Jakie badania po poronieniu?
-
WIADOMOŚĆ
-
czekolada wrote:Hej, mam pytanie czy po poronieniu wykonywałyście badanie przeciwplemnikowe ?? jest sens zrobić to badanie ??
Jeśli chodzi Tobie o przeciwciała antyplemnikowe to ja robiłam. Prywatnie (o ile pamiętam) kosztowało jakieś 60 pln. Na wynik w moim mieście trzeba czekać 14 dni roboczych, bo krew wysyłana jest do laboratorium w Krakowie.
05.11.2015 Mój mały chłopczyk ❤
15.07.2014 DWA ANIOŁKI [*] [*] - 11 tc.
29.10.2014 biochemiczna
31.12.2014 pusty pęcherzyk
Jeśli masz zamiar w coś wątpić, to zacznij wątpić w swoje ograniczenia -
MartaKD wrote:mi sie wydaje,ze przeciwplemnikowe robi sie jak nie mozna zajść w ciąże.ale może się mylę...
Też tak myślałam, ale robi się je w dwóch przypadkach - gdy nie można zajść w ciążę i gdy dochodzi do wczesnych poronień.
05.11.2015 Mój mały chłopczyk ❤
15.07.2014 DWA ANIOŁKI [*] [*] - 11 tc.
29.10.2014 biochemiczna
31.12.2014 pusty pęcherzyk
Jeśli masz zamiar w coś wątpić, to zacznij wątpić w swoje ograniczenia -
nick nieaktualny
-
cześć mam pytanie trzy tygodnie temu poroniłam w 10tc dzisiaj robiłam wyniki progesteron 7,7 ng/ml prolaktyna 12,92 ng/ml tsh 1,783 bµIU/ml według ovu jest 7 dpo jeżeli w ogóle była owu bo progesteron jakiś niski czy są to dobre wyniki wydaje mi się że prolaktyna jest za wysoka do lekarza mam iść po pierwszej @ a nie wiadomo kiedy to będzie już sama nie wiem.
-
hej dziewczyny udało mi sie wreszcie zrobic reszte badan, mam juz wyniki
FSH 5.40 ( 1,98 - 11,60)
Estradiol 34.57 (26,56 - 161,26)
LH 3.84 (2,58 - 12,1)
Prolaktyna 20.30 (3.24 - 29.12)
Niby są w normie ale slyszalalm ze tu sie sprawdza stosunek czegos do czegos zielona jestem w tym, znacie sie ????maj- krótki protokół- 6 mrozaczków
15 czerwiec crio 2x8a beta: 9dpt- 31,20 /11dpt- 124,8/13dpt -306
-
nick nieaktualnyHej kochane!!!!
latte trudno powiedzieć czy masz za wysoką prolaktyne bo nie podałaś norm w jakich powinna sie zmiescic wg waszego laboratorium.
Progesteron wskazuje na owulacje ale zapewne wiesz,ze to tylko moze potwierdzic lekarz.
Mimi z tego co pamietam stosunek lh do fsh powinien być 1:1 wtedy jest najlepszy niektórzy mówią,ze moze byc nawet 2:2 ale tu są rózne opinie.
wydaje mi sie,ze masz dobre wyniki. A estradiol w którym dniu cyklu miałaś robiony - przypuszczam,ze na poczatku warto tez zrobic to badanie razem z progesteronem po owulacji i do tego 3 razy co 2 dni ( ale razem z progesteronem) bo tu moze byc problem.
Pozdrawiam i pamietamMimi86 lubi tę wiadomość
-
dziękuję inessa za odpowiedz mój wynik prolaktyny to 12,92 ng/ml a normy u mnie w lab to 5,18 do 26,53 ng/ml ja jestem tak w połowie mogła by być niższa są jakieś sposoby na naturalne jej obniżenie.
-
latte wrote:dziękuję inessa za odpowiedz mój wynik prolaktyny to 12,92 ng/ml a normy u mnie w lab to 5,18 do 26,53 ng/ml ja jestem tak w połowie mogła by być niższa są jakieś sposoby na naturalne jej obniżenie.
-
nick nieaktualnyLatte Szpilka dała Ci odpowiedz
a wydaje mi sie,ze nie musisz jej niczym obniżac bo własnie tak w połowie jest bardzo dobra prolaktyna też jest wazna do utrzymania ciązy itd
jakbys miała przy górnej granicy to można skorzystać z niepokalanka ale u Ciebie po co??
Zycze powodzeniaszpilka lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, ostatni mój wynik prolaktyny po przeliczeniu na ng/ml to 18. czytałam, ze to jeszcze nie powód do paniki, ale w niektórych przypadkach już kwalifikuje się do leczenia. Ja zrobiłam tę prolaktynę na własną rękę, bo lekarz jej nie zlecił. jakie są wasze doświadczenia?
-
Cześć Dziewczyny, trafiłam do Was przypadkiem, wpisując w google hasło że mam zbyt wysokie tsh w 10tc. Przeglądnęłam forum i widzę,że jesteście naprawdę bardzo doświadczone i zorientowane w temacie ciąży, to moja pierwsza ciąża i bardzo mało wiem co i jak. Do tej pory wszystkie wyniki miałam w porządku:morfologia,mocz,hiv,kiła ujemne tylko tsh wyszło mi 2,263 norma 0,55-4,78 ale moja gin powiedziała, że nie powinnam mieć więcej niż 1,5. A tętno Maluszka było wczoraj 170,powiedziała,że też za wysokie. Co tylko zrodziło w mojej głowie niepokoje:/ Czy już teraz powinnam zgłosić się do endokrynologa na dokładniejsze badania? Nigdy wcześniej nie miałam robionego tsh,nie było takiej potrzeby..
-
nick nieaktualnyMarzena ja bym zapisała sie do endokrynologa nawet dla własnego spokoju. Zwykle w ciazy podwyzsza sie TSH bo to hormon ale warto sprawdzic zwłaszcza aby endo mógł zrobic USG bo czasami dopiero wtedy cos wiecej wiadomo. A co do tetna to mówi sie,ze moze byc nawet do 180 ale lekarz to lekarz no i jeszcze kazdy mówi co innego.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyna NFZ ciężko cokolwiek dostać.
Po 2 poronieniach można wybłagać genetyczne czyli te kariotypy bo mnie się udało a reszte badan (tarczyca, zespół antyfosfolipidowy itp.) trzeba prywatnie szukać. Pochodzić po laboratoriach i popytać bo różne ceny są tych badań
Powodzenia:) -
nick nieaktualnymarzena88 wrote:Dziękuję za szybką odpowiedź inessa! Jutro idę po skierowanie,ale w Lublinie nigdzie nie ma szans,żeby do końca roku do endo dostać się na NFZ,ale zapiszę się prywatnie,żeby jak najszybciej coś wiedzieć.
Ja miałam w ciązy TSH 3 i moja gin powiedziała, że jest ok. Potem TSH spadlo.
Dostałam skierowanie do endokrynologa (bo sie uparłam, że chce skontrolować tarczyce) z adnotacją ważne, 10 tc a babka w poradni na NFZ zapisała mnie na 28 czerwca 2015, gdzie termin porodu miałam w styczniu 2015...
Gdzie tu sens, gdzie logika...Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2014, 12:41