Forum Poronienie Jakie badania po poronieniu?
Odpowiedz

Jakie badania po poronieniu?

Oceń ten wątek:
  • Anastazja85 Autorytet
    Postów: 1379 610

    Wysłany: 15 września 2014, 10:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekolada wrote:
    Hej, mam pytanie czy po poronieniu wykonywałyście badanie przeciwplemnikowe ?? jest sens zrobić to badanie ??

    Jeśli chodzi Tobie o przeciwciała antyplemnikowe to ja robiłam. Prywatnie (o ile pamiętam) kosztowało jakieś 60 pln. Na wynik w moim mieście trzeba czekać 14 dni roboczych, bo krew wysyłana jest do laboratorium w Krakowie.

    relg20mm3fi45p46.png

    05.11.2015 Mój mały chłopczyk ❤

    15.07.2014 DWA ANIOŁKI [*] [*] - 11 tc.
    29.10.2014 biochemiczna
    31.12.2014 pusty pęcherzyk

    Jeśli masz zamiar w coś wątpić, to zacznij wątpić w swoje ograniczenia
  • czekolada Autorytet
    Postów: 1442 469

    Wysłany: 15 września 2014, 14:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedź :-) Ja tylko wykonałam badania glukozy i hormonów i wszystko wyszło w normie. Za tydzień mam wizytę u lekarza zobaczę co on stwierdzi.

    Jakub <3
    f2wli09klx6li47m.png
    f2w3rjjgfdv6rpfo.png
  • benitka Autorytet
    Postów: 274 241

    Wysłany: 15 września 2014, 15:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam pytanie odnośnie tego badania na przeciwciała przeciw plemnikowe w jakim przypadku to się robi i czy one mogą powodować poronienia.My już mamy jedno dziecko więc nie wiem czy je robić czy nie...

    bhywkrhmf2hztwyl.png MOje 3 aniołki ...kocham i tęsknię...
  • MartaKD Autorytet
    Postów: 2540 2698

    Wysłany: 17 września 2014, 08:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi sie wydaje,ze przeciwplemnikowe robi sie jak nie mozna zajść w ciąże.ale może się mylę...

    ug37df9hvpghw3yg.png
  • Anastazja85 Autorytet
    Postów: 1379 610

    Wysłany: 17 września 2014, 10:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartaKD wrote:
    mi sie wydaje,ze przeciwplemnikowe robi sie jak nie mozna zajść w ciąże.ale może się mylę...

    Też tak myślałam, ale robi się je w dwóch przypadkach - gdy nie można zajść w ciążę i gdy dochodzi do wczesnych poronień.

    relg20mm3fi45p46.png

    05.11.2015 Mój mały chłopczyk ❤

    15.07.2014 DWA ANIOŁKI [*] [*] - 11 tc.
    29.10.2014 biochemiczna
    31.12.2014 pusty pęcherzyk

    Jeśli masz zamiar w coś wątpić, to zacznij wątpić w swoje ograniczenia
  • MartaKD Autorytet
    Postów: 2540 2698

    Wysłany: 18 września 2014, 08:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja nie robiłam tego przy wczesnych poronieniach.raz miałam puste jajo płodowe,a raz poronienie w 8 tygodniu.

    ug37df9hvpghw3yg.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 18 września 2014, 14:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nie robie żadnych badań narazie :)

  • latte Przyjaciółka
    Postów: 92 41

    Wysłany: 18 września 2014, 20:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć mam pytanie trzy tygodnie temu poroniłam w 10tc dzisiaj robiłam wyniki progesteron 7,7 ng/ml prolaktyna 12,92 ng/ml tsh 1,783 bµIU/ml według ovu jest 7 dpo jeżeli w ogóle była owu bo progesteron jakiś niski czy są to dobre wyniki wydaje mi się że prolaktyna jest za wysoka do lekarza mam iść po pierwszej @ a nie wiadomo kiedy to będzie już sama nie wiem.

    10 tc Aniołek [*] 25. 08. 2014r [link=https://www.suwaczki.com/]xnw4s65gehegfwcl.png[/link] f2w3k0s37vg8juz5.png ckaiskjo3a9ldh0r
  • Mimi86 Autorytet
    Postów: 1993 2112

    Wysłany: 19 września 2014, 18:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny udało mi sie wreszcie zrobic reszte badan, mam juz wyniki
    FSH 5.40 ( 1,98 - 11,60)
    Estradiol 34.57 (26,56 - 161,26)
    LH 3.84 (2,58 - 12,1)
    Prolaktyna 20.30 (3.24 - 29.12)

    Niby są w normie ale slyszalalm ze tu sie sprawdza stosunek czegos do czegos :/ zielona jestem w tym, znacie sie ????

    maj- krótki protokół- 6 mrozaczków :)
    15 czerwiec crio 2x8a beta: 9dpt- 31,20 /11dpt- 124,8/13dpt -306

    2r8rj48at734p213.png

  • inessa Autorytet
    Postów: 6593 18662

    Wysłany: 20 września 2014, 13:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane!!!!
    latte trudno powiedzieć czy masz za wysoką prolaktyne bo nie podałaś norm w jakich powinna sie zmiescic wg waszego laboratorium.
    Progesteron wskazuje na owulacje ale zapewne wiesz,ze to tylko moze potwierdzic lekarz.

    Mimi z tego co pamietam stosunek lh do fsh powinien być 1:1 wtedy jest najlepszy niektórzy mówią,ze moze byc nawet 2:2 ale tu są rózne opinie.
    wydaje mi sie,ze masz dobre wyniki. A estradiol w którym dniu cyklu miałaś robiony - przypuszczam,ze na poczatku warto tez zrobic to badanie razem z progesteronem po owulacji i do tego 3 razy co 2 dni ( ale razem z progesteronem) bo tu moze byc problem.

    Pozdrawiam i pamietam <3

    Mimi86 lubi tę wiadomość

    Mama 12 aniołkow i kilka c.biochemicznych oraz Cudu na ziemi synka -IUGR ( ur.w 36 tc -20.06.2016r-wazyl 2040 g) starania od 2012 r. Mam 44/45lat!
    2 Cud-Córka urodzila sie 12.01.2018r.(39 tc i 6 dz. waga 2700 hipotrofia)
  • latte Przyjaciółka
    Postów: 92 41

    Wysłany: 23 września 2014, 15:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziękuję inessa za odpowiedz mój wynik prolaktyny to 12,92 ng/ml a normy u mnie w lab to 5,18 do 26,53 ng/ml ja jestem tak w połowie mogła by być niższa są jakieś sposoby na naturalne jej obniżenie.

    10 tc Aniołek [*] 25. 08. 2014r [link=https://www.suwaczki.com/]xnw4s65gehegfwcl.png[/link] f2w3k0s37vg8juz5.png ckaiskjo3a9ldh0r
  • szpilka Autorytet
    Postów: 3844 2652

    Wysłany: 23 września 2014, 17:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    latte wrote:
    dziękuję inessa za odpowiedz mój wynik prolaktyny to 12,92 ng/ml a normy u mnie w lab to 5,18 do 26,53 ng/ml ja jestem tak w połowie mogła by być niższa są jakieś sposoby na naturalne jej obniżenie.
    prolaktyna jest ok, co prawda za niska to nie jest problem, ale w srodku normy to wystarczajaco ok a co do obnizania to prolaktyna to hormon stresu, wiec spokoj przede wszytskim, ale wiadomo jak z tym w dzisiejszych czasach

    17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • inessa Autorytet
    Postów: 6593 18662

    Wysłany: 23 września 2014, 17:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Latte Szpilka dała Ci odpowiedz :)
    a wydaje mi sie,ze nie musisz jej niczym obniżac bo własnie tak w połowie jest bardzo dobra :) prolaktyna też jest wazna do utrzymania ciązy itd
    jakbys miała przy górnej granicy to można skorzystać z niepokalanka ale u Ciebie po co??
    Zycze powodzenia :)

    szpilka lubi tę wiadomość

    Mama 12 aniołkow i kilka c.biochemicznych oraz Cudu na ziemi synka -IUGR ( ur.w 36 tc -20.06.2016r-wazyl 2040 g) starania od 2012 r. Mam 44/45lat!
    2 Cud-Córka urodzila sie 12.01.2018r.(39 tc i 6 dz. waga 2700 hipotrofia)
  • Holly go Ekspertka
    Postów: 164 96

    Wysłany: 23 września 2014, 20:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ostatni mój wynik prolaktyny po przeliczeniu na ng/ml to 18. czytałam, ze to jeszcze nie powód do paniki, ale w niektórych przypadkach już kwalifikuje się do leczenia. Ja zrobiłam tę prolaktynę na własną rękę, bo lekarz jej nie zlecił. jakie są wasze doświadczenia?

    [img]http://ovufriend.pl/thumb/c0857925218c8e2878af6b945e5a4233.png

    [*] 07.03.2014
    "No cóż moi drodzy – powiedziała Mamusia Muminka, kiedy rankiem wszyscy wyszli do ogrodu. – Już po końcu świata, teraz trzeba to wszystko posprzątać."[/img]
  • marzena88 Nowa
    Postów: 2 1

    Wysłany: 15 października 2014, 09:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny, trafiłam do Was przypadkiem, wpisując w google hasło że mam zbyt wysokie tsh w 10tc. Przeglądnęłam forum i widzę,że jesteście naprawdę bardzo doświadczone i zorientowane w temacie ciąży, to moja pierwsza ciąża i bardzo mało wiem co i jak. Do tej pory wszystkie wyniki miałam w porządku:morfologia,mocz,hiv,kiła ujemne tylko tsh wyszło mi 2,263 norma 0,55-4,78 ale moja gin powiedziała, że nie powinnam mieć więcej niż 1,5. A tętno Maluszka było wczoraj 170,powiedziała,że też za wysokie. Co tylko zrodziło w mojej głowie niepokoje:/ Czy już teraz powinnam zgłosić się do endokrynologa na dokładniejsze badania? Nigdy wcześniej nie miałam robionego tsh,nie było takiej potrzeby..

  • inessa Autorytet
    Postów: 6593 18662

    Wysłany: 15 października 2014, 13:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzena ja bym zapisała sie do endokrynologa nawet dla własnego spokoju. Zwykle w ciazy podwyzsza sie TSH bo to hormon ale warto sprawdzic zwłaszcza aby endo mógł zrobic USG bo czasami dopiero wtedy cos wiecej wiadomo. A co do tetna to mówi sie,ze moze byc nawet do 180 ale lekarz to lekarz no i jeszcze kazdy mówi co innego.

    Mama 12 aniołkow i kilka c.biochemicznych oraz Cudu na ziemi synka -IUGR ( ur.w 36 tc -20.06.2016r-wazyl 2040 g) starania od 2012 r. Mam 44/45lat!
    2 Cud-Córka urodzila sie 12.01.2018r.(39 tc i 6 dz. waga 2700 hipotrofia)
  • marzena88 Nowa
    Postów: 2 1

    Wysłany: 15 października 2014, 13:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za szybką odpowiedź inessa! Jutro idę po skierowanie,ale w Lublinie nigdzie nie ma szans,żeby do końca roku do endo dostać się na NFZ,ale zapiszę się prywatnie,żeby jak najszybciej coś wiedzieć.

    inessa lubi tę wiadomość

  • KOLCZU20 Przyjaciółka
    Postów: 90 46

    Wysłany: 16 października 2014, 12:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej.
    bylam ostatnio u innego ginekologa i zlecił mi szereg badań, w tym kariotypów.
    Czy możecie polecić gdzie tanio i szybko lub na nfz?

    ANIOŁEK [*] 16.07.2014r. pn 24 tc... Oluś :*
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 16 października 2014, 12:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    na NFZ ciężko cokolwiek dostać.
    Po 2 poronieniach można wybłagać genetyczne czyli te kariotypy bo mnie się udało a reszte badan (tarczyca, zespół antyfosfolipidowy itp.) trzeba prywatnie szukać. Pochodzić po laboratoriach i popytać bo różne ceny są tych badań :)

    Powodzenia:)

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 16 października 2014, 12:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzena88 wrote:
    Dziękuję za szybką odpowiedź inessa! Jutro idę po skierowanie,ale w Lublinie nigdzie nie ma szans,żeby do końca roku do endo dostać się na NFZ,ale zapiszę się prywatnie,żeby jak najszybciej coś wiedzieć.

    Ja miałam w ciązy TSH 3 i moja gin powiedziała, że jest ok. Potem TSH spadlo.
    Dostałam skierowanie do endokrynologa (bo sie uparłam, że chce skontrolować tarczyce) z adnotacją ważne, 10 tc a babka w poradni na NFZ zapisała mnie na 28 czerwca 2015, gdzie termin porodu miałam w styczniu 2015...
    Gdzie tu sens, gdzie logika...

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2014, 12:41

‹‹ 90 91 92 93 94 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego