Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Mutacja MTHFR 677C-T i PAI-1 4G
Odpowiedz

Mutacja MTHFR 677C-T i PAI-1 4G

Oceń ten wątek:
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2021, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo123 wrote:
    A przez ponad rok nawet nawet biochemow nie miałam. Wzięłam acard i pyk ciąża. Dziekuje Księgowa! Może faktycznie samo poronienie to był losowy przypadek a acard jednak pomógł żeby ta ciąża w ogóle się pojawiła. Lecę czytać od początku wątek 🙈

Pamiętaj, że nawet zdrowa para czasem stara się 12 miesięcy! A Wam się już raz udało, więc teraz będzie z górki. ❤️

Karo123 lubi tę wiadomość

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • Bunkierka Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2021, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolejna konsultacja genetyczna i taka sama opinia. (Genetyk, która pracuję również w klinice leczenia niepłodności). Mutację, które mam nie mają wpływu na zagnieżdżenie się zarodka i nie ma wskazań do brania acardu:/ jedynie są wskazaniem aby brać metylowany kwas foliowy, wit b2, b6 i b12. I szczerze mówiąc tracę nadzieję, że znajdziemy przyczynę niepowodzeń i że się uda... :(. I komu wierzyć... :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2021, 13:53

💓 39+0

age.png
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2021, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bunkierka wrote:
    Kolejna konsultacja genetyczna i taka sama opinia. (Genetyk, która pracuję również w klinice leczenia niepłodności). Mutację, które mam nie mają wpływu na zagnieżdżenie się zarodka i nie ma wskazań do brania acardu:/ jedynie są wskazaniem aby brać metylowany kwas foliowy, wit b2, b6 i b12. I szczerze mówiąc tracę nadzieję, że znajdziemy przyczynę niepowodzeń i że się uda... :(. I komu wierzyć... :(

A przypomnij mi, co na to Twoj ginekolog?

Hashimoto + GB.
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • Bunkierka Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2021, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój wysłał mnie z tymi mutacjami do hematologa. I z jego opinią będę wracać do ginekologa. Ale w każdej opinii jest, że nie mam nic stosować. I że wszystko jest ok. Także w przyszłym miesiącu będę się umawiać do mojego lekarza prowadzącego i On pewnie będzie się stosował do tego co napisał hematolog...

💓 39+0

age.png
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2021, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bunkierka wrote:
    Mój wysłał mnie z tymi mutacjami do hematologa. I z jego opinią będę wracać do ginekologa. Ale w każdej opinii jest, że nie mam nic stosować. I że wszystko jest ok. Także w przyszłym miesiącu będę się umawiać do mojego lekarza prowadzącego i On pewnie będzie się stosował do tego co napisał hematolog...

Kochana, jeśli nie widziałaś skutków ubocznych Acardu to ja bym go brała. A ty masz PAI, dobrze pamiętam?

Hashimoto + GB.
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • Bunkierka Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2021, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak dobrze pamiętasz PAI-1 w układzie homozygotycznym oraz MTHFR (A1298C). A ponieważ homocysteinę mam w normie bo zmieniłam formę przyjmowanego kwasu foliowego, to ani hematolog, ani genetycy nie widzą powodu, aby coś zmieniać czy brać. Jedyna propozycja, aby sprawdzić ewentualnie kariotyp... tylko tyle. :(

💓 39+0

age.png
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2021, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bunkierka wrote:
    Tak dobrze pamiętasz PAI-1 w układzie homozygotycznym oraz MTHFR (A1298C). A ponieważ homocysteinę mam w normie bo zmieniłam formę przyjmowanego kwasu foliowego, to ani hematolog, ani genetycy nie widzą powodu, aby coś zmieniać czy brać. Jedyna propozycja, aby sprawdzić ewentualnie kariotyp... tylko tyle. :(

A może skontaktuj się z prof. Jezela-Stanek? Ona zaleca Acard przy PAI.

Hashimoto + GB.
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • Lili❤️ Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2021, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie 😊 są tu dziewczyny co mają haschimoto? Jak wyglądały wasze starania? Utrudniało wam to zajście w ciążę?

• Karo123 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2021, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2022, 17:11

17 cs All I want for Christmas is You Baby...🎄-> marzenia się spełniły 👶💙

👱🏻‍♀️ kocia mama, PAI homo, VR2 hetero, mthfr oba hetero, KIRy - brak 4 z 5 implantacyjnych, Puste jajo 8+3 ❤️‍🩹, CB 💔, Mój Cud 💙
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2021, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili❤️ wrote:
    Witajcie 😊 są tu dziewczyny co mają haschimoto? Jak wyglądały wasze starania? Utrudniało wam to zajście w ciążę?

Kochana, ja mam między innymi Hashimoto.
    Jeśli są aktywne przeciwciała to może to utrudniać zajscie w ciążę.

Hashimoto + GB.
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • Ivanka93 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2021, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bunkierka a robiłaś dodatkowe badania na krzepliwosc? Mnie mój gin dał skierowanie jak mu pokazałam wyniki mutacji pytałam o hematologa powiedział że możliwe że też mnie skieruje ale najpierw badania. Co do acardu ja bym brała na własną rękę na Twoim miejscu u mnie teraz pierwszy cykl z acardem i coś się zadziało bo dziś beta 10 mlU/ml co prawda myślę że to niestety biochem ale po roku od poronienia to dla mnie i tak postep.

🙋‍♀️31 & 🙋‍♂️33

07.2020💔
    07.2021💔
    11.2021💔

🩷 01.01.2023 🌈

age.png
  • Paulina1106 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2021, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.
    W poniedziałek otrzymałam wynik moich badań mutacji.
    3 dni zajęło mi przeczytanie całego wątku😂
    Mam mutację MTFR hetero i Pai homo…

Staramy się od kwietnia 2020 roku.
    W sierpniu zobaczyłam upragnione ⏸, beta 200. Dwa dni potem zaczęłam krwawić i beta zaczęła spadać. Jako, że ciąża nie potwierdzona USG to zakwalifikowane jako ciąża biochemiczna. Ale po opisach dziewczyn widziałam, że po biochemie krwawienie podobne jak okres i mogły się starać dalej w kolejnym cyklu. U mnie krwawienie i potem plamienia trwały prawie przez miesiąc…

Teraz z jednej strony jestem przerażona wynikiem, ale też cieszę się, że być może znalazłam przyczynę niepowodzeń i może coś ruszy.
    Czekam na konsultację z moim hematologiem- ale już profilaktycznie wdrożyłam acard 75:)

Księgowa i Norka- wasze historie napawają mnie optymizmem na przyszłość- po diagnozie może się szybko udać.

Księgowa- zainteresowałaś mnie tematem skrzepów podczas 🐵- zawsze myślałam ze to normalne i tak właśnie okres ma wyglądać.

👩‍💼 35
    👨‍💼 39

08.2020 💔
    03.2022 7+5 Lilka 👼

MTFR hetero😿 PAI homo😿
    KIR BX nieobecny: 2DS3
    Cross match -25% ➡️ 2% 🎉
    Allo mlr- 37%➡️ 55,2🎉

14.11.2022 ⏸️ 🙏🏻
    03.08.2023 👶🏻 Izabela
    3920g, 57cm💪🏻

age.png

22.06.2024 ⏸️ 🙏🏻

preg.png
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2021, 00:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina, uwierz mi, że z ręką na sercu, gdyby ktoś mnie zapytał o to pół roku temu to powiedziałabym, że to normalne 🙈 dziś wiem, że nie. Kosztowało mnie to sporo energii, czytania, zagłębiania się w to wszystko, ale.. Cieszy mnie to, że ktoś jeszcze z tego korzysta.

Ivanka, ja to już pisałam na innym wątku, ale napisze też tu. To nie biochem, tylko początek ciazy ❤️

Ivanka93 lubi tę wiadomość

Hashimoto + GB.
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • Bunkierka Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2021, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ivanka93 wrote:
    Bunkierka a robiłaś dodatkowe badania na krzepliwosc? Mnie mój gin dał skierowanie jak mu pokazałam wyniki mutacji pytałam o hematologa powiedział że możliwe że też mnie skieruje ale najpierw badania. Co do acardu ja bym brała na własną rękę na Twoim miejscu u mnie teraz pierwszy cykl z acardem i coś się zadziało bo dziś beta 10 mlU/ml co prawda myślę że to niestety biochem ale po roku od poronienia to dla mnie i tak postep.

Jeszcze nie. Ale nie wiem czy ma sens robić to badanie jak obecnie biorę acard i wynik może wyjść zafałszowany..

I wydaje mi się, też, że u Ciebie początek ciąży! Gratuluję! :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2021, 08:45

Ivanka93 lubi tę wiadomość

💓 39+0

age.png
  • Lili❤️ Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny. Ma któraś z was Haschimoto? Czy któraś miała tak, że nic nie wiedziała o Haschimoto i były poronienia? I potem gdy były leki włączone to się udało zajść w zdrowa ciążę?
    Ja właśnie teraz dowiedziałam się o tym. I myślę, że to przede wszystkim jest problem i dlatego mam poronienia 🤔

• Lili❤️ Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księgowa wrote:
    Kochana, ja mam między innymi Hashimoto.
    Jeśli są aktywne przeciwciała to może to utrudniać zajscie w ciążę.
    Miałam takie zamieszanie, że zapomniałam, że już tu pisałam takiego posta, 🤦‍♀️😅
    A jak sprawdzić czy przeciwciała są aktywne?
    A jakie leki bierzesz na to? I jakąś dietę masz?
    Ja od razu zachodzę w ciążę, jednak są poronienia 😔 jestem ciakawa czy to jest przez to haschimoto 🤔

• Księgowa Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili❤️ wrote:
    Miałam takie zamieszanie, że zapomniałam, że już tu pisałam takiego posta, 🤦‍♀️😅
    A jak sprawdzić czy przeciwciała są aktywne?
    A jakie leki bierzesz na to? I jakąś dietę masz?
    Ja od razu zachodzę w ciążę, jednak są poronienia 😔 jestem ciakawa czy to jest przez to haschimoto 🤔

W tym momencie biorę leki na nadczynność - ja mam dwie choroby - Hashimoto i Gravesa-Basedowa 😔 jeszcze gorzej że się tak wyrażę.

Zrób sobie anty-TG i anty-TPO - to bada poziom przeciwciał.

Do diet się nie nadaje, ale generalnie dużo ryb się powinno i uważać na warzywa strączkowe. Warto brać witaminy prenatalne z jodem. 😊

Hashimoto + GB.
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • Lili❤️ Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księgowa wrote:
    W tym momencie biorę leki na nadczynność - ja mam dwie choroby - Hashimoto i Gravesa-Basedowa 😔 jeszcze gorzej że się tak wyrażę.

Zrób sobie anty-TG i anty-TPO - to bada poziom przeciwciał.

Do diet się nie nadaje, ale generalnie dużo ryb się powinno i uważać na warzywa strączkowe. Warto brać witaminy prenatalne z jodem. 😊
    Ah No tak, przecież już mi opisywałaś swoją sytuację i przepraszam, ale nie pamiętałam 🤦‍♀️
    Ja zrobiłam te badania i wyszło mi anty TG 202, 2 gdzie norma to 150. I na tej podstawie lekarz stwierdził, że mam haschimoto i lekka nie doczynność. Czekam na wizytę do endokrynologa.
    Też myślę nad dieta, bo lekarz namawia i sama nie wiem 🤔

• Księgowa Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili❤️ wrote:
    Ah No tak, przecież już mi opisywałaś swoją sytuację i przepraszam, ale nie pamiętałam 🤦‍♀️
    Ja zrobiłam te badania i wyszło mi anty TG 202, 2 gdzie norma to 150. I na tej podstawie lekarz stwierdził, że mam haschimoto i lekka nie doczynność. Czekam na wizytę do endokrynologa.
    Też myślę nad dieta, bo lekarz namawia i sama nie wiem 🤔

USG jest też bardzo ważne. Ale jeśli masz niedoczynność i Hashimoto to pewnie biorąc pod uwagę Twoja historie, endokrynolog przepisze Ci leki. Nie jest to w każdym razie nie do przejścia 😊
    Co do diety - pytanie, czy potrafisz. 😊 Najlepiej byłoby szukać dietetyka klinicznego, który ma pojęcie nie tylko o diecie, ale diecie w konkretnych chorobach. Ja się do tego nie nadaje, więc odpuscilam 🙈

Nic nie szkodzi 🥰

Hashimoto + GB.
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • Lili❤️ Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księgowa wrote:
    USG jest też bardzo ważne. Ale jeśli masz niedoczynność i Hashimoto to pewnie biorąc pod uwagę Twoja historie, endokrynolog przepisze Ci leki. Nie jest to w każdym razie nie do przejścia 😊
    Co do diety - pytanie, czy potrafisz. 😊 Najlepiej byłoby szukać dietetyka klinicznego, który ma pojęcie nie tylko o diecie, ale diecie w konkretnych chorobach. Ja się do tego nie nadaje, więc odpuscilam 🙈

Nic nie szkodzi 🥰

Tak, mam dietetyka klinicznego i nie źle kasuje 😮 u mnie z dieta będzie ciężko 😱 już nie umiem sobie tego wyobrazić.. Poczekam za wizyta i zobaczymy 😊 dziękuję Ci bardzo 😘
    A ty jak się czujesz? Wszystko dobrze? 😊

‹‹ 43 44 45 46 47 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ