Nieprawidłwy kariotyp
-
WIADOMOŚĆ
-
Przede wszystkim opierasz sie na domyslach a to zly kierunek. Nie kazda wada w kariotypow oznacza ze ktos mial w rodzinie ten problem. Np. u nas obojga nie bylo zadnych poronien, martwych porodów i chorych dzieci. Bylismy zaskoczeni translokacja!!! Tak jak pisala Mila, niektore wady powstaja de novo (nie sa dziedziczne) co oznacza ze dochodzi do błędów przypadkowo po połączeniu komorki jajowej i plemnika.
Co do problemów macicznych skad wiesz ze nic nie wykryto? Mialas histeroskopie? Bo wiele z tych rzeczy - polipow, zrostow, wad macicy nie widac w zwyklym usg.
Jakosc nasienia oraz komorek jajowych tez ma duze znaczenie jesli chodzi o rozwoj zarodka.
Tak jak pisalam wcześniej, ja bym postawila na szeroką diagnostyke zeby nie tracic lat, zdrowia i nerwow.Hashimoto, Pai-1 4G homo, nk 17 %, th1 wysokie, amh 3,76
01.2020 - sis,2x histero, usuniecie przegrody
Zmiana Vitrolive Szczecin----> Invicta Gdańsk
On- slabe nasienie, translokacja rob. 45 xy ( 13,14)
01.06.2020 14 kumulusow-13 MII- IMSI - 8 ❄
20.06.2020 10 kumulusow - 6 MII - IMSI - 2 ❄
8 badanych PGS - 5 zdrowych ❄
26.08. - transfer 6.1.1.
6dpt - bhcg 9, 8 dpt - bhcg 32, 9 dpt - bhcg 56, 12 dpt - bhcg 220, 14dpt - bhcg 600, 17 dpt - bhcg 1867
3.05.2021 ❤ "Dokądkolwiek pójdę poniosę za sobą twój pierwszy krzyk..." -
A co do relacji z mezem... no wiesz ciężko tu doradzać ale nie wyglada to dobrze. Dlatego badania powinniście robić razem tzn. oboje kariotypy, niech maz zrobi badanie nasienia poszerzone o defragmentacje i morfologie! Porozmawiaj z nim o tym. Moze sie okazac, ze przyczyna jest po stronie męża a ty sie ciagle obwinasz i linczujesz. Moj m tez byl pewny, ze to raczej ze mna jest cos nie tak i bardzo spokornial po wynikach. Wiec glowa do gory! Teściową olej bo sie wykończysz dziewczyno.Hashimoto, Pai-1 4G homo, nk 17 %, th1 wysokie, amh 3,76
26.08. - transfer 6.1.1.
6dpt - bhcg 9, 8 dpt - bhcg 32, 9 dpt - bhcg 56, 12 dpt - bhcg 220, 14dpt - bhcg 600, 17 dpt - bhcg 1867
Czesc Bella, przeczytalam o Twoich problemach. Wiesz czasami tak sie dzieje, ze na bardzo wczesnym etapie traci sie ciaze. Czasami nie jest to zwiazane z nosicielstwem wady genetycznej. Tak sie dzieje ...
Tak bylo u siostry mojego meza. Ma teraz 41 lat i miesiac temu urodzila zdrowa dziewczynke - swoje pierwsze dziecko. Wczesniej miala 2 poronienia jedno na bardzo wczesnym etapie i byla zalamana, ale za 3 razem sie udalo
Dziewczyny bardzo dobrze Ci radza. Jesli zbadac kariotyp to Twoj i koniecznie meza. Histeroskopia to tez wazne badanie . Mialam wykonane w celu sprawdzenia czy nie ma malych polipow lub jakiegos bledu w macicy. Badanie nasienia takze jest wazne. Wadliwe lub slabe nasienie moze byc przyczyna ciazy biochemicznej. Takze slabe komorki jajowe moga byc przyczyna. Mozesz takze zrobic to badanie na trombofilie i mutacje MTHFR , ktora ma wiele kobiet i mezczyzn. Jesli wyjdzie takowa mutacja to nie ma katastrofy. Stosuje sie metylowe witaminy - kwas foliowy witamine b6 i b12 metylowane. Mozesz tez zbadac poziom witaminy d3 i brac kwasy omega 3
Moze dobrze jest porozmawiac z mezem o jego mamie. I delikate wytlumaczyc, ze to dla Ciebie bolesna kwestia i dalsze planowanie i badania chcedz tylko z mezem i lekarzem omawiac. Wiesz my np zupelnie nikomu do konca 3 miesiaca nie mowilismy o ciazy. Prosilam meza, aby nie informowal jego rodziny . Zawsze mozna powiedziec mezowi po co mame za wczasu denerwowac itp.
Mysle, ze nie powinnas sie zle nastawiac. Masz dopiero 30 lat. Jestes bardzo mloda. Mieszkam w Niemczech mam 32 lata za miesiac 33. Moja ginekolog oznajmila mi radosnie w gabinecie o to najlepsze lata na ciaze. Tak jak wiekszosc Polek myslalam sobie ze to juz troszke pozno i moja ginekolog z usmiechem na twarzy oznajmila, ze jej pacjentki Niemki planuja rodziny czesto w wieku 35 lat i wiecej. ...
Prosze nie zalamuj sie. Mysl pozytywnie. I pamietaJ to nie jest niczyja wina, ze sie nie udalo.
Jestes swiezo po slubie. Moze warto z mezem sie zrelaksowac. Jechac gdzies, podczas pandemi to trudne, ale spedzic troche czasu razem nie zamartwiajac sie. Posmiac sie razem nawet jak nie jest Ci teraz do smiechu. Moze spotkac jakis fajnych znajomych. Czesto to bardzo pomaga. I jak najbardzieJ rozmowa z dobrym psychologiem takze pomaga . Bedzie dobrze. -
Dziewczynki moje kochane jutro wizyta podglądowa, zobaczymy ile jajcòw urosło. Trzymajcie kciuki 😘
Stanka36, Anka 32 lubią tę wiadomość
2xIUI
styczeń 2019(Imsi - 2 blastki-4AA,4BA)-PGS -Transfer blastki
czerwiec 2019(Imsi - 2 blastki)-Transfer blastki 4BA -poronienie 8 tydz.
Transfer blastki 3BB
luty 2020 pobrano 13 oocytów-są 4 blastocysty - PGS)- 1 zdrowy zarodek , transfer
4IVF - 9 komórek ( transfer 3 dniowca , 3 ❄❄❄, 4AA,4AA,3AA))
Czynnik męski-translokacja (3,7)
Niedoczynność tarczycy
Wysoka prolaktyna
Trombofilia - ok
Ana - dodatnie -
mila82 wrote:Dziewczynki moje kochane jutro wizyta podglądowa, zobaczymy ile jajcòw urosło. Trzymajcie kciuki 😘
Mocne kciukasy✊✊🤗mila82 lubi tę wiadomość
Hashimoto, Pai-1 4G homo, nk 17 %, th1 wysokie, amh 3,76
26.08. - transfer 6.1.1.
nick nieaktualny
-
Kitka my mieliśmy cytogenetyczne robione, w alabie, w 2017r. Nie zastanawialam sie nad tym jaka metoda. Nie wiem jak teraz ale placilismy po znajomosci 540zl od sztuki.
Mila powodzenia, tzn.ze juz cykl rozpoczęty tak? Przepraszam nie znam sie za bardzo w procedurze. -
nick nieaktualnyWłaśnie doczytałam, że ten molekularny to kosztuje jeszcze raz tyle co te cytogenetyczne 😱
To już chyba moje wątpliwości się rozwiały 😂
Przy okazji w Łodzi w GENOS robią za 600zł/para, więc cena naprawdę chyba najniższa jaką do tej pory znalazłam, bo tak wszędzie 800-1000zł/para.
Dziękuję za odpowiedz Nadzieja 😘Nadzieja1314 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny,
Odebralam dzisiaj wynik testu podwójnego pappa i beta. Wyszedl nieźle. Ryzyko podstawowe oczywiscie wysokie ze wzgledu na mój wiek ale zredukowane juz lepiej. Wg opinii na wyniku nie wymagam amniopunkcji. Ryzyko zahamowania wewnatrzmacicznego 1/400 i nie wiem czy to duzo czy malo. Nie rozmawialam dzis z lekarzem, wynik dostalam w recepcji. Za tydzien usg wiec dowiem się wiecej. Troche mi ulzylo...
Mila, jak tam twoj kurniczek?
Anka32, ile przyjmujesz teraz progesteronu?Hashimoto, Pai-1 4G homo, nk 17 %, th1 wysokie, amh 3,76
26.08. - transfer 6.1.1.
Dziękuję kochane za kciuki.jest 10 Jajeczek i punkcja we wtorek 😊.przewidywany transfer 3 dniowca.
Stanka kamień z serca .Możesz odetchnąć. 😘Stanka36, Anka 32 lubią tę wiadomość
2xIUI
styczeń 2019(Imsi - 2 blastki-4AA,4BA)-PGS -Transfer blastki
czerwiec 2019(Imsi - 2 blastki)-Transfer blastki 4BA -poronienie 8 tydz.
Transfer blastki 3BB
luty 2020 pobrano 13 oocytów-są 4 blastocysty - PGS)- 1 zdrowy zarodek , transfer
4IVF - 9 komórek ( transfer 3 dniowca , 3 ❄❄❄, 4AA,4AA,3AA))
Czynnik męski-translokacja (3,7)
Niedoczynność tarczycy
Wysoka prolaktyna
Trombofilia - ok
Ana - dodatnie -
Czesc Stanka, profilaktycznie mam brac 200 mg progesteronu na noc, ale to tylko profilaktycznie wlasciwie bez potrzeby do konca ciazy. Moja ginekolog robi wszystko abym nie stracila ciazy. Bo jestem po poronieniach. Mam tez co miesiac badana krew w kier. Krzepniecia krwi i trombozy tez profilaktycznie .
-
nick nieaktualnyAnka 32 wrote:Kitka 87 ja mialam robione badanie genetyczne w Centrum Zdrowia Matki Polki. Badanie mialam z mezem darmowe ze skierowaniem do poradni genetycznej od lekarza rodzinnego.
Dziękuję Aniu.
U mnie trzy cb, ale mam tylko jedną - ostatnią tak udokumentowaną, więc nas raczej genetyk nie zakwalifikuje na NFZ, a poza tym trochę się czeka na NFZ na taką wizytę, prawda? -
Kitka_87 wrote:Dziękuję Aniu.
U mnie trzy cb, ale mam tylko jedną - ostatnią tak udokumentowaną, więc nas raczej genetyk nie zakwalifikuje na NFZ, a poza tym trochę się czeka na NFZ na taką wizytę, prawda?
My mielismy ok 13 lat temu te badania robione. U mnie moje dziecko zmarlo na chorobe genetyczna i moj brat mial identyczna chorobe. Wczesniej leczylam sie na patologi ciazy w CZMP i moj brat mial w tym szpitalu przeprowadzona operacje serca. Ze skierowaniem nie bylo problemu. Po 3 stratach ciaz nie powinno byc problemu ze skierowaniem. To skierowanie daje lekarz rodzinny. Ja dzwonilam do poradni genetyczna w CZMP w Lodzi i powiedzialam tylko ze mam skierowanie i potrzebuje termin. Nie musial nas genetyk kwalifikowac na NFZ bo juz mielismy skierowanie od lekarza rodzinnego. -
Dziewczyny bardzo Was przepraszam, nie chcialam juz truc ale jestem na skraju.. Byłam we wtotek u lekarza i nie jest ok. Pevherzyk ciazowy jest maly natomiast pecherzyk zoltkowy YS jest za duzy ma juz 5,4mm w 7.0 hbd. Bylo bicie serca wiec na razie jeszcze zarodek zyje, ale podobno za duzy YS oznacza powazne wady genetyczne ktore prowadza do poronienia. Dlatego jeszcze bardziej obawiam sie ze niezbedne bedzie badanie kariotypu, ktore wykaze jakas translokacje albo inne nieprawidlowosci. Krwiakow, torbieli nie ma, zadnych cech oddzielania lozyska, takze tyle co ten pecherzyk zoltkowy wskazujacy na wady genetycxne. Ten pecherzyk rosnie do minimum 10 tyg czasem do 11, jego wielkosc nie powinna wtedy byc powyzej 6mm a on juz w 7.0hbd ma 5.4mm. Pytalam kolezanek kazda mowila w 7 tygodniu maksymalnie 4.5mm to nawet wiekszy problem niz za maly oecherzyk ciazowt
-
Bella1290 wrote:Dziewczyny bardzo Was przepraszam, nie chcialam juz truc ale jestem na skraju.. Byłam we wtotek u lekarza i nie jest ok. Pevherzyk ciazowy jest maly natomiast pecherzyk zoltkowy YS jest za duzy ma juz 5,4mm w 7.0 hbd. Bylo bicie serca wiec na razie jeszcze zarodek zyje, ale podobno za duzy YS oznacza powazne wady genetyczne ktore prowadza do poronienia. Dlatego jeszcze bardziej obawiam sie ze niezbedne bedzie badanie kariotypu, ktore wykaze jakas translokacje albo inne nieprawidlowosci. Krwiakow, torbieli nie ma, zadnych cech oddzielania lozyska, takze tyle co ten pecherzyk zoltkowy wskazujacy na wady genetycxne. Ten pecherzyk rosnie do minimum 10 tyg czasem do 11, jego wielkosc nie powinna wtedy byc powyzej 6mm a on juz w 7.0hbd ma 5.4mm. Pytalam kolezanek kazda mowila w 7 tygodniu maksymalnie 4.5mm to nawet wiekszy problem niz za maly oecherzyk ciazowt
Witaj Bella, mam nadzieje, ze bedzie wszystko ok i ze jednak nie bedzie choroby genetycznej. Trzymam za ciebie kciuki. Moze ginekolog lub twoj lekarz rodzinny moze tobie i mezowi dac skierowanie do poradni genetycznej na badania ?