Poronienie 2021, a ponowne starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Pomaga ale to jest długotrwały proces. To nie jest taka terapia ukierunkowana na rozwiązania, tylko dlugofalowa. Zaczęłam ją niedawno. To nie jest tak, że pójdę parę razy, kobieta mi powie, że mam wziąć się w garść, zmotywuje, nastawi i już. Na mnie takie coś nie działa. Tu bardziej chodzi o poznanie mechanizmów swojej psychiki uwarunkowanych już w dzieciństwie, schematu rodzinnego itd. Akurat z przeżyciem strat nie potrzebuje jakiegoś specjalnego psychologa bo aż za dobrze wiem co czuję, co się ze mną dzieje i z jakich faz składa się żałoba.
Karoola, Susanne lubią tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Babulka przykro mi ☹️ to nie Twoja wina❗ kurde co z tą homocysteina jest grane...Pamiętaj zawsze możesz na nas liczyć ❤️. Przepraszam, że dopiero teraz piszę ale wcześniej nie miałam czasu ☹️ ściskam mocno 😘
Wgl dla mnie te laboratorium to już byłoby skreślone po tamtej akcji co pisałaś.. Nie masz możliwości gdzie indziej iść?Babulka lubi tę wiadomość
-
Babulka tak mi przykro, pamiętaj to nie Twoja wina nie jesteś wszystko wiedząca, to lekarze powinni zlecać i kontrolować co się dzieje.
Ja może się wypowiem bo jestem świeżo po konsultacji z hematologiem, więc napisze to co mi zostało zalecone i jaki mi to tłumaczył lekarz.
A więc przy mthfr na stałe codziennie przyjmować metylowane b12 100 ug i folian 400 mg. Przy staraniach dawkę b12 można zwiększyć na 500 ug i folian 800 mg jeśli jest taka potrzeba i/lub niedobory.
Mi lekarz tłumaczył, że jeśli witaminy się nie przyswajają to wtedy ta homocysteina rośnie, najlepiej by była ona na poziomie 6-8 dlatego trzeba cały czas brać te metyle. Bo jeśli poziom wzrośnie do ponad 15 to mowa już wtedy o hiperhomocysteinemi która zwiększa ryzyko zakrzepicy i poronienia. Ja mam kwas foliowy dużo ponad normę, ale lekarz powiedział, że jeśli się staram to jest dobrze.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2022, 15:49
Karoola, Babulka, Susanne, Ultra-Dżasta lubią tę wiadomość
Trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 19%, cross match 28,5%, allo mlr 0%
🆘 podejrzenie adenomiozy
Od 01/2021 starania naturalne
11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔
Od 2023 starania w klinice
🔸 5 x stymulacja
🔸 3 x IUI
🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
Ryzyko OHSS, transfer odroczony
14/05 (N) I FET ❄️ nieudany
15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany (prograf+encorton) -
Ja 2 msc przed ciaza brałam folik aż do listopada. kwas foliowy wywalony ponad normę, homocysteina 7,79, witamina B12: 287 (180-914) więc nie było źle z tą homocysteina.
Pozniej brałam różne: metafolin, aktifolin 0,8 mg, 1mg, b complex aliness.
Teraz biorę pueria uno, metafolin 400 i co drugi dzien na przemian z metafolinem b complex aliness.. Witamine C, Ascofer. Jak myślicie dobrze robię?
Gin na nfz zalecił mi Actifolin 1 mg, ale o żadnych innych witaminach już nie wspomniał dlatego sama sobie wybrałam takie kombinacje 🙄Karoola lubi tę wiadomość
-
Joanna i tak to wszystko mialam ustawione przed ciążą. Wszystko było ok. Teraz zanim zbije ten kosmos to chwila zejdzie i tak ustawie sobie suplementy, żeby już nie zmieniać po teście.
Ale nie daje mi spokoju, żeby aż tak wywaliło mimo wszystko. Mam wrażenie, że coś jeszcze musiało się stać w organizmie...
Czarneniebo mam wszędzie same punkty pobrań. A to jest lab Centralny zawsze wyniki były za 3-4h, próbki nie podróżują. U mnie są głównie sieciówki, jest bruss i diagnostyka, pare punktow synevo. Wiec jak bruss ma 10 punktow w okolicy to one i tak wszystkie jezdza do tego centralnego. Z diagnostyka tez mialam przeboje i oni transportuja probki gdzies. Także nie wiem co tu zrobić. Muszę poszukać jakiegoś innego rozwiązania.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
jo_ana wrote:Babulka tak mi przykro, pamiętaj to nie Twoja wina nie jesteś wszystko wiedząca, to lekarze powinni zlecać i kontrolować co się dzieje.
Ja może się wypowiem bo jestem świeżo po konsultacji z hematologiem, więc napisze to co mi zostało zalecone i jaki mi to tłumaczył lekarz.
A więc przy mthfr na stałe codziennie przyjmować metylowane b12 100 ug i folian 400 mg. Przy staraniach dawkę b12 można zwiększyć na 500 ug i folian 800 mg jeśli jest taka potrzeba i/lub niedobory.
Mi lekarz tłumaczył, że jeśli witaminy się nie przyswajają to wtedy ta homocysteina rośnie, najlepiej by była ona na poziomie 6-8 dlatego trzeba cały czas brać te metyle. Bo jeśli poziom wzrośnie do ponad 15 to mowa już wtedy o hiperhomocysteinemi która zwiększa ryzyko zakrzepicy i poronienia. Ja mam kwas foliowy dużo ponad normę, ale lekarz powiedział, że jeśli się staram to jest dobrze.
Tez tak uważam, że Homocysteina może być od braku kw foliowego, mimo że się go bierze, nawet duzo... Po prostu akurat ten się nie przyswaja prawidłowo.
Dzięki za wytyczne ile trzeba brać ♥️ ja biorę foliowego łącznie 772 µg a a b12 500 µg,
Chyba µg chyba pomyliłaś z mg w kw. Foliowym🙂
Ale to mogę sobie jeszcze dorzucić kw foliowy, co w sumie czasami robiłam bo brałam inofem po którym mega fajnie cykle miałam.Córka w 2013 r
Styczeń 2021 ciąża biochemiczna
Sierpień 2021 poronienie zatrzymane w 6 tyg 😥
Luty 2022 poronienie zatrzymane w 12 tyg/14tyg 😥 Antoś💔
Lipiec 2022 ciąża biochemiczna 🙈
Kir-AA
Accofil, heparyna, acard, -
czarneniebo wrote:Ja 2 msc przed ciaza brałam folik aż do listopada. kwas foliowy wywalony ponad normę, homocysteina 7,79, witamina B12: 287 (180-914) więc nie było źle z tą homocysteina.
Pozniej brałam różne: metafolin, aktifolin 0,8 mg, 1mg, b complex aliness.
Teraz biorę pueria uno, metafolin 400 i co drugi dzien na przemian z metafolinem b complex aliness.. Witamine C, Ascofer. Jak myślicie dobrze robię?
Gin na nfz zalecił mi Actifolin 1 mg, ale o żadnych innych witaminach już nie wspomniał dlatego sama sobie wybrałam takie kombinacje 🙄
Muszę popatrzeć na tą puerie uno. Nie znam tego preparatu
PS. W sumie tak patrzę że ta pueria uno ma taki i taki kwas foliowy. Więc ja chyba zostanę przy metylowanymWiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2022, 16:13
czarneniebo lubi tę wiadomość
Córka w 2013 r
Kir-AA
Czarne niebo mi się wydaje, że będzie tego za dużo.
Zerknij wyżej napisałam co mi hematolog powiedział, jakie dawki należy przyjmować. Ja też mam aliness B complex i tam już jest wystarczają dawka b12 i folianu ew możesz sobie dorzucić dodatkowo te 400 mg by dobić do 800 mg folianu jeśli masz za wysoka homocysteine lub niski poziom kwasu foliowego.
Babulka a próbowałaś modulatora homocysteiny z aliness? Czytałam na grupie, że ładnie obniża. Ja polecam też suple od Jarrow jak by któraś szukała.
Ogólnie dziewczyny z kwasem foliowym bym uważała, bo przy mthfr jeśli ta homocysteina nam rośnie to znak, że ten kwas nam nie pomaga, nie przyswajamy go jak należy. Dlatego lepiej wybrać tylko formę metylowaną czyli folian. Na grupie mthfr Polska spotkałam się wręcz z opiniami, że zwykły kwas foliowy może być dla osób z mutacją wręcz toksyczny, ale ile w tym prawdy nie wiem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2022, 16:22
Karoola, czarneniebo lubią tę wiadomość
Trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 19%, cross match 28,5%, allo mlr 0%
🆘 podejrzenie adenomiozy
🔸 5 x stymulacja
🔸 3 x IUI
15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
Babulka wrote:Karoola te konskie dawki powinny obnizac homocysteone, tak jak już Blondyna tłumaczyła.
Metylacja Wit b jest dość nowa sprawa, nie wszyscy lekarze to ogarniają..
Jeśli twój organizm dostawał końska dawkę ale miał to w nosie i te same konskie dawki wydalal lub zostawała gdzieś nie użyta, to, wychodzi na to samo jakby nie było go wcale.
Totalnie nie zgadzam się z twierdzeniem Blondyny, że to głupoty, że trzeba brać metylowane witaminy 🙈
https://mamaginekolog.pl/ciaza-i-porod/ciaza-podstawy/planowanie-ciazy-1-czyli-o-kwasie-foliowym/ tu troszkę o tym, ale mnie najbardziej ruszył artykuł Pana https://pantabletka.pl/metylowany-kwas-foliowy-i-mutacja-mthfr/
Fajnie wytłumaczone o co chodzi w mthfr.
Córka w 2013 r
Kir-AA
jo_ana wrote:Czarne niebo mi się wydaje, że będzie tego za dużo.
Zerknij wyżej napisałam co mi hematolog powiedział, jakie dawki należy przyjmować. Ja też mam aliness B complex i tam już jest wystarczają dawka b12 i folianu ew możesz sobie dorzucić dodatkowo te 400 mg by dobić do 800 mg folianu jeśli masz za wysoka homocysteine lub niski poziom kwasu foliowego.
Babulka a próbowałaś modulatora homocysteiny z aliness? Czytałam na grupie, że ładnie obniża. Ja polecam też suple od Jarrow jak by któraś szukała.
Ogólnie dziewczyny z kwasem foliowym bym uważała, bo przy mthfr jeśli ta homocysteina nam rośnie to znak, że ten kwas nam nie pomaga, nie przyswajamy go jak należy. Dlatego lepiej wybrać tylko formę metylowaną czyli folian. Na grupie mthfr Polska spotkałam się wręcz z opiniami, że zwykły kwas foliowy może być dla osób z mutacją wręcz toksyczny, ale ile w tym prawdy nie wiem.
Tez jestem na tych grupach. Myślę że wzrost homocysteiny przy dodatkowych ilościach zwykłego kw foliowego może na to wskazywac
A też sikasz na seledynowo po tym kompleksie z allines 😂Córka w 2013 r
Kir-AA
Babulka wrote:A ten z alies można potem brac w ciąży?
Ja biorę codziennie Complex b z allines +witaminę d+ dostałam od lekarza potas bo miałam słabe wyniki+ acard bo tak sobie wymyśliłam nie wiem czy słusznie +omegaCórka w 2013 r
Kir-AA
Babulka wrote:A ten z alies można potem brac w ciąży?
B complex z aliness ma biotynę, więc niby nie powinno się z kolei ten regulator ma NAC więc chyba raczej też w ciąży nie można. Poza tym należy unikać kawy i papierosów, które podnoszą poziom homocysteiny. Aha czytałam jeszcze, że zakwas z buraka obniża poziom, więc szocik dziennie wskazany 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2022, 16:33
Babulka lubi tę wiadomość
🆘 podejrzenie adenomiozy
🔸 5 x stymulacja
🔸 3 x IUI
15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
Karoola u mnie cos ewidentnie nie zadzialalo. Znam ten artykuł. Ale serio nawet wg ptg dawki 5 i 10 mg dla kobiet z obciążonym wywiadem są odpowiednie lrzy mthfr. Jak czerpiecie informacje z grupy to tam też to było wyjaśniane. U mnie musiało zadziałać odstawienie metylowanej b12 i b6. Ewidentnie coś tu poleciało.
To nie jest tak jak w necie na forach piszą, że przy heterozygocie nie trawisz w ogóle syntetycznego kwasu albo jest on szkodliwy. Trawisz, tylko wolniej i mniej wydajnie. Stąd wyższe dawki.
Akurat Blondyna wie co mówi po tym co przeszła przecież diagnozowali ją eksperci od wad cewy nerwowej.
Folik 0.4 a ac. Fol. 5 albo 10 mg to jest zupełnie co innego.
Dla większości kobiet z mthfr wystatczy 400mg folianu i to wszystko. Jak homocysteina wysoko to wtedy 800mg.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Dziewczyny ja przy zwykłym kwasie foliowym miałam homocysteine ponad 9 i kwas foliowy 29 przy normie do 19. Teraz biorę prena care z alliness to jest kompleks witamin dla staraczek i tam jest dawka 800µg metylowanego kwasu quatrefolic czyli tego najlepiej przyswajalnego. Taka dawkę też mi zalecił hematolog. A i to prawda że przy mthfr nadmiar kwasu foliowego może szkodzić bo jak jest ponad normę to znaczy że organizm go nie metabolizuje tylko on się odkłada i m. in. podbija homocysteine.
-
jo_ana wrote:B complex z aliness ma biotynę, więc niby nie powinno się z kolei ten regulator ma NAC więc chyba raczej też w ciąży nie można. Poza tym należy unikać kawy i papierów, które podnoszą poziom homocysteiny. Aha czytałam jeszcze, że zakwas z buraka obniża poziom, więc szocik dziennie wskazany 😉
jo_ana lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Faktycznie trochę chyba przesadziłam🤦♀️ dobrze, że ten complex tak naprawdę to w duuuuża kratkę biorę, bo się boję biotyny w razie ciąży 🙆♀️. U siostrzenicy jest wada cewy nerwowej więc muszę przypomnieć o tym gin. Teraz jak będzie @(początek kwietnia) to zbadam hormony i homocysteine też wezmę.
-
Jeszcze dodam, że jakby tak było, że nie można brać tych wyższych dawek to takie kobiety jak Blondyna by zostały bez suplementacji w ciąży przecież. U mnie to było wskazanie pośrednie, bo to nie ja urodziłam chore dziecko, więc mogę zmienić, ale jak ktoś takie miał, to co ma zrobić...2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska