki ma ponoc być :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2014, 18:24

• Nataszka2200 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2014, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HEj kochane;) Życze wam miłego dnia:) Inessa powodzonka kochana widze ze 4 razy poroniłas przykro mi:( ja w 9 tyg pierwsza ciaze a druga miałam pusty pecherzyk:( ale mam nadzieje ze jeszcze sie uda i donosze ciąże.Po poronieniu tsh zrobiłam imiałam wynik2.980 teraz odkad biore od 8 tyg eutyrox mam 1,470:D więc spadła..ale i tak do kwietnia czekam do genetyk nakariotypy.Robiłas może kariotypy?

iv09piqvr5fpkazd.png
    Aleks ur.20.03.2016r godz 17:07 waga:3.272 i 55cm
    [link=https://www.suwaczki.com/]xnw49n739hscix2y.png[/link]
  • liliana Ekspertka

Wysłany: 21 marca 2014, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    liliana wrote:
    Witajcie dziewczyny,
    Jak już pisałam wcześniej, poroniłam w 10tc. W 5 tc robiłam wynik TSH, który wyszedł ok 3,20.
    Powtórzyłam badanie TSH + dodatkowych hormonów 2 dni temu. Był to 10 dzień cyklu (cykl 27 dniowy).
    Moje wyniki:
    TSH 2,22 uIu/ml (norma 0,27-4,2)
    FT3 2,59 pg/ml (norma 2-4,40)
    FT4 1,20 ng/dl (norma 0,93-1,70)
    Estradiol 156 pg/ml
    Progesteron 0,63 ng/ml
    Prolaktyna 8,7 ng/ml (norma 4,8-23,30)

Będę wdzięczna za wstępną interpretację. anty- TPO i anty-TG robiłam kilka tygodni temu. Wyszło ok.

Witajcie,
    Byłam u endo:
    a) wnioski: mała tarczyca, wyniki w dolnej granicy, objawy - wszystko wskazują na problemy hormonalne
    b) diagnoza: subkliniczna niedoczynność tarczycy
    c) leczenie:
    - euthyrox (1/2 tabletki - 1 tydzien, 1 tabletka - kolejne tygodnie)
    - jod (1 1/2 tabletki dziennie)
    - wit. D3 (4 krople)

Moje pytanie jest takie:
    Czy euthyrox moze miec wplyw na poprawe owulacji (wczesniej czeste problemy z cyklami bezowulacyjnymi, niezauwazalny sluz plodny)? Czy bede miala wieksza szanse na zajscie w ciaze/utrzymanie ciazy?
    Pytam jak to wyglada z Waszego doświadczenia.

Z gory dziekuje za odp.

relgcwa11d8kpmkr.png
  • liliana Ekspertka

Wysłany: 21 marca 2014, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nataszka2200 - moze u Ciebie problem z utrzymaniem ciazy, zwiazany byl wlasnie z tarczyca?

She Wolf lubi tę wiadomość

relgcwa11d8kpmkr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2014, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nataszka2200 wrote:
    JA robiłam sobie glukoze(cukier) z krwi a z moczu rownież i też wszystko w porządu:) a o co chodzi z tym :Badania genetyczne kosmówki z poronienia samoistnego? Mi już od tego czasu minęło 3 miesiace więc już u mnie sie nie da pobrać tak? dobrze rozumiem? a miałaś może kariotypy? Bo Ja ide do gnetyka 24 kwiecien brałas ze sobą jakieś badania? Jak sie przygotowac na wizyte u genetyka? pozdrawiam kochana :*

Hej podaję Wam dwie stronki gdzie o tym badaniu pisze:

http://www.genesis.pl/strona/37

http://www.poronienia.com/

jak jesteście zainteresowane możecie poczytać.

Kochana jeśli chodzi o te badanie to jest taki zapis na tej stronie genesis (oni wykonują te badanie )

Badania genetyczne kosmówki z poronienia można wykonać nawet wiele lat po poronieniu - na materiale archiwalnym, jakim są kostki parafinowe utrwalonego materiału biologicznego. W takim przypadku do ceny badania należy doliczyć 95 złotych (koszt izolacji DNA).

Dzwoniłam by się dopytać i można oddać do badania kosmówkę z wcześniejszych poronień. My z mężem właśnie myślimy nad oddaniem do badania z ostatniego poronienia kosmówki bo był to 8 tydzień bo teraz te poronienie co trwa - @ to nie ma sensu bo to z 2 tyg.były a te 8 tydz.to już w miarę wysoko.

Tam jest tel.na infolinię i można zadzwonić i wszystko wytłumaczą.

Jeśli chodzi o kariotyp to mieliśmy z mężem wszystko wyszło dobrze jak należy i nie tu tkwi przyczyna my na badania zabraliśmy wszystkie dotychczas wypisy ze szpitali odnośnie poronień wyniki histpat różne usg ( powinno być to skopiowane najlepiej bo oni kopie biorą do karty .

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2014, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Specjalnie nie ma co się przygotowywać pobierają krew i wypytują każdego z osobna o rodzinę najbliższą,o rodzeństwo czy mają dzieci czy były jakieś choroby poronienia itd...pytają o rodziców potem rodzeństwo i o rodzinę rodzeństwa jak dobrze pamiętam. Tak było u nas bynajmniej. Bo zapisywała p.doktor ile dziewczyn ile chłopców itd..

• nati04 Przyjaciółka

Wysłany: 21 marca 2014, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nataszka2200 wrote:
    HEj kochane;) Życze wam miłego dnia:) Inessa powodzonka kochana widze ze 4 razy poroniłas przykro mi:( ja w 9 tyg pierwsza ciaze a druga miałam pusty pecherzyk:( ale mam nadzieje ze jeszcze sie uda i donosze ciąże.Po poronieniu tsh zrobiłam imiałam wynik2.980 teraz odkad biore od 8 tyg eutyrox mam 1,470:D więc spadła..ale i tak do kwietnia czekam do genetyk nakariotypy.Robiłas może kariotypy?

Mam pytanie jak się czujesz po euthyroxie? Biore 25 ale odczuwam straszny spadek formy i się zastanawiam czy to może byc od tego?

A co do tarczycy przy pierwszej ciąży miałam powyżej 4 ale mój wtedy mądry gin nie widział w tym żadnego problemu. Po poronieniu kazał mi się dalej brac do roboty i zachodzic dalej w ciąże i tak też uczyniłam. Nie musze wspominac czym to się skończyło. Jak pojechałam do kliniki to pierwsze co lekarz spojrzał na tsh które po 2 poronieniu wynosiło 2,64 (niby w normie) i kazał odwiedzic endo.
    A robił ktoś może badania immunologiczne. Głównie chodzi mi o subpopulacje limfocytów ??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2014, 20:26

[*] Franuś 17.05.2013 r 9 tc
    [*] Tośka 17.12.2013 r. 8 tc
    Na zawsze w moim sercu.. ;***
    8p3odqk3l11deq9q.png
‹‹ 58 59 60 61 62 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ