X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Poronienie 2021, a ponowne starania
Odpowiedz

Poronienie 2021, a ponowne starania

Oceń ten wątek:
  • coma Autorytet

Wysłany: 23 października 2021, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosiński, ja mam łożysko na przedniej ścianie i powiedział ze miał mało miejsca tak zeby nie uszkodzić trofoblastu.

No nie najlepiej to wspominam.

uIHap1.png
  • Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 23 października 2021, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coma wrote:
    Kosiński, ja mam łożysko na przedniej ścianie i powiedział ze miał mało miejsca tak zeby nie uszkodzić trofoblastu.

No nie najlepiej to wspominam.
    No to mi robił Wielgoś, też miałam na przedniej ścianie wysoko i to było w 22 tygodniu i nie było żadnego problemu. Ale jest pełno czynników które na to wpływają.
    Pierwszy i ostatni raz robiłaś i oby z pozytywnym wynikiem ❤️

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

09.01.2021 - Terminacja w 23tc, rozległy rozszczep kręgosłupa z wodogłowiem
    05.2021 - ciąża biochemiczna
    09.2021 - poronienie zatrzymane ciąża bliźniacza
    02.2022 - ciąża biochemiczna

age.png
  • coma Autorytet

Wysłany: 23 października 2021, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i po ilu dniach mialas wynik mikromacierzy?

uIHap1.png
  • Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 23 października 2021, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coma wrote:
    i po ilu dniach mialas wynik mikromacierzy?
    Robiłam tylko Fisha - po mniej niż tygodniu były. Ja potrzebowałam mieć wyniki bo to terminacji potrzebowali wyników. Tych ostatecznych po 3 tygodniach nawet nie odebrałam....

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

age.png
  • coma Autorytet

Wysłany: 23 października 2021, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale był prawidłowy kariotyp ten po 3 tyg?

Ja właśnie fisha nie robiłam bo Kosiński i Genetyk powiedzieli ze to żadna z tych głównych trisomii nie będzie raczej i nie ma to sensu, albo coś rzadszego albo błąd po prostu.

uIHap1.png
  • Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 23 października 2021, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coma wrote:
    Ale był prawidłowy kariotyp ten po 3 tyg?

Ja właśnie fisha nie robiłam bo Kosiński i Genetyk powiedzieli ze to żadna z tych głównych trisomii nie będzie raczej i nie ma to sensu, albo coś rzadszego albo błąd po prostu.
    Ten w Fishu tak, tego po 3 tygodniach nie odebrałam bo i tak to nie miało sensu bo już byłam po porodzie i to była wada wrodzona a nie genetyczna.
    Myślę, że to okropny błąd skoro w kolejnych dwóch badaniach wyszło ok. No amniopunkcja pokaże wynik taki pewny na 100%

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

age.png
  • Szyszka90 Autorytet

Wysłany: 23 października 2021, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coma to jest przecież jakiś cyrk co piszesz. Myślę co by było gdyby Twoja siostra nie znała się na tym i nie podałaby pod wątpliwość tych wyników...
    Myślałam że jednak ten niecały 1% pomyłki w badaniu raczej się nie zdarza.

A jak na usg? Prenatalnych? Z pomiarów wyszło wszytsko okej?

Starania od 03.2020

09.2021 👼🏼 Agatka - trisomia 22.

ONA
    Hormony OK
    Wymazy OK

ON
    Mofrologia 3%
    HBA 21%
    fDNA 11%

mhsv3e5exoqxv630.png
  • Kropaa Koleżanka

Wysłany: 23 października 2021, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie znam wątku ale mocno Cię ściskam , wiem że to niełatwe, ale postaraj się myśleć pozytywnie. Ja mocno trzymam kciuki ✊🤞

• coma Autorytet

Wysłany: 23 października 2021, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szyszka, wiesz - oni tak piszą ze to jest 99,9% pewności ale to jest tak naprawdę tak, ze jak ryzyka są niskie to na 99,9% tak jest, a jak któreś jest wysokie to dla ZD to pewność 91%, a dla patau już tylko 33% chyba. Dużo jest wyników fałszywie dodatnich podobno, nie wiem czemu nikt o tym nie mówi powszechnie, zwłaszcza lekarze.

Moja siostra podważyła głownie to, ze frakcja DNA była bardzo niska i jak się okazało oni w ogóle zastosowali inna, mniej pewna metodologie badania.

No cyrk na kołach.

USG było dobre, nie jakieś genialne bo NT było dość wysokie (ale to 1.9 w 12+5 wiec bez tragedii), jedynie co było słabe to białko pappa - dużo za niskie.

uIHap1.png
  • Szyszka90 Autorytet

Wysłany: 23 października 2021, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To trzeba już rzeczywiście się znać na tym. Ja myślałam że po prostu to daje prawie 100% pewności a teraz jestem w szoku 😮

Chciałam robić to badanie w kolejnej ciąży ale chyba jednak się nie podejmę, bo jednak to spory wydatek.

Coś czuję, że niepotrzebnie się stresujesz... I że będzie szczęśliwe zakończenie tej historii.

Ciągle myślę o tym, co było gdyby nie Twoja siostra o tym ile jest takich historii. Przeraża mnie to 😔

Coma na prawdę życzę Ci dużo siły i cierpliwości w oczekiwaniu na badania, mam nadzieję że przekażesz nam dobre wieści ❤️

Starania od 03.2020

ONA
    Hormony OK
    Wymazy OK

ON
    Mofrologia 3%
    HBA 21%
    fDNA 11%

mhsv3e5exoqxv630.png
  • coma Autorytet

Wysłany: 24 października 2021, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki. Ja to się boje już teraz dobrze myśleć, bo po prenatalnych mój ginekolog powiedział ze jest dobrze i ze mogę być spokojna a następnego dnia zadzwonił taki roztrzęsiony ze jednak przyszła panorama i jest zle.

Ile ja nocy przepłakałam to tylko mój mąż wie, już byłam serio gotowa terminowac ta ciaze bo tez myslalam ze te testy są pewne.

A wczoraj poznałam dziewczynę której wyszło ryzyko patau z nifty i tez ma idealne usg, zaczęłyśmy szukać razem takich historii w necie i oczywiście tez są takie ze nifty się pomyliło.

Ja to już nie wiem co myśleć o tych testach, myśle ze przy złej pappie warto je robić, ale tak po prostu to chyba nie.

uIHap1.png
  • Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 24 października 2021, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coma wrote:
    Dzięki. Ja to się boje już teraz dobrze myśleć, bo po prenatalnych mój ginekolog powiedział ze jest dobrze i ze mogę być spokojna a następnego dnia zadzwonił taki roztrzęsiony ze jednak przyszła panorama i jest zle.

Ile ja nocy przepłakałam to tylko mój mąż wie, już byłam serio gotowa terminowac ta ciaze bo tez myslalam ze te testy są pewne.

A wczoraj poznałam dziewczynę której wyszło ryzyko patau z nifty i tez ma idealne usg, zaczęłyśmy szukać razem takich historii w necie i oczywiście tez są takie ze nifty się pomyliło.

Ja to już nie wiem co myśleć o tych testach, myśle ze przy złej pappie warto je robić, ale tak po prostu to chyba nie.
    Niestety ale taka jest prawda, że tylko inwazyjne testy mogą dać 100% pewności 😔
    Tak jak jest pełno głosów wśród kobiet, że nie robią Pappy bo to tylko jest średnia a nie pewność a tak samo lekarze namawiają żeby ją robić a jak ktoś się zdecyduje na te dodatkowe wolne DNA płodu to jak tam coś wyjdzie to właśnie potwierdzać tym inwazyjnym testem.

Wiem co czujesz, ja chyba najbardziej (chociaż u mnie było pewne już po USG)... Myślę, że będzie dobrze że jesteś tym przypadkiem, że się pomyliły te testy. Jak będziesz na siłach to serio poszukaj w necie innych osób, przypadków o wypłatę odszkodowania. Jeszcze bym zrozumiała pomyłkę że dziecko wyszło zdrowe a ma ZD (o tym się mówi głośno i często) ale no nie taki przypadek jak u Ciebie.
    Pamiętaj że jesteśmy tu i jak tylko potrzebujesz to pisz ❤️

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

age.png
  • Szyszka90 Autorytet

Wysłany: 24 października 2021, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie coma. Jak przyjdą wyniki i będziesz już spokojna to warto się dowiedzieć czy możesz z tytułu tej traumy walczyć o jakieś odszkodowanie. Ja nie rozumiem jak może dochodzić dot akich pomylek.
    .myslalam właśnie ze bardziej w drugą stronę, że wychodzi ze ZD np. A rodzi się zdrowe.

Inna sytuacja: moja przyjaciółka z synkiem w ciąży, NT ponad 8, rozszczep wargi, podejrzenie rozszczepu kręgosłupa, zespołów genetycznych. Po amniopunkcji wyszło że nie ma żadnego zespołu, rodzi się tylko z rozszczepem wargi.

Starania od 03.2020

ONA
    Hormony OK
    Wymazy OK

ON
    Mofrologia 3%
    HBA 21%
    fDNA 11%

mhsv3e5exoqxv630.png
  • coma Autorytet

Wysłany: 24 października 2021, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Same wiecie ze dużo wad może wyjść później, ja mam dopiero 16 tygodni, to dziecko jest takie małe i dopiero za miesiąc będzie można coś więcej powiedzieć na podstawie usg, dlatego taka jestem przerażona.

Jest taka grupa na fb o nipt i amniopunkcji i tam te historie są po prostu wstrząsające, z jednej strony właśnie dzieci bez kości nosowej z duża przyziernoscia i bardzo wysokim ryzykiem wad rodzą się zdrowe, a z drugiej z niskich ryzyk wychodzą takie straszne historie czesto.

Szyszka, a co wam genetyk powiedział na ta trisomie? Losowa sprawa czy kazał wam się zbadac?
    Może to nie zabrzmi dobrze, ale chyba lepiej ze ta ciąża się zakończyła sama i dzidziuś nie cierpial, nie stawaliście przed wyborem. Wierze ze los wam to wszyskto wynagrodzi bardzo szybko.

Blondyna, ty to już w ogóle się kobieto nacierpialas, ja sobie nie wyobrażam jaki to bol jak wada wychodzi dopiero w połowie ciazy. Ja mam czas zeby się przygotować do tego mentalnie, jestem gotowa na złe wieści. Ale po dobrych prenatalnych to musiał być ogromny szok.

uIHap1.png
  • Szyszka90 Autorytet

Wysłany: 24 października 2021, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna lekarka mówiła że prawdopodobnie pech, dała zalecenie zbadania kariotypow ale się nie zdecydowaliśmy

Starania od 03.2020

ONA
    Hormony OK
    Wymazy OK

ON
    Mofrologia 3%
    HBA 21%
    fDNA 11%

mhsv3e5exoqxv630.png
  • Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 24 października 2021, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szyszka90 wrote:
    Blondyna lekarka mówiła że prawdopodobnie pech, dała zalecenie zbadania kariotypow ale się nie zdecydowaliśmy
    Teraz kciuki za ponowne starania ❤️

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

age.png
  • Szyszka90 Autorytet

Wysłany: 24 października 2021, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna.B wrote:
    Teraz kciuki za ponowne starania ❤️
    Właśnie zbliżają się moje dni płodne ❤️ a Ty kiedy testujesz?

Starania od 03.2020

ONA
    Hormony OK
    Wymazy OK

ON
    Mofrologia 3%
    HBA 21%
    fDNA 11%

mhsv3e5exoqxv630.png
  • Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 24 października 2021, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szyszka90 wrote:
    Właśnie zbliżają się moje dni płodne ❤️ a Ty kiedy testujesz?
    Narazie idę jutro na kontrolę. Boje się że coś jest nie tak, bo przez pierwsze 2 tygodnie sporo dużych skrzepów ze mnie leciało a brązowe brudzenie było do okresu (podejrzewam po objawach i ilości krwi że to już 🐵) ale po kilku dniach ciszy od wczoraj znowu trochę krwi.
    Mam nadzieję że to tylko organizm wariuje i nic tam się nie zadziało..

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 października 2021, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coma przeraża mnie to. Również myślałam że testy są raczej pewne.

Trzymam kciuki za Ciebie i maleństwo. Tyle co się biedna stresu najesz, tyle smutku i łez.

• Magda_Z Autorytet

Wysłany: 25 października 2021, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna.B wrote:
    Narazie idę jutro na kontrolę. Boje się że coś jest nie tak, bo przez pierwsze 2 tygodnie sporo dużych skrzepów ze mnie leciało a brązowe brudzenie było do okresu (podejrzewam po objawach i ilości krwi że to już 🐵) ale po kilku dniach ciszy od wczoraj znowu trochę krwi.
    Mam nadzieję że to tylko organizm wariuje i nic tam się nie zadziało..

Dam znać jak po kontroli, mam nadzieję że wszystko dobrze 🤞

Coma, to niesamowite co Cię spotkało, aż brak słów 😔 mam nadzieję, że jednak wszystko się dobrze skończy

starania o 👶 od 1.2020 🍀

08.2021 - 16 tc 💔 ♀️
    04.2023 - 11 tc 💔 ♀️
    10.2023 - 14 tc 💔 ♂️
    03.2024 - 10 tc 💔♀️
    07.2024 - ciąża pozamaciczna

MTHFR C677T (homo)
    PAI-1 4G/5G (hetero)

W końcu będzie dobrze 💚 jeśli jeszcze nie jest dobrze to znaczy, że to jeszcze nie koniec 💪
‹‹ 23 24 25 26 27 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ