Poronienie 2021, a ponowne starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Megi ciekawe co powie hematolog z tym, że u Ciebie aż za bardzo jest krew rozrzedzona.
Trzymam mocno za Was kciuki 🤞❤️Megi_85 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWidzę nie tylko u nas marzec będzie przełomowym momentem i rozpoczęciem ponowych starań 😀 życze Wam powodzenia dziewczyny.
Anionka mam nadzieję, że uda Ci się uniknąć zabiegu i szybko dołączysz do grona starających się.Ani0nka, czarneniebo, Megi_85 lubią tę wiadomość
-
RENA
dam radę musze. Już się nastawiłam że to zrobię. Poboli chwilę i będzie po
Pewnie dzień przed walentynkami pójdziemy na dobre jedzonko bo dentystę mamy razem więc po będziemy wspólnie cierpieć oczywiście mąż idzie pierwszy na fotel
TONY
PAI-1 homozygotyczny
MTHFR heterozygotyczny
Czynnik V R2 heterozygotyczny
Mam brać metylowane wit z grupy B
Acard i heparyna wdrożone w odpowiednim momencie
W tym miesiącu mam też hematologa na NFZ. Zapisałam się we wrześniu mialam zawsze problem ze zbyt duża ilością płytek krwi i się zapisałam.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2022, 12:20
Rena87, Tony lubią tę wiadomość
👱♀️ 94
❌ AMH 51,19 pmol/l ❌PCOS ❌LH/FSH 1.9
🧔 92
❌ Teratozoospermia (2%) -> 1%
💛 Początek starań -> maj 2021
😔 Wrzesień 2021 - cykl bezowulacyjny, torbiel na jajniku
🥳 Październik 2021 - ⏸️
💔 Listopad - 18.11 - puste jajo - 27.11 - poronienie
😔 Styczeń 2022 - 14.01.22 - torbiel na prawym jajniku
💛Luty 2022 - wracamy do starań 💛
⏸️ 21.03.22 ⏸️
🍀02.04.22 - beta HCG 13096,46 🍀
-
Babulka ja dopiero się pewnie dowiem co tam wyszło jak pójdę do tego ginekologa... On to taki dziwny jest. Ani nic o kontroli nie mówił ani kiedy wyniki.. Może się przejdę w przyszłym tygodniu. Jak odzyskam siły 😊.
Udało mi się zdobyć numer wkoncu i zapisać do nowego ginekologa. Mam nadzieję, że to już będzie ten. Trochę mnie to męczy, że nie mam takiego zaufanego gin ☹️. Ale do niego mam przeczucie jakieś... Więc może będzie dobrze. Wizyta już w czwartek.
Tony, a antykoagulant toczniowy robiłaś?Bo to też do zespołu się zalicza., a ANA 3?
Ja mam 1:100 wynik graniczny i się bardzo tego bałam i nadal gdzieś to jest w głowie mimo, że reumatolog pow.że to nic. Immunolog w sumie też tak mówiła, ale jak chce to jeszcze mogę zrobić badania : komórki nk i cytokiny.(Kolejny tysiak) 😐 -
Czarneniebo, antykoagulant robiłam, ale przez błąd pań z laboratorium koniec końców nie wykonali 🤦 więc muszę pobrać jeszcze raz. Ja robiłam pakiet ANA, w nim gdy coś zaczyna świecić opisują typ świecenia i miano. Ten typ jaderkowy nie jest swoisty dla zespołu antyfosfolipudowego, tylko dla innych chorób, np twardziny układowej, ale jest to na tyle niskie miano, że najpewniej nic nie znaczy. Jak masz 1:100 to mysle, że to na tyle mało że rzeczywiście nie ma się czym przejmowac. Tylko masz dodatni antykoagulant, więc z tym już nie wiem co dalej 🤷 ale skoro reumatolog Ci tak powiedział, to chyba nie ma go tego drążyć, pytanie tylko jakie leki masz brać w ciąży...
-
Ultra-Dżasta wrote:Nie śpię od 3 godzin.
Dzisiejsze sny weszły mi za mocno.
Najpierw miałam sen, który już mi się śnił tylko dziś w innej scenerii. Za pierwszym razem szłam pod prysznic ale nie mogłam wejść, bo w brodziku leżały dzieci, obstawiam, że do 12 tygodnia, bo takie malusie, zwinięte w kulkę płody. I nie wiem, czy to po poronieniu, czy po aborcji, w każdym razie chciałam je spłukać 😳 ale nie dałam rady i później sama z siebie zaczęłam je wszystkie zbierać i koniec snu. A dziś, szłam na spacer wzdłuż torów, tam, gdzie rodzice mają pole i tak idę, patrzę i znów te dzieci, porozrzucane na torach 😭. Wróciłam po brata i bratową, i też zaczęliśmy je zbierać do worków. Z początku nie chcieli tego robić ale się rozpłakałam i powiedziałam, że musimy je pozbierać, bo nie mogą tak leżeć. 😫 Koniec snu. A po ponownym zaśnięciu to śniło mi się, że wychodzę ze ślubu koleżanki, z kościoła i miałam wózek! A w wózku chłopca! A jak wróciłam do domu, to okazało się, że jest drugi syn, starszy! Wrócił ze szkoły i sprawdzałam mu zeszyty i takim dziecinnym pismem było napisane "Ksafery". Koniec snu.
I tak mi nocka zleciała. 🤦♀️
Też miewam takie sny... To straszne co w głowie nam siedzi... Nawet gdzieś głęboko schowane. Ja znowu miałam ostatnio sen o mojej mamie, zmarła 5 lat temu, a w śnie przekazuje mi informacje że w niebie wszystko ok i ona się wszystkim zajmie. W naszej psychice jest wszystko ukryte, niestety...Ultra-Dżasta lubi tę wiadomość
15 lat 👫 5 lata 👰🤵
5 lat walki
👩 - 30
Niedoczynność + Hashi ⏩ euthyrox
Badania 3dc ⏩ FSH 10,24 🤯 reszta ok.
AMH - 1,11 🥲 ⏩ styczeń 0,8 😪
inne badania w normie
🧔 - 32
WSZYSTKIE WYNIKI W NORMIE 💚
💊 Stymulacja 💊
(2 x letrozole) ❌
2023 klinika InVimed
HSG (prawy jajowód nie do oceny)
03.23r. IUI ❌
04.23.r IUI odwołane - owu z prawego
Nawet jak dojdzie do zabiegu to pamiętaj że jesteś bardzo dzielna 😘Ani0nka lubi tę wiadomość
15 lat 👫 5 lata 👰🤵
5 lat walki
👩 - 30
inne badania w normie
🧔 - 32
💊 Stymulacja 💊
(2 x letrozole) ❌
2023 klinika InVimed
03.23r. IUI ❌
W ANA 3 wyszło mi przeciwciala przeciw centromerom B. Ale to nie wiem czy to jest coś wspólnego z zespołem... -
To jest lekarz rodzinny i reumatolog ale ja jej nie ufam. Dla niej antykoagulant toczniowy 1,25 obecny to nic takiego 🙄. Hematolog odrazu dał w zaleceniach profilaktyczne dawki heparyny. Później jeszcze więcej badań zrobiłam i coś powychodziło...i zapisałam się do immunolog.
Immunolog dała mi w zaleceniach acard i heparyne i trochę ograniczyć gluten przy staraniach i w ciąży ( mam gen na celiakie ale nieaktywny).Powtórzyć jeszcze badania na zespół antyfosfolipidowy po 12 tyg od tamtych wyników.
I jak chce to jeszcze te badania nk i cytokiny zrobić. Jak coś wyszłoby źle to steryd. No ale o tych ana mówiła, że ona by się nie martwiła.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2022, 22:35
-
Tu masz kryteria rozpoznania zespołu antyfoslofipidowego: https://www.mp.pl/interna/table/B16.16.4-1.
Czyli rzeczywiście, żeby postawić rozpoznanie musi minąć te 12 tygodni. Chyba rzeczywiście na Twoim miejscu upierałabym się na heparynę przy kolejnej ciąży
edit: teraz doczytałam, że już masz zaleconą - to dobrze, że hematolog nie olał sprawy!Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2022, 22:37
-
Czarneniebo jesteś złotym przykładem, że warto się badać po poronieniu, już pierwszym 🙏 Jak to czytam, to tak się cieszę, że masz już tyle przebadane i będziesz zabezpieczona w drugiej ciąży ☺
Susannah, czarneniebo lubią tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Babulka wrote:Czarneniebo jesteś złotym przykładem, że warto się badać po poronieniu, już pierwszym 🙏 Jak to czytam, to tak się cieszę, że masz już tyle przebadane i będziesz zabezpieczona w drugiej ciąży ☺
Ja też jestem zwolenniczką badania się szybko, o ile oczywiście ktoś ma możliwości finansowe, żeby to zrobić. Nie podoba mi się też podejście lekarzy "poroniła to trudno, będzie następne, nie warto badać zarodka". Ok, poronienia są częste, ale moim zdaniem lekarz powinien powiedzieć o możliwych przyczynach, powiedzieć co można zbadać, jeśli się chce, ile to mniej więcej kosztuje i z czym to się wiąże (na przykład z możliwością ubiegania się o urlop macierzyński).
Wtedy kobieta wyposażona w wiedzę może sama zdecydować czy uznaje poronienie za przypadkową wadę zarodka i ok czy chce pogłębiać diagnostykę.
To w sumie jest straszne, że i o niepłodności i o poronieniach najwięcej dowiadujemy się z forum, a nie od lekarzy.Tony, Ultra-Dżasta, czarneniebo lubią tę wiadomość
Diagnoza: ciężki czynnik męski (90% nieruchomych plemników, wysoki stres oksydacyjny, pogarszająca się ilość).
I procedura: 1 zarodek 4CC, beta 0.
II procedura:
I transfer 4aa: poronienie zatrzymane
II transfer 4aa: jesteśmy razem! 👨👩👦
III transfer 4aa: 7dpt: 101, 9dpt: 282
Czeka na nas ❄ -
Tony wrote:Megi, wiosna przynosi nadzieję a jaką dawke acardu zalecił Ci lekarz?
Na razie wspominała o tej niższej 75 wyzsza będzie omawiać z moim hematolgiemTony lubi tę wiadomość
10.10.2023 - 4010 g 57 cm jesteśmy w końcu razem 💜
21.09.2023 - 3480 g 38 tydzień
07.09.2023 - 2823 g 36 tydzień - jeszcze tylko miesiąc 💗
24.08.2023 - 2390 g 34 tydzień 💗
04.08.2023 - 1660 g 31 tygodni 💫
13.07.2023 - III badania prenatalne prawidłowe 1300 g rośniemy🌸
07.07.2023 - 1090 g 27 tygodni słoneczka:)
16.06.2023 - 630 g 24 tygodnie:)
27.05.2023 - badania połówkowe prawidłowe córcia rośnie 450 g🌸
19.05.2023 - 335 g:)
28.04.2023 - rośniemy 180 g prawdopodobnie córeczka 🌸
24.03.2023 - usg prenatalne pomiary prawidłowe 5,5 cm 😍
17.03.2023 - rośniemy 4.3 cm
10.02.2023 - mamy❤
04.02.2023 - beta 2161 🤞
30.01.2023 - beta 169 🤞
27.01.2023 ⏸️ beta 22.50
30.12.2022 🙏
07.2021 r. [*] Lenka 9 tydzień
11.2021 r. [*] 7 tydzień 👼 -
Susannah wrote:Ja też jestem zwolenniczką badania się szybko, o ile oczywiście ktoś ma możliwości finansowe, żeby to zrobić. Nie podoba mi się też podejście lekarzy "poroniła to trudno, będzie następne, nie warto badać zarodka". Ok, poronienia są częste, ale moim zdaniem lekarz powinien powiedzieć o możliwych przyczynach, powiedzieć co można zbadać, jeśli się chce, ile to mniej więcej kosztuje i z czym to się wiąże (na przykład z możliwością ubiegania się o urlop macierzyński).
Wtedy kobieta wyposażona w wiedzę może sama zdecydować czy uznaje poronienie za przypadkową wadę zarodka i ok czy chce pogłębiać diagnostykę.
To w sumie jest straszne, że i o niepłodności i o poronieniach najwięcej dowiadujemy się z forum, a nie od lekarzy.
Zgadzam się, ja z forum dowiedziałam się 90 %.15 lat 👫 5 lata 👰🤵
5 lat walki
👩 - 30
inne badania w normie
🧔 - 32
💊 Stymulacja 💊
(2 x letrozole) ❌
2023 klinika InVimed
03.23r. IUI ❌
Ja podobnie. Teraz trochę żałuję, że nie zbadałam zarodka pod kątem wad wrodzonych, bym się przynajmniej nie zastanawiała, czy to "moja" wina, czy wady letalnej ale ja miałam bliźniaki, więc to sama w sobie jest ciąża wysokiego ryzyka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2022, 14:00
-
Mi o badaniu zarodka powiedziały koleżanki. A gin na to, że nie ma sensu, w szpitalu też mi mówili, że to głupota 🤦♀️
Wszystkie badania jakie zrobiłam wyszukałam sama w internecie 🙄2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Tony wrote:Ja podobnie. Teraz trochę żałuję, że nie zbadałam zarodka pod kontem wad wrodzonych, bym się przynajmniej nie zastanawiała, czy to "moja" wina, czy wady letalnej ale ja miałam bliźniaki, więc to sama w sobie jest ciąża wysokiego ryzyka.
Ciąża bliźniacza od samego początku jest właśnie wysokiego ryzyka więc tu jeszcze trudniej o diagnozę 😔Tony lubi tę wiadomość
-
Mi w szpitalu też lekarz powiedział, że na tak wczesnym etapie to w zasadzie nikt nie bada zarodka, a w późniejszym etapie to tak max 1/3 kobiet.
I pewnie w 60% czy nawet więcej wyjdzie, że była to wada zarodka, którą da się wykryć. Kolejne 20% to pewnie wady, których nie da się wykryć na tym etapie. Ale zostaje te 20, 15 czy 10% kobiet, które przy poszerzonej diagnostyce mogłyby uniknąć kolejnego poronienia. Niby są fundacje, co zajmują się edukacją w zakresie poronień, ale jeśli w jednym ze szpitali w stolicy specjalizującym się w tematach ciąży i noworodków lekarz mówi, że nikt się nie bada to znaczy, że edukacja w tym zakresie jest żenująca.
Na szczęście jest forum, jesteście Wy, jest internet. Jakoś razem damy radę, też z kwestią diagnostyki.Tony, czarneniebo lubią tę wiadomość
Diagnoza: ciężki czynnik męski (90% nieruchomych plemników, wysoki stres oksydacyjny, pogarszająca się ilość).
I procedura: 1 zarodek 4CC, beta 0.
II procedura:
I transfer 4aa: poronienie zatrzymane
II transfer 4aa: jesteśmy razem! 👨👩👦
III transfer 4aa: 7dpt: 101, 9dpt: 282
Czeka na nas ❄ -
Wiecie co, wydaje mi się, że lekarze po prostu nie mają w tym interesu, żeby proponować rozszerzoną diagnostykę. Podejrzewam, że część z nich nie wiedziałaby nawet, co zrobić, jak postępować, gdyby kobieta przyniosła wyniki szczegółowych badań. To chyba tylko wyjątki pochylają się nad każdą pacjentką, nie traktują schematem. Sama widzę swojego lekarza - niby spoko, ale kontroluje czas i kończy wizytę gdy 15 minut mija, bo następna pacjentka czeka.
-
Tony wrote:Ja podobnie. Teraz trochę żałuję, że nie zbadałam zarodka pod kontem wad wrodzonych, bym się przynajmniej nie zastanawiała, czy to "moja" wina, czy wady letalnej ale ja miałam bliźniaki, więc to sama w sobie jest ciąża wysokiego ryzyka.
Mi lekarze mówili że to na pewno wina tarczycy. Ponieważ mam mocna niedoczynnosc. Dlatego też odpuściłam, zresztą nawet nikt w szpitalu nie zaproponował mi że mogę zbadać. Może było w papierach, nie wiem nie pamiętam.. Wtedy jeszcze na forum nie byłam...
A znowu endokrynolog mi powiedziała że skoro mialam tarczyce pod kontrolą, brałam leki i wyniki były bardzo dobre to nie miało wpływu. I właśnie takie gdybanie...15 lat 👫 5 lata 👰🤵
5 lat walki
👩 - 30
inne badania w normie
🧔 - 32
💊 Stymulacja 💊
(2 x letrozole) ❌
2023 klinika InVimed