Poronienie 2021, a ponowne starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Rena87 wrote:Cześć Karoola. Ja też poroniłam już w 2022 roku, w styczniu, ale przycupnęłam tu na wątku i dziewczyny okazały mi dużo wsparcia i życzliwości.
U mnie też ciąża była młodsza względem terminu miesiączki, ale wiedziałam, że miałam wyjątkowo późno owulację- 26 dnia cyklu, więc nie panikowałam. Byłam zatem świadoma, że z USG wyliczy mi inny wiek ciąży. Jeśli wiedziałaś, kiedy doszło do owulacji, to nie zawsze "opóźnienie" rozwoju ciąży wynika z jej wady. Moja córka (mam siedmiolatkę) urodziła się w 42 dniu ciąży, ale do owulacji doszło w 31 dniu cyklu, więc nie panikowałam. To te dwa tygodnie "nadprogramowe", o które na każdym USG była "opóźniona".
Dlatego teraz bardzo pilnuję, żeby znać dokładnie dzień, w którym dochodzi do owulacji (to odnośnie mojego wcześniejszego wpisu o mierzeniu temperatury).Córka w 2013 r
Styczeń 2021 ciąża biochemiczna
Sierpień 2021 poronienie zatrzymane w 6 tyg 😥
Luty 2022 poronienie zatrzymane w 12 tyg/14tyg 😥 Antoś💔
Lipiec 2022 ciąża biochemiczna 🙈
Kir-AA
Accofil, heparyna, acard, -
Rena87 wrote:Ja mierzę temperaturę. Mnie akurat to nie denerwuje i nie dołuje. Wyłączam budzik i dokonuję pomiaru. Trwa to chwilę, więc mogę sobie na pomiar pozwolić. Chwalę sobie ten sposób obserwacji cyklu, ale nie ufam ovu jeśli chodzi o wyznaczanie terminu owulacji. Sama wiem lepiej 😉
Teraz niestety jestem 37 dni po poronieniu i nie dostałam okresu, nie było owulacji, wykres jest płaski.
Widzisz, niektóre nie czują się komfortowo, mierząc temperaturę, ja z kolei chwalę sobie ten sposób. Zwłaszcza, że miewam nieregularne cykle. 😌
Ja po poronieniu mialam cykl z torbielą. Uspokoiło się dopiero po dwóch miesiączkach. Chwile trzeba poczekać zeby było dobrze moze na zająca będziesz mieć niespodziankę!
W sumie podjęłam decyzje ze do wizyty u lekarza bede mierzyć i też z nią o tym pogadamRena87 lubi tę wiadomość
👱♀️ 94
❌ AMH 51,19 pmol/l ❌PCOS ❌LH/FSH 1.9
🧔 92
❌ Teratozoospermia (2%) -> 1%
💛 Początek starań -> maj 2021
😔 Wrzesień 2021 - cykl bezowulacyjny, torbiel na jajniku
🥳 Październik 2021 - ⏸️
💔 Listopad - 18.11 - puste jajo - 27.11 - poronienie
😔 Styczeń 2022 - 14.01.22 - torbiel na prawym jajniku
💛Luty 2022 - wracamy do starań 💛
⏸️ 21.03.22 ⏸️
🍀02.04.22 - beta HCG 13096,46 🍀
-
Karoola ja mam taką listę:
Kariotypy
badanie zarodka
Trombofilia wrodzona
Homocysteina
Witamina d3
Witamina b12
Kwas foliowy
Krzywa cukrowa
Krzywa insulinowa
Zespół antyfosfolipifowy:
P/c antykardiolipinowe IgG IgM
P/c przeciw beta2glikoproteinie IgG IgM
Antykoagulat tocznia
p/c ANA
Pozostała immunologia:
P/c ANA2 i 3
P/c ASA
P/c APA
P/c anty-TgT IgA IgG
Immunofenotyp IMK
Cytokiny CBA
Kir
Hla-c ( mąż)
Test cross-match ( inna nazwa test mikrocytotoksyczny)
Allo-mlr
Zabiegowe żeby wykluczyć wady macicy:
Histeroskopia diagnostyczna
Laparoskopia diagnostyczna
Wymazy:
bakterie tlenowe, beztlenowe
ureaplasma, mycoplasma
chlamydia
cytologia
Tarczyca:
Tsh
Ft3
Ft4
Anty-tpo
Anty-tg
Jeśli wychodzą nam mutacje związane z trombofilią wrodzoną warto zbadać dodatkowo:
Apcr
Antytrombina III
Czynnik VIII krzepnięcia
Fibrynogen
białko C
białko S
Ddimery
Mąż nasienie :
SCD
MSOME
Hba
Po trzech poronieniach (wliczając ciążę biochemiczną) zrobiłabym szczerze mówiąc wszystko, starając się chociaż część sfinansować z nfz. Co może być kłopotliwe... Ale jeśli mamy ograniczony budżet, a dla większości z nas wydać kilka tysięcy to nie jest jak mrugnięcie, to warto chociaż spróbować. Na pewno kariotypy i histeroskopia przysługuje Ci na nfz po 3 stratach. Być może wymazy gin by też zlecił.
Są też zasady, że np immunologie bada się w jakimś określonym czasie od poronienia a hormony dopiero po min 2 miesiącach, więc tu już możesz sobie podzielić.
Przykro mi, że tyle razy przez to przeszłaśKaroola lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Rena - jeśli Tobie nie działa na nerwy badanie temperatury, to jest to świetna metoda Ja przeszłam na testy owu, bo robię 3-4 dni w miesiącu i więcej się nie zastanawiam.
Plus mi przy dziecku wychodzi kosmos w wykresie, bo moja córka jeszcze potrafi imprezować w nocy. Albo jak do nas przyjdzie do łóżka w nocy to też mam inną tempkę niż jak śpię tylko z mężem 🤦♀️2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Dzięki Babulka za mega wyczerpującą odpowiedź ♥️ i wsparcie
Chciałabym robić jak najwięcej badań oczywiście, zobaczymy jak fundusze. Jak się nie dostanę na NFZ szybko to zrobię prywatnie.
Mam wrażenie, że winne mogą być plemniki, ale sama nie wiem czemu tak myślę 🙈🙈 jedynie co to dlatego, że mąż o siebie nie dba, ma za dużo kg , popala itp.
Ja mam spoko w miarę cykle, wiem kiedy jest owulacja, w miarę udaje się zajść w ciążę. Jakie to wszystko jest skomplikowane 🙈Córka w 2013 r
Kir-AA
Jak czytałam o tym, to nasienie jest mega ważne do zbadania, szczególnie, że u faceta to niewiele w sumie sie bada poza tym. Akurat my nie badalismy ale mąż zaczął łykać suplementy. Jeśli partner ma nadwagę duzą, to może warto mu też cukier i insulinę zbadać. No i o papierosy ja też stoczyłam bitwę nieziemską, na razie wygrałam. Oboje musimy o siebie dbać nie tylko podczas starań ale i już jak dzieci będą na świecie, bo musimy jak najdłużej żyć w zdrowiu, żeby być dla nich wsparciem a nie obciążeniem. Tak to przedstawiłam mężowi i jakoś mu to przemówiło. Wierzę, że Wam też dobrze pójdzie
Karoola lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Dziewczyny, a jakich testów owulacyjnych używacie i czy Wam to się sprawdza?
Nie mam z nimi żadnego doświadczenia, póki co mierzę temp., ale w ubiegłym cyklu nie było to zbyt miarodajne, bo od rzekomej owulacji wg. temp., minęło 10 dni i dostałam okres (cykl 35 dni).
W kolejnym cyklu chcielibyśmy zacząć starania (jeśli pozostałe badania wyjdą mi ok), ale coś nie zapowiada się, by te moje cykle znormalniały szybko... Teraz @ przyszła bez żadnej zapowiedzi i oczywiście w najmniej odpowiednim momencie, nawet najmniejszego ukłucia w piersi, czy skurczu. Przed poronieniem, to zazwyczaj już tydzień wcześniej wiedziałam, że nadchodzi, a teraz nie dość, że spóźniona, to jeszcze tak z zaskoczenia wpadła. 😅 -
Ja robiłam horien medical i kupowałam na allegroCórka w 2013 r
Kir-AA
Ja mogę polecić z horienow niebieskie, które już są niedostępne. Te różowe wprowadzają w błąd, ale dam znać jeszcze po tym cyklu, dam im szansę. Z czystym sumieniem polecam facelle ale to dość droga impreza, robię je bardziej żeby się upewnić
-
Dziewczyny to jest jakiś kosmos, zadzwonili do mnie z laboratrium, że niestety wysiadła im w nocy lodówka i wszystkie badania są do utylizacji, muszę pobrać jeszcze raz. Jak to możliwe??? To jest już cyrk czwarty raz będę pobierać, bo poprzednio były różne przeboje z probówkami, laboratorium itp. Dodam, że to już trzecie laboratorium. Ja zwariuję Juz się nawet nie wkurzam, nic mnie już chyba nie zaskoczy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2022, 11:02
-
Tony masakra! 😠 Współczuję
Mi za mało pobrali i byłam wkurzona, że muszę jeszcze raz jechać a Ty jeszcze większe masz przeboje 😲😲 w głowie się nie mieści 😐 -
Tony wrote:Dziewczyny to jest jakiś kosmos, zadzwonili do mnie z laboratrium, że niestety wysiadła im w nocy lodówka i wszystkie badania są do utylizacji, muszę pobrać jeszcze raz. Jak to możliwe??? To jest już cyrk czwarty raz będę pobierać, bo poprzednio były różne przeboje z probówkami, laboratorium itp. Dodam, że to już trzecie laboratorium. Ja zwariuję Juz się nawet nie wkurzam, nic mnie już chyba nie zaskoczy.
Ja w piątek robiłam kilka badań i część robili w piątek a część dopiero w sobotę (logiki w ogóle tu brak) i nie wiem czy tak po prostu im się chciało czy po mojej interwencji w sobotę, że mam częściowe wyniki. -
Babulka wrote:Blondyna a jak wyniki?
Witamina B12 przy leku pięknie rośnie ale jak się skończą tabletki to je zmienie, bo tam jest wielka dawka B6 a ona w nadmiarze może szkodzić więc chciałabym coś z samym B12. Jestem chyba ewenementem MTHFR, bo na mnie nawet metyle nie działają tylko duże dawki leków dopiero
Progesteron ok 7dpo (bez temperatury chociaż to wszystko na oko liczę) 15.96 ng/ml więc jest wszystko ok.
Najgorsze jak wszystkie kolejne wyniki wychodzą dobre/ w normie, bo została mi tylko droga immunologia a to najtrudniejszy okres na takie wydatkiBabulka lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny, witam się z Wami po weekendowej przerwie. I wiecie co Wam napiszę - że taki detoks od telefonu jest super! Byliśmy z mężem w Kazimierzu Dolnym i mega się wyluzowaliśmy.
Widziałam, że pisałyście o kubeczkach - w ogóle szacun za to. Raz użyłam, w sumie ciężko tu mówić o jakimkolwiek użyciu, bo jak się do mnie przykleił to dosięgnąć go nie mogłam. I tak spanikowałam, że musiałam jak najszybciej wyciągnąć. 😂
Mój cykl po poronieniu był bezowulacyjny na 100% - płaski, temp. nieznacząco się wahała w okolicy 36,4÷36,5 i w sumie lubię ją mierzyć. 😂 Natomiast testy owulacyjne to był i jest stres.
A tak z aktualizacji: wygląda na to, że wszystko już wróciło do normy w mym przypadku jeśli chodzi o sam okres - jest taki, jak przed ciążą. Dziś rano miałam jeszcze lekkie plamienia a teraz mam takie uczucie jakbym znów płodne zaczęła. Pozostała mi już tylko obserwacja i działanie z mężem 😆. Ovu wyznacza mi owulację na 17 dc a po dzisiejszym śluzie widzę, że znów mnie oszukuje. 😂 Śmieszne to. 😂Blondyna.B, Rena87, Jc94, czarneniebo, Tony, Nati94 lubią tę wiadomość
11.2022r., Karol ❤
12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
IG: @czytanki.matki -
Blondyna super, że wyniki ok. A czemu myślisz o immunologii? W sensie sądzisz, że te zaburzenia metylacji to nie było źródło problemów?
Ultra - super weekend
U mnie już dziś owulak negatywny także owulacja jeśli była to jakoś dzisiaj. Także mam już z głowy monitorowanie płodności na cały miesiąc do następnej owulki 😎
Ps nie no ten algoryrm ovufriend naprawdę jest tragiczny. Wstydziłabym się coś takiego udostępniać ludziom jako gotowy produkt 🙈2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Babulka wrote:Blondyna super, że wyniki ok. A czemu myślisz o immunologii? W sensie sądzisz, że te zaburzenia metylacji to nie było źródło problemów?
A immunologia mi została tylko dlatego o tym myślę, bo jak wiadomo wszystkie tu chcemy być jak najszybciej w ciąży
Ja robiłam z doskoku przez 3 dni raz dziennie testy owulacyjne i cały czas były blade a śluz się pięknie zmienił, ból miałam i progesteron też wskazuje, że była. Mam mega krótki pik i serio można go nie wyłapać co dołuje.
Algorytm to czasem nie wiem na czym bazuje...Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2022, 13:22