Poronienie 2021, a ponowne starania
-
WIADOMOŚĆ
-
coma wrote:Kosiński, ja mam łożysko na przedniej ścianie i powiedział ze miał mało miejsca tak zeby nie uszkodzić trofoblastu.
No nie najlepiej to wspominam.
Pierwszy i ostatni raz robiłaś i oby z pozytywnym wynikiem ❤️ -
coma wrote:i po ilu dniach mialas wynik mikromacierzy?
-
coma wrote:Ale był prawidłowy kariotyp ten po 3 tyg?
Ja właśnie fisha nie robiłam bo Kosiński i Genetyk powiedzieli ze to żadna z tych głównych trisomii nie będzie raczej i nie ma to sensu, albo coś rzadszego albo błąd po prostu.
Myślę, że to okropny błąd skoro w kolejnych dwóch badaniach wyszło ok. No amniopunkcja pokaże wynik taki pewny na 100% -
Coma to jest przecież jakiś cyrk co piszesz. Myślę co by było gdyby Twoja siostra nie znała się na tym i nie podałaby pod wątpliwość tych wyników...
Myślałam że jednak ten niecały 1% pomyłki w badaniu raczej się nie zdarza.
A jak na usg? Prenatalnych? Z pomiarów wyszło wszytsko okej?Starania od 03.2020
09.2021 👼🏼 Agatka - trisomia 22.
ONA
Hormony OK
Wymazy OK
ON
Mofrologia 3%
HBA 21%
fDNA 11%
-
Szyszka, wiesz - oni tak piszą ze to jest 99,9% pewności ale to jest tak naprawdę tak, ze jak ryzyka są niskie to na 99,9% tak jest, a jak któreś jest wysokie to dla ZD to pewność 91%, a dla patau już tylko 33% chyba. Dużo jest wyników fałszywie dodatnich podobno, nie wiem czemu nikt o tym nie mówi powszechnie, zwłaszcza lekarze.
Moja siostra podważyła głownie to, ze frakcja DNA była bardzo niska i jak się okazało oni w ogóle zastosowali inna, mniej pewna metodologie badania.
No cyrk na kołach.
USG było dobre, nie jakieś genialne bo NT było dość wysokie (ale to 1.9 w 12+5 wiec bez tragedii), jedynie co było słabe to białko pappa - dużo za niskie. -
To trzeba już rzeczywiście się znać na tym. Ja myślałam że po prostu to daje prawie 100% pewności a teraz jestem w szoku 😮
Chciałam robić to badanie w kolejnej ciąży ale chyba jednak się nie podejmę, bo jednak to spory wydatek.
Coś czuję, że niepotrzebnie się stresujesz... I że będzie szczęśliwe zakończenie tej historii.
Ciągle myślę o tym, co było gdyby nie Twoja siostra o tym ile jest takich historii. Przeraża mnie to 😔
Coma na prawdę życzę Ci dużo siły i cierpliwości w oczekiwaniu na badania, mam nadzieję że przekażesz nam dobre wieści ❤️Starania od 03.2020
ONA
Hormony OK
Wymazy OK
ON
Mofrologia 3%
HBA 21%
fDNA 11%
-
Dzięki. Ja to się boje już teraz dobrze myśleć, bo po prenatalnych mój ginekolog powiedział ze jest dobrze i ze mogę być spokojna a następnego dnia zadzwonił taki roztrzęsiony ze jednak przyszła panorama i jest zle.
Ile ja nocy przepłakałam to tylko mój mąż wie, już byłam serio gotowa terminowac ta ciaze bo tez myslalam ze te testy są pewne.
A wczoraj poznałam dziewczynę której wyszło ryzyko patau z nifty i tez ma idealne usg, zaczęłyśmy szukać razem takich historii w necie i oczywiście tez są takie ze nifty się pomyliło.
Ja to już nie wiem co myśleć o tych testach, myśle ze przy złej pappie warto je robić, ale tak po prostu to chyba nie. -
coma wrote:Dzięki. Ja to się boje już teraz dobrze myśleć, bo po prenatalnych mój ginekolog powiedział ze jest dobrze i ze mogę być spokojna a następnego dnia zadzwonił taki roztrzęsiony ze jednak przyszła panorama i jest zle.
Ile ja nocy przepłakałam to tylko mój mąż wie, już byłam serio gotowa terminowac ta ciaze bo tez myslalam ze te testy są pewne.
A wczoraj poznałam dziewczynę której wyszło ryzyko patau z nifty i tez ma idealne usg, zaczęłyśmy szukać razem takich historii w necie i oczywiście tez są takie ze nifty się pomyliło.
Ja to już nie wiem co myśleć o tych testach, myśle ze przy złej pappie warto je robić, ale tak po prostu to chyba nie.
Tak jak jest pełno głosów wśród kobiet, że nie robią Pappy bo to tylko jest średnia a nie pewność a tak samo lekarze namawiają żeby ją robić a jak ktoś się zdecyduje na te dodatkowe wolne DNA płodu to jak tam coś wyjdzie to właśnie potwierdzać tym inwazyjnym testem.
Wiem co czujesz, ja chyba najbardziej (chociaż u mnie było pewne już po USG)... Myślę, że będzie dobrze że jesteś tym przypadkiem, że się pomyliły te testy. Jak będziesz na siłach to serio poszukaj w necie innych osób, przypadków o wypłatę odszkodowania. Jeszcze bym zrozumiała pomyłkę że dziecko wyszło zdrowe a ma ZD (o tym się mówi głośno i często) ale no nie taki przypadek jak u Ciebie.
Pamiętaj że jesteśmy tu i jak tylko potrzebujesz to pisz ❤️ -
Dokładnie coma. Jak przyjdą wyniki i będziesz już spokojna to warto się dowiedzieć czy możesz z tytułu tej traumy walczyć o jakieś odszkodowanie. Ja nie rozumiem jak może dochodzić dot akich pomylek.
.myslalam właśnie ze bardziej w drugą stronę, że wychodzi ze ZD np. A rodzi się zdrowe.
Inna sytuacja: moja przyjaciółka z synkiem w ciąży, NT ponad 8, rozszczep wargi, podejrzenie rozszczepu kręgosłupa, zespołów genetycznych. Po amniopunkcji wyszło że nie ma żadnego zespołu, rodzi się tylko z rozszczepem wargi.Starania od 03.2020
ONA
Hormony OK
Wymazy OK
ON
Mofrologia 3%
HBA 21%
fDNA 11%
-
Same wiecie ze dużo wad może wyjść później, ja mam dopiero 16 tygodni, to dziecko jest takie małe i dopiero za miesiąc będzie można coś więcej powiedzieć na podstawie usg, dlatego taka jestem przerażona.
Jest taka grupa na fb o nipt i amniopunkcji i tam te historie są po prostu wstrząsające, z jednej strony właśnie dzieci bez kości nosowej z duża przyziernoscia i bardzo wysokim ryzykiem wad rodzą się zdrowe, a z drugiej z niskich ryzyk wychodzą takie straszne historie czesto.
Szyszka, a co wam genetyk powiedział na ta trisomie? Losowa sprawa czy kazał wam się zbadac?
Może to nie zabrzmi dobrze, ale chyba lepiej ze ta ciąża się zakończyła sama i dzidziuś nie cierpial, nie stawaliście przed wyborem. Wierze ze los wam to wszyskto wynagrodzi bardzo szybko.
Blondyna, ty to już w ogóle się kobieto nacierpialas, ja sobie nie wyobrażam jaki to bol jak wada wychodzi dopiero w połowie ciazy. Ja mam czas zeby się przygotować do tego mentalnie, jestem gotowa na złe wieści. Ale po dobrych prenatalnych to musiał być ogromny szok.
-
Szyszka90 wrote:Blondyna lekarka mówiła że prawdopodobnie pech, dała zalecenie zbadania kariotypow ale się nie zdecydowaliśmy
-
Szyszka90 wrote:Właśnie zbliżają się moje dni płodne ❤️ a Ty kiedy testujesz?
Mam nadzieję że to tylko organizm wariuje i nic tam się nie zadziało.. -
nick nieaktualny
-
Blondyna.B wrote:Narazie idę jutro na kontrolę. Boje się że coś jest nie tak, bo przez pierwsze 2 tygodnie sporo dużych skrzepów ze mnie leciało a brązowe brudzenie było do okresu (podejrzewam po objawach i ilości krwi że to już 🐵) ale po kilku dniach ciszy od wczoraj znowu trochę krwi.
Mam nadzieję że to tylko organizm wariuje i nic tam się nie zadziało..
Dam znać jak po kontroli, mam nadzieję że wszystko dobrze 🤞
Coma, to niesamowite co Cię spotkało, aż brak słów 😔 mam nadzieję, że jednak wszystko się dobrze skończystarania o 👶 od 1.2020 🍀
08.2021 - 16 tc 💔 ♀️
04.2023 - 11 tc 💔 ♀️
10.2023 - 14 tc 💔 ♂️
03.2024 - 10 tc 💔♀️
07.2024 - ciąża pozamaciczna
MTHFR C677T (homo)
PAI-1 4G/5G (hetero)
W końcu będzie dobrze 💚 jeśli jeszcze nie jest dobrze to znaczy, że to jeszcze nie koniec 💪