Pierwsza owulacja po poronieniu- kiedy?
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej,
Ja po kolejnym poronieniu na owu czekam jak na szpilkach, mam nadzieję że będzie niebawem.
Beta z piątku 137, jutro jadę powtórzyć czy spadła do 0. Bo już zaczęliśmy starania.
Też mnie ciekawi, czy owu wystąpi dopiero jak beta spadnie do 0?
Collect ja bym zrobiła teombofilie i zespl antyfosfolipidowy na poczatekMTHFR heteri
PAI-1 homo
Problem z utrzymaniem ciąży - immunologia.
💔24.07.2022 r. Aniołek. (7tc/10tc) [*] Sławek
💔04.04.2023 r. Aniołek (8tc/10tc) [*] Józio
❤️ 02.02.2024 r. Feliks, 3370g, 54cm, 10pkt
💔12.02.2025 r. Aniołek (5tc/9tc) [*] Marianna
[img][/img] -
eRKow. wrote:Hej,
Ja po kolejnym poronieniu na owu czekam jak na szpilkach, mam nadzieję że będzie niebawem.
Beta z piątku 137, jutro jadę powtórzyć czy spadła do 0. Bo już zaczęliśmy starania.
Też mnie ciekawi, czy owu wystąpi dopiero jak beta spadnie do 0?
Collect ja bym zrobiła teombofilie i zespl antyfosfolipidowy na poczatekStarania od 06.2023
10.2024 monitoring USG + badania hormonów
3 dc:
Kwas foliowy 10.3 ng/ml
FSH 5.42 mIY/ml
LH 3.95 mIU/ml
Estradiol 30.5 pg/ml
witamina D3 31.5 ng/ml
21 dc:
TSH 1.019, FT3 2.52, FT4 0.92, progesteron 14.8, AMG 16.72 pmol/l
27 dc: glukoza na czczo: 97, glukoza po OGGT 95, kortyzol 20,6, insulina na czczo: 7,9
05.12.2024 sonoHSG jajowody drożne
24.12.2024 r. II kreski
15.01.2025 r. 6t6d. ciąża pojedyncza, CRL 9,9 mm, FHR 151/min
15.02.2025 Poronienie chybione w 7tc. Brak czynności serca😭 -
Trombofilie można odrazu bo to badanie genetyczne (wymaz z policzka) a co do zespołu antyfosfolipidowego to zdania są podzielone. Teoretycznie do 6 tygodni po poronieniu wynik może być zaburzony przez ciążę. Ja osobiście planuję zrobić dopiero po tych 6 tygodniach.
A co do bety i owu, to z tego co ja czytałam dodatnia beta hamuje dojrzewanie jajeczka więc raczej są małe szanse na owulację. Niektóre dziewczyny mają jeszcze słabo dodatnia betę jak już pierwszy okres po poronieniu się zaczyna. Ja bym się wstrzymała ze staraniami w tym cyklu. Czas czasem ale organizm musi dojść do siebie fizycznie - ustabilizować poziomy poszczególnych hormonów.starania od 2022
🙍♀️'92
AMH - 7,48
PCOS w obrazie usg - brak objawów, cykle regularne, potwierdzone owulacje
❌MTHTR A1298 homo
❌PAI hetero
✅homocysteina - 7
✅ASA
✅KIR 4/5 brak 2DS5
✅HLA-C oboje C1
? ANA miano 1:80 typ jąderkowy i plamisty
🙍♂️'90
Koncentracja 2,1 mln/ml
Morfologia 4%
❌FSH - 15,64
✅kariotyp, CFTR, usg jąder
2022 - histeroskopia (polipy)
2024 - polipektomia
I IVF (menopur 150, orgalutran)
11.2024 - punkcja: 19 pobranych, 12 dojrzałych, 8 zapłodnionych, ❄️❄️❄️❄️
12.12.24 FET I EG (estrofem, cyclogest, duphaston, claxane)
5 dpt ⏸️, 6 dpt beta 55, 8 dpt beta 162, 11 dpt beta 537, 15 dpt beta 3378, 21 dpt USG GS 1,65 cm CRL 0,2 cm, 7w6d CRL 1,47 cm i ❤️, 9w6d poronienie zatrzymane (8+2) indukcja farmakologiczna 💔. -
Hej Dziewczyny, ja też czekam na upragnioną owulację🙈 Pierwszy cykl po poronieniu może być nieregulany, głównie z powodu hormonów, poziomu bety i tempa jej spadku. Z tego co czytam, @ czesto pojawia sie po 4-6 tygodniach, wtedy jeżeli wszystko wrocilo do normy, owulacja wypadalaby ok 2 tyg wczesniej.
Mi w piątek beta wyszla na poziome 11.7, a na usg było widać małe pęcherzyki, więc zamierzam powtórzyc badanie w ten piatek i wróce do obserwacji temperatury i testów.
Trzymam kciuki za nas 🤞🤞👧🏼36
02.2024 starania o pierwsze 👶
21.12.2024 ⏸️
02.2025 💔 11tc
03.2025 nie poddajemy się 🫶 -
Hej, u mnie w piątek minie 4 tygodnie od wyjścia ze szpitala po poronieniu farmakologicznym. Niestety owulacji wgl nie widać, brak objawów i testy też za bardzo nie pokazują. Więc niestety szykuje się na cykl bezowulacyjny. Liczę że @ przyjdzie szybko 🙈
-
Magnes wrote:Hej, u mnie w piątek minie 4 tygodnie od wyjścia ze szpitala po poronieniu farmakologicznym. Niestety owulacji wgl nie widać, brak objawów i testy też za bardzo nie pokazują. Więc niestety szykuje się na cykl bezowulacyjny. Liczę że @ przyjdzie szybko 🙈
Betę sprawdzałam testem ostatnio super czułym, wyszła idealna biel więc chyba już spadła albo jest bardzo niska.
Ciekawa jestem co to za cykl, temperatura sobie też skacze jak chce 😅MTHFR heteri
PAI-1 homo
Problem z utrzymaniem ciąży - immunologia.
💔24.07.2022 r. Aniołek. (7tc/10tc) [*] Sławek
💔04.04.2023 r. Aniołek (8tc/10tc) [*] Józio
❤️ 02.02.2024 r. Feliks, 3370g, 54cm, 10pkt
💔12.02.2025 r. Aniołek (5tc/9tc) [*] Marianna
[img][/img] -
Dziewczyny poroniłam 2 tygodnie temu prawdopodobnie, 5 tyrzien…. jednak krwawiłam ze skrzepami tylko 4h. beta odrazu zaczęła spadać i teraz w niedzielę wypadala mi miesiączka, dostałam dużego krwawienia i do dziś krwawię, gdy ja mam okresu 3 dniowe to ten był obfity gesty typowo po poronieniu. beta spadła do zera i test jest negatywny. myślicie że wrócę odrazu do normy skoro już teraz miałam miesiaczke ?czy w ogóle odbierać to jako okres czy oczyszczanie ? Taka się czuję pogubiona w tym wszystkim… chce próbować dalej z mężem, jednak nie wiem czy czekać kolejny miesiąc , czy jest sens a może już próbować teraz skoro miesiączka wypadła w terminie, tak jak co miesiąc ?
-
Panizmarzeniami wrote:Dziewczyny poroniłam 2 tygodnie temu prawdopodobnie, 5 tyrzien…. jednak krwawiłam ze skrzepami tylko 4h. beta odrazu zaczęła spadać i teraz w niedzielę wypadala mi miesiączka, dostałam dużego krwawienia i do dziś krwawię, gdy ja mam okresu 3 dniowe to ten był obfity gesty typowo po poronieniu. beta spadła do zera i test jest negatywny. myślicie że wrócę odrazu do normy skoro już teraz miałam miesiaczke ?czy w ogóle odbierać to jako okres czy oczyszczanie ? Taka się czuję pogubiona w tym wszystkim… chce próbować dalej z mężem, jednak nie wiem czy czekać kolejny miesiąc , czy jest sens a może już próbować teraz skoro miesiączka wypadła w terminie, tak jak co miesiąc ?Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
Amh 0.39
Dfi 21%
Wszystkie inne badania ok
2025 tydz.14+ 4 panorama ok,zdrowa dziewczynka
Usg polowkowe 20+4 potwierdzona plec,dziewczynka
Wszystko ok, 366 gram
TP: 25 lipiec -
Janette wrote:Znam sytuacje gdzie kobieta zaszla od razu po poronieniu i bylo ok. Najczesciej lekarze mowia aby troszke odczekac ze dwa trzy cykle. Owulacja powinna sie pojawic od razu jak co miesiac.ja mysle ze jednak dobrze sobie ten jeden cykl odczekac i zaobserwowac czy jest wszystko ok. Zbadac czy ladnie sie oczyscila macica. Ja bym psychicznie od razu nie dala rady i przestalam sie zabezpieczac dopiero po drugim cyklu jakos. Wiedzac ze juz nie mam szans nie zwaracalam uwagi i zaszlam od razu po trzecim cyklu. Ale wtedy stres tez jest jak dlugo sie ciaza utrzyma. Na poczatku z testem byla radosc a potem znow strach. Pilnowanie czy cos sie dzieje.zycze przede wszystkim spokojnej glowy i spokojnej kolejnej ciazy. Uda sie.
Masz racje, czasami mam wrażenie że wariuje, ze chce juz znów być w ciąży. Szczęście w nieszczęściu że nie poczułam tak naprawdę jak to jest być w ciąży ponieważ dowiedziałam się i tak naprawdę zaraz poroniłam, wszystko tak samo się potoczyło naturalnie, bez szpitala i wpepomagania. zal i uczucie pustki jest, ponieważ była to ciąża planowana, jednak mam wrażenie że los daje mi drugą szansę oraz tak to wszystko poukładał, żebym nie odczuwała tego tak mocno. Narazie i tak krwawie, nie wiem kiedy zacznę współżycie -
Dziewczyny jak Wasze samopoczucie? Moje w zeszłym tygodniu było w porządku, a od niedzieli mam znowu kryzys i chce mi się ciągle płakać na myśl o małej
Dodatkowo u brata, koło którego planujemy się budować, na dniach ma się urodzić córeczka - cieszę się ich szczęściem i życzę szczęśliwego rozwiązania, a jednocześnie zazdroszczę i smucę z tego powodu, że nasze córki nie będą się razem wychowywać.
W przyszłym tygodniu idę też na kontrolę po poronieniu. Będzie to akurat 4,5 tygodnia po hospitalizacji, mam przyjść z wynikiem histopatologicznym, które muszę odebrać ze szpitala. Zobaczymy jak przebiegła regeneracja...
Myślę z końcem tygodnia zrobić podstawowe badania krwi, aby przynieść coś na świeżo dla lekarki. Myślałam o morfologii, żelazie, ferrytynie, CRP, kwas foliowy, b12, homocysteinie, wit. D3 i betę. Czy coś jeszcze dokładać? Bo hormony stwierdziłam, że na ten moment nie ma jeszcze co badać, bo pewnie jeszcze się nie do końca wszystko unormowało i nie miałam jeszcze okresu. Gdybym miała dostać miesiączkę tak jak standardowo, to licząc od poronienia powinnam ją dostać między jutrem, a niedzielą. Ale tu wiadomo, może być różnie, także w tym momencie nie widzę sensu badania.
Dodatkowo, czy stosowała któraś z Was bieliznę menstruacyjną? Zastanawiam się czy warto się zaopatrzyć w takie gacie, szczególnie że teraz ciężko będzie mi przewidzieć datę miesiączki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca, 10:06
Starania od 06.2023
10.2024 monitoring USG + badania hormonów
3 dc:
Kwas foliowy 10.3 ng/ml
FSH 5.42 mIY/ml
LH 3.95 mIU/ml
Estradiol 30.5 pg/ml
witamina D3 31.5 ng/ml
21 dc:
TSH 1.019, FT3 2.52, FT4 0.92, progesteron 14.8, AMG 16.72 pmol/l
27 dc: glukoza na czczo: 97, glukoza po OGGT 95, kortyzol 20,6, insulina na czczo: 7,9
05.12.2024 sonoHSG jajowody drożne
24.12.2024 r. II kreski
15.01.2025 r. 6t6d. ciąża pojedyncza, CRL 9,9 mm, FHR 151/min
15.02.2025 Poronienie chybione w 7tc. Brak czynności serca😭 -