Forum Poronienie Jakie badania po poronieniu?
Odpowiedz

Jakie badania po poronieniu?

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 16 października 2014, 12:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buziulka wrote:
    na NFZ ciężko cokolwiek dostać.
    Po 2 poronieniach można wybłagać genetyczne czyli te kariotypy bo mnie się udało a reszte badan (tarczyca, zespół antyfosfolipidowy itp.) trzeba prywatnie szukać. Pochodzić po laboratoriach i popytać bo różne ceny są tych badań :)

    Powodzenia:)

    Ja na nzf zrobiłam kariotypy, dla męża AZF oraz CRTF. Dla siebie cały pakiet tarczycowy łącznie z przeciwciałami, witamine D total , ferrytyne i cała mase innych badań z immunologi m.ni Antykoagulant tocznia, ANA1 oraz ANA2 można wyciągnąć masę badań na NFZ tylko trzeba sie nachodzić, ale nieraz sie opłaca. Ja na dzień dzisiejszy mam juz jakieś 3000 w kieszeni.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 16 października 2014, 13:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    o... sporo.

    same badania z immunologii to koszt koło 400zł wiec wiem, że to jest kosztowna sprawa.

    ale u nas coś wyciagnąć to jest tragedia
    "młoda jesteś, będziesz miec dzieci..."

    eeh .

    a skierowanie na immunologie to od jakiego lekarza można dostać?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2014, 13:50

  • inessa Autorytet
    Postów: 6593 18662

    Wysłany: 16 października 2014, 17:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na immunologie bedzie bardzo trudno wyciagnąć od lekarza rodzinnego zwykle nie mogą raczej dadza skierowanie do specjalisty aby przepisał lub i nie jak uzna,ze nie potrzeba.
    Mi lekarka nie przepisała i szukałam laboratorium gdzie te badania sa najtaniej robione bo ceny bardzo sie różnią i warto poszukac.
    Badania geentyczne miałam robione na NFZ ale na nie sie długo czeka wiem od dziewczyn,ze warto probowac w Łodzi bo tam dosc szybko je wykonują ale pamietajcie zbliza sie koniec roku i koncza sie limity albo juz skonczyły.
    ANA na poczatek wystarczy zrobic ten tylko pakiet dopiero jak by cos wyszło nie tak mozna ronic inne bo po co kase niepotrzebnie wydawac. A w kierunku krzepliwosci polecam na poczatek tansze badania np INR,ATTP,Fibrynogen, ( zaburzenia krzepniecia podstawowe badania) warto zrobic sobie żelazo o ktróym czesto sie zapomina a jest bardzo wazne i wit D zwłaszcza jak ktos ma problemy z tarczycą.

    Mama 12 aniołkow i kilka c.biochemicznych oraz Cudu na ziemi synka -IUGR ( ur.w 36 tc -20.06.2016r-wazyl 2040 g) starania od 2012 r. Mam 44/45lat!
    2 Cud-Córka urodzila sie 12.01.2018r.(39 tc i 6 dz. waga 2700 hipotrofia)
  • latte Przyjaciółka
    Postów: 92 41

    Wysłany: 17 października 2014, 21:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!
    Czy któraś umiała by mi powiedzieć czy te wyniki są prawidłowe dla 5 dzień po owulacji według ovu TSH 1,400 µIU/ml normy 0,35 do 4,940 µIU/ml FSH 2,36 mIU/ml normy 1,38 do 5,47 mIU/ml Estradiol 226 pg/ml normy od 21 do 312 pg/ml Progesteron 13,8 ng/ml normy 1,2 do 15,9 ng/ml Prolaktyna 10,27 Prolaktyna 10,27 ng/ml normy 5,18 do 26,53 ng/ml do lekarza idę z tydzień a nie mogę się doczekać żeby wiedzieć dzięki.

    10 tc Aniołek [*] 25. 08. 2014r [link=https://www.suwaczki.com/]xnw4s65gehegfwcl.png[/link] f2w3k0s37vg8juz5.png ckaiskjo3a9ldh0r
  • Pismak Autorytet
    Postów: 2420 7067

    Wysłany: 31 października 2014, 11:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę że wątek zamarł :/

    Kurczę trochę mnie nie było a tutaj takie wiadomości mnie ominęły....

    Anoolka jeszcze raz ogromne gratulacje z okazji narodzin Filipka <3

    Inesska Kochana tak się cieszę Waszym szczęściem i codziennie pamiętam w modlitwie <3

    latte wydaje się że masz wszystkie wyniki w normie. Ale jak to z normami bywa czasami w normie nie znaczy dobrze. Co do TSH to przyjmuje się że dla starających się powinno być miedzy 1 a 2 więc tutaj jest ok. Co do FSH to się nie wypowiem bo je zawsze powinno robić się z LH i wtedy sprawdzasz stosunek w jakim są do siebie i wiesz czy jest dobrze czy nie.Co do reszty jeżeli są w normie tzn. estradiol, progesteron i prl to znaczy że jest dobrze.

    Pamiętam o każdej aniołkowej mamie w modlitwie i wspieram mocno każdą z Was nawet jak za często nie zaglądam :/

    inessa, Anoolka, szpilka, czekolada lubią tę wiadomość

    19.09.2013 [*] 07.05.2014 [*] 10.11.2017 [*][*] 23.11.2018 [*]
    Szczepienia limfocytami męża
    MRL 59,7%

    OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron, toxo, CMV, helicobacter, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie
    Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA
  • Anoolka Autorytet
    Postów: 3168 2268

    Wysłany: 1 listopada 2014, 17:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Pismaczku :) <3 Co u Ciebie słychać ?

    Dziewczyny mam nadzieję że wszystkie niedługo zostaniecie mamusiami :)

    Inessko trzymam kciuki za najbliższe usg :)

    inessa, Pismak lubią tę wiadomość

    km5scwa1sf2hjw9g.png
  • Pismak Autorytet
    Postów: 2420 7067

    Wysłany: 4 listopada 2014, 09:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie po staremu. Czekamy, badamy, moja prl szaleje. Ginka na ostatniej wizycie mówiła, że możemy już się starać. Na co ja jej powiedziałam, że problemów z zajściem w ciąże to ja nie mam i przyjdę za miesiąc albo dwa i będę w ciąży ale co dalej. Czekamy więc do grudnia i wtedy zdecydujemy. Ginka też powiedziała że prawdopodobnie będe musiała robić sobie zastrzyki do 12 tyg i brać podwójną dawkę jakiegoś kwasu ale nie pamiętam jakiego. Ale to do omówienia dokładnie w grudniu. Także coś tam się dzieje.

    inessa lubi tę wiadomość

    19.09.2013 [*] 07.05.2014 [*] 10.11.2017 [*][*] 23.11.2018 [*]
    Szczepienia limfocytami męża
    MRL 59,7%

    OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron, toxo, CMV, helicobacter, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie
    Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA
  • inessa Autorytet
    Postów: 6593 18662

    Wysłany: 12 listopada 2014, 17:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane moje żegnam sie ze staraniami do Was bede od czasu do czasu zagladać - dzisiaj podjelismy z meżem taką decyzje!!!
    Dziecko a raczej dzieci nie żyja prawie od miesiaca :(( podejrzenie,ze były bliźniaki bo sa dwa pecherzyki ale w jednym jest cialko żółte i dzieciątko tzn to co po nim zostało
    jutro mam zabieg w szpitalu polecam sie Waszej pamieci!
    nic innego nie napisze bo nie mam sił a po drugie nie chce używac niecenzurowanych słów :(
    bede o Was pamietac mimo,ze w nastepnym tygodniu konczy mi sie abonament to postaram sie raz na jakis czas zagladać
    buziaki dla kazdeh z Was i dziekuje,ze JESTESCIE !!!!!!!!! <3

    Mama 12 aniołkow i kilka c.biochemicznych oraz Cudu na ziemi synka -IUGR ( ur.w 36 tc -20.06.2016r-wazyl 2040 g) starania od 2012 r. Mam 44/45lat!
    2 Cud-Córka urodzila sie 12.01.2018r.(39 tc i 6 dz. waga 2700 hipotrofia)
  • Anoolka Autorytet
    Postów: 3168 2268

    Wysłany: 13 listopada 2014, 09:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    inessa wrote:
    nic innego nie napisze bo nie mam sił a po drugie nie chce używac niecenzurowanych słów :(
    Inessko mi się cisną przekleństwa i zła jestem bo lekarze do których chodzisz to barany i tyle :/ Wiem że dziś ciężki dzień przed Tobą...przytulam <3

    km5scwa1sf2hjw9g.png
  • szpilka Autorytet
    Postów: 3844 2652

    Wysłany: 14 listopada 2014, 19:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inessko trzymajcie sie z mężem, bardzo mi przykro

    17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • nati04 Przyjaciółka
    Postów: 105 99

    Wysłany: 15 listopada 2014, 00:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inessko nie wiem co napisac... Trzymaj sie i badz dzielna kochana :*

    [*] Franuś 17.05.2013 r 9 tc
    [*] Tośka 17.12.2013 r. 8 tc
    Na zawsze w moim sercu.. ;***
    8p3odqk3l11deq9q.png
  • KOLCZU20 Przyjaciółka
    Postów: 90 46

    Wysłany: 15 listopada 2014, 11:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej, może mi ktoś pomoże, bo wizyte u gina mam pod koniec grudnia;/

    TSH 2,23 mIU/l (0,27-4,2)
    FT 4 18,2 pmol/l (12-22)
    FT 3 6,2 pmol/l (3,1-6,8 )
    PROLAKTYNA 11,3 ng/ml (<25)
    PROLAKTYNA 1 GODZ PO MCP 171,9 ng/ml (<25) TO MNIE BARDZO MARTWI :( gdzie wyczytałam że powinno być około 5 krotne a u mnie jest ponad 15 ;/


    ESTRADIOL 69,5 pg/ml

    FAZA FOLIKULARNA (40,7-220,4)
    FAZA OWULACYJNA (209-425)
    FAZA LUTEALNA (50-242)
    MENOPAUZA <70


    ANDROSTENDION 4,7 (0,3-3,5) ng/ml TO TEŻ WYŻSZE... ;/
    TESTOSTERON 0,57 (0,06-0,82) ng/ml

    jeżeli się orientujecie prosze o pomoc...

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2014, 11:42

    ANIOŁEK [*] 16.07.2014r. pn 24 tc... Oluś :*
  • szpilka Autorytet
    Postów: 3844 2652

    Wysłany: 15 listopada 2014, 17:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    KOLCZU20 wrote:
    hej, może mi ktoś pomoże, bo wizyte u gina mam pod koniec grudnia;/

    TSH 2,23 mIU/l (0,27-4,2)
    FT 4 18,2 pmol/l (12-22)
    FT 3 6,2 pmol/l (3,1-6,8 )
    PROLAKTYNA 11,3 ng/ml (<25)
    PROLAKTYNA 1 GODZ PO MCP 171,9 ng/ml (<25) TO MNIE BARDZO MARTWI :( gdzie wyczytałam że powinno być około 5 krotne a u mnie jest ponad 15 ;/


    ESTRADIOL 69,5 pg/ml

    FAZA FOLIKULARNA (40,7-220,4)
    FAZA OWULACYJNA (209-425)
    FAZA LUTEALNA (50-242)
    MENOPAUZA <70


    ANDROSTENDION 4,7 (0,3-3,5) ng/ml TO TEŻ WYŻSZE... ;/
    TESTOSTERON 0,57 (0,06-0,82) ng/ml

    jeżeli się orientujecie prosze o pomoc...
    prolaktyna piekna a po metoklopramidzie nie mialam nigdy robionej, więc nie pomogę

    TSH mogłoby być troszkę niższe, ale nie ma tragedii, nie wiem czy lekarz zdecyduje sie podac Ci na to leki, bo niewiele normę przekracza i to też zależy którą bo każdy endo mówi inaczej( że przy staraniach powinno być mniej niż 1,5, mniej niż 2 lub mniej niż 2,5) i w tej ostatniej sie miescisz

    jak mi spadlo tsh to androstendion tez sie unormował

    wiecej nie pomogę, nie martw się z tego co widzę i umiem rozpoznac nie jest źle, a inne wyniki może ktos inny zinterpretuje

    choć i tak najwiecej powie Ci lekarz

    17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • nati04 Przyjaciółka
    Postów: 105 99

    Wysłany: 16 listopada 2014, 08:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym odwiedzila endo bo mimo,ze wyniki w normie to do ciazy warto je ustabilizowac. Tarczycowe wyniki mialam podobne do Ciebie i dopiero lekarz z kliniki leczenia nieplodnosci zwrocil na to uwage. Co do prolaktyny ja mialam podwyzszona podstawowa ale jak polozyli mnie do szpitala na badania dziwnie wyszla wyzsza tylko po obciazeniu. Na to oczywiscie bromergon

    [*] Franuś 17.05.2013 r 9 tc
    [*] Tośka 17.12.2013 r. 8 tc
    Na zawsze w moim sercu.. ;***
    8p3odqk3l11deq9q.png
  • KOLCZU20 Przyjaciółka
    Postów: 90 46

    Wysłany: 16 listopada 2014, 17:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki kochane;)

    Juz sama nie wiem jak to jest z tym wszystkim... w ciążę zaszlam bez problemu... i powodem obumarcia plodu byl zakrzep lozyska... czekam na wyniki na zespol antyfosfolipidowy...

    ANIOŁEK [*] 16.07.2014r. pn 24 tc... Oluś :*
  • nati04 Przyjaciółka
    Postów: 105 99

    Wysłany: 16 listopada 2014, 17:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To moze warto nawet profilaktycznie clexane ?

    [*] Franuś 17.05.2013 r 9 tc
    [*] Tośka 17.12.2013 r. 8 tc
    Na zawsze w moim sercu.. ;***
    8p3odqk3l11deq9q.png
  • KOLCZU20 Przyjaciółka
    Postów: 90 46

    Wysłany: 16 listopada 2014, 17:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No napewno wlasnie bede brala...
    Ginekolog powiedzial, ze tak profilaktycznie na wszelki wypadek trzeba...
    A widze u Ciebie dwa poronienia a teraz juz finisz;)
    Jaki byl u Ciebie powod i jakie leki teraz przejmujesz?

    ANIOŁEK [*] 16.07.2014r. pn 24 tc... Oluś :*
  • nati04 Przyjaciółka
    Postów: 105 99

    Wysłany: 16 listopada 2014, 22:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak ja po dwóch poronieniach a teraz już odlicza czas i zobacze swojego syncia ;))) u mnie tak jak pisalam wczesniej problemy zaczęły sie z prolaktyny i tarczyca i niby to były powody poronien ale po badaniach genetycznych wyszła mutacja w genie mthfr i w immunologii podwyższone komórki NK. W ciazy biore letrox na TSH , clexane 0,4, kwas foliowy 15 mg i femibion Natal. Na poczatku jeszcze był duphaston i luteina. Grunt to trafić do dobrego lekarza czego Ci życzę ;)

    [*] Franuś 17.05.2013 r 9 tc
    [*] Tośka 17.12.2013 r. 8 tc
    Na zawsze w moim sercu.. ;***
    8p3odqk3l11deq9q.png
  • KOLCZU20 Przyjaciółka
    Postów: 90 46

    Wysłany: 17 listopada 2014, 07:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieje, że już niedługo będę mogła się starać :)
    Tobie życzę cudownego synka:* :)

    ANIOŁEK [*] 16.07.2014r. pn 24 tc... Oluś :*
  • kamkaz Koleżanka
    Postów: 59 27

    Wysłany: 17 listopada 2014, 09:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was dziewczyny!!!
    Niestety prawie 4 tygodnie temu straciłam swoją córeczkę w 19tc. Tzn doszło do pęknięcia pęcherza płodowego i pępowina wyszła na zewnątrz (poza mnie). Mój lekarz jeszcze w szpitalu po tej tragedii powiedział mi, że podejrzewa u mnie niewydolność cieśniowo-szyjkową i to było przyczyną śmierci mojego jedynego dziecka. Była to moja pierwsza ciąża. W przeciągu tych 19tc dwa razy trafiłam do szpitala z krwawieniem, a już za trzecim i ostatnim razem z upławami. Po zbadaniu przez lekarza okazało się, że mam małowodzie, rozwarcie na 1,5 cm i bardzo szybko skracającą się szyjkę. We wtorek byłam u ginekologa i nic nie wskazywało, że coś może się wydarzyć. Szyjkę wtedy miałam 39 mm, a z piątku na sobotę tego samego tygodnia trafiłam do szpitala z upławami i szyjka była 21 mm.
    Jutro idę na kontrolę po porodzie i łyżeczkowaniu do swojego ginekologa i będę odbierać badania histopatologiczne.
    Czy wg Was powinnam zrobić jakieś badania przed próbami o kolejną ciąże??? Jeśli tak to jakie powinnam zrobić i kiedy? Jutro się dowiem, czy moja pani doktor coś zleci ale wolałabym wiedzieć, aby w razie czegoś się dopominać o jakieś badania.
    Z góry Wam bardzo dziękuję i cieszę się, że takie forum jak Wasze może pomóc nie jednej kobiecie w tak dramatycznych chwilach po stracie swojego dzieciątka

    ps. Inessa mimo, że Cię nie znam to wiem co przeżywasz i żadne słowa nie ukoją Waszego bólu. Trzymajcie się i jestem z Wami myślami

‹‹ 91 92 93 94 95 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Insulinooporność - zasady żywieniowe, dieta i objawy.

Czym jest insulinooporność? Insulinooporność a dieta - na czym polega zależność? Jak odżywiać się przy insulinooporności? Które produkty spożywcze warto włączyć do diety, a z których warto zrezygnować? Artykuł napisany przez Zosię i Anię z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego