Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Mutacja MTHFR 677C-T i PAI-1 4G
Odpowiedz

Mutacja MTHFR 677C-T i PAI-1 4G

Oceń ten wątek:
  • Nowa12345 Debiutantka

Wysłany: 11 lipca 2021, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia35 wrote:
    Dziewczyny,jestem po 1 poronieniu rok temu. Przez kolejny rok starania naturalne i stylmulowane - bez efektów. Zrobiłam badanie na mutacje i wyszły mi mthcr hetero i PAi 1 homo. Zmieniłam lekarza na takiego co się w tym bardziej orientuje o od razu przepisał mi clexane ( czyli heparynę) 5 dni po owulacji. Stwierdził ze acard przy tych mutacjach nie pomoże. Czy któraś z was brała te zastrzyki z heparyny jeszcze na etapie starań i coś to dało ?

Hej, mam te same mutacje i brałam acard od owulacji i heparynę od pozytywnego testu. Zaszłam w ciążę w pierwszym cyklu od starań z tymi lekami. Wszystko na razie Ok.

Księgowa lubi tę wiadomość

• Lili❤️ Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny miała któraś z was tak, że miała same biochemiczne i puste jaja i przy włączeniu acard i heparyny zarodek się rozwinął? Myślę cały czas czy to możliwe, że aż, tak te mutacje działają na mój organizm🤔

• Bunkierka Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2021, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili ja niestety nie wiem, ale skąd wiadomość, że zawsze jajo jest puste?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2021, 13:34

💓 39+0

age.png
  • Lili❤️ Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2021, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bunkierka wrote:
    Lili ja niestety nie wiem, ale skąd wiadomość, że zawsze jajo jest puste?
    Bo miałam dwa razy pod rząd w 8tc puste jaja, w szpitalu mi sprawdzali.. potem dwie biochem..I tak myślę sobie co może być przyczyną i czy teraz leki pomogą. Mam nadzieję że tak

• Bunkierka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2021, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę... To trzymam kciuki, aby leki pomogły! A lekarz coś mówił, co może być przyczyną? Ja po cichu liczę, że mi też acard pomoże..mimo, że lekarze nie widzą wskazań... No cóż trzymam za nas kciuki. :) A Ty księgowa jak się czujesz? :)

💓 39+0

age.png
  • Nowa12345 Debiutantka

Wysłany: 14 lipca 2021, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili❤️ wrote:
    Dziewczyny miała któraś z was tak, że miała same biochemiczne i puste jaja i przy włączeniu acard i heparyny zarodek się rozwinął? Myślę cały czas czy to możliwe, że aż, tak te mutacje działają na mój organizm🤔

Lili ja tak miałam :)

• Księgowa Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2021, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bunkierka, poza zawrotami głowy (które powoli odpuszczają) i ogromną sennością, jest dobrze 😊 dziekuje.
    Jestem wyspana, jak nigdy. Może to dlatego, że zawsze cierpiałam na bezsenność, a teraz zasypiam w 5 minut i budzę się koło 6 sama 🙈 niech tak zostanie, podoba mi się.

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • Ewa100 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2021, 07:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Okazuje się, że mam dwie mutacje pai1hg, mhfhrv667 hetero.
    Zrobiłam wcześniej jeszcze badania, które wykazały
    wydłużona krzepliwość krwi.....
    Pozostałe wyniki są
    Ana 2
    Tyroksyna calkowita
    B12
    Tsh
    Tpo
    Tgab
    Crp
    Kwas foliowy
    Zelazo
    D-dimery
    Białko c i s
    P/c beta 2glikoproteinowr
    Antykoagulant toczniowy
    Aptt - wydłużony czas
    Ratio
    Transaminaza
    Homocysteina
    Antytrombina III

Czy coś bierzecie przy tych mutacjach?
    Za mną dwa poronienia i ciąża pozamaciczna

AMH (lipiec 2020) - 0,72
    07.2020 - IUI -nieudane
    10.2020 - I podejście do in vitro (krótki protokół) pobrano 1 komórkę, 1 blastocysta 4.1.3.
    Transfer 11.2020 - (początkowo beta hcg 5,3), finalnie brak ciąży.
    12.2020 - II podejście do in vitro (długi protokół)
    07.05 - transfer 4.2.2
    14 dpt 315,3
  • Bunkierka Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2021, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Norka01 widzę u Ciebie pozytywny test!! Gratuluję:)
    Czyżbyś też wprowadziła tylko acard i się udało?? :)

Księgowa cieszę się bardzo, że u Was wszystko dobrze:) I że spokojnie sobie rośniecie :D
    Po cichu mam nadzieję, że zaraz do Was dołączę.. chociaż już tyle miesięcy rozczarowań mnie spotkało, że się staram nie nakręcać, że w tym miesiącu będzie inaczej...

Ewa 100, przy tych 2 mutacjach większość dziewczyn ma wprowadzony acard i metylowany kwas foliowy oraz witaminy z grupy B też w tej formie. Najlepiej znaleźć lekarza, który te mutację ogarnia.
    Bo co lekarz to inne teorie. Jedni mówią, że dużo ludzi posiada te mutację i nic się nie dzieje i nie mają znaczenia. Inni wprowadzają leki.
    Niestety nie napisałaś jakie masz wyniki tych pozostałych badań. Ale najlepiej skonsultować je z genetykiem lub hematologiem i ginekologiem prowadzącym.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2021, 12:20

Norka01 lubi tę wiadomość

💓 39+0

age.png
  • Ivanka93 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2021, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny, postanowiłam do Was napisać, bo niedawno dostałam wyniki z testdna i okazało się, że mam dwie mutacje MTHFR 677C hetero i Pai1 hetero konsultowałam te wyniki z genetykiem z testdna ale szczerze nie jestem zadowolona z tej konsultacji... usłyszałam tylko ze te mutacje są bardzo częste i w sumie nie mają żadnego znaczenia dostałam zalecenie aby brać metylowane wit z grupy B na obniżenie homocysteiny i acard 75 po owulacji. Pytałam o heparyne w ciąży ale usłyszałam że nie ma takiej potrzeby bo to łagodna odmiana mutacji i heparyna nie jest konieczna. Tymczasem widzę u Was że w większości nawet przy mutacji hetero macie zalecenie na heparyne po pozytywnym teście... Nie wiem co robić, bo jestem już po jednej stracie I boję się że sam acard to za mało i nawet jeśli uda się zajść to znowu poronie. Czy zeby włączyć heparyne konieczne jest zalecenie od genetyka/hematologa czy decyzję o jej włączeniu moze podjąć sam ginekolog?

🙋‍♀️31 & 🙋‍♂️33

07.2020💔
    07.2021💔
    11.2021💔

🩷 01.01.2023 🌈

age.png
  • Bunkierka Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2021, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co się orientuję, decyzję o wprowadzenie heparyny może podjąć ginekolog. I masz łagodniejszą wersję, bo odziedziczyłaś wadliwy gen od jednego z rodziców-nie od obojga.. (ja mam wersję homozygotyczną, czyli niby gorszą) i od genetyk i od hematologa usłyszałam, że nie jest potrzebny, ani acard, ani heparyna :D Od endokrynologa, usłyszałam, że po pozytywnym teście powinnam mieć wprowadzoną heparynę. Ponieważ nie byłam jeszcze w ciąży, ciężko mi się odnieść do tego co powie ginekolog. Także co lekarz to opinia. Najlepiej znajdź lekarza, który ogarnia te mutację. Ciężko nam coś tu doradzić bo nie jesteśmy lekarzami i nie znamy całej Twojej historii leczenia. Najlepiej skontaktuj się z hematologiem. Może da Ci skierowanie na dalsze badania. I z tego co widzę lekarze w jednym mają rację. Te mutację z tego co widzę tu na forum, bardzo często się pojawiają.

Ivanka93 lubi tę wiadomość

💓 39+0

age.png
  • Ivanka93 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2021, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bunkierka widze właśnie, że wielu lekarzy olewa ten temat ale chyba coś jednak jest na rzeczy skoro czytam, że wielu dziewczynom nawet z lagodniejsza wersja mutacji udaje się donosić ciążę dopiero na heparynie... skoro mówisz, że ginekolog tez moze podjąć decyzje o wdrożeniu heparyny to skonsultuje to jeszcze z nim chociaz wolałabym mieć podkładkę od hematologa czarno na białym.

🙋‍♀️31 & 🙋‍♂️33

07.2020💔
    07.2021💔
    11.2021💔

🩷 01.01.2023 🌈

age.png
  • Andzia35 Ekspertka

Wysłany: 18 lipca 2021, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ivanka93 wrote:
    Witajcie dziewczyny, postanowiłam do Was napisać, bo niedawno dostałam wyniki z testdna i okazało się, że mam dwie mutacje MTHFR 677C hetero i Pai1 hetero konsultowałam te wyniki z genetykiem z testdna ale szczerze nie jestem zadowolona z tej konsultacji... usłyszałam tylko ze te mutacje są bardzo częste i w sumie nie mają żadnego znaczenia dostałam zalecenie aby brać metylowane wit z grupy B na obniżenie homocysteiny i acard 75 po owulacji. Pytałam o heparyne w ciąży ale usłyszałam że nie ma takiej potrzeby bo to łagodna odmiana mutacji i heparyna nie jest konieczna. Tymczasem widzę u Was że w większości nawet przy mutacji hetero macie zalecenie na heparyne po pozytywnym teście... Nie wiem co robić, bo jestem już po jednej stracie I boję się że sam acard to za mało i nawet jeśli uda się zajść to znowu poronie. Czy zeby włączyć heparyne konieczne jest zalecenie od genetyka/hematologa czy decyzję o jej włączeniu moze podjąć sam ginekolog?
    Ja przy mutacji PAI homo dostałam heparynę od owulacji. Lekarz stwierdził ze z jego doświadczeń to pomaga i żeby spróbować 2-3 cykle. Poroniłam już raz i od roku nie mogę ponownie zajść. Oczywiście co lekarz to inna teoria. Hematolog nie widziała potrzeby a nawet uznała wsparcie heparyna za szarlatanstwo 😯w kłonicę niepłodności również zignorowali temat.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2021, 15:20

Ivanka93 lubi tę wiadomość

f2w3rjjg2cdpokqz.png
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2021, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bunkierka, że się tak wtrącę za Norke, chociaz pewnie to potwierdzi, ale chce, zebys uwierzyła, że i Tobie się uda - tak, Norka ma wdrożony Acard 🥰

Ivanka, generalnie rzecz biorąc PAI jest dość częsta mutacja i jeśli nie ma innych - związanych z trombofilia stricte to niestety lekarze zalecają tylko Acard. Co prawda, ja bym wzięła 150, a nie 75. Idąc dalej, straciłaś ciążę na wczesnym etapie, więc faktycznie przemyślałbym kwestie heparyny, ale na Twoim miejscu zapytałabym najpierw ginekologa - jeśli on będzie ja chciał wdrożyć to nie wydawałabym pieniędzy na hematologa 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2021, 15:22

Ivanka93, Bunkierka lubią tę wiadomość

Hashimoto + GB.
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • Ivanka93 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2021, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia35 wrote:
    Ja przy mutacji PAI homo dostałam heparynę od owulacji. Lekarz stwierdził ze z jego doświadczeń to pomaga i żeby spróbować 2-3 cykle. Poroniłam już raz i od roku nie mogę ponownie zajść. Oczywiście co lekarz to inna teoria. Hematolog nie widziała potrzeby a nawet uznała wsparcie heparyna za szarlatanstwo 😯w kłonicę niepłodności również zignorowali temat.

Eh ja też odkąd poroniłam rok temu to nie widziałam dwóch kreseczek cały czas szukam czegoś co mi przeszkadza w zajściu badałam już hormony, robiłam monitoringi, sprawdzaliśmy nasienie, w przyszłym miesiącu mam hsg... teraz sprawdzałam właśnie mutacje moze acard coś pomoże widzę, że u wielu dziewczyn zdało to egzamin.

🙋‍♀️31 & 🙋‍♂️33

07.2020💔
    07.2021💔
    11.2021💔

🩷 01.01.2023 🌈

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2021, 23:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bunkierka tak ja na acardzie 150 i heparyna od pozytywnego testu, z tym że ja nie miałam nigdy problemu z zajściem w ciążę. Nie mogę jednak żadnej ciąży donosić, więc jeszcze nie dziękuję za gratki 🙂 odetchnę z ulgą jak dojdę do drugiego trymestry, o ile dojdę... Acard warto spróbować, szkody nie narobi a może pomóc, u mnie wkoncu pobieranie krwi trwa 5 sekund, krew sika aż miło 😂 wcześniej zawsze były problemy, bo słabo leciała.

• Bunkierka Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2021, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam mocno kciuki! Wierzę, że teraz się uda! U nas niby wszystko ok, ale nigdy nie zobaczyłam II kresek... Chociaż raz czy dwa okres mi się mocno przesunął, ale skończyło się jak zawsze.. bielą... Cóż zobaczę jak będzie w najbliższym czasie. A co do pobrania krwi, też miałam z tym problem, aż kiedyś mi pielęgniarka powiedziała, aby wypić wodę przed pobraniem krwi i problem znikł:) także polecam;)!

Norka01 lubi tę wiadomość

💓 39+0

age.png
  • Karo123 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2021, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2022, 17:11

17 cs All I want for Christmas is You Baby...🎄-> marzenia się spełniły 👶💙

👱🏻‍♀️ kocia mama, PAI homo, VR2 hetero, mthfr oba hetero, KIRy - brak 4 z 5 implantacyjnych, Puste jajo 8+3 ❤️‍🩹, CB 💔, Mój Cud 💙
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2021, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo123, homo jest gorsze, bo po obojgu rodziców, ale nie przejmuj się. Acard wystarczy, tylko od początku, nie w trakcie ciazy. PAI ma wpływ na zagnieżdżenie, a nie poronienia.

Hashimoto + GB.
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • Karo123 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2021, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2022, 17:11

17 cs All I want for Christmas is You Baby...🎄-> marzenia się spełniły 👶💙

👱🏻‍♀️ kocia mama, PAI homo, VR2 hetero, mthfr oba hetero, KIRy - brak 4 z 5 implantacyjnych, Puste jajo 8+3 ❤️‍🩹, CB 💔, Mój Cud 💙
‹‹ 42 43 44 45 46 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ