X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Poronienie 2021, a ponowne starania
Odpowiedz

Poronienie 2021, a ponowne starania

Oceń ten wątek:
  • jo_ana Autorytet

Wysłany: 16 marca 2022, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    To ja już teraz szukam czegoś czego nie będę musiała odstawiać. Bo mi modulator obniżył ładnie i szybko ale widać skończyło się tragicznie. Wolę coś co będzie utrzymywało stały poziom bez eksperymentów. Chyba wezmę po prostu osobno folian i osobno b12. Albo co mi immunolog doradzi.

Ja na razie zostaje przy Aliness bo u mnie wyniki są ok. Jak będę w ciąży wtedy zmienię na coś bez zbędnych składników. Ivanka a ten z aliness który bierzesz można brać później w ciąży ? Może to jakaś opcja.

Trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 19%, cross match 28,5%, allo mlr 0%

🆘 podejrzenie adenomiozy

Od 01/2021 starania naturalne
    11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔

Od 2023 starania w klinice
    🔸 5 x stymulacja
    🔸 3 x IUI
    🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
    Ryzyko OHSS, transfer odroczony
    14/05 (N) I FET ❄️ nieudany
    15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
    13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
    30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany (prograf+encorton)
  • jo_ana Autorytet

Wysłany: 16 marca 2022, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja absolutnie nie neguje, i nie mówię że kwasu nie można brać wcale. Wiadomo, że trzeba się opierać na wynikach badań i pod nie ustalać ew dawki i formy. Ja wole brać po prostu metylowane formy bo łatwiej znaleźć jeden suplement w tej formie niż łykać kilka tabletek. Każdy powinien stosować to co mu służy.

Trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 19%, cross match 28,5%, allo mlr 0%

🆘 podejrzenie adenomiozy

Od 01/2021 starania naturalne
    11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔

Od 2023 starania w klinice
    🔸 5 x stymulacja
    🔸 3 x IUI
    🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
    Ryzyko OHSS, transfer odroczony
    14/05 (N) I FET ❄️ nieudany
    15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
    13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
    30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany (prograf+encorton)
  • Karoola Autorytet

Wysłany: 16 marca 2022, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Karoola u mnie cos ewidentnie nie zadzialalo. Znam ten artykuł. Ale serio nawet wg ptg dawki 5 i 10 mg dla kobiet z obciążonym wywiadem są odpowiednie lrzy mthfr. Jak czerpiecie informacje z grupy to tam też to było wyjaśniane. U mnie musiało zadziałać odstawienie metylowanej b12 i b6. Ewidentnie coś tu poleciało.

To nie jest tak jak w necie na forach piszą, że przy heterozygocie nie trawisz w ogóle syntetycznego kwasu albo jest on szkodliwy. Trawisz, tylko wolniej i mniej wydajnie. Stąd wyższe dawki.
    Akurat Blondyna wie co mówi po tym co przeszła przecież diagnozowali ją eksperci od wad cewy nerwowej.

Folik 0.4 a ac. Fol. 5 albo 10 mg to jest zupełnie co innego.
    Dla większości kobiet z mthfr wystatczy 400mg folianu i to wszystko. Jak homocysteina wysoko to wtedy 800mg.
    Ok, jak uważasz. Każdy ma swoje zdanie. Lekarze też są różni.
    Dla mnie argumentem mogłoby być, że ktoś brał te duże ilości kwasu mimo mutacji i wszystko było ok. Wiem że tak też się dzieje. A nie ze lekarz tak powiedział. Absulutnie nie podważam tu zdania lekarza, każda z nas musi któremuś zaufać.
    Ja wiem, ze kwas metylowy zwykły też się wchłania. Przy 1 córce brałam tylko taki i żyje. Jednak skoro mamy wiedzę że przyswajamy wolniej, może w danej chwili dużo gorzej bo coś... To dla mnie jest jednoznaczne by brać formę metylowana.

Ale to jest nowa wiedza, nie zawsze dobrze zbadana. Każdy musi ufać intuicji swojej, albo wierzyć lekarzom. Niestety doszukiwać i wypróbowywać samemu.

Córka w 2013 r
    Styczeń 2021 ciąża biochemiczna
    Sierpień 2021 poronienie zatrzymane w 6 tyg 😥
    Luty 2022 poronienie zatrzymane w 12 tyg/14tyg 😥 Antoś💔
    Lipiec 2022 ciąża biochemiczna 🙈

Kir-AA
    Accofil, heparyna, acard,
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 16 marca 2022, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanna ale właśnie próbuję wyjaśnić, że to nie jest kwestia, że Ty wolisz, tylko u Ciebie wręcz nie ma wskazań do syntetyku a na pewno nie do dużej dawki. One są na receptę i tylko w ścisłych przypadkach. Bo mam wrażenie, że mimo, że to piszę to nikt tego nie czyta 😉

Karoola no przecież masz taki przypadek na grupie. Blondyna miała wysoką homocysteinę i jej obniżył.
    Cały czas mylicie folik z richterem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2022, 16:55

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Karoola Autorytet

Wysłany: 16 marca 2022, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    To ja już teraz szukam czegoś czego nie będę musiała odstawiać. Bo mi modulator obniżył ładnie i szybko ale widać skończyło się tragicznie. Wolę coś co będzie utrzymywało stały poziom bez eksperymentów. Chyba wezmę po prostu osobno folian i osobno b12. Albo co mi immunolog doradzi.
    Ja mogę Ci polecić pregna Complex z allines - ja się na to zdecydowalam, jak już zjem swoje opakowanie No Albo prenacaps

Córka w 2013 r

Kir-AA
  • Ivanka93 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2022, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jo_ana wrote:
    Ja na razie zostaje przy Aliness bo u mnie wyniki są ok. Jak będę w ciąży wtedy zmienię na coś bez zbędnych składników. Ivanka a ten z aliness który bierzesz można brać później w ciąży ? Może to jakaś opcja.

W ciąży jest prena care complete z tej samej serii.

Karoola, jo_ana lubią tę wiadomość

🙋‍♀️93' & 🙋‍♂️91'

07.2020💔
    07.2021💔
    11.2021💔

🩷 01.01.2023 🌈

age.png
  • Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 16 marca 2022, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja stąd znikam - życzę dziewczyny powodzenia wszystkim

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

09.01.2021 - Terminacja w 23tc, rozległy rozszczep kręgosłupa z wodogłowiem
    05.2021 - ciąża biochemiczna
    09.2021 - poronienie zatrzymane ciąża bliźniacza
    02.2022 - ciąża biochemiczna

age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 16 marca 2022, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karoola google mi tego nie znajduje.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Karoola Autorytet

Wysłany: 16 marca 2022, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Joanna ale właśnie próbuję wyjaśnić, że to nie jest kwestia, że Ty wolisz, tylko u Ciebie wręcz nie ma wskazań do syntetyku a na pewno nie do dużej dawki. One są na receptę i tylko w ścisłych przypadkach. Bo mam wrażenie, że mimo, że to piszę to nikt tego nie czyta 😉

Karoola no przecież masz taki przypadek na grupie. Blondyna miała wysoką homocysteinę i jej obniżył.
    Cały czas mylicie folik z richterem.
    Myślę że Ty do końca nas nie rozumiesz, mówimy ze czasem mniejsze ilości metylowanego kw. Foliowego potrafią więcej zdziałać niż nie metylowane leki. Bo co z tego że weźmie się dużo jak organizm go nie przyswoi 🙉
    Ale nie ważne, to moje zdanie i nie każdy musi się z nim zgadzać 😂 ja lubię te procesy wszystkie chemiczne analizowac😂😂

Cieszę się, że Blondynie obniżyła i życzę jak najlepiej.

Córka w 2013 r

Kir-AA
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 16 marca 2022, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok Karoola ale nie chodzi o to co bardziej obniży. Wiesz, że po ciąży z wadą cewy należy brać zwiększone dawki?

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Akataa Autorytet

Wysłany: 16 marca 2022, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A orientujecie się może czy ta dawka 500 ug B12 może zostać w ciąży? Aktualnie taką przyjmuję (Bicaps, metylowana) i nie wiem co zrobić przy ew. ciąży. Podzielic nie ma jak, bo to jedna kapsułka. Suplementuję, bo oznaczałam jej poziom po poronieniu i był w normie ale nisko.

🩵 12.02.23, 41t0d - 2940g, 53 cm
    age.png
    💔 26.11.21 - 8t3d - 👼(poronienie samoistne)
  • Karoola Autorytet

Wysłany: 16 marca 2022, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Karoola google mi tego nie znajduje.
    Bo Ci powiedziałam 🙉🙉🙉 prena complet care firmy allines albo prena start to co Ivanka poleca

Babulka lubi tę wiadomość

Córka w 2013 r

Kir-AA
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 16 marca 2022, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna.B wrote:
    Ja stąd znikam - życzę dziewczyny powodzenia wszystkim
    Blondyna jeszcze tego brakowało. Wiem, że Cię to wkurza, ja już kończę ten temat, zostań. Nie ma sensu przez kwas się gniewać. Nikt nie chciał źle, uwierz mi 😔

Karoola lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Karoola Autorytet

Wysłany: 16 marca 2022, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Ok Karoola ale nie chodzi o to co bardziej obniży. Wiesz, że po ciąży z wadą cewy należy brać zwiększone dawki?
    Wiem, ale też wiem że jak nie działają zwykle witaminy to jest lipa w takim przypadku.

Córka w 2013 r

Kir-AA
  • Karoola Autorytet

Wysłany: 16 marca 2022, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Blondyna jeszcze tego brakowało. Wiem, że Cię to wkurza, ja już kończę ten temat, zostań. Nie ma sensu przez kwas się gniewać. Nikt nie chciał źle, uwierz mi 😔
    Dokładnie! Każdy ma prawo do swojego zdania i nikt nikomu nic nie narzuca.
    I zaczynajac od samych lekarzy, każdy ma inny pomysł na działanie.. Tak i my

Córka w 2013 r

Kir-AA
  • Karoola Autorytet

Wysłany: 16 marca 2022, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akataa wrote:
    A orientujecie się może czy ta dawka 500 ug B12 może zostać w ciąży? Aktualnie taką przyjmuję (Bicaps, metylowana) i nie wiem co zrobić przy ew. ciąży. Podzielic nie ma jak, bo to jedna kapsułka. Suplementuję, bo oznaczałam jej poziom po poronieniu i był w normie ale nisko.
    Oznacz sobie b12, zobacz jak teraz wygląda sytuacja.
    Ja też bez szału z Wit b12 więc co drugi dzień w ciąży brałam.

Córka w 2013 r

Kir-AA
  • Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 16 marca 2022, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karoola wrote:
    Wiem, ale też wiem że jak nie działają zwykle witaminy to jest lipa w takim przypadku.
    Tak?! To niby jak mam sprawdzić czy ta dawka mi się przyswaja skoro uważasz, że 400 dawka ale zwykła jest dużo lepsza bo cała się wchłonie???

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

09.01.2021 - Terminacja w 23tc, rozległy rozszczep kręgosłupa z wodogłowiem
    05.2021 - ciąża biochemiczna
    09.2021 - poronienie zatrzymane ciąża bliźniacza
    02.2022 - ciąża biochemiczna

age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 16 marca 2022, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna przepraszam, że histerycznie zaczęłam ten temat o 6 rano i ciągnie się cały dzień. Mam problem z obwinianiem siebie i rozwalił mnie ten wynik homocysteiny na łopatki. Bo poczułam, ze temu się dało zapobiec a nie zapobiegłam. Poprzednio miałam trisomie i to chyba jedyne co mi pomogło pogodzić się ze stratą. Zero wpływu. Teraz zaczęłam panikować, że to moja wina bo mam źle dobrane suple. Nie chciałam nikogo zdenerwować, tak się rano trzęsłam, że mąż mnie nie mógł uspokoić.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Karoola Autorytet

Wysłany: 16 marca 2022, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna.B wrote:
    Tak?! To niby jak mam sprawdzić czy ta dawka mi się przyswaja skoro uważasz, że 400 dawka ale zwykła jest dużo lepsza bo cała się wchłonie???
    Absolutnie nie mówię że 400 🙉 i nie mam pojęcia jak możesz to sprawdzić.. Pewnie nie możesz 😥😥
    Absolutnie Cie nie neguje, nie denerwuj się. Po prostu mam inne zdanie.

Córka w 2013 r

Kir-AA
  • Karoola Autorytet

Wysłany: 16 marca 2022, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Blondyna przepraszam, że histerycznie zaczęłam ten temat o 6 rano i ciągnie się cały dzień. Mam problem z obwinianiem siebie i rozwalił mnie ten wynik homocysteiny na łopatki. Bo poczułam, ze temu się dało zapobiec a nie zapobiegłam. Poprzednio miałam trisomie i to chyba jedyne co mi pomogło pogodzić się ze stratą. Zero wpływu. Teraz zaczęłam panikować, że to moja wina bo mam źle dobrane suple. Nie chciałam nikogo zdenerwować, tak się rano trzęsłam, że mąż mnie nie mógł uspokoić.
    Chyba każda ma ten sam problem z obwinianiem 😥😥😥 i z tego często wychodzą właśnie takie niepotrzebne spiny.

Grunt to zadbać o siebie fizycznie i psychicznie ♥️

Córka w 2013 r

Kir-AA
‹‹ 266 267 268 269 270 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ