Mutacja MTHFR 677C-T i PAI-1 4G
-
WIADOMOŚĆ
-
Karo123 wrote:A przez ponad rok nawet nawet biochemow nie miałam. Wzięłam acard i pyk ciąża. Dziekuje Księgowa! Może faktycznie samo poronienie to był losowy przypadek a acard jednak pomógł żeby ta ciąża w ogóle się pojawiła. Lecę czytać od początku wątek 🙈
Pamiętaj, że nawet zdrowa para czasem stara się 12 miesięcy! A Wam się już raz udało, więc teraz będzie z górki. ❤️Karo123 lubi tę wiadomość
Hashimoto + GB.
Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Kolejna konsultacja genetyczna i taka sama opinia. (Genetyk, która pracuję również w klinice leczenia niepłodności). Mutację, które mam nie mają wpływu na zagnieżdżenie się zarodka i nie ma wskazań do brania acardu:/ jedynie są wskazaniem aby brać metylowany kwas foliowy, wit b2, b6 i b12. I szczerze mówiąc tracę nadzieję, że znajdziemy przyczynę niepowodzeń i że się uda... . I komu wierzyć...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2021, 13:53
-
Bunkierka wrote:Kolejna konsultacja genetyczna i taka sama opinia. (Genetyk, która pracuję również w klinice leczenia niepłodności). Mutację, które mam nie mają wpływu na zagnieżdżenie się zarodka i nie ma wskazań do brania acardu:/ jedynie są wskazaniem aby brać metylowany kwas foliowy, wit b2, b6 i b12. I szczerze mówiąc tracę nadzieję, że znajdziemy przyczynę niepowodzeń i że się uda... . I komu wierzyć...
A przypomnij mi, co na to Twoj ginekolog?Hashimoto + GB.
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Mój wysłał mnie z tymi mutacjami do hematologa. I z jego opinią będę wracać do ginekologa. Ale w każdej opinii jest, że nie mam nic stosować. I że wszystko jest ok. Także w przyszłym miesiącu będę się umawiać do mojego lekarza prowadzącego i On pewnie będzie się stosował do tego co napisał hematolog...
-
Bunkierka wrote:Mój wysłał mnie z tymi mutacjami do hematologa. I z jego opinią będę wracać do ginekologa. Ale w każdej opinii jest, że nie mam nic stosować. I że wszystko jest ok. Także w przyszłym miesiącu będę się umawiać do mojego lekarza prowadzącego i On pewnie będzie się stosował do tego co napisał hematolog...
Kochana, jeśli nie widziałaś skutków ubocznych Acardu to ja bym go brała. A ty masz PAI, dobrze pamiętam?Hashimoto + GB.
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Tak dobrze pamiętasz PAI-1 w układzie homozygotycznym oraz MTHFR (A1298C). A ponieważ homocysteinę mam w normie bo zmieniłam formę przyjmowanego kwasu foliowego, to ani hematolog, ani genetycy nie widzą powodu, aby coś zmieniać czy brać. Jedyna propozycja, aby sprawdzić ewentualnie kariotyp... tylko tyle.
-
Bunkierka wrote:Tak dobrze pamiętasz PAI-1 w układzie homozygotycznym oraz MTHFR (A1298C). A ponieważ homocysteinę mam w normie bo zmieniłam formę przyjmowanego kwasu foliowego, to ani hematolog, ani genetycy nie widzą powodu, aby coś zmieniać czy brać. Jedyna propozycja, aby sprawdzić ewentualnie kariotyp... tylko tyle.
A może skontaktuj się z prof. Jezela-Stanek? Ona zaleca Acard przy PAI.Hashimoto + GB.
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2022, 17:11
17 cs All I want for Christmas is You Baby...🎄-> marzenia się spełniły 👶💙
👱🏻♀️ kocia mama, PAI homo, VR2 hetero, mthfr oba hetero, KIRy - brak 4 z 5 implantacyjnych, Puste jajo 8+3 ❤️🩹, CB 💔, Mój Cud 💙 -
Lili❤️ wrote:Witajcie 😊 są tu dziewczyny co mają haschimoto? Jak wyglądały wasze starania? Utrudniało wam to zajście w ciążę?
Kochana, ja mam między innymi Hashimoto.
Jeśli są aktywne przeciwciała to może to utrudniać zajscie w ciążę.Hashimoto + GB.
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Bunkierka a robiłaś dodatkowe badania na krzepliwosc? Mnie mój gin dał skierowanie jak mu pokazałam wyniki mutacji pytałam o hematologa powiedział że możliwe że też mnie skieruje ale najpierw badania. Co do acardu ja bym brała na własną rękę na Twoim miejscu u mnie teraz pierwszy cykl z acardem i coś się zadziało bo dziś beta 10 mlU/ml co prawda myślę że to niestety biochem ale po roku od poronienia to dla mnie i tak postep.
-
Cześć dziewczyny.
W poniedziałek otrzymałam wynik moich badań mutacji.
3 dni zajęło mi przeczytanie całego wątku😂
Mam mutację MTFR hetero i Pai homo…
Staramy się od kwietnia 2020 roku.
W sierpniu zobaczyłam upragnione ⏸, beta 200. Dwa dni potem zaczęłam krwawić i beta zaczęła spadać. Jako, że ciąża nie potwierdzona USG to zakwalifikowane jako ciąża biochemiczna. Ale po opisach dziewczyn widziałam, że po biochemie krwawienie podobne jak okres i mogły się starać dalej w kolejnym cyklu. U mnie krwawienie i potem plamienia trwały prawie przez miesiąc…
Teraz z jednej strony jestem przerażona wynikiem, ale też cieszę się, że być może znalazłam przyczynę niepowodzeń i może coś ruszy.
Czekam na konsultację z moim hematologiem- ale już profilaktycznie wdrożyłam acard 75:)
Księgowa i Norka- wasze historie napawają mnie optymizmem na przyszłość- po diagnozie może się szybko udać.
Księgowa- zainteresowałaś mnie tematem skrzepów podczas 🐵- zawsze myślałam ze to normalne i tak właśnie okres ma wyglądać. -
Paulina, uwierz mi, że z ręką na sercu, gdyby ktoś mnie zapytał o to pół roku temu to powiedziałabym, że to normalne 🙈 dziś wiem, że nie. Kosztowało mnie to sporo energii, czytania, zagłębiania się w to wszystko, ale.. Cieszy mnie to, że ktoś jeszcze z tego korzysta.
Ivanka, ja to już pisałam na innym wątku, ale napisze też tu. To nie biochem, tylko początek ciazy ❤️Ivanka93 lubi tę wiadomość
Hashimoto + GB.
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Ivanka93 wrote:Bunkierka a robiłaś dodatkowe badania na krzepliwosc? Mnie mój gin dał skierowanie jak mu pokazałam wyniki mutacji pytałam o hematologa powiedział że możliwe że też mnie skieruje ale najpierw badania. Co do acardu ja bym brała na własną rękę na Twoim miejscu u mnie teraz pierwszy cykl z acardem i coś się zadziało bo dziś beta 10 mlU/ml co prawda myślę że to niestety biochem ale po roku od poronienia to dla mnie i tak postep.
Jeszcze nie. Ale nie wiem czy ma sens robić to badanie jak obecnie biorę acard i wynik może wyjść zafałszowany..
I wydaje mi się, też, że u Ciebie początek ciąży! Gratuluję!Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2021, 08:45
Ivanka93 lubi tę wiadomość
-
Cześć Dziewczyny. Ma któraś z was Haschimoto? Czy któraś miała tak, że nic nie wiedziała o Haschimoto i były poronienia? I potem gdy były leki włączone to się udało zajść w zdrowa ciążę?
Ja właśnie teraz dowiedziałam się o tym. I myślę, że to przede wszystkim jest problem i dlatego mam poronienia 🤔 -
Księgowa wrote:Kochana, ja mam między innymi Hashimoto.
Jeśli są aktywne przeciwciała to może to utrudniać zajscie w ciążę.
A jak sprawdzić czy przeciwciała są aktywne?
A jakie leki bierzesz na to? I jakąś dietę masz?
Ja od razu zachodzę w ciążę, jednak są poronienia 😔 jestem ciakawa czy to jest przez to haschimoto 🤔 -
Lili❤️ wrote:Miałam takie zamieszanie, że zapomniałam, że już tu pisałam takiego posta, 🤦♀️😅
A jak sprawdzić czy przeciwciała są aktywne?
A jakie leki bierzesz na to? I jakąś dietę masz?
Ja od razu zachodzę w ciążę, jednak są poronienia 😔 jestem ciakawa czy to jest przez to haschimoto 🤔
W tym momencie biorę leki na nadczynność - ja mam dwie choroby - Hashimoto i Gravesa-Basedowa 😔 jeszcze gorzej że się tak wyrażę.
Zrób sobie anty-TG i anty-TPO - to bada poziom przeciwciał.
Do diet się nie nadaje, ale generalnie dużo ryb się powinno i uważać na warzywa strączkowe. Warto brać witaminy prenatalne z jodem. 😊Hashimoto + GB.
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Księgowa wrote:W tym momencie biorę leki na nadczynność - ja mam dwie choroby - Hashimoto i Gravesa-Basedowa 😔 jeszcze gorzej że się tak wyrażę.
Zrób sobie anty-TG i anty-TPO - to bada poziom przeciwciał.
Do diet się nie nadaje, ale generalnie dużo ryb się powinno i uważać na warzywa strączkowe. Warto brać witaminy prenatalne z jodem. 😊
Ja zrobiłam te badania i wyszło mi anty TG 202, 2 gdzie norma to 150. I na tej podstawie lekarz stwierdził, że mam haschimoto i lekka nie doczynność. Czekam na wizytę do endokrynologa.
Też myślę nad dieta, bo lekarz namawia i sama nie wiem 🤔 -
Lili❤️ wrote:Ah No tak, przecież już mi opisywałaś swoją sytuację i przepraszam, ale nie pamiętałam 🤦♀️
Ja zrobiłam te badania i wyszło mi anty TG 202, 2 gdzie norma to 150. I na tej podstawie lekarz stwierdził, że mam haschimoto i lekka nie doczynność. Czekam na wizytę do endokrynologa.
Też myślę nad dieta, bo lekarz namawia i sama nie wiem 🤔
USG jest też bardzo ważne. Ale jeśli masz niedoczynność i Hashimoto to pewnie biorąc pod uwagę Twoja historie, endokrynolog przepisze Ci leki. Nie jest to w każdym razie nie do przejścia 😊
Co do diety - pytanie, czy potrafisz. 😊 Najlepiej byłoby szukać dietetyka klinicznego, który ma pojęcie nie tylko o diecie, ale diecie w konkretnych chorobach. Ja się do tego nie nadaje, więc odpuscilam 🙈
Nic nie szkodzi 🥰Hashimoto + GB.
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Księgowa wrote:USG jest też bardzo ważne. Ale jeśli masz niedoczynność i Hashimoto to pewnie biorąc pod uwagę Twoja historie, endokrynolog przepisze Ci leki. Nie jest to w każdym razie nie do przejścia 😊
Co do diety - pytanie, czy potrafisz. 😊 Najlepiej byłoby szukać dietetyka klinicznego, który ma pojęcie nie tylko o diecie, ale diecie w konkretnych chorobach. Ja się do tego nie nadaje, więc odpuscilam 🙈
Nic nie szkodzi 🥰
Tak, mam dietetyka klinicznego i nie źle kasuje 😮 u mnie z dieta będzie ciężko 😱 już nie umiem sobie tego wyobrazić.. Poczekam za wizyta i zobaczymy 😊 dziękuję Ci bardzo 😘
A ty jak się czujesz? Wszystko dobrze? 😊