X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Poronienie 2021, a ponowne starania
Odpowiedz

Poronienie 2021, a ponowne starania

Oceń ten wątek:
  • coma Autorytet

Wysłany: 23 października 2021, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosiński, ja mam łożysko na przedniej ścianie i powiedział ze miał mało miejsca tak zeby nie uszkodzić trofoblastu.

No nie najlepiej to wspominam.

uIHap1.png
  • Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 23 października 2021, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coma wrote:
    Kosiński, ja mam łożysko na przedniej ścianie i powiedział ze miał mało miejsca tak zeby nie uszkodzić trofoblastu.

No nie najlepiej to wspominam.
    No to mi robił Wielgoś, też miałam na przedniej ścianie wysoko i to było w 22 tygodniu i nie było żadnego problemu. Ale jest pełno czynników które na to wpływają.
    Pierwszy i ostatni raz robiłaś i oby z pozytywnym wynikiem ❤️

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

09.01.2021 - Terminacja w 23tc, rozległy rozszczep kręgosłupa z wodogłowiem
    05.2021 - ciąża biochemiczna
    09.2021 - poronienie zatrzymane ciąża bliźniacza
    02.2022 - ciąża biochemiczna

age.png
  • coma Autorytet

Wysłany: 23 października 2021, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i po ilu dniach mialas wynik mikromacierzy?

uIHap1.png
  • Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 23 października 2021, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coma wrote:
    i po ilu dniach mialas wynik mikromacierzy?
    Robiłam tylko Fisha - po mniej niż tygodniu były. Ja potrzebowałam mieć wyniki bo to terminacji potrzebowali wyników. Tych ostatecznych po 3 tygodniach nawet nie odebrałam....

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

age.png
  • coma Autorytet

Wysłany: 23 października 2021, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale był prawidłowy kariotyp ten po 3 tyg?

Ja właśnie fisha nie robiłam bo Kosiński i Genetyk powiedzieli ze to żadna z tych głównych trisomii nie będzie raczej i nie ma to sensu, albo coś rzadszego albo błąd po prostu.

uIHap1.png
  • Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 23 października 2021, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coma wrote:
    Ale był prawidłowy kariotyp ten po 3 tyg?

Ja właśnie fisha nie robiłam bo Kosiński i Genetyk powiedzieli ze to żadna z tych głównych trisomii nie będzie raczej i nie ma to sensu, albo coś rzadszego albo błąd po prostu.
    Ten w Fishu tak, tego po 3 tygodniach nie odebrałam bo i tak to nie miało sensu bo już byłam po porodzie i to była wada wrodzona a nie genetyczna.
    Myślę, że to okropny błąd skoro w kolejnych dwóch badaniach wyszło ok. No amniopunkcja pokaże wynik taki pewny na 100%

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

age.png
  • Szyszka90 Autorytet

Wysłany: 23 października 2021, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coma to jest przecież jakiś cyrk co piszesz. Myślę co by było gdyby Twoja siostra nie znała się na tym i nie podałaby pod wątpliwość tych wyników...
    Myślałam że jednak ten niecały 1% pomyłki w badaniu raczej się nie zdarza.

A jak na usg? Prenatalnych? Z pomiarów wyszło wszytsko okej?

Starania od 03.2020

09.2021 👼🏼 Agatka - trisomia 22.

ONA
    Hormony OK
    Wymazy OK

ON
    Mofrologia 3%
    HBA 21%
    fDNA 11%

mhsv3e5exoqxv630.png
  • Kropaa Koleżanka

Wysłany: 23 października 2021, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie znam wątku ale mocno Cię ściskam , wiem że to niełatwe, ale postaraj się myśleć pozytywnie. Ja mocno trzymam kciuki ✊🤞

• coma Autorytet

Wysłany: 23 października 2021, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szyszka, wiesz - oni tak piszą ze to jest 99,9% pewności ale to jest tak naprawdę tak, ze jak ryzyka są niskie to na 99,9% tak jest, a jak któreś jest wysokie to dla ZD to pewność 91%, a dla patau już tylko 33% chyba. Dużo jest wyników fałszywie dodatnich podobno, nie wiem czemu nikt o tym nie mówi powszechnie, zwłaszcza lekarze.

Moja siostra podważyła głownie to, ze frakcja DNA była bardzo niska i jak się okazało oni w ogóle zastosowali inna, mniej pewna metodologie badania.

No cyrk na kołach.

USG było dobre, nie jakieś genialne bo NT było dość wysokie (ale to 1.9 w 12+5 wiec bez tragedii), jedynie co było słabe to białko pappa - dużo za niskie.

uIHap1.png
  • Szyszka90 Autorytet

Wysłany: 23 października 2021, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To trzeba już rzeczywiście się znać na tym. Ja myślałam że po prostu to daje prawie 100% pewności a teraz jestem w szoku 😮

Chciałam robić to badanie w kolejnej ciąży ale chyba jednak się nie podejmę, bo jednak to spory wydatek.

Coś czuję, że niepotrzebnie się stresujesz... I że będzie szczęśliwe zakończenie tej historii.

Ciągle myślę o tym, co było gdyby nie Twoja siostra o tym ile jest takich historii. Przeraża mnie to 😔

Coma na prawdę życzę Ci dużo siły i cierpliwości w oczekiwaniu na badania, mam nadzieję że przekażesz nam dobre wieści ❤️

Starania od 03.2020

ONA
    Hormony OK
    Wymazy OK

ON
    Mofrologia 3%
    HBA 21%
    fDNA 11%

mhsv3e5exoqxv630.png
  • coma Autorytet

Wysłany: 24 października 2021, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki. Ja to się boje już teraz dobrze myśleć, bo po prenatalnych mój ginekolog powiedział ze jest dobrze i ze mogę być spokojna a następnego dnia zadzwonił taki roztrzęsiony ze jednak przyszła panorama i jest zle.

Ile ja nocy przepłakałam to tylko mój mąż wie, już byłam serio gotowa terminowac ta ciaze bo tez myslalam ze te testy są pewne.

A wczoraj poznałam dziewczynę której wyszło ryzyko patau z nifty i tez ma idealne usg, zaczęłyśmy szukać razem takich historii w necie i oczywiście tez są takie ze nifty się pomyliło.

Ja to już nie wiem co myśleć o tych testach, myśle ze przy złej pappie warto je robić, ale tak po prostu to chyba nie.

uIHap1.png
  • Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 24 października 2021, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coma wrote:
    Dzięki. Ja to się boje już teraz dobrze myśleć, bo po prenatalnych mój ginekolog powiedział ze jest dobrze i ze mogę być spokojna a następnego dnia zadzwonił taki roztrzęsiony ze jednak przyszła panorama i jest zle.

Ile ja nocy przepłakałam to tylko mój mąż wie, już byłam serio gotowa terminowac ta ciaze bo tez myslalam ze te testy są pewne.

A wczoraj poznałam dziewczynę której wyszło ryzyko patau z nifty i tez ma idealne usg, zaczęłyśmy szukać razem takich historii w necie i oczywiście tez są takie ze nifty się pomyliło.

Ja to już nie wiem co myśleć o tych testach, myśle ze przy złej pappie warto je robić, ale tak po prostu to chyba nie.
    Niestety ale taka jest prawda, że tylko inwazyjne testy mogą dać 100% pewności 😔
    Tak jak jest pełno głosów wśród kobiet, że nie robią Pappy bo to tylko jest średnia a nie pewność a tak samo lekarze namawiają żeby ją robić a jak ktoś się zdecyduje na te dodatkowe wolne DNA płodu to jak tam coś wyjdzie to właśnie potwierdzać tym inwazyjnym testem.

Wiem co czujesz, ja chyba najbardziej (chociaż u mnie było pewne już po USG)... Myślę, że będzie dobrze że jesteś tym przypadkiem, że się pomyliły te testy. Jak będziesz na siłach to serio poszukaj w necie innych osób, przypadków o wypłatę odszkodowania. Jeszcze bym zrozumiała pomyłkę że dziecko wyszło zdrowe a ma ZD (o tym się mówi głośno i często) ale no nie taki przypadek jak u Ciebie.
    Pamiętaj że jesteśmy tu i jak tylko potrzebujesz to pisz ❤️

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

age.png
  • Szyszka90 Autorytet

Wysłany: 24 października 2021, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie coma. Jak przyjdą wyniki i będziesz już spokojna to warto się dowiedzieć czy możesz z tytułu tej traumy walczyć o jakieś odszkodowanie. Ja nie rozumiem jak może dochodzić dot akich pomylek.
    .myslalam właśnie ze bardziej w drugą stronę, że wychodzi ze ZD np. A rodzi się zdrowe.

Inna sytuacja: moja przyjaciółka z synkiem w ciąży, NT ponad 8, rozszczep wargi, podejrzenie rozszczepu kręgosłupa, zespołów genetycznych. Po amniopunkcji wyszło że nie ma żadnego zespołu, rodzi się tylko z rozszczepem wargi.

Starania od 03.2020

ONA
    Hormony OK
    Wymazy OK

ON
    Mofrologia 3%
    HBA 21%
    fDNA 11%

mhsv3e5exoqxv630.png
  • coma Autorytet

Wysłany: 24 października 2021, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Same wiecie ze dużo wad może wyjść później, ja mam dopiero 16 tygodni, to dziecko jest takie małe i dopiero za miesiąc będzie można coś więcej powiedzieć na podstawie usg, dlatego taka jestem przerażona.

Jest taka grupa na fb o nipt i amniopunkcji i tam te historie są po prostu wstrząsające, z jednej strony właśnie dzieci bez kości nosowej z duża przyziernoscia i bardzo wysokim ryzykiem wad rodzą się zdrowe, a z drugiej z niskich ryzyk wychodzą takie straszne historie czesto.

Szyszka, a co wam genetyk powiedział na ta trisomie? Losowa sprawa czy kazał wam się zbadac?
    Może to nie zabrzmi dobrze, ale chyba lepiej ze ta ciąża się zakończyła sama i dzidziuś nie cierpial, nie stawaliście przed wyborem. Wierze ze los wam to wszyskto wynagrodzi bardzo szybko.

Blondyna, ty to już w ogóle się kobieto nacierpialas, ja sobie nie wyobrażam jaki to bol jak wada wychodzi dopiero w połowie ciazy. Ja mam czas zeby się przygotować do tego mentalnie, jestem gotowa na złe wieści. Ale po dobrych prenatalnych to musiał być ogromny szok.

uIHap1.png
  • Szyszka90 Autorytet

Wysłany: 24 października 2021, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna lekarka mówiła że prawdopodobnie pech, dała zalecenie zbadania kariotypow ale się nie zdecydowaliśmy

Starania od 03.2020

ONA
    Hormony OK
    Wymazy OK

ON
    Mofrologia 3%
    HBA 21%
    fDNA 11%

mhsv3e5exoqxv630.png
  • Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 24 października 2021, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szyszka90 wrote:
    Blondyna lekarka mówiła że prawdopodobnie pech, dała zalecenie zbadania kariotypow ale się nie zdecydowaliśmy
    Teraz kciuki za ponowne starania ❤️

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

age.png
  • Szyszka90 Autorytet

Wysłany: 24 października 2021, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna.B wrote:
    Teraz kciuki za ponowne starania ❤️
    Właśnie zbliżają się moje dni płodne ❤️ a Ty kiedy testujesz?

Starania od 03.2020

ONA
    Hormony OK
    Wymazy OK

ON
    Mofrologia 3%
    HBA 21%
    fDNA 11%

mhsv3e5exoqxv630.png
  • Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 24 października 2021, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szyszka90 wrote:
    Właśnie zbliżają się moje dni płodne ❤️ a Ty kiedy testujesz?
    Narazie idę jutro na kontrolę. Boje się że coś jest nie tak, bo przez pierwsze 2 tygodnie sporo dużych skrzepów ze mnie leciało a brązowe brudzenie było do okresu (podejrzewam po objawach i ilości krwi że to już 🐵) ale po kilku dniach ciszy od wczoraj znowu trochę krwi.
    Mam nadzieję że to tylko organizm wariuje i nic tam się nie zadziało..

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 października 2021, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coma przeraża mnie to. Również myślałam że testy są raczej pewne.

Trzymam kciuki za Ciebie i maleństwo. Tyle co się biedna stresu najesz, tyle smutku i łez.

• Magda_Z Autorytet

Wysłany: 25 października 2021, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna.B wrote:
    Narazie idę jutro na kontrolę. Boje się że coś jest nie tak, bo przez pierwsze 2 tygodnie sporo dużych skrzepów ze mnie leciało a brązowe brudzenie było do okresu (podejrzewam po objawach i ilości krwi że to już 🐵) ale po kilku dniach ciszy od wczoraj znowu trochę krwi.
    Mam nadzieję że to tylko organizm wariuje i nic tam się nie zadziało..

Dam znać jak po kontroli, mam nadzieję że wszystko dobrze 🤞

Coma, to niesamowite co Cię spotkało, aż brak słów 😔 mam nadzieję, że jednak wszystko się dobrze skończy

starania o 👶 od 1.2020 🍀

08.2021 - 16 tc 💔 ♀️
    04.2023 - 11 tc 💔 ♀️
    10.2023 - 14 tc 💔 ♂️
    03.2024 - 10 tc 💔♀️
    07.2024 - ciąża pozamaciczna

MTHFR C677T (homo)
    PAI-1 4G/5G (hetero)

W końcu będzie dobrze 💚 jeśli jeszcze nie jest dobrze to znaczy, że to jeszcze nie koniec 💪
‹‹ 23 24 25 26 27 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ